| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko cichy70
cichy70 - 2008-05-06, 14:46 Temat postu: Oczko cichy70 witam serdecznie ,dół prawie wykopany ale chetnie usłysze sugestie- dla wyjasnienia-na razie jest zrobiona "główna jama" boki beda jeszcze wybrane i obniżone,półki porobione, wymiary +-6x5 m glębokosc poki co ponad 15m ale jeszcze bede pogłebiał i poszerzał
a tutaj dwie fotki
poczatek kopania moi nieocenieni pomocnicy + córa:)
tutaj juz wykopane duzo duzo , zostało dzisiaj pogłebic..oraz porobić półki..trochę poszerzyć..porobić skosy..czyli tzw wykończeniówka;))
pod płotem bedzie strefa bagienna...co do reszty..jeszcze sa rózne koncepcje;)
Maly porzadek co by nie bylo nieporozumien przenioslem
no i dzieki za przeprowadzkę:) coś ja sie gubię na tym forum...ale od czego pomocne dłonie:)
hepik - 2008-05-06, 19:45
Szpadel ,widzę ,profesjonalny,spokojnie możesz kopać dalej
Adalbert - 2008-05-06, 19:57
Nie zrób błędu, który mi się przytrafił. Wokół wykopu zrób półkę, która będzie parę cm zanurzona w wodzie. Tak jest łatwiej potem zrobić maskowanie brzegu. Kamienie, jeśli ich użyjesz, będą leżały w wodzie i folia faktycznie zaczynać się już w wodzie. Powodzenia
judym - 2008-05-06, 20:05
Zaczynasz ciekawie.Spiesz się powoli.Lepiej jedna półka na rośliny więcej niż jedna za mało.Czekam na rozwój twojego oczka.
cichy70 - 2008-05-06, 20:35
ufff...właśnie koniec ?? kopania nastąpił...z grubsza wygląda to tak...6,20 długie, 4,30 szerokie ,głęboki 1,70 całość dzięki pomocy kolegów zajęła 2 dni po +- 3,4 godziny każdy dzień:) o piwach nie wspominam..wiadomo..trzeba jakoś sobie radzić z zakwasami:)
oto część fotek z dzisiejszego dnia
początek dzisiejszego kopania:
ostateczny? kształt
a tutaj jeden z głównych kopaczy, Irek , aby było widać proporcje, Irunia ma 1,7o wzrostu:)
co do reszty moich zamysłów i pomysłów to może jutro bo sił już nie mam...
no i czekam na krytykę:)
jakja - 2008-05-06, 22:40
Fajnie, tylko (ale jestem malkontent) tą strefę głębi bym powiększył, aby miała przynajmniej 40-50% powierzchni oka. Tam będą zimowały ryby, więc mogą mieć ciasno. A jeszcze dojdą donice/kosze z liliami i inne...
hepik - 2008-05-07, 04:47
Ja tam bym szpadli nie odkładał jeszcze...przemyślał wszystko jeszcze raz i kopał dalej...
Zauważ ,że najgłębiej masz w miejscu ,gdzie oko jest najszersze i ten wymiar bedzie determinował ilość folii.Czyli w miejscu gdzie oko płytkie i wąskie zostanie do obcięcia cała masa metrów kw ,które pójdą na zmarnowanie.
Chyba,że to ma być siatkobeton...bo w zasadzie o tym nie napisałeś,więc może wylazłem przed szereg
cichy70 - 2008-05-07, 09:35
oczko będzię z foli, będa wykopane jeszcze półki na lilie,trochę chyba dzisiaj chłodnym okiem na to spojrzę:) o postępach będę meldował:)
cichy70 - 2008-05-07, 19:21
kopania ciąg dalszy, póki co bez półek na rośliny...oczko nabiera powoli szlifu..dzięki za rady...zostało dość mocno poszerzone, przepraszam za jakość fotki..ale z telefonu robione:(
cichy70 - 2008-05-14, 19:03
uff parę dni mnie nie było...ale tak..oczko zrobione, cześć roślin zasadzona, nie będę póki co palcem pokazywał kto jeszcze mi nie dosłał reszty z forumowych kolegów:) woda po "wpuszczeniu triggera, zrobiła sie, kawa z mlekiem, no ale ma dopiero 3 dni więc cierpliwie czekam, rybki wpuszczone - poki co 15 karasków , 5 karpików i jeden linek to co z faktury,ale miły pan w bricomarche dołożył jeszcze parę szt.gratis:))
wszystko jeszcze w trakcie roboty..no ale juz żyje własnym życiem;)
a tutaj mój dzisiejszy gość nad stawem
hepik - 2008-05-14, 20:48
Przy 90 stopniowym kącie na brzegu, folii za chiny ludowe nie zasłonisz,chyba,że jeszcze masz na uboczu parę ton kamienia.
