Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Oczko wodne z siatkobetonu. - Malowanie betonu "kolorem"

kret - 2008-03-25, 13:42
Temat postu: Malowanie betonu "kolorem"
Witam! czy znacie jakieś farby, którymi można pomalować beton? np na kolor lazurowy czy niebieski. Czy są dostępne w sprzedaży (w rozsądnych cenach) takie farby, któe mogą być w stałym kontakcie z wodą?
melek - 2008-03-25, 15:54

Może i istnieją takie farby, ale warto się zastanowić czy jeśli jest to oczko wodne to na pewno chcesz malować wewnątrz na niebiesko? Strasznie ten kolor razi i w ogóle nie pasuje. A jeśli to kąpielowy basen to ok ;)
judym - 2008-03-25, 18:38

Jest dużo takich farb.Polecic mogę gumę w płynie-Runotex Flytande Gummi Aqua.Jest w dużej gamie kolorów. koszty-12L-360zł,wydajnośc 2-3L m.kw.Zalecane dwukrotne malowanie.Takie farby nigdy nie będą tanie.
JAREK G - 2008-03-25, 19:21

Popieram Melek, jak to oczko to niema najmniejszego sensu malować , szkoda kasy :P
kret - 2008-03-25, 20:34

właśnie, że na dzień dzisiejszy ma być to oczko z możliwością kąpieli. bez rybek, roślinnośc jedynie wokoło na brzegu a nie w wodzie. Wiedz w gre wchodzi malowanie i chemiczne utrzymanie "czystości" wody.
jackon - 2008-03-25, 20:43

po co farby?
w takim oczku w ciagu miesiaca sciany glonami sie pokryja
zaoszczedzisz :)

samuraj - 2008-03-25, 22:13

kret napisał/a:
właśnie, że na dzień dzisiejszy ma być to oczko z możliwością kąpieli. bez rybek, roślinnośc jedynie wokoło na brzegu a nie w wodzie. Wiedz w gre wchodzi malowanie i chemiczne utrzymanie "czystości" wody.

Jeśli to ma być do kąpieli,bez rybek.bez roślin z chemią i na dodatek niebieskie ,no to przykro ale to już nie jest oczko tylko niebieski dołek z wodą ;) czyli takie skrzyżowanie diabła z motopompą -- ani oczko ani basen :P

monkeymonk - 2008-03-25, 22:58

Cytat:

to kolega basen buduje :)

AurorA - 2008-03-25, 23:45

Poszukaj pod "szkutnia' w google można tam kupić żywicę chemoutwardzalną do malowania jachtów- do ostatniej warstwy dodaje sie barwnik - potrzebne tez maty z włókna szklanego. W szkutni jest znacznie taniej niż np. litrowe puszki w castoramie bo tam to kupują na bańki.
Bajbas - 2008-03-26, 18:46

AurorA napisał/a:
można tam kupić żywicę chemoutwardzalną do malowania jachtów

oj to nie jest takie proste, odradzam. Żywice, które mają się przyłapać do kadłubów (przeważnie poliester) to zupełnie co innego niż żywice, które mają się przyłapać do betonu. Dodawanie składników by uzyskać kolor to też nie taka prosta sprawa. Taka "farba" też jest wypłukiwana, łajby dostają tzw. gęsiej skórki.
Można poszukać żywice, którymi się maluje podłogi przemysłowe także garaże. Ja kiedyś taką kupiłem i choć chemoutwardzalna (epoksydowa) to rozcieńczana wodą! Ale to też nie jest tani wyrób. Potem pojawiły się jakieś nasze wynalazki do malowania betonu. Tu raczej bym szukał, choć pewnie ich wytrzymałość na wodę (non-stop) też może być ograniczona.
:piwko: Bajbas

jakja - 2008-03-26, 18:49

Bajbas napisał/a:
jakieś nasze wynalazki do malowania betonu

To nic trwałego w środowisku wodnym. Daje to zabezpieczenie posadzki przed kurzeniem, ale woda działa na to negatywnie: odpryski, pęcherze ect. więc chyba nie warto

Bajbas - 2008-03-26, 18:55

jakja napisał/a:
Daje to zabezpieczenie posadzki przed kurzeniem, ale woda działa na to negatywnie: odpryski, pęcherze ect. więc chyba nie warto

oj chyba piszesz o jakimś szajsie. Ja już mam taką podłogę ok. 10 lat i oleje, woda, śnieg, jak to w garażu, żadnych odprysków. Ale było drogo! Tanio to można dostać w pysk na Grochowie :)
Pozdrawiam, Bajbas

jakja - 2008-03-26, 18:57

OK, ale posadzkę szybko spłukujesz i wysycha. Olej niegroźny, gorzej - podobno - robi stałe zalanie wodą. Pytałem kolesia od posadzek. Odradza.
Bajbas - 2008-03-26, 19:02

jakja napisał/a:
ale posadzkę szybko spłukujesz i wysycha

Żartujesz! kto spłukuje posadzkę. Co spadnie z auta to sobie leży. Czasami i 24 h. Zapytaj tego kolesia za ile on te preparaty kupuje. Mnie za metr wychodziło ok. 30 zł. I trzyma! Jak Ty sobie wyobrażasz podłogi przemysłowe, tam się nikt nie pieści, ja o takich preparatach piszę.
Pozdr, Bjabas

Kaef - 2008-03-26, 19:05

A może lepiej kafelki położyć??
judym - 2008-03-26, 19:53

Kaef napisał/a:
A może lepiej kafelki położyć??

Kafelki też czymś przykleic trzeba.Raczej nie będzie taniej niż malowanie.

kret - 2008-03-27, 07:57

o kafelkach też myśałem, bajer byłby niezły ale niestety koszty.... a poza tym kształt musiałby byc regularny
Bajbas - 2008-03-27, 20:24

maluj nie kombinuj z innymi rzeczami. Ale maluj farbami do tego przeznaczonymi czyli do basenów. Tanio nie będzie. Jednak to jest XXI wiek i chemia jest bardzo zróżnicowana, bo to nie tylko kwestia na bazie jakiej żywicy jest farba, ale także jaki rozcieńczalnik, pigment, plastyfikator, modyfikator ... :lol: Mówią, że epoksydowa się do g...wna przylepi. I z moich doświadczeń budowlano/żeglarskich uważam, że to prawda, ale jak nie było gotowych rzeczy to człowiek kombinował, jak są gotowe to nigdy nic lepszego nie wymodzisz. A na jakości zawsze się zemści.
Inna sprawa czy to ma sens. Kumpel ma basen niemalowany jedynie przetarty papierem i kolor wody jest OK, nawet jak się wychodzi przez burtę to nie ma żadnych obtarć itp.
:piwko: Bajbas

kret - 2008-03-28, 08:03

jak przetarty papieram? o co chodzi?
Bajbas - 2008-03-28, 20:46

kret napisał/a:
jak przetarty papieram? o co chodzi?

po prostu, papier ścierny do łapki i fru bo ścianach. Beton się robi gładszy. Chodzi o to by się nie podrapać jak się człowiek drapie przez burtę na zewnątrz, a nie po drabince.
Bajbas