Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Oczko wodne z folii. - powstaje nowe oczko

phalina - 2008-04-13, 18:50
Temat postu: powstaje nowe oczko
Zrobilam wykop(mąż kopał,ja byłam z boku),teraz czekamy na ciepły słoneczny dzień zeby można było położyc folię .Ta dziura z woda to pozostałosć po starym oczku,pływają tam jeszcze ryby,no i stoi prowizorka filtra ;)

ta płaska większa część to strefa płytka,potek pólka głębsza dookoła tej,,dziury'' na lilie i grążele.Myślę ,że powinno być dobrze.

na ostatnim zdjęciu moja ,,koparka'' ;) :P

JAREK G - 2008-04-13, 18:57

Phalina, piękna pólka na strefę płytką :good:
Mazur - 2008-04-13, 18:58

Wspaniale się zapowiada a wymiary zdradzisz ?
phalina - 2008-04-13, 18:59

dzięki,starałam sie pokierować dobrze koparke :lol: .
Jestem ciekawa jak mi to wyjdzie.

samuraj - 2008-04-13, 19:00

Widzę że robota idzie pełną parą :) zapowiada się bardzo ładne oczko z dużą strefą dla roślinek filtrujących :brawo:
phalina - 2008-04-13, 19:01

Pewnie ,że zdradzę :
szer.4,20 a dł .7,50.głebokość bez zmian 1,70cm

Mazur - 2008-04-13, 19:02

Łoł to będzie oko co się zowie :brawo: żadna zima nie będzie straszna nawet w naszym klimacie
phalina - 2008-04-13, 19:04

mam zamiar popływać na materacu ;) ,a że chucherko nie jestem więc i wymiary muszę dostosowac :P
lubek - 2008-04-13, 19:44

phalina napisał/a:
Pewnie ,że zdradzę :
szer.4,20 a dł .7,50.głebokość bez zmian 1,70cm

Wygląda na dużo większe ;) :brawo:

judym - 2008-04-13, 19:58

A kot,to ziemie wywoził,czy piwo donosił ;) ? Podoba mi się rozplanowanie półek :brawo:
Roczi - 2008-04-14, 00:06

Biedna Kopara, nie chciałbym być na jego miejscu :-D
phalina - 2008-04-15, 21:36

Roczi napisał/a:
Biedna Kopara,

nie nie jest biedna jest zmeczona :lol: ,
lubek napisał/a:
Wygląda na dużo większe

no może parę cm w tą i w tamtą ;) ,ale nie jest wieksze może tylko takie ujęcie żeby było widac całość.
Kot piwa nie donosił ganiał żaby,tylko one udawały martwe jak je dopadał,a nie ruszajace sie zwierzęta kota nie interesują :)

killer1558 - 2008-04-15, 21:40

phalina napisał/a:
nie nie jest biedna jest zmeczona

ale nagroda chyba była :P :piwko: :oops: fajnie ci to wyszło :good:

phalina - 2008-04-15, 21:51

kurcze ,zrobiłam mu kolację,to w nagrodę
Pawlak - 2008-04-16, 15:26

zapowiada się kolejny ocean :P :brawo: :brawo:
phalina - 2008-04-25, 20:13

Pomału moje nowe oczko zaczyna funkcjonować .

widok od strony płytkiej wody

widok na całe oczko

moje karpie koi

strefa płytka.
Teraz już uzupełniam rosliny i czekam na nowe ryby,gdyz te 9 szt jakie mam to za mało .

Wlałam 12 m3 wody.Zostało jeszcze sporo do zrobienia ,ale mam przed soba całe lato.

