Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko Bartka

kwiatulla - 2008-05-15, 17:14
Temat postu: oczko Bartka
Witam wszystkich chcialbym przedstwic wam moje oczko.

Pomysl na oczko powstal w 2005 roku gdy wprowadzialem sie do mojego domu i zastalem takie cos

Wtedy nie wiedzialem o istnieniu tego forum wiec zrobilem swoje pierwsze oczko bez zadnej wiedzy na ten temat. Bez roslinek bez rybek tylko ze mialo cieszyc oko

Ale tego samego lata postanowilem ze chce miec oczko takie z prawdziwego zdarzenia. Z roslinami z rybami i sporo wieksze. Wiec przystapilem do dzialania. Rozebralem stare oczko i przystapilem do kopania byl to wrzesien 2007 roku. Przy glebokosci ok 50 cm napotkalem utrudnia glazy stopy betonowe i spora ilosc kamienia. To ostudzilo moj zapal i postanowilem dokonczyc to na wiosne.

Kolejny etap pracy przypadl na marzec nie obylo sie bez kilofa i mlota o wadze ponad 20 kg i oto takim sposobem po tygodniu kopania powstal wykop pod moje oczko. Wywiozlem ponad 3 tony kamienia i gruzu

Oczko ma dlugosc 6m i w najszerszym miejscu 3 m glebokosc ok 1m.

Kolejnym etapem bylo wylozenia dna i scian wata sztuczna do ocieplania mieszkan o grubosci 120 mm oraz starej wykladziny.

Folia zakupilem w internecie o grubosci 0.6mm i wylozylem swoje oczko.

Oczko dzisiaj ma juz ponad 3 tygodnie od zalania woda. Po 2 tygodniach zasadzialem pierwsze roslinki o ktorych napisze pozniej oraz w przyszlym tygodniu dokonam zakupu pierwszych rybek.

W oczku dziala filtr cisnieniowy o pojemnosci 12000 wraz lampa UV 9w l i pompa o wydajnosci 3200 l

Zdjecie pierwszego dnia po napelnieniu woda

Jutro dokoncze i wkleje nowe zdjecia

Ps. Przepraszam za brak polskich literek

Pozdrawiam Bartek

Bartek1 - 2008-05-15, 17:48

Fajnie wygląda duża zmiana na lepsze i lepszy kolor folii niż poprzednio. :brawo:
musiałeś mieć duże samozaparcie jeśli wywiozłeś 3 tony tego gruzu.
Rybki masz jakieś?
:brawo:

judym - 2008-05-15, 18:26

Witam nowego oczko maniaka.Czekam na dalsze fotki.Za wkład pracy :brawo:
samuraj - 2008-05-15, 18:36

Witam nowego :piwko: stare oczko było takie "mdłe" bardziej podobają mi się oczka zbliżone wyglądem do naturalnych , a te nowe na takie się zapowiada--chyba :P
hepik - 2008-05-15, 19:46

Będę nudny ale powtórzę-brzeg pod kątem prostym powoduje ,że zawsze będzie widoczna folia,w Twoim wypadku teren równiutki i masz pewien zapas folii,więc śmiało można podkopać i go wypłaszczyć.W nakładzie pracy to już pestka w porównaniu z tymi 3 t gruzu.Okrągłe głazy ewentualnie (żeby sie nie zmarnowały)na najpłytszą półkę(nie będą tak sterczeć różancowo ) a na brzeg cóś płaskiego np piaskowiec.
Lapino - 2008-05-15, 19:59

Witam nowego :piwko:
Ty jesteś od chwalenia się a my od krytykowania. Pamiętaj że zawsze dobra krytyka nie jest zła :-D . Słuchaj .... kolega hepik ma 100% racji. Wypuść troszkę wody, zdejmij te kamienie i podkop brzegi oczka tak żeby nie były pod kontem prostym a później połóż je tam z powrotem. Pomyśl - czy nie lepiej będą wyglądały te kamienie jak będą do połowy zanurzone w wodzie??
Poza tym już więcej się nie czepiam. Teraz czeka cię to co najfajniejsze czyli sadzenie roślin (a może i zdobywanie ich na pobliskich bagnach, mokradłach jeziorkach itp.), obserwowanie ich jak rosną, cieszenie się z karmienia rybek i wiele innych rzeczy. Kształt oczka fajny, może troszkę za płytko 100cm jak na zimę, ale powinno być ok.
Powodzenia przy dalszych pracach i czekamy na następne fotki.

