Oczko wodne - forum
Forum mi³o¶ników oczek wodnych.

Technika - Klejenie p³yt pcv

jakja - 2008-03-13, 23:45
Temat postu: Klejenie p³yt pcv
Mam p³yty ze spienionego pcv grubo¶ci ok. 1mm o wymiarach 0,8x1,2m. Wg danych p³yty z pcv mo¿na kleiæ. Czy jest to mo¿liwe w wawunkach "poligonowych"? Jakimi srodkami? Chodzi o szczelne po³aczenie - kombinujê, ¿eby z nich zrobiæ koryto pod oczko, takie 3x4do5m, g³êb. 1,3m. Macie w tym temacie jakie¶ do¶wiadczenia?
judym - 2008-03-13, 23:52
Temat postu: Re: Klejenie p³yt pcv
jakja napisa³/a:
Mam p³yty ze spienionego pcv grubo¶ci ok. 1mm o wymiarach 0,8x1,2m. Wg danych p³yty z pcv mo¿na kleiæ. Czy jest to mo¿liwe w wawunkach "poligonowych"? Jakimi srodkami? Chodzi o szczelne po³aczenie - kombinujê, ¿eby z nich zrobiæ koryto pod oczko, takie 3x4do5m, g³êb. 1,3m. Macie w tym temacie jakie¶ do¶wiadczenia?

Witam.Proponuje klej SOUDAL na bazie polichlroku winylu.Szybko schnie i skleja wszyskie twarde PCV.

jakja - 2008-03-13, 23:54

Ale czy daje szczelne po³aczenie? P³yty daja siê ³atwo kroiæ, gi±æ (za pomoc± "lutlampy", takiej na benzynê). Kombinator jestem, prawda? :-D
JAREK G - 2008-03-14, 00:00

Mnie siê wydaje ¿e nawet jak uda³oby Ci siê skleiæ to szczelnie ( co by³oby bardzo trudne ) to i tak po nalaniu wody przy powstaj±cych naprê¿eniach ( zima lato ) i przy choæby niewielkiej pracy gruntu wyjdzie z tego :dupa:
judym - 2008-03-14, 00:00

Z tego co wiem,to ³±cz± nim rury do kanalizy(nie chodzi mi o miejsca z uszczelk±),wiêc raczej daje szczelno¶c.Oczywi¶cie przed to dok³adnie odt³u¶cic.
JAREK G - 2008-03-14, 00:24

judym, Jak s± to rury od kanalizacji to nawet jak jest tam jaka¶ nieszczelno¶æ to nikomu to nie przeszkadza i nikt tego nie sprawdza , rury zakopane s± g³êboko w ziemi a ¿e nie ma w nich ci¶nienia to nie musz± byæ idealnie szczelne :P
samuraj - 2008-03-14, 07:29

Nie warto siê bawiæ w klejenie.Spêdzisz przy tym masê czasu nie maj±c pewno¶ci czy jest to szczelne , ju¿ nie mówi±æ o kosztach kleju i straconego czasu
judym - 2008-03-14, 11:36

JAREK G napisa³/a:
judym, Jak s± to rury od kanalizacji to nawet jak jest tam jaka¶ nieszczelno¶æ to nikomu to nie przeszkadza i nikt tego nie sprawdza , rury zakopane s± g³êboko w ziemi a ¿e nie ma w nich ci¶nienia to nie musz± byæ idealnie szczelne :P

Przyznam siê ¿e nie rozumie tego co napisa³e¶.W jakiej ziemi?Raczej rura odprowadzaj±ca wodê ze zlewu,wanny i kibelka musi i¶c pod posadzk± czy kana³ach rurowych w domu czy mieszkaniach.

JAREK G - 2008-03-14, 17:15

judym napisa³/a:
Przyznam siê ¿e nie rozumie tego co napisa³e¶.W jakiej ziemi?Raczej rura odprowadzaj±ca wodê ze zlewu,wanny i kibelka musi i¶c pod posadzk± czy kana³ach rurowych w domu czy mieszkaniach.
Jacek mówi³ o oczku na zewn±trz to i ja mia³em na my¶li rury kanalizacyjne na zewn±trz :P A z tego co wiem to w domu rur kanalizacyjnych tam gdzie nie ma ci¶nienia te¿ siê nie klei tylko wystarcz± te uszczelki które s±, a jak trzeba je po³±czyæ to daje siê mufê :P
AurorA - 2008-03-14, 23:09

Jarek ma racjê, w budynku rura idzie w pionie wiêc nie mam jak z niej wyciec a poziom (prawie ) w ziemi pod domem i dalej. Oczywi¶cie zero uszczelniania i ci¶nienia.

Jacek tez my¶lê ¿e to kiepski pomys³, je¶li koniczynie chcesz wykorzystaæ te p³yty to zacznij robiæ obudowy do akwarium (by³ gdzie¶ o tym w±tek) i sprzedawaj na alledrogo ;)