I na tą górkę bym uważał.Maj suchy na razie ale w końcu lunie wiosennie i połowę tej górki bedziesz miał na dnie oka.
cichy70 - 2008-05-14, 20:53
góra bedzie cała kamieniem "zarybiona" i to w najblizszym czasie ,a co do pionowej sciany to tylko mały kawałem,ponizej półka..a potem to juz raczej łagodnie;)
monkeymonk - 2008-05-14, 21:24
witam. najciezsze za Toba ale pare machniec lopata moze przyniesc dobry efekt. Po pierwsze dopusc wody na maksa i zobacz czy brzegi sa wypoziomowane. po drugie, i tu zgodze sie z hepikiem, poczatek brzegu jest zbyt stromy. osobiscie radzilbym Ci zeby je bardziej polozyc.
ewentualnie mozesz polozyc troche wieksze kamienie na pierwszej polce, wtedy mozesz przestrzen miedzy polka a brzegiem wysypac zwirem lub mniejszymi kamieniami.
przemysl sprawe, bo wystajaca folia bedzie psula caly efekt.
PS a jak na pierwsze dni oko prezentuje sie OK. ja mialem znacznie gorsza wode.
melek - 2008-05-14, 21:33
Widać ,że jest nie wypoziomowane, lewa strona jest o wiele wyższa od prawej patrząc na pierwszą fotkę. A te brzegi bym inaczej zrobił, przerób jak możesz brzeg bo później gdy w wody w oczku nie będzie do pełna to folię będzie widać, nawet jak będzie ubytek 3cm wody. W jaki celu dałeś triggera? Nasadziłbyś pełno roślin, woda by się wyklarowała z biegiem czasu. Wypoziomuj, popraw brzegi i będzie super
AurorA - 2008-05-15, 02:14
Jeszcze dużo pracy przed Tobą , a z rybami zdecydowanie sie pospieszyłeś - szkoda zwierząt
niedługo to rybki będziecie wpuszczać przed ułożeniem folii
cichy70 - 2008-05-15, 20:41
dzieki za opinie i komentarze:) rybki poki co mają sie dobrze:) roslin nasadziłem duzo,ale nie widac..poki co;) nie chciałem celowo poziomowac brzegów, róznica +-10cm aby oczko wyglądało naturalnie, jeszce bedzie dokładane kamienia, powoli to idzie ale idzie:) triggera wpusciłem bo naczytałem sie,miedzy innymi na forum ,że warto i,że woda po tygodniu, dwóch bedzie sie "krystalizowac".. czas pokaze podchodze do tego ze spokojem...:))) o a oto fotka z końca dnia..sorki za jakośc ale tylko tel, miałem pod reka;)
dachasia - 2008-05-15, 20:59
Ja jednak na tę górke piachu położyłabym agrowłókninę. Koszt nie jest duży dziś np kupowałam właśnie czarną pod truskawki 1,90 zł za mb, o szer. 1,60, a przynajmniej masz pewność,że Ci nie spłynie. Kamienie tego nie gwarantują moim zdaniem. A w agrowłókninie można robić nacięcia i sadzić rośliny. Ja tak ma zrobione przy kaskadzie właśnie i ziemia mi nie spływa do oczka podczas deszczu, czy podlewania.