PS. ups.... gafa ..... Nie popatrzyłem że kolega ze Szkocji ..... no to te 100cm głębokości wystarczy :P

dachasia - 2008-05-15, 21:25

Masz oczko w kształcie podobne do mojego, tylko większe.Ja tez popieram propozycj ę hepika. Ja mam wokół oczka jeszcze jedną półkę taką płytką ok. 20 cm i na niej są pierwsze kamienie, właśnie zalane wodą częściowo, a między nimi mogą być jakieś roślinki. Drugi "szereg" kamieni , mogą też być między nimi np jakieś konarki drzew dla urozmaicenia-jest trochę wyżej i poprzez to że zachodzą na te pierwsze lekko folia jest zamaskowana.Ten drugi rząd kamieni wybieraj jak najbardziej płaskie, jeśli oczywiście masz taką możliwość.
hepik - 2008-05-15, 22:01

W tym starszym oku,stylizowanym na fontannę ,te okrąglaki pasują do całosci.
A do oka stylizowanego na staw -nie.
Takie jest moje zdanie i go nie zmienię,jak mawia moja znajoma ;)

kwiatulla - 2008-05-16, 06:22

Dziekuje wszystkim za oceny.

Z tymi poprawkami moze byc teraz problem gdyz brzeg wogol oczka wylozylem agrowloknina i przysypalem drobnymi kamieniami plus rosliny (krzewy, byliny) wiec pozostaje mi wymyslec cos innego.

Myslalem zeby pionowe sciany oczka ( nie sa pionowe sa pod pewnym kątem) przyslonic plaskimi kamieniami. Bede probowal i mysle ze uda mi sie zamaskowac folie.

Wielu osobom pewnie sie to nie spodoba bo wola oczka bardziej naturalne zblizone do natury.A ja chce poloczyc 2 style naturalny i modernistyczny. Lubie jak cos ladnie wyglada i dlatego w oczku znalazlo sie ponad 20 lamp zeby uzyskac jak ja to mowie pewien bajer w nocy.

Dzisiaj porobie zdjecia i wrzuce nowe do waszej oceny .

Dzisiaj moje dziewczyna czytala to co napisalem i stwierdziala ze nie potrafie pisac po polsku ze zmieniam szyk zdan z polskiego na angielski. Mam nadzieje ze nie przeszkadza wam to i postaram sie tego nie robic.

Pozdrawiam

hepik - 2008-05-16, 07:55

Z polskim wcale nie najgorzej.Tutejsi mają też sporo kłopotów ;)
Może tylko trochę przecinków w zdania powstawiać ,o ile takowy klawisz posiadasz na swojej klawiaturze :)

kwiatulla - 2008-05-16, 16:49

Kolejna porcja zdjec
Jeszcze sporo pracy mnie czeka, musze dolac wode oraz zamaskowac folie.
W przyszlym tygodniu zabieram sie do budowy kaskady.

samuraj - 2008-05-16, 17:03

Bardzo ładnie to wygląda :brawo: a może zamiast kaskady puścił byś wodę po tych płaskich kamieniach. Na końcu węża z pompy zamontować trójnik , z trójnika trzy elastyczne węże i wcisnąć je między najwyższą warstwę kamieni tak aby woda spływała po nich do oczka :)
kwiatulla - 2008-05-17, 21:33

Dzisiejszy zakup

7 Karpi koi rozne odmiany ,2 zlote orfy, i 5 karasi, wszystkie bardzo male za wyjatkiem karpia koi butterfly ok 12 cm oraz koi ghost 10 cm reszta to maluch w wielkosci 5-8 cm.

melek - 2008-05-17, 21:37

Dokup jeszcze kilka orf to są ryby stadne.
iwosek - 2008-05-17, 22:16

Powiem tak - pierwzze oczko mi sie super podobalo - takie fajne sterylne - jeszcze ta niebieska folia - naprawde miodzio i mowie tu bez zadnychj podtekstow :D ostatnio podobaja mi sie takie sterylne oka - ale moje dalej zostanie pseudo naturalne :D

Drugie oko - widac ogrom pracy :D naprawde fajne :)

kwiatulla - 2008-05-17, 23:23

Dzieki iwosek

Mi tez sie podobalo, ale to nie bylo to. Czesto musialem je czyscic, zeby wygladalo tak, jak na zdjeciu, a z tym teraz mam wieksza radoche, bo widze jak codziennie sie zmienia i ile pracy jeszcze mnie czeka.

zdjecia z nocy

kwiatulla - 2008-05-19, 18:32

Zaobserwowalem dziwne zachowanie moich rybek. Troche mnie to martwi bo rybki w ciagu dnia nie plywaja po oczko, chowaja sie w jedym miejscu wszystkie razem. Ale gdytylko nadchodzi noc widze ze smielej sobie poczynaja. Moze to ze mieszkam kolo ulicy i rybki wycuwaja drgania od przejezdzajacych samochodow??