Ernest - 2008-04-25, 21:32

:brawo: ,Halina jesteś pozytywnie nastawiona ,będzie z tego super oko :yess:
hepik - 2008-04-26, 15:55

Bardzo naturalistycznie...dacza nad samym brzegiem i rura prosto do jeziora...choć w rzeczywistości to bardziej maskują ;)

Tak tylko żartuję,jest bardziej niż OK :)

dachasia - 2008-04-27, 12:53

Halinko gratulacje.Koparkę wykorzystałaś właściwie.Oczko :good:
Gosia@ - 2008-04-27, 15:05

dachasia napisał/a:
Halinko gratulacje.Koparkę wykorzystałaś właściwie.Oczko :good:

nawet nie wiem jak wyrazic podziw do koparki. MOje oczko 8m3 kopało 3 facetów i ledwo zipali. Naprawde, przekaz wyrazy szacunku KOparce za tak ciężk :) ą prace

phalina - 2008-04-27, 18:59

hepik napisał/a:
dacza nad samym brzegiem i rura prosto do jeziora

kurcze przecież pisałam :(( ,że nie wszystko zrobione,.W tej ,,daczy''jest filtr i kontakty elektryczne.Z czasem rurę schowamy,nie wszystko od razu :-o .to dopiero tydzień nowego oczka.

phalina - 2008-04-27, 19:06

Pozytywne wykorzystanie oczka :)

kamuflarz :roll:

Kr4x - 2008-06-14, 15:55
Temat postu: Budowa oczka
Dopiero dzisiaj zacząłem kopać, wiec to narazie początek. Półki oczywiście będą bardziej strome, wszystko będzie ładnie uformowane :-) Zastanawiam się czy są dobrze umiejscowione.
Proszę o jakieś uwagi :) Pomysły mile widziane : - )

Ernest - 2008-06-14, 19:38

Śmiali się ze mnie że 20 łopat kopie bagno :hehe: .Strefa płytka :good:
Pawel Woynowski - 2008-06-15, 16:35
Temat postu: Re: Budowa oczka
Kr4x napisał/a:
Dopiero dzisiaj zacząłem kopać, wiec to narazie początek. Półki oczywiście będą bardziej strome, wszystko będzie ładnie uformowane :-) Zastanawiam się czy są dobrze umiejscowione.
Proszę o jakieś uwagi :) Pomysły mile widziane : - )

Pierwsza sprawa to wielkość oczka. Widzę że masz tam dużo miejsca, zrób je więc jak największe możesz, (chodzi o koszt folii), za kilka lat jak rosliny się rozrosną, ryby rozmnożą to będziesz miał problem, co zrobić z nadwyżka ryb i roślin. A przebudowa oczka jest bardziej pracochłonna i kosztowniejsza niż budowa nowego od podstaw.

Druga to lokalizacja względem stron świata. Główny punkt widokowy powinien być od strony południowo wschodniej (łatwiej oglądać wnętrze oczka ze słońcem, tzn. mając słońce za plecami). Przy projektowaniu nasadzeń, weź pod uwagę wysokość roślin za kilka lat, jak już dojrzeją, chodzi o to aby nie zasłaniały widoku na taflę wody w oczku.
Projektuj nasadzenia podobnie jak scenografia na scenie teatralnej, wysokie rosliny jako tło a mniejsze na pierwszym planie. Dlatego półki po stronie północno zachodniej powinny być szersze i położone trochę głębiej.
Pamiętaj o głębokości sadzenia poszczególnych roślin, wysokość warstwy wody nad substratem w pojemniku + wysokość pojemnika, da ci głębokość posadowienia samej półki. Poza tym zwiększ szerokość półek, żeby pojemniki były stabilne na nich. Do roślin strefy płytkiej takie jak: tatarak, pałki, oczeret jeziorny, jeżogłówka, irysy, potrzeba dużych i szerokich u podstawy pojemników, aby wiatr ich nie przewracał bo rosliny ekspansywne i szybo się rozrastają wzwyż i w szerz.

Trzecia to głębokość oczka, a w związku z tym stosunek kąta nachylenia brzegów do głębokości. Widzę, że masz podłoże piaszczyste, to ten kąt powinien wynosić jak 1:3 lub nawet 1:4. Więcej na ten temat znajdziesz TUTAJ. Rośliny w pojemnikach trochę ważą i strome brzegi pod półkami mogą nie wytrzymać ich ciężaru.
Pomyśl również o miejscu na dodatkowej półce na kamienie maskujące folię na brzegu nad lustrem wody, na czymś muszą być oparte aby nie zsuwały się na dno oczka.

