| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Koi Pond - Oczko z bloczkow betonowych
Jacek.M - 2008-03-20, 22:25 Temat postu: Oczko z bloczkow betonowych Witam wszystkich oczko maniakow! Chce wymurowac oczko wodne z bloczkow betonowych. Ma to byc element ogrodu japonskiego o wymiarach 240 x 240 i glebokosci 125 - 130 cm. Zastanawiam sie i potrzebuje fachowej porady - czy sciany grubosci 12 cm nie beda aby za cienke?( taka grubosc maja bloczki ). Z jednej strony woda, z drugiej gleba - czy to wystarczy? Prosze o pomoc i ewentualne rozwianie moich obaw. Postaram sie zamiescic na forum foto - dokumentacje z przebiegu budowy. Pozdrawiam . Jacek.
AurorA - 2008-03-20, 22:27
wg. mnie popęka- potrzebne jest zbrojenie - poczytaj o siatkobetonie
samuraj - 2008-03-20, 22:42
oczko z bloczków raczej nie popęka , ale nie będzie szczelne.Wybudowanie nie wymaga zbrojenia ponieważ zbrojenie używa się do betonu płynnego
Jacek.M - 2008-03-20, 22:45
Kiedys widzialem na jakichs targach, oczko wodne w ksztalcie kwadratu 200x200x50, scianki ulozone byly z piaskowca ( ksztalt cegly ) podparte podkladami kolejowymi, i jakos sie przez trzy dni nie ruszyly . Bloczki juz kupilem wiec bede musial sprubowac.
Jacek.M - 2008-03-20, 22:48
Naturalnie, kolejne fazy beda takie jak w wiekszosci oczek wodnych czyli :włoknina i folia. Troche mnie pocieszyles samuraj
samuraj - 2008-03-20, 22:55
nie jestem budowlańcem ,ale budynki też buduje się min. z bloczków i się tego nie zbroii , po za tym jakieś 15 lat temu budowaliśmy u znajomego kanał w garażu tylko z cegieł bez jakiego kolwiek zbrojenia i do dzisiaj się nie zawalił
AurorA - 2008-03-21, 00:44
Nie macie racji, beton ma tylko wytrzymałość na ściskanie i dla tego budynek się nie zawala bo nacisk jest z góry. Spróbujcie zrobić strop bez zbrojenia to porozmawiamy
W oczku ścianka jest rozciągana a takie naprężenia przenosi tylko stal i na pewno to popęka i nie będzie szczelne. Ale jak na to idzie folia to ok, szczelność nie jest potrzebna -tylko po co tak utrudniać sobie życie - nie prościej położyć folię w wykopie bez bloczków
wojtas - 2008-03-21, 07:13
Nasze oczko było co roku demolowane przez kreta.co roku katastrofa,rozerwana folia i remont oczka.Sprawe rozwiązało zastosowanie obudowy.Może więc warto?
Jacek.M - 2008-03-21, 09:56
| AurorA napisał/a: | | nie prościej położyć folię w wykopie bez bloczków |
scianka bedzie wystawala nad trawnikiem jakies 30cm - latwiej jest pociagnac murek od samego dna niz budowac sama obwodke na brzegu oczka.
| wojtas napisał/a: | | Nasze oczko było co roku demolowane przez kreta.co roku katastrofa,rozerwana folia i remont oczka.Sprawe rozwiązało zastosowanie obudowy.Może więc warto? |
Wlasnie! Nawet o tym nie pomyslalem
rispetto - 2008-03-21, 11:37
ja tylko podpowiem, że mam wybudowane szambo z bloczkow betonowych (11m3) i nie ma z nim żadnych problemów typu nieszczelność, pękniecia itp. Dodam jednak, że oczywiście jest zaizolowane dysperbitem. Jeśli znajdziesz coś na uszczelnienie, co nie reaguje z wodą i nie szkodzi rybom, to nie będzie problemu.
puchalsw - 2008-04-06, 20:25
Panowie
Nie straszcie Kolegi. Oczko nie popeka, nie zapadnie sie, beton nie zatruje ryb, nie bedzie przeciekac. Pod warunkiem ze zrobi sie to z zachowaniem odpowiednich zasad...
Wiem poniewaz zbudowalem takie oczko, ktore funkcjonuje juz 3 sezon (jest po trzeciej zimie).
Oczko bylo budowane wg. wskazowek z ksiazki o budowie oczek formalnych (bo tak nazywaja sie oczka nie imitujace warunkow naturalnych, o regularnych ksztaltach, wykanczanych cegla lub plytami kamiennymi.
Jak zbudowalem swoje oko przeczytasz tutaj:
http://forum.oczkowodne.n...p?p=27628#27628
Naskrobalem jeszce troche innych informacji w paru innych postach.
Ofekt ocen sam:
http://picasaweb.google.c.../2007OczkoWodne
Zanim jednak zabierzesz sie za budowe wez pod uwage ze:
- oczko formalne kosztuje. Trzeba wykonac roboty murarskie i zbrojeniowe.