Nie chca nawet jesc, na poczatku myslalem ze za duzy szok dla nich zmiana otoczenia transport. Ale mija juz 3 dzien i zero poprawy.

Moze macie jakies sugestie??

hepik - 2008-05-19, 19:35

Dlaczego dziwne?
Normalna aklimatyzacja,Potrwa z tydzień ,albo i dwa.Niewykluczone ,że nie wszystkie ją przeżyją.

AurorA - 2008-05-19, 22:45

kwiatulla napisał/a:
Nie chca nawet jesc, na poczatku myslalem ze za duzy szok dla nich zmiana otoczenia transport. Ale mija juz 3 dzien i zero poprawy.
hepik napisał/a:
Normalna aklimatyzacja,Potrwa z tydzień ,albo i dwa.

To normalne - 3 dni to nic- mogą nie pobierać pokarmu nawet miesiąc, dwa jak ich nie nauczysz.

kwiatulla - 2008-05-20, 00:28

Bede je obserwowal i mam nadzieje ze aklimatyzacja przebiegnie bez problemow.
kwiatulla - 2008-05-21, 13:12

Jestem zalamany :-(

Wczoraj przy probie budowy kaskady, wpadl mi do oczka spory kamien o ostrych krawedziach i przebil folie. Tak podejrzewam bo wody ubywa, ledwo co powstalo, a juz musze naprawiac swoje bledy.

Wczoraj zamowilem zestaw do klejenia folii firmy Oase. Najlepiej kupilbym nowa folie, ale jak sobie pomysle ile pracy w to wlozylem i ile mnie czeka pracy zeby wszystko rozebrac. To wole sprobowac ja naprawic. Tylko martwia mnie moje rybki i roslinki. Miejsce na przechowalnie mam, ale co bedzie gdy napuszcze nowej wody??

castleman - 2008-05-21, 16:21

Może jest za niska temperatura wody, to też ma wpływ na ryby.
Moje ostatnio jakby stały sie bardziej leniwe,
a podczas ostatnich deszczów się poukrywały.

JAREK G - 2008-05-21, 17:37

Mało prawdopodobne żeby kamień przebił Ci folię , chyba że to budowlanka :???: jak tak to klejenie może i tak nic nie dać :x
kwiatulla - 2008-05-21, 18:09

Na pewno to byl kamien, bo zaraz po tym jak spadl w ciagu godziny ubylo z 2 cm wody. Kamien byl dosc ciezki ledwo go udzwignelem. Ostre krawedzie zrobily swoje. Wody caly czas ubywa od rana do teraz z 1 cm. Nie widze innej przyczyny. Nie jest to budowlanka, jest to folia PCV
kwiatulla - 2008-05-21, 20:35

Caly czas mysle jak tu najlepiej poradzic sobie z zalataniem dziury. Co myslicie jakbym oddzielil to mniejsza czesc oczka od wiekszej np workami z piaskiem i wypompowal wode. Zdaloby to egzamin ??

W wiekszej czesci trzymalbym rosliny i rybki i przy okazji zachowal 3/4 wody. Tylko czy to ma podstawy zeby sie udalo??

AurorA - 2008-05-23, 21:02

kwiatulla napisał/a:
Caly czas mysle jak tu najlepiej poradzic sobie z zalataniem dziury. Co myslicie jakbym oddzielil to mniejsza czesc oczka od wiekszej np workami z piaskiem i wypompowal wode. Zdaloby to egzamin ??

W wiekszej czesci trzymalbym rosliny i rybki i przy okazji zachowal 3/4 wody. Tylko czy to ma podstawy zeby sie udalo??