cichy70 - 2008-05-15, 21:06
kurcze Dacha..:))))o tym nie pomyślałem..a w altance lezy 50m2 geowłokniny:)))) dzieki za podpowiedz;)cholera od jutra ma lać a ja musze na weekend wyjechać..ale cóz c`est la vie..;) tak czy inaczej pomysł niezły:)
dachasia - 2008-05-15, 21:12
Ale ja mówię o agrowłókninie, to jednak nie to samo co geowłóknina, chyba,ze dla tej samej rzeczy dajemy różne nazwy. .Agrowłóknina, to taki materiał przepuszczający wodę i powietrze co się daje na grządki pod rośliny lub pod korę, albo kamienie, aby nie rosły chwasty - czarna. Bo jest też biała którą z kolei się okrywa rośliny przed mrozem.
cichy70 - 2008-05-16, 11:24
no to mówimy o tym samym, generalnie,u mnie biała akuratnie na stanie,tak czy inaczej mądrego to i przyjemnie posłuchać;)
cichy70 - 2008-05-25, 18:27
witam wszystkich ponownie, dzisiaj mija 3 tygodnie od podjęcia decyzji o wybudowaniu oczka, od zera do - stan obecny na fotce-oczywiście to początek drogi...niemniej..robione samodzielnie z wybitną pomocą kolegów , roboty jeszcze od groma i ciut ciut....można powiedziec, że to dopioro początek drogi,..ale mam nadzieje,że słuszny..wymiary w przybliżeniu 8x 5,5x 1.7 m:) pływa w tej chwili ,30 rybek 25 karasków , 5 koi:) sa juz ważki, pajaki ,żółtobrzeżki itd..wiec chyba nie jest zle,nie mam prądu więc bez filtra, posadzone duzoooo moczarki,tego nie widać...zresztą jeszcze jakieś 40% roślin niewidocznych
phalina - 2008-05-25, 18:50
| cichy70 napisał/a: | | żółtobrzeżki itd |
nie lubie tego chol.....w oczku łap i zabij.
Ale nie widac ,ze Twoje oczko ma dopiero 3 tygodnie i jak z klarownościa wody?
Ja swoje przerabiałam miesiąc temu,ale postawiłam na rośliny i woda dopiero zaczyna nabierać przejrzystości i jak na razie brak u mnie glonów czrkam cierpliwie jeszcze dwa tygodnie i jak sie dobrze nie wyklaruje to dołożę troche torfu(3,5Ph)
Pawlak - 2008-05-25, 18:53
początek wygląda dobrze ,ale czy nie przesadziłeś z rybkami
phalina - 2008-05-25, 19:05
| Pawlak napisał/a: | | ale czy nie przesadziłeś z rybkami |
MYślę ,że nie przesadzil jego oczka według podanych wymiarów ma prawie 50m2,pewnie wlał ze 12m3 wody,przy takiej ilości wody i m2 moze trzymać taka obsadę ,gorzej jak mu się rodzina powiększy ,to dopiero będzie miał problem.
cichy70 - 2008-05-25, 19:43
klarowniść wody taka se; mocno taka se... raz lepiej raz gorzej, wlałem triggera III na poczatku i po pierwszym dniu była kawa z mlekiem, teraz powoli....powoli..sie klaruje...ale wciąż dosadzam roslin ...i wciąz cos sie bełtałta przy tym...teraz już wszystko posadzone wiec zobaczymy za tydzien..w lubuskim gdzie mieszkam słonce ostatni tydzień jest i jest..więc glony tez sie robia, co do ryb...mysle ze oczko wg moich wyliczen 25m3 na 30 szt..nie jest zle;))))) jak sie będą rozmnarzać, mały okoń powinien załatwic sprawę, co dalej zobaczymy:) w końcu woda wpuszczona dopiero w tamta sobote;)
JAREK G - 2008-05-25, 21:01
Oko prezentuje się nieźle ale z tej góry kamieni co jest nad okiem wyjmij chociaż co drugi kamień i wsadź jakąś roślinką a będzie dużo lepiej
monkeymonk - 2008-05-26, 08:21
w zyciu nie wpuscilbym tyle karasi. z mojej 6 z zeszlego roku zrobilo sie grubo ponad 100. a mialem tylko samiczki.
