| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - darń
aza - 2008-04-08, 07:45 Temat postu: darń Przepraszam jeśli temat już był ,albo zadaję pytanie niepotrzebnie w nowym temacie.Otóż pewnie z każdy widział z nas ,,doły,, przy rzekach,gdzie woda nie wysycha jedynie kilkarazy do roku podczas topnień przybiera(piekne warciańskie rozlewiska)Pod woda cały czas rośnie piękna ,zielona trawa.Mam pytanie-czy w strefie bagiennej w oczku można położyć siatkę -pod nią przygotować podłoże z nasionami trawy?Czy to wypali?Piszę o siatce dlatego ,ze chciałabym tak zamaskować zejście na drugi stopień w oczku.Bardzo prosze o rady
krzysm - 2008-04-08, 08:06 Temat postu: Re: darń
| aza napisał/a: | | Mam pytanie-czy w strefie bagiennej w oczku można położyć siatkę -pod nią przygotować podłoże z nasionami trawy?Czy to wypali? |
Ja nie mam żadnej kompleksowej rady ale wiem, że zabłąkane nasiona trawy pięknie kiełkowały w wodzie i radziły sobie z niewielkimi przesuszeniami.
Inaczej darń. Zalewana wodą wiosną często gnije i z tego powodu całe połacie giną co widzę w dolach na moim trawniku.
Obawiam się, że takia darń w oczku nie wyrośnie zbyt gęsto (to akurat dobrze) i będzie trudna do utrzymania - mam na myśli estetykę.
Pewnie można by dobrać taką trawę ozdobną której okresowe zalewanie nie szkodzi.
lubek - 2008-04-08, 08:24
W zeszłym roku jak sadziłem kaczeńce do jednej z doniczek to przez przypadek znalazło się w ziemi jedno kłącze perzu. Wkrótce potem zarósł całą doniczkę wypierając kaczeńca.
samuraj - 2008-04-08, 08:31
w moim filtrze-oczku rośnie taka trawa , która znalazłem w rowie melioracyjnym--zobacz tu http://forum.oczkowodne.n...r=asc&start=210
ostatnia fotka-trawa w samym środku
aza - 2008-04-08, 09:11
Dziekuję bardzo-czyli zapowiada sie wycieczka po rowach melioracyjnych
Yahilles - 2008-04-08, 13:48
Ja mam pytanie, widuję nad jeziorem (i na brzegu kanału, rośnie w wodzie) taką trawę -
Co to może być?
JAREK G - 2008-04-08, 19:22
Q-rde tylko jak ją kosić w tym oczku trzeba by mieć kosiarkę podwodną
judym - 2008-04-08, 19:52
| Yahilles napisał/a: | Ja mam pytanie, widuję nad jeziorem (i na brzegu kanału, rośnie w wodzie) taką trawę - Obrazek
Co to może być? |
Moim zdaniem jak rośnie w wodzie i w podmokłym terenie,to śmiało można dac do oczka.W najgorszym przypadku nie urośnie,a koszty wykopania z rowu,czy jeziora żadne.
AurorA - 2008-04-08, 23:24
| samuraj napisał/a: | | w moim filtrze-oczku rośnie taka trawa , która znalazłem w rowie melioracyjnym- |
to turzyca , a to rośliny porastające brzegi wód ,ale nie podwodne. Na podwodny trawniczek to najlepiej ponikło. zwykłe trawy odradzam.
samuraj - 2008-04-09, 06:27
| AurorA napisał/a: | | samuraj napisał/a: | | w moim filtrze-oczku rośnie taka trawa , która znalazłem w rowie melioracyjnym- |
to turzyca , a to rośliny porastające brzegi wód ,ale nie podwodne. Na podwodny trawniczek to najlepiej ponikło. zwykłe trawy odradzam. |
tak to jest turzyca ,nie wiem jak odmiana ale jest bardzo ładna--gdzies na forum wrzuciłem fotkę dużej kępy ,wygląda super szczególnie jak kwitnie--poszukam tej fotki i wkleję linka
4 i 6 fotka-- na 6 lepiej widać "kwiaty" http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=90
ZiK - 2008-04-09, 10:18
Ja w oczku mam taką turzycę
aza - 2008-04-11, 21:36
Zik-masz sliczne oczko wodne-jednak małe tez może byc piękne. Aurora a skąd wytrzasnąć "ponikło"?
AurorA - 2008-04-11, 21:46
| aza napisał/a: | | Aurora a skąd wytrzasnąć "ponikło"? |
ponikło to rodzimy gatunek i można go spotkać w naturze, ale jak go nie znasz to teraz nie rozpoznasz ( u mnie obecnie wychodzi z ziemi ma po jakieś 2 cm) Najbardziej rozpoznawalne jest w okresie gdy kwitnie.
ZiK - 2008-04-17, 14:29
| aza napisał/a: | Zik-masz sliczne oczko wodne-jednak małe tez może byc piękne. |
Dziękuję za miłe słowa
|
|