Dodatkową sprawą jest strumień, który spełnia funkcję oczyszczającą jak i ozdobną w ogrodzie. Czym jest dłuższy i tak zaprojektowany aby meandrował po ogrodzie tym lepiej. O budowie strumienia piszę więcej TUTAJ. Naprawdę warto go mieć.

castleman - 2008-06-16, 14:41

:brawo: Kr4x, trochę roboty miałeś z kopaniem, wiem coś o tym bo sam byłem "koparką".
Kobiety z forum jakoś nie zaznały tej przyjemności, a to pomaga zmniejszyć gabaryty :hehe:
Uwagi Pawła :good: nic dodać nic ująć, tylko słuchać i czynić ;)
Ja z mojego doświadczenia poszeżyłbym najpłytszą półkę od strony gdzie nie będziesz oglądał oczka i docelowo wysadziłbym tam jakąś większą ilość kosaćców, tataraków, pałek tj wysokich czyścicieli, jeśeli chcesz mieć czystą wodę.
Jak naszybciej obsadziłbym również okolicę, (z doborem roślinek trzeba uwarzać, lepiej w pobliżu oczka nie sadzić takich które zrzucają liście lub płatki) pustawo tam masz jakoś.
powodzenia :pa:

dachasia - 2008-06-16, 21:00

castleman napisał/a:
Kobiety z forum jakoś nie zaznały tej przyjemności, a to pomaga zmniejszyć gabaryty

O których kobietach mówisz bo chyba nie o mnie. Ja moje o pojemności 3 m3 wydłubałam sama. Ale gabarytów mi to raczej nie zmniejszyło.
A jeśli chodzi o półkę na roślinki to faktycznie Kr4x posłuchaj castelmana. Ja popełniłam niestety ten błąd i zrobiłam trochę za wąskie. Teraz już wiem,że dobra półka to taka na której swobodnie z brzegu możesz położyć duże kamienie bez obawy,że się zsuną a od wewnątrz w żwirku lub doniczkach posadzisz rośliny.

phalina - 2008-06-17, 21:56

Ja swoje też kopałam,a moja koparka weszła tylko na tą głębszą strefę i tak jak dla Niny gabarytów mi nie zmniejszyło ,dorobiłam sie za to babli na dłoniach :((
Jeżeli chodz i półke płytka to ja mam taką 1,50 szeroka,1,80 długa i od 30 do 50 cm głęboka ,ryby sie wugrzewają kosaćce pięknie rosną i ja od czasu do czasu sobie pochodze

moja strefa płytka

żerowanie na płytkiej wodzie

półka płytka z kosaćcami

Kr4x - 2008-06-18, 11:39

Zastanawiam się nad usunięciem strefy płytkiej (czerwony kolor) ponieważ będzie tam wodospad i na nic się ta półka nie przyda. Półkę zaznaczoną kolorem niebieskim usunąłem i zrównałem ze strefą głęboką, zamiast niej półka rózowa.
Zielona część będzie stanowić strefę płytką.

castleman - 2008-06-18, 15:37

phalina napisał/a:
Ja swoje też kopałam,a moja koparka weszła tylko na tą głębszą strefę i tak jak dla Niny gabarytów mi nie zmniejszyło ,dorobiłam sie za to babli na dłoniach :((

Dobrze, dobrze zawsze się znajdzie jakaś wymówka ;) ,
szczęście że koparka była przynajmniej karmiona...

Kr4x
ok z kaskadą,
strefę różową bym zrobił 4-5 krotnie szerszą i wysadziłbym na niej żarłoki

phalina - 2008-06-19, 21:21

o tak ,,żarłoki''sa lepsze niż filtr i UV.Jak masz dużo miejsca wal szersze,będziesz żałował ,że nie zrobiłes wiekszego :)