- rozbudowa praktycznie nie wchodzi w gre. Oczko formalne jest raczej zamknieta forma ktora powinna komponowac sie z calym ogrodem. Swobodny ogrod naruralny nie bedzie pasowal do oka formalnego. I odwrotnie...
Zaprosil bym Cie na pokaz mojego oka, ale widze ze mamy troche dalego do siebie .
Daj znac, jesli bedziesz mial jakies pytania dot. konstrukcji.
Pozdrawiam
Wojtek
Jacek.M - 2008-04-10, 12:22
Dzieki Wojtek za rady, a wyczerpujacy opis - przed, w czasie i po wybudowaniu oczka jak najbardziej mi pomogl i "pchnął" do dzialania. Mam do Ciebie pytanie w sprawie zbrojenia. Mogl bys napisac czego uzyles i jak to zbrojenie robiles. Z gory dziekuje
A co do odleglosci miedz naszymi miejscowosciami, to wybieram sie do brata ktory mieszka w Warszawie, wiec jezeli bedzie to mozliwe, to chetnie obejrze Twoje oczko na "zywca". Pozdrawiam .
pool - 2008-04-11, 06:06
jedni wolą córke drudzy formalnie teściową heh sory ale oczko formalnie takie to nie dla mnie.kojarzy mi sie z tym ze trza by do niego wychodzic w garniturze a ja w nim czuje sie jak kiosk "RUCHU"niema to jak natura trawka i tam takie inne..pozdrawiam
puchalsw - 2008-04-11, 07:50
Pool: masz racje, kazdy ma swoje preferencje. Pamietaj jednak, ze oko formalne wpisuje sie w calosc ogrodu. W tym wypadku rowniez w stylu formalnym.
Powiem Ci jeszcze, ze moj nastepny ogrod bedzie w stylu zdecydowanie nieformalnym, a co za tym idzie OKo bedzie nieregularne Uwielbiam swoje OKO, ale bede chcial sprobowac czegos innego. Z tym gariturem to jednak troche przesadziles, Klimat tego oka, i innych sadzawek formalnych jest bardzo "przyjazny i cieply" no i co najwazniejsze: ZYJE. Nie mylic z miejskimi sadzawkami budowanymi w miastach czy holach biur.
Jacek M: zbrojenie jest potrzebne na plyte denna. Na tym stoi cale OKO. Policz ciezar tych wszystkich bloczkow..... Duzo by pisac. Podesle Ci w weekend scany z ksiazki ktora traktuje o budowie takich oczek. Jest tam pare roznych propozycji na konstrukcje.
Pozdrawiam i zycze powodzenia
Wojtek
amedeo - 2008-04-11, 09:09
może to się przyda http://images.google.pl/i...l%3Dpl%26sa%3DN
amedeo - 2008-04-11, 09:09
albo to http://images.google.pl/i...l%3Dpl%26sa%3DN
pool - 2008-04-12, 05:53
sory ale nie wytrzymał bym zbyt długo w takim ogrodzie formalnym byłem juz kiedyś zresztą ale był on bez oczka.rozumiem tylko sytuacje wtedy gdy niema innego wyjscia.notabene takich formalnych ogrodów można policzyć na palcach więc tylko moge ci powiedziec z mojej oczywiscie strony że jesteś ORYGINALNY.namawiam cie na bardziej naturalny ogród wtedy poczujesz sie napewno lepiej.pozdrawiam
pool - 2008-04-12, 05:56
takie oczko z bloczków świetnie nadawało by ie na zbiornik dla AROWAN tylko raczej powinien byc w domu tzn ogrzewany ewentualnie mozna by wstawic tafle szyby i wyszło by akwarium betonowe.a wtedy to i płaszczki moznaby popróbowac.trzymac.
Jacek.M - 2008-04-12, 09:28
Spoko pool Daj sie wykazac, beda fotki , bedzie ocena
puchalsw - 2008-04-15, 15:08
Pool. Spokojnie. Byles pewnie w ogrodach robionych przez Bardzo Profesionalnych Architektow Krajobrazu, dla Bardzo Waznych i Zapracowanych klientow. Obrody robione pod linijke, w wiekszosci przypadkow tylko po to aby znajomym "skoczyl gul".
Ogrod formalny moze byc taki jak francuskie ogrody parterowe (strzyzone bordiury, mozaikowe rabaty) albo nieco swobodniejszy i relaksacyjny. Irlandczycy i holendrzy takowe robia.
Moj ogrod po prostu jest moj. Sam go zaprojektowalem, stworzylem, i sluzy Rodzinie a nie "pokazaniu sie"
Zreszta sam ocen.
http://picasaweb.google.p...anin/OgrodLatem
Gwarantuje Ci, ze w moim ogrodzie "wytrzymal bys" niejedno piwo i karkowke z grila
Grilowo Pozdrawiam
Wojtek
pool - 2008-04-17, 07:15
mój ogród też jest mój heh ale czasami jak każdy lubie sie nim pochwalić,woda mnie uspokaja.pozdrawiam..sam zobacz
puchalsw - 2008-04-17, 22:13
Pool! To nie ogrod! To cala Marina! )
Hektolitrowe Pozdrowienia Przesylam
Wojtek
|
|