Kiepski pomysł
wylej całą wodę i porządnie osusz i wyczyść folię

monkeymonk - 2008-05-23, 21:22

jezeli masz gdzie odlowic ryby to pol biedy. jesli jeszcze masz wode to odpompuj ja do przechowalni, tak zebys mogl w niej przechowac zwierzaki.
swoja droga musiales miec pecha. folie do oczek ciezko przebic. wpadl mi kiedys spory kamien, bylem przekonany, ze bedzie dziura - a tu nic.

barba50 - 2008-05-23, 21:41

Jeśli nie chcesz spuszczać całej wody to można spróbować zrobić przegrodę w miejscu mostka,
spuścić wodę z uszkodzonej części, podnieść folię i wtedy zrobić wał (ew.z worków z piaskiem)
z drugiej strony folii. Tylko na wypadek gdyby coś poszło nie tak musisz być przygotowany do ewakuacji całego oczka. Przy okazji można pomyśleć o radach doświadczonych oczkomaniaków w sprawie brzegów - będzie lepsze samopoczucie, że praca nie na darmo.

kwiatulla - 2008-05-23, 22:56

Dziekuje wszystkim za rady.

Zrobilem tak, jak wczesniej wyczytalem, wiec poczekalem pare dni aby upewnic sie czy woda caly czas ubywa. Wydaje mi sie , ze od dwoch dni poziom wody w oczku sie nie zmienia. Mysle ze, folia jest uszkodzona przy brzegu, poniewaz wody ubylo ok 15 cm.

Czy jest mozliwe ze, wody juz nie ubywa gdyz podloze jest z gliny i nie wchlonie wiecej wody??

A co bedzie jak jak wypuszcze cala wode, zachowujac czesc dla przechowalni i pozniej uzupelnie woda z kranu?? Utrace cala rownowage biologiczna w oczku. Czy to nie bedzie mialo ujemnego wplywu na ryby i rosliny??

barba50 - 2008-05-23, 23:50

Prawdopodobnie na tym poziomie jest dziura. Im głębiej tym mniejsze prawdopodobieństwo
uszkodzenia przez spadający kamień. Może dasz radę zlokalizować uszkodzenie, odpompować
jeszcze kilkanaście cm i skleić ?

marek3232 - 2008-05-24, 09:52

Teraz nic innego tobie nie zostało,tylko na kolana i z nosem przy folii :lol: szukać dziury
Jeżeli nie ubywa więcej to jest na tym poziomie.Powodzenia

jakja - 2008-05-24, 11:01

Do folii pcv może być klej Cosmofen, ale jest kilka rodzajów różniacych sie mocą. Uwaga, za mocny może przepalić folię. Spróbuj 2 lub 3 warstwy na dziurę, dając coraz większą łatę, może będzie szczelne.
kwiatulla - 2008-06-30, 12:35

Witam Wszystkich po krotkiej przerwie.

Gdy pisalem moj ostatni post bylem na etapie klejenia folii. Madrzejszy o wasze wszystkie uwagii przystapilem do dzialania. Klej ktory kupilem do sklejenia folii okazal sie uszczelniaczem. Nie wiem czy ktorykolwiek z was mial z takim czyms stycznosc. Czarny silikon ktory mozna uzywac nawet pod woda i niby zapewnia 100% wytrzymalosc. Ku mojemu zdziwieniu to dziala. W miejscu dziury musialem nalozyc 2mm warstwe silikonu i przycisnac latka folii. Najdziwniesze bylo dla mnie to, ze nawet po 24 godzinach,moglem bez problemu ja oderwac . Jak takie cos moglo naprawic moja folie?? Ale gdy napuscilem wody do pelna , to tak pozostalo do dzisiaj.

Kolejny etap kaskada:

Pozbieralem z okolicy plaskich kamieni, nie wiem co to za rodzaj ale skadaja sie z kilkunastu warstw nalozonych na siebie. Przystapilem do pracy, majac na uwadze to, ze folia jest klejona i nie wiem jak dlugo wytrzyma. Postanowilem zrobic kaskade bez cemantu, gdzie w kazdym chwili moge ja rozebrac i zmodernizowac swoje oczko.
Dzisiaj porobie zdjec i umieszcze na forum.

Ryby i piana

Kaskada powstala 5 dni temu i od tego momentu na wodzie pojawila sie piana. Czytajac forum probowalem znalesc przyczyne powstania jej u mnie . Ale w oczku nie mam zadnych martwych ryb ani nie uzywalem zadnego nawozu, wiec jedyna mysl ktora przychodzi mi do glowy to rodzaj kamienia ktory uzylem.
Sprawdzalem Ph wody waha sie w granicach 7-7.5
I od jakiegos czasu obserwuje moje rybki i co zauwazylem, ze karpie koi dziwenie sie zachowuja. Od czasu do czasu gdy plywaja obracaja sie na jeden bok jakby sie wyglupialy. U karasi takiego zachowania nie zauwazylem.

Powiedzcie czy one na cos choruja, czy to jest moze normalne zachowanie??

Pozdrawiam
Bartek

kwiatulla - 2008-06-30, 19:16

Oto porcja zdjec.

