Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Gdzie umieścić pompę

Gosia@ - 2008-04-30, 09:50
Temat postu: Gdzie umieścić pompę
Szukałam, uzywałam opcji "szukaj" ale albo ja coś robię nie tak, albo juz sama nie wiem. Przeczytałam wszystkie posty o wodzie, pompach i nie znalazłam odpowiedzi. tz, znalazłam jedna, ale co to znaczy, pompe na sznurek?na sznurek, ale gdzie?Ja mam pompe w najgłebszym miejscu zanurzoną i mam wrażenie że mąci mi wodę. gdzie powinno sie umieścic pompe, by nie zasysała szlamu z dołu oczka?Umieściłam w najgłębszym miejscu, bo podobno wtedy nie ma tzw martwych miejsc w wodzie
AurorA - 2008-04-30, 10:59

To może ja trochę podnieś, podkładając pod nią jakiś kamień , cegły itp.
Głębokość nie jest tak ważna jak to by pompa była w drugim końcu oczka w stosunku do wypływu kaskady, strumienia itd. wtedy brak martwych stref.

Gosia@ - 2008-04-30, 16:37

AurorA napisał/a:
To może ja trochę podnieś, podkładając pod nią jakiś kamień , cegły itp.
Głębokość nie jest tak ważna jak to by pompa była w drugim końcu oczka w stosunku do wypływu kaskady, strumienia itd. wtedy brak martwych stref.
Aaaaa. może to jest pomysł, rzeczywiście. Spróbuję jak sie ociepli, bo teraz chetnych na wchodzenie do wody brak
castleman - 2008-06-18, 17:40
Temat postu: umiejscowienie pompy
Nabyłem wreszcie pompę. :P
Na razie umieszcze ją wg rys. 1, ale docelowo chciałbym zastosować rozwiązanie z rys. 2.
Napiszcie proszę co myślicie o rozwiązaniu z rys 2.
Założenie jest takie, że pompa jest umieszczona na końcu strumienia i pompuje wodę na kaskadę, na skutek podniesionego poziomu wody w oczku woda przelewa się do stumienia i na jego koniec do pompy. Przy pompie jest czysta woda i ta jest podawana na kaskadę.
Nieudolnymi ;) strzałkami zaznaczyłem kierunek przepływu wody.
Sorry za koślawe rysunki - rysowałem w paint'cie ;)

Na szczycie kaskady właściwie będzie małe oczko (zapomniałem o nim na rysunku), w którym będzie imieszczony kamień napowietrzający i wysadzone kosaćce i przęstka.

JAREK G - 2008-06-18, 20:49

Według mnie jest to nie najlepszy pomysł przy tym rozwiązani woda w oczku z głębszych partii praktycznie zostaje nie ruszona :?
am00 - 2008-06-19, 09:00

Mam zamiar zrobić tak jak Ty na rys.2. Wydaje mi się (brak doświadczeń), że woda na powierzchni jest najbrudniejsza, a kaskada skutecznie zapewni mieszanie wody na większych głębokościach.