| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Mięta wodna,przetacznik bobowniczek i tojeść rozesłana
Ernest - 2008-04-18, 18:47 Temat postu: Mięta wodna,przetacznik bobowniczek i tojeść rozesłana Żeby nie było problemów w przyszłości z rozróżnieniem i trafnym zidentyfikowaniem tych roślin przedstawiam je na fotkach
Po lewej przetacznik ,po prawej mięta.Obecnie sytuacja jest przejrzysta bo mięta ma bardziej ciemnozielone liście ,problem jest w rozróżnieniu gdy obydwie roślinki startują, są identycznie zielone
Przetacznik bobowniczek
Tojeść rozesłana
iwosek - 2008-04-18, 20:51
Kurde ale mnie dzisiaj zaskoczenie spotkalo gdy pluczac wiadro zauwazylem w srodku przetacznika w zeszlym roku mieszkał sobie w nim przez cały sezon ( wiadrze) jednka wiadro sie wylalo, pozniej siedzial w nim snieg, tak smierdzialo ze postanowilem wyplukac, patrze dzis a tam piekny przetacznik w oku niestety zmarnial ( nitkowane wygrały) wiec bedzie jak znalazł
ewa535 - 2011-11-15, 18:03
Przetacznik u mnie częściowo jest w strumieniu w wodzie, częściowo pełza po wystających z wody kamieniach. W tej chwili wygląda bardzo zdrowo i zielono. Co mam z nim zrobić na zimę ? Z wszystkich pędów wypuszcza korzonki. Nie bardzo można to przyciąć na zimę. A mam wrazenie ,ze jak przyjdzie mróz to go zetnie i na wiosne zgnilizna.
Co byscie radzili ?
AurorA - 2011-11-15, 18:25
Można obciąć, ale najważniejsze by był w wodzie nie na sucho bo końcówki zima przysychają.
duzers - 2011-11-15, 23:44
U mnie też zielony,jakby to nie jesień tylko wiosna była ja zostawiam,nie będę przycinał.
AurorA - 2015-11-17, 17:35
w lodzie niestety przetacznik potrafi przemarzać
Radzionek - 2015-11-17, 22:01
| AurorA napisał/a: | | w lodzie niestety przetacznik potrafi przemarzać |
Nie do końca podzielam ten pogląd, gdyż pozyskany przeze mnie z przydrożnego rowu jakoś daje radę zimą. Na wiosnę odżywa na nowo, a co ma zginąć, to i tak w przypadku wielu gatunków roślinności zimującej obumrze.
AurorA - 2015-11-18, 02:22
zimują te cześci które są nad lodem, jak wypełzną z kałuży
|
|