co do gory kamieni - zgadzam sie z Jarkiem. zostaw sobie miejsce na rosliny. temat byl swego czasu walkowany
oczytwiscie za ciezka robote
cichy70 - 2008-05-26, 09:59
oczywiscie ze przy kamieniach beda sadzone rosliny..jak napisłęm to dopiero stan surowy:) obróbka dopiero sie zacznie;)
jakja - 2008-05-27, 22:41
Wpuścić okonia łatwo, ale jak wyjąć? To będzie duży problem, gdy on urośnie, więc zastanów się. Lepsze sa orfy, też zminimalizuja przyrost naturalny, u siebie to przećwiczyłem...
cichy70 - 2008-05-31, 10:15
no to zastanowie sie nad orfami:)powolutku sie oczko robi, woda zielona ale niekoniecznie szczawiowa;)
Pawlak - 2008-05-31, 11:24
e no pięknie Widzę ze u ciebie folia wystaje jak u mnie i wygląda bardzo ładnie mimo to oby tak u mnie było
cichy70 - 2008-05-31, 12:02
folie będę starał sie zamaskować, przypominam ,że od podjęcia decyzji do dzisiaj mineło 4 tygodnie tylko, i jeszcze jestem w lesie;) dookoła oczka na kamieniach od zewnętrznej strony beda posadzone skalniaki oraz dołożę jeszcze kamienia, wszytko to wciąż stan surowy, no ale już wszytko w środku żyje, czeka mnie jeszcze wyprawa po żaby:)
monkeymonk - 2008-05-31, 21:54
o ile sie dobrze orientuje to nie wolno ruszac zab z naturalnego srodowiska. troche cierpliwosci a same si e pojawia. u mnie jest ich w tym roku zatrzesienie
cichy70 - 2008-06-01, 08:25
no pewnie ,że nie wolno, ale ja nadstawie tylko sitko no a jak wlezą to trudno:) a tak wogle są w takim betonowym stawie przeciwpożarowym wiec to chyba nie jest ich naturalne środowisko:)
AurorA - 2008-06-02, 00:39
| cichy70 napisał/a: | | a tak wogle są w takim betonowym stawie przeciwpożarowym wiec to chyba nie jest ich naturalne środowisko:) |
a czemu tak sądzisz?
cichy70 - 2008-06-02, 20:37
Auroro, to,że BETONOWE zbiorniki przeciwpozarowe nie są środowiskiem naturalnym żab to chyba oczywiste:) a ze teraz tam mieszkają to inna sprawa;)a to ,że "migracja" i łapanie żab jest zabroniona to oczywiście jeszcze inna kwestia:) gorzej ,że dzisiaj kolega przynióśł mi karpia-takiego ze 20 cm i zamim zdążyłem zareagować wpuścił do oczka i tu teraz dylemat..odłowiac gada...i w łeb? czy dać mu spokojnie żyć kosztem roślin:( moje miękkie srece podpowiada drugie rozwiązanie;) co Ty na to? oto jest dylemat!
monkeymonk - 2008-06-02, 22:18
rosliny da sie zabezpieczyc przed karpiami. oblozyc donice kamieniami, tak zeby nie mogly nurac w substracie i tyle.
a zab bym nie przenosil. to jak wwozenie drewna do lasu.
castleman - 2008-06-03, 17:03
witam serdecznie
Jak to milo popatrzeć że z bezbarwnego miejsca powstaje coś takiego jak oczko
U mnie było to samo.
Moje gratulacje, oczko z czasem nabiera charakteru.
Grunt to jak najwiecej roślin, a woda się wyklaruje z czasem.
Już gdzieś pisałem że takie sterty kamieni mi przypominają kurchany i kamienne kręgi
Posadż jeszcze roślinki wokół oczka.