Wymienilam otoczaki na plaskie kamienie

Moje oczko nie przypomina wcale tych z Polski, brak slonca robi swoje roslinki rosna, ale powoli.

Niektore roslinki zolkna jak widac musze sie jeszcze wielu rzeczy nauczyc.
Jeszcze pozostalo mi troche pracy, skalniak prace wykonczeniowe oczka itd.

kwiatulla - 2008-06-30, 22:55

Zdjecia po zmroku. Jakosc nie najlepsza , czas kupic lepszy aparacik ;)

Moje mini oczko z tylu domu ;)

samuraj - 2008-07-01, 08:03

Jak dla mnie oczko pierwsza klasa :brawo: Kawał świetnej roboty :good:
maruder - 2008-07-01, 09:48

Bardzo udane oczko :good:
kwiatulla - 2008-07-01, 12:04

Dziekuje za mile slowa, ale to nie jest jeszcze to co bym chcial chodzi glownie mi o roslinki. Jak patrze na wasze oczka takie zarosniete, tetniace zyciem. Kazda moja wizyta w centrum ogrodowym to nowe roslinki kupilem ich chyba ponad 30 i ciagle mam wrazenie ze oczko jest puste. Pogoda robi swoje slonca jak na lekartstwo. Ale jestem dobrej mysli w koncu oczko ma 3 miesiace :)
AurorA - 2008-07-02, 00:40

Mi też sie podoba. Ładnie zagospodarowane otoczenie i detale. Nawet kaskada wygląda dość naturalnie. Co do roślinek to na pewno się rozrosną - nie od razu Kraków zbudowano ;)
Adalbert - 2008-07-02, 04:11

kwiatulla napisał/a:
Pozbieralem z okolicy plaskich kamieni, nie wiem co to za rodzaj ale skadaja sie z kilkunastu warstw nalozonych na siebie.

Znaczy się łupki jakieś. Ale tam gdzie mieszkasz to ze znalezieniem materiału to chyba problemów nie masz. Szkocja zawsze kojarzyła mi się z niewyczerpanym źródłem kamieni wszelkiej maści.
Fajne oczko i kamole :brawo:

kwiatulla - 2008-07-02, 12:36

Dziekuje wam z mile slowa ktore mobilizuja mnie jeszcze do wiekszego wysilku.

To prawda z kamieniami nie mam problemu. Pelno ich w okolicy a smaczku dodaje jeszcze fakt ze mieszkam w miejscowosci gdzie plynie rzeka gorska wiec kamienia pod dostatkiem.

Ale zwiru musialem kupic w centrum ogrodniczym ceny wedlug mnie przystepne za worek 25kg cena 4 funty. Rowniz mozna kupic glazy i kamienie ale ceny z kosmosu. Za jeden maly glaz lub otoczaka 5 funtow, lupki 30cm na 30 cm 4 funty.

Kazdy marzy aby jego ogrod wygladal bajecznie, ale nie zawsze mozemy sobie pozwolic na kazda rzecz ktora chcemyposiadac w ogrodzie :-(

kwiatulla - 2008-07-27, 20:48

Witam wszystkich po przerwie :)

Ostatnio w Szkocji pogoda dopisuje, w koncu slonce :yahoo:

Ma i to tez swoje wady, woda zieloniutka :-(
Mimo, ze filtr dziala caly czas wraz z lampa UV, roslin sporo, pomimo to woda daje wiele do zyczenia. Powoli zauwazam poprawe, ale i tak zupka ;)

Kilka fotek

Caly czas licze ze lilie zakryja tafle wody i troche zacienia oczko. Ale sa to mlode sadzonki wiec jeszcze troche poczekam choc jedna ma juz 10 listkow :)

JAREK G - 2008-07-27, 21:48

kwiatulla, co to za roślina na pierwszej fotce w oczku po lewej stronie :?:
kwiatulla - 2008-07-27, 22:03

Zantedeschia aethiopica

Myslalem ze to kalla lub jakas odmiana. Znam tylko nazwe lacinska. Piekna roslinka tylko u mnei marnieje kwiaty wydaje na biezaco, ale liscie zolkna rosnie na pierwszej polce.

