Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko kuby

kubusiaczeq - 2008-03-21, 22:00
Temat postu: Oczko kuby
Witam, od jakiegos czasu zagladam na to forum, pora na przedstawienie mojego (nieudanego eksperymentu-> oczko padlo po zimie 50 % wody rozszczelnienie foli.),
po swietach nowa budowa.

Tak wiec oczko pierwotnie mialo miec pojemnosc do 1000l, wymiary ok 2,5 X2,5 glebokosc okolo 50-60 cm.
Rosliny jakie pierwotnie byly to tatarak, tzw lilie, chiacynt plywajacy. Skromnie ale to byl poczatek.

Pompa 1500, filtr mechaniczny domowej roboty, strumyk.
Jak widac dosc plytkie bajorko:).Robione bez glowy to i tak wyszlo.

,

Pozdrawiam

samuraj - 2008-03-21, 22:06

Witam Nowego Forumowicza :) ładne te Twoje oczko , jeśli będziesz robić remont oczka i wymieniał folię to nie śpisz się , folia przed ułożeniem powinna się nagrzać w słońcu którego chyba po świętach nie będzie
dachasia - 2008-03-21, 22:14

Oczko - jeśli chodzi o wygląd i wykonanie bardzo ładne. Mam nadzieję,że powiększając generalnie zachowasz koncepcje tego oczka, szczególnie jeśli8 chodzi o tę cześć z murkiem i kaskadą
kubusiaczeq - 2008-03-21, 22:17

Tak wlasnie sie zastanawialem czy epdm 0,5 a moze 1? czy pcv 0,5 albo 1:/ teraz bedzie glebsze ok 110 cm glebokosci wymiary 2,5 X 2 m, tak wiec wiecej wody wejdzie:)
melek - 2008-03-21, 22:22

Powierzchnie oczka zwiększ chociaż o metr na długości i szerokości, bo wyjdzie Ci studnia. Nie ciekawy wygląd. Warto zrobić szerokie półki na rośliny przybrzeżne. A co do folii myślę ,że 1mm pcv i możesz spać spokojnie ;) Powodzenia!
JAREK G - 2008-03-21, 22:32

Witam nowego kolegę :) oczko bardzo ładne i fajna aranżacja :good: Folia do tych rozmiarów oczka wystarczy 0,5mm
kubusiaczeq - 2008-03-21, 23:01

Dziekuje za przyjecie i porady, musze powiedziec ze przerobilem juz walke z glonami,
u mnie 100% slonca dosc malo roslin ale nigdy niemialem zielonej wody tylko nitki sie
pieknie ciagnely od samego dna, tak wiec chce poglebic zeby bylo im trudniej.

Zapomnialem dodac 5 karaskow i jeden karpik(padl chyba z przejedzenia bo straszny zarlok byl),
oraz 9 szczezuj 8 padlo:( jedna jeszcze zostala.),
za kolejny miesiac dorzuce nowe foty z nowego projektu;)

monkeymonk - 2008-03-21, 23:13

witam, mi tez sie bardzo podoba - szczegolnie wykonczenie. fajny jest to naturalnie wygladajace zaglebienie terenu i murek z kasakada. fajnie ale jak dla mnie troche za male.
judym - 2008-03-21, 23:30

Witam kolegę na forum.ładnie i ciekawie zbudowałeś oczko.Całe szczęście że,nie załamujesz się i zaczniesz od nowa.Jak napisał mój przedmówca,proponuje zrobic większe oczko,masz przecież miejsce,a przy pogłębieniu nie będziesz miał stromych ścian.Przy takich wielkościach oczek folia PCV od 0,6-0,8mm wystarczy.
AurorA - 2008-03-22, 00:35

Widać że sie starałeś oczko naprawdę wygląda na fotce bardzo ładnie i jest profesjonalnie wykończone - szkoda że przecieka :-(

koniecznie daj zdjęcia nowego, jak już je zrobisz :-D

killer1558 - 2008-03-22, 00:39

malutkie ale ładne :good: teraz masz okazję na powiększenie, ja bym tak zrobił jak cię temat trzyma jak nas :)
jakja - 2008-03-23, 01:24

:brawo: :piwko: :yahoo: Śliczne. W tej części z górki aż się prosi filtr korzeniowy. Poczytaj na ten temat - warto!