| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Kubax
KUBAx - 2008-04-29, 21:14 Temat postu: Oczko Kubax Witam!
Jako że jest to mój pierwszy post mam kilka pytań
Mam oczko o powierzchni 10 m2. Głębokość najniższa to 1 metr.
Ryb mam około 35 (połowa ryb to liny niektóre mają po 25-30 cm). Czy ta liczba jest odpowiednia do tak wielkiego stawku ??
Mam też dwa żółwie.
Czy żaby są pożyteczne w stawku ?? Kiedyś jak miałem z 10 żab to później znalazłem z dwie na samym dole stawku martwe i się rozkładały więc od tamtego czasu wyciągam wszystkie i wyrzucam za płot czy to dobry pomysł ??
W ubiegłym roku przywiozłem roślinę podobną do lilii wodnej kwiaty miała w kolorze żółtym . Liści miała z 6 (30 cm średnicy każdy) . Na początku wszystko wyglądało ładnie ale po tygodniu zaczęły robić się na liściach dziury. Myślałem że to jakaś choroba ale jak się później okazało ryby zaczęły ją zjadać i po miesiącu został tylko sam korzeń
Obecnie w moim jeziorku jest tylko ta roślina. Obawiam się, że jak zacznie rosnąc to już nie będzie co ratować. Myślałem że kupię jakieś szczepki na alledrogo ale jak tylko je włożę do stawku to ryby zaraz je zjedzą Co wy na to ??
Yahilles - 2008-04-29, 21:23
Nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania, ale coś mogę powiedzieć.
| KUBAx napisał/a: |
Czy żaby są pożyteczne w stawku ?? Kiedyś jak miałem z 10 żab to później znalazłem z dwie na samym dole stawku martwe i się rozkładały więc od tamtego czasu wyciągam wszystkie i wyrzucam za płot czy to dobry pomysł ?? |
Żaby są pożyteczne, a ginęły pewnie zagryzione przez żółwie - ozdobne (a te się spotyka w oczkach) są drapieżnikami.
Nie rozumiem jakim tokiem doszedłeś do tego, że żaby trzeba "wyrzucać za płot" - przecież one nie przychodzą do oczka tak sobie zdechnąć i zacząć się rozkładać.
| KUBAx napisał/a: | | W ubiegłym roku przywiozłem roślinę podobną do lilii wodnej kwiaty miała w kolorze żółtym |
Grążel żółty.
judym - 2008-04-29, 21:37
| KUBAx napisał/a: | Mam oczko o powierzchni 10 m2. Głębokość najniższa to 1 metr.
Ryb mam około 35 (połowa ryb to liny niektóre mają po 25-30 cm). Czy ta liczba jest odpowiednia do tak wielkiego stawku ?? |
Jak dla mnie to masz za dużo ryb.Najniższa 1m,to znaczy,że nie masz żadnych półek na rośliny?Po co ci żółwie w oczku? Zdecydowanie lepiej aby w oczku były żaby.
KUBAx - 2008-04-29, 22:16
Tak wyglądało oczko po wymianie wody teraz jest bardzie zielone no i glony sie pojawiły. Ta roślinka na zdjęciu to pozostałości po grążelu jak pisał Yahilles Półek na rośliny kilka mam sami zobaczcie na zdjęciu niżej:
ZiK - 2008-04-29, 22:24
Co to za kolor foli fatalnie to wygląda
Już lepiej wyglądała by jak zarosła glonami wtedy było by bardziej zbliżone do naturalnego koloru
Grążel trochę za płytko stoi daj go na 60 lub metr i daj mu większą doniczkę
obsadź oczko trochę roślinami niech ryby mają chociaż jakieś schronienie
Jak będziesz dość często dawał rybom jeść to na pewno nie będą Ci wyżerać roślin
KUBAx - 2008-04-29, 22:31
Grążel stała nisko ale jak ryby zjadły ją to stoi wyżej ;] Folia jest teraz mało widoczna przez glony. Z tym przekarmianiem ryb to chyba będzie jedyne rozwiązanie żeby uchronić rośliny ale czy bezpieczne ?? Czy ryby w takiej ilości mogą zostać czy lepiej wyjąć chociaż liny ona bardzo dużo jedzą ??
wojtas - 2008-04-30, 07:16
moim zdaniem zbiornik jest mocno przerybiony.zredukuj obsadę ryb i oczywiscie dodaj jak najwiecej roslin.Usuń żółwie,one bardzo zanieczyszczają wode i niszczą rośliny.
Pawlak - 2008-04-30, 07:20
przy wydajnej filtracji i dużej ilości roślin można trzymać dużo ryb ,ale zredukuj obsadę o co najmniej 10 szt.
Bartek1 - 2008-04-30, 13:36
kurcze ktoś kto lubi linki i w takich tarapatach.
Moim zdaniem najpierw powinieneś obsadzić oko dużą ilością roślinności a potem troszkę zmniejszyć obsade.
Napisz ile stawik ma litrów.
Ale oczko wygląda fajnie ciekawy kształt ale kolor tej folii taki niebardzo
KUBAx - 2008-04-30, 20:52
Na majówkę przejadę się do lasu lub nad jakieś jezioro i poszukam roślin Jak coś przywiozę to zamieszczę zdjęcia.
Bartek1 - 2008-05-02, 16:57
Jeśli chodzi o linki to jest to złota odmiana czy pozyskana z naturalnego zbiornika?
Te niekolorowe rybki w najpłytszej strefie to ...?