AurorA - 2008-07-27, 22:12

kwiatulla napisał/a:
Zantedeschia aethiopica
wytrzymuje do około -5 stopni, ale mi się wydaje ze to Peltandra undulata/ Peltandra virginica - podobno w Anglii da radę przezimować - wytrzymuje do -15 stopni

kwiatulla napisał/a:
Znam tylko nazwe lacinska.

polskich nazw nie ma

JAREK G - 2008-07-27, 22:22

Szkoda że nie wytrzymuje u nas :? bo ładnie wygląda :)
kwiatulla - 2008-07-27, 22:25

Posiadam jeszcze ulotke i widnieje napis zantedeschia tutaj zwana inaczej Bog Arum

Albo inaczej Calla lily i pochodzi z afryki poludniowej i wystepuje w kilku kolorach do oczka widzialem biala ale spotkalme sie takze z czarna ,czerwona i zolta a czarna to prawdziwe cudo. Tylko nie wiem czy mozna trzymac ja w oczku

kwiatulla - 2008-07-27, 23:16

Zdjecia z przed 5 min

amedeo - 2008-07-27, 23:35

ale klimat :-D wyśmienicie brawo :brawo:
AurorA - 2008-07-28, 18:08

Pięknie :good:
kwiatulla - 2008-07-29, 14:25

Dziekuje wam :)

Caly czas staram sie cos poprawiac, wczoraj dokupilem 3 nowe roslinki, ale dzisiaj pada wiec ich nie posadze.

Musze kupic nowa pompe do kaskady, aby osiagnac taki efekt ktory chce. Bo teraz woda plynie z filtra po kaskadzie i szczerze nie wyglada to najlepiej. Zastanawiam sie nad pompa do 5tys litrow i max podnoszenia to 4,3 metra. Zobaczymy jak bedzie dzialala.

Łuki18 - 2008-07-31, 23:32

Mi najbardziej w oczku tym powyżej podoba się mostek-bardzo ładnie wybarwiony. No i lampy-robią swoje :brawo:
kwiatulla - 2008-08-01, 23:42

Tak wygladaja roslinki ktore kupuje , mam juz ich w oczku ponad 40. A te jutro trafia do oczka.

seedkris - 2008-08-02, 08:21

Acorus - tatarak jak najbardziej nadaje się do oczka. Pozostałe raczej na wilgotne miejsce.
kwiatulla - 2008-08-02, 12:07

w sprzedazy sa jako rosliny do oczek wodnych i niby moga byc zanuzone w wodzie do 10cm
AurorA - 2008-08-02, 20:41

Krwawnica będzie Ci rosła równie dobrze w mokrej strefie błotnej jak na zwykłej rabacie , zalanie do 10 cm tylko okresowo na wiosnę.
kwiatulla - 2008-08-02, 21:31

Dzieki AurorA juz posadzilem rosnie w strefie blotnej.
Dzisiaj robilem maly porzadek wsrod roslin, pogrupowalem, powycinalem zolte liscie.
Teraz moim zdaniem dzieki takiemu malemu zabiegowi oczko wyglada lepiej :)

kwiatulla - 2008-08-04, 13:31

Dzisiaj doszla pompa 5000 tys litrow na godzine pobor mocy 150W i juz dziala. Teraz z mojej kaskady zrobil sie wodospad. Moja dziewczyna mowi, ze teraz brzydko wyglada. Moglem kupic pompe o mocy ok 4 tys, bo moja kaskada jest chyba o troszeczke za stroma. Powstaje teraz duzo piany. Kolo mostku posadzilem grzybienczyka i woda uderzajaca o tafle wody lekko porusza liscie grzybienczyka. Wiem ze lilie lubia spokojna wode a grzybienczyk nalezy do tej samej rodziny. Nie bedzie lepiej jak znajde dla niego nowe miejsce??

Pozniej wkleje fotki

JAREK G - 2008-08-04, 15:33

Cytat:
Dzisiaj doszla pompa 5000 tys litrow na godzine pobor mocy 150W
:???: Przy tej wydajności 150W to dość dużo :x
kwiatulla - 2008-08-04, 19:05

Masz racje to sporo, ale kosztowala mnie tylko 20 funtow i nie jest to zadna znana firma. Choc na moje dziala bardzo dobrze podnosi wode na wyskokosc 4,5 metra.
AurorA - 2008-08-05, 23:27

kwiatulla napisał/a:
Kolo mostku posadzilem grzybienczyka i woda uderzajaca o tafle wody lekko porusza liscie grzybienczyka. Wiem ze lilie lubia spokojna wode a grzybienczyk nalezy do tej samej rodziny. Nie bedzie lepiej jak znajde dla niego nowe miejsce?