Czekamy na kolejne zdjęcia.
cichy70 - 2009-04-18, 17:52
dzień dobry-witam po zimowej nieobecności-oczko powoli dochodzi do siebie po pierwszej zimie-woda ubyło, niestety będzie puszczona dopiero za tydzień
ale nic to jestem pełen dobrych myśli
JAREK G - 2009-04-19, 08:53
Jak na mój gust to tej wody po zimie ubyło za dużo
cichy70 - 2009-04-19, 11:59
| JAREK G napisał/a: | Jak na mój gust to tej wody po zimie ubył za dużo |
Jarek -były wielkie kawałki lodu i one poszły na brzeg -ale też mam wrażenie ,że albo
wersja gorsza-jest dziura bo wody systematycznie ubywało ,aż zatrzymał się stan na pewnym poziomie-jeszcze ze 20 cm niższym niż na zdjęciu- dziury jednak nie wypatrzyłem a i folia gumowa -typowo pod oczko 1mm
lub działkowcy z sąsiednich działek z braku wody a słońca nadmiaru sobie "pożyczali"
wiadomo,że lepsza wersja 2 -za tydzień ma być woda na działkach-życie pokaże
jednak w razie dziury jakieś pomysły na zlokalizowanie takowej??
wypatrywanie na poziomie wody nic nie daje:(
monkeymonk - 2009-04-19, 13:32
powodem ewentualnej dziury moga byc bardzo strome scianki. teraz pozostaje sprawdzic czy woda juz przestala opadac i dokladnie sprawdzic folie na wysokosci wody
jezeli masz jeszcze mozliwosc to warto splaszyc te brzegi bo problem bedzie powracal
AurorA - 2009-04-19, 21:58
Ja bym nie panikował- taki ubytek jest możliwy.
castleman - 2009-04-20, 17:20
| JAREK G napisał/a: | Jak na mój gust to tej wody po zimie ubyło za dużo |
U mnie też niestety ubywa i 0 (zero) chmurek i deszczu.
cichy70 - 2009-04-20, 18:45
| AurorA napisał/a: | | Ja bym nie panikował- taki ubytek jest możliwy. |
cholera ubytek większy się zrobił-i stanął w miejscu -hm... dziury szukam-póki co nic- folię mam taką, że orzeł ze szponami może po niej chodzić...o psie nawet nie wspominam...
mam nadzieję,że to jednak sąsiedzi wodę pożyczyli do podlewania działki
z drugiej strony -spokojnie przesadziłem rośliny-porobiłem trochę porządków i zorganizowałem nowe miejsca na kosze z roślinami-więc nie ma tego złego mam nadzieję....aby już tylko wodę puścili w przyszłym tygodniu
wtedy będzie prawda czasu i prawda ekranu
cichy70 - 2009-04-25, 17:46
powoli mija rok odkąd powstało oczko-wody już nie ubywa ale nie ma jak dopuścić-podobno w poniedziałek już będzie w rurach
stan na dzień dzisiejszy :
melek - 2009-04-25, 22:06
| cichy70 napisał/a: | podobno w poniedziałek już będzie w rurach |
Uważaj, pierwsze litry mogą być "pomarańczowe"
cichy70 - 2009-06-17, 17:10
no a moje oczko w międzyczasie trochę "urosło"
AurorA - 2009-06-18, 21:43
Fajnie teraz to wygląda. Niby zmian niewiele a zupełnie inne wrażenie.
cichy70 - 2009-07-01, 12:47
mimo,że nie mam żadnego filtra-rośliny radzą sobie znakomicie-widoczność na metr w głąb
melek - 2009-07-01, 12:52
Mi się podoba Kup jakąś dużą lilię na środek oczka
cichy70 - 2009-07-01, 14:11
lilia jest, ale tegoroczna i dopiero rozwija skrzydła - a ja jej nie poganiam
cichy70 - 2009-07-07, 07:11
śniadanko
jak widać z czystością wody nie najgorzej, oczko na wybitnie nasłonecznionym miejscu, brak jakichkolwiek filtrów, oprócz roślin
melek - 2009-07-07, 11:55
Mi się podoba Ale lili nie widać
cichy70 - 2009-07-07, 13:04
są lilie są, ale małe, tegoroczne
barba50 - 2009-07-07, 22:21
Lilie mam dopiero od maja, więc nie jestem mocny w tym temacie, ale te liście to wyglądają
jak grzybieńczyk. Chociaż może są i lilie o takich małych liściach ?
melek - 2009-07-07, 22:32
| cichy70 napisał/a: | są lilie są, ale małe, tegoroczne
Obrazek |
To strasznie mało, zanim one się rozrosną minie dużo czasu. Dokup jeszcze bardziej rozrośnięte, większe.
|
|