KUBAx - 2008-05-03, 22:34
Linki są z naturalnego zbiornika zamiast na patelnie powędrowały do oczka ;] Czy to źle że z naturalnego ??
samuraj - 2008-05-03, 22:49
| KUBAx napisał/a: | | Linki są z naturalnego zbiornika zamiast na patelnie powędrowały do oczka ;] Czy to źle że z naturalnego ?? |
Nie lepiej jak by wróciły do swojego naturalnego "mieszkania" ?
źle się będą czuły w Twoim oczku , lin jest z natury rybą b.płochliwą , po za tym wielokrotnie była mowa na forum że można przywlec jakąś chorobę na ryby mieszkające już w oczku
KUBAx - 2008-05-03, 23:25
Liny już mam z rok czasu w oczku
Hubert - 2008-05-03, 23:43
Ja bym się pozbył wszystkich "dzikusów". Dzikie liny często zapadają na groźną chorobę - ichtiobodozę. Twoje widać były zdrowe, ale marny z nich pożytek, bo płochliwe i mało widoczne w oku. Potrzebujesz dużo, dużo roślin. Przekarmianie ryb jest fatalne w skutkach - woda jest naszpikowana składnikami organicznymi przez co glony mają raj.
Ernest - 2008-05-04, 07:42
| Hubert napisał/a: | | ale marny z nich pożytek, bo płochliwe i mało widoczne w oku. |
Hubert troszkę przesadziłeś
KUBAx - 2008-05-04, 09:10
Byłem wczoraj nad jeziorem i przywiozłem kilka roślin Teraz muszę kupić wyściółkę oraz NADMANGANIAN POTASU aby zabić bakterie. Ile tego potasu trzeba wsypać do wiadra aby był skuteczny ?? Jest jakaś tabela lub miernik aby nie przedobrzyć ??
Bartek1 - 2008-05-04, 09:28
mam nadzieje że pomogę sam tak robie:
ogólnie zakłada się że woda powinna być różowawa nie wiśniowa wsypując sypki nadmanganian potasu.
Kąpiel winna trwać około 30minut oczywiście alży od stężenia roztworu.
Najlepiej kupić sobie flaszeczkę płyny tropicala aqua kali chyba to ten i postąpić według zaleceń producenta.
Koszt około 4.5 zł
Jakie te roślinki pochwal się?
Bartek1 - 2008-05-04, 11:59
Wszystko pięknie ale będziez musiał czekać na przesyłkę ten specyfik dostępny jest nawet w nie najlepiej zaopatrzonych skalepach zoo.
P.s Raczej nie dawaj linków do popularnego serwisu aukcyjnego.
KUBAx - 2008-05-04, 12:13
Dlaczego nie dawać ?? I tak teraz ich nie wsadzę bo czekam również na wyściółkę do koszyków
Bartek1 - 2008-05-04, 17:24
Dlaczego nie dawać.... dobre pytanie w każdym bądź razie za to dostałeś ostrzeżenie.
Ale jak coś to ja raczej woałbym kupić preparat już w gotowym stężeniu aniżeli sam go rozrabiać i miejąc na względzie że za wysokie stężenie spowoduje popalenie roślinek.
KUBAx - 2008-05-04, 20:34
Bartek1, napisz mi nazwę tego twojego specyfiku to zapytam się w ogrodniczym skoro mówisz że moga być problemy
samuraj - 2008-05-04, 20:38
| Cytat: |
Dlaczego nie dawać.... dobre pytanie w każdym bądź razie za to dostałeś ostrzeżenie. |
Dla tego : http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=1848
Bartek1 - 2008-05-04, 21:05
| Bartek1 napisał/a: | | tropicala aqua kali |
jeszcze sprawdze ale raczej to ten specyfik
KUBAx - 2008-05-04, 21:21
Też nie pojmuję tego ale siła wyższa nie będę się kłócić Pytałem się osób które sprzedaja po 100 gram na w pewnym serwisie aukcyjnym to mówią że 5-6 gram na 5 litrów wody to zrobię tak jak mówisz Bartek1 i kupię ten tropical aqua kali bo na co mi 100 gram tego proszku
Bartek1 - 2008-05-04, 21:26
no to chyba pomogłem.
P.s napisz może skąd jesteś w profilu było by łatwiej.
Po tygodniu po ostrzeżeniu śladu nie będzie chyba.
Może kup odrazu na zapas kto wie kiedy znajdziesz czas na wypad po roślinki
KUBAx - 2008-05-04, 21:34
W jakimś sklepie piszą ze buteleczka 30 ml starcza na 300 litrów wody To kupię jedną za 3 zł starczy na dłuuuuugo
dachasia - 2008-05-04, 22:20
KUBAx ja ostatnio roślinki dezynfekowałam nadmanganianem potasu. W aptece kupiłam w tabletach 100 tabletek 5 zł z groszami. Rozpuszczałam 1 tabletkę w szklance wody i następnie wlewałam do 2-2,5 l wody. Do tej wody wkładałam roślinki na 10-15 minut. Potem płukałam pod prysznicem przez chwilę. Nie było problemu,żadnej mi nie spaliło. Ale przede wszystkim najpierw rośliny bardzo dokładnie myłam pod bieżącą wodą, aby się pozbyć pasożytów w postaci pijawek przede wszystkim, a było ich trochę, bo widziałam w kabinie jak się czepiały i nie chciały spłynąć z wodą.
|
|