To zupełnie inna rodzina, grzybieńczyk jest spokrewniony z bobrkiem, ale też woli zaciszniejsze miejsca.

kwiatulla - 2008-08-06, 05:27

Dzieki za podpowiedz juz mu zmienilem miejsce. :good:
kwiatulla - 2008-08-21, 17:09

Pamietacie jak kleilem folie, wytrzymalo do wczoraj. Woda ucieka i powiem szczerze nie mam juz ochoty tego naprawiac. Postanowilem kupic nowa folie, tylko nie wiem czy zabrac sie za to teraz czy poczekac do wiosny??

A pracy czeka mnie sporo. Teraz mam prosbe do Was, myslalem aby je powiekszyc tylko miejsca nie mam za wiele. Na pewno je poglebie o jakies 30-50cm i podkopie kamienie otaczajace oczko zeby byly zanurzone. Myslem nad innym ksztaltem, tylko nie mam za wiele miejsca na gruntowne zmiany. Czekam na wasze propozycje.

monkeymonk - 2008-08-21, 17:28

ja bym zaczal teraz - pogoda dopisuje. wiosna szkoda przeszkadzac roslinom w starcie.
kwiatulla - 2009-06-17, 19:26

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności na forum. Widze wielu nowych oczkomaniakow ;)
Mam sporo zaległości, chociażby zima - nie napisałem nic :( Przebiegła ona u mnie dość spokojnie jak to w Szkocji choć przymrozki i tutaj dotarly. Wiele roślinek nie przeżyło zimy, ale teraz przynajmniej bede wiedział jak sie nimi zaopiekować . Niestety nie mam fotek z tego okresu gdyż poszły razem z dyskiem twardym. Przez cala zimę chodzil napowietrzacz ,ktory nie pozwolił na pełne zamarzniecie oczka. Wiosna przyszła dość szybko gdy, u was jeszcze lód pokrywał oczko u mnie roślinki powoli budziły sie do życia.
Teraz oczko wygląda tak, zadne wielkie zmiany nie nastapily, brakuje jeszcze mi wielu roslinek ale narazie nie mam za duzo czasu, ale postaram sie nadrobic.

maruder - 2009-06-17, 22:20

Przyjemnie; rzec by mozna - sielankowo... :)
kwiatulla - 2009-06-17, 23:27

piotr urbanski napisał/a:
Przyjemnie; rzec by mozna - sielankowo... :)

Dziękuje za mile słowa

Oto kolejna porcja zdjec mam nadzeje ze sie podoba

kwiatulla - 2009-06-18, 18:40

Dzisiaj przy okazji wycieczki odwiedzilem sklep ogrodniczy i znalazlem takie cudo

ZANTEDESCHIA AETHIOPICA

W naturze rosnie niby na bagnach i terenach podmoklych. Rok temu wydaje mi sie ze mialem taka sama lub z rodziny,ale kupiLem ja w sklepie jako rosline do oczka wodnego. Tym razem kupilem ja w normalnym sklepie ogrodniczym. Na ultce mam napisane zeby posadzic ja w wodzie od 10 do 30 cm . Moze ma ktos doswiadczenie w uprawie tej roslinki bo wyglada cudnie. Moja nie przetrwala zimy, w poradniku wyczytalem ze trzeba na zime obciac czesc zielona, osuszyc i odstawic w suche miejsce. Czy nie lepiej byloby ja wkopac do ziemi kolo oczka i podlewac dosc obficie czy prosto do oczka??

AurorA - 2009-06-21, 00:28

Zimy w oczku Ci nie przeżyje bo to gatunek tropikalny, a na rabatce obok ładnie się udaje jak zadbać o wilgotność.
Oczywiście na zimę do domu.

kwiatulla - 2009-06-22, 14:43

AurorA napisał/a:
Zimy w oczku Ci nie przeżyje bo to gatunek tropikalny, a na rabatce obok ładnie się udaje jak zadbać o wilgotność.
Oczywiście na zimę do domu.

Juz posadziłem ja do gruntu kolo kaskady, gdzie wilgoć ma zapewniona. Czyli na zime trzeba zabrać roślinkę do domu tak?? A obciąć część zielona??

kwiatulla - 2010-05-30, 17:00

Witam

Po dłuższej nieobecności na forum postanowiłem wrocic do Was z powrotem i przypomnieć swoje oczko.
Tydzien temu postanowiłem troche zmodernizować i wyczyścić je. Wypompowałem wode do mniejszego basenu (zachowałem ok 40%) i przeniosłem tam rybki pozostało mi ich 9 . W ostatnim czasie zdechly mi 4 karpie koi. Skład wody byl dobry, może później ph bylo troche wysokie . Woda u mnie niestety zupa , zielona az milo. Od tygodnia chodzi filtr z lampa , zobaczymy może cos pomoże. Przy najbliższej okazji gdy bede w ogrodniczym musze zakupić troche roślinek. Ostatnio zamowilem 5 lili bo moja niestety padla, zagłuszona przez moczarkę (rozmnożyła sie strasznie), co do modernizacji mojego oczka. Otoz wyczyscielem dosc dokladnie, wypoziomowałem brzegi oraz ułożyłem na nowo murek z kamieni. Zrobiłem porządek z roślinami oraz zmieniłem nieco otoczenie oczka. Jeszcze troche pracy mnie czeka ale to juz w późniejszym terminie. Poniżej przedstawiam zdjecia z pracy a w późniejszym terminie pokaze jak oczko wygląda po tych modernizacjach.

Vanka - 2010-05-30, 17:52

Nie wiem jakim cudem umknęło mi Twoje oko :???:
W każdym razie bardzo się cieszę, że odświeżyłeś galerię, bo jest co podziwiać :lol:
Niecierpliwie czekam na nowe fotki.

kwiatulla - 2010-06-05, 19:32

Oto kilka nowych fotek, wczoraj wpuściłem 5 nowych rybek (karp koi Butterfly, 2 shubinkiny i 2 karasie) oraz pare nowych roślinek. Jak narazie pogoda dopisuje w Szkocji ostatnie 3 dni bardzo upalne, roslinki zaczynają ładnie rosnąc,

AdrianJ - 2010-06-05, 20:04

Super to wygląda ładne otoczenie,rosliny i kaskada :brawo: :brawo:
Ps.Czy karasie Ci się rozmnażają

kwiatulla - 2010-06-05, 20:48

AdrianJ napisał/a:
Super to wygląda ładne otoczenie,rosliny i kaskada :brawo: :brawo:
Ps.Czy karasie Ci się rozmnażają

Dziękuje bardzo
No niestety karasie ani koi się nie rozmnażają, tarło mogę jedynie oglądać u Was na zdjęciach lub filmikach. Moze kiedyś sie doczekam

AdrianJ - 2010-06-06, 09:16

Jakiej wielkości masz karasie powinny się już trzec, u mnie koi pierwszy raz po 3 latach się trą a karasie 3-5 razy w roku
kwiatulla - 2010-06-06, 12:41

Karasie maja juz z 12 cm , koi 15 cm rybki kupione 2 lata temu jako 5-6cm osobniki. Trochę podrosły, bo teraz gdy kupiłem nowe rybki to w porównaniu do starych to to są malutkie.
AdrianJ - 2010-06-06, 15:24

to powinny się rozmnażac
lubek - 2010-06-07, 18:22

Z karasiami jest tak, że już nawet zeszłoroczny narybek bez problemów się rozmnaża ;)
ewa535 - 2010-06-08, 07:57

Gratulacje wielkie ! Piękny ogród , bardzo ładnie wkomponowane i zaaranżowane oczko !
Z wielkim smakiem to wszystko stworzone - widać , że to lubisz !
Aż dziw bierze jaka tam pustynia na początku była
Przejrzałam całą Twoją galerię , bo jest co oglądać :brawo: i też za VAnką powiem- nie rozumiem jak ja to przeoczyłam :oops:

p.s
(jak nie tajemnica to zdradż proszę jakie to miasto? tak mnie ciekawi bo bywam w Szkocji u dzieci, teraz znów lecę w poniedziałek) może w sam raz Edinburgh?

kwiatulla - 2010-06-08, 12:51

Dziękuję Ewa za mile słowa, zgadłaś prace w ogrodzie uwielbiam w Polsce mieszkalem w mieście w bloku , a tutaj poznałem smak ogrodnictwa i sie zakochałem. Moze brakuje mi tej Waszej pogody ale nie jest zle nie mogę narzekać. A co do miasta to miastem raczej to nie jest jest to mala miejscowość, choc bardzo piękna leząca w samym sercu Szkocji w Perthshire. Nazwane sa one zielonymi płucami Szkocji a miasteczko nosi nazwę Blairgowrie.

Pozdrawiam Wszystkich oczkomaniakow

Ps od Edinburgha jest ok godzina samochodem to jak czas pozwoli zapraszam

leszek50-57 - 2010-06-08, 18:41

Ładnie zadbany ogród i oczko,włożyłaś dużo pracy,ale się opłaciło,
bo teraz jest co podziwiać. :brawo:
poz.Leszek
----------------