| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Rośliny w oczkach wodnych. Poradnik praktyczny
AurorA - 2008-03-12, 22:25 Temat postu: Rośliny w oczkach wodnych. Poradnik praktyczny Już dziś chciałbym przedstawić wam nową książkę o roślinach wodnych.
Napisał ja nasz forumowicz dr. Hubert Zientek
poniżej zdjęcia okładki
krótki opis książki:
| Cytat: | Autor: dr Hubert Zientek
Oprawa: Twarda
Liczna stron: 180
Format: A5
O Autorze:
Dr Hubert Zientek (40) jest znanym i cenionym autorytetem w środowisku wielbicieli oczek wodnych i akwarystyki. Jego artykuły w pismach hobbystycznych cieszą się bardzo dużym uznaniem i poczytnością. Autor interesuje się akwarystyką od zgoła 33 lat, a od 25 nieprzerwanie prowadzi własną, amatorską hodowlę ryb, płazów i bezkręgowców wodnych oraz uprawia dziesiątki gatunków roślin zarówno akwariowych, jak i oczkowych.
Opis książki:
Niniejsze opracowanie jest zbiorem praktycznych porad, sprawdzonych – co bardzo ważne – w warunkach klimatycznych Polski, dotyczących sposobów uprawy, rozmnażania i zimowania roślin (zarówno gatunków krajowych, jak i obcych) w ogrodowych oczkach wodnych.
Zaletą książki jest jej przystępny i zrozumiały język, przejrzysty układ oraz bardzo bogata szata graficzna – ponad 120 barwnych zdjęć. Poradnik zawiera opisy ponad 160 gatunków i odmian roślin oczkowych. Każdy takson, oprócz krótkiego opisu botanicznego, jest scharakteryzowany pod względem przeznaczenia, stanowiska i podłoża, sadzenia i głębokości, pielęgnacji, rozmnażania, zimowania oraz chorób i szkodników. Autor wymienia też wszystkie odmiany danego gatunku dostępne aktualnie na rynku, podaje krótkie informacje na temat ewentualnej ochrony prawnej, zawartości szkodliwych substancji chemicznych itp., a także ciekawostki będące rezultatem własnych doświadczeń i obserwacji innych specjalistów, związane z uprawą w oczkach wodnych oraz wegetacją w środowisku naturalnym.
Książka składa się z 9 działów:
I.Znaczenie roślin w oczku wodnym
II.Zanim posadzimy rośliny
III.Kiedy, w czym i jak sadzić rośliny?
IV.Strefy wegetacji roślin w oczku wodnym
V.Rośliny wodne – opisy 14 gatunków
VI.Rośliny pływające – opisy 13 gatunków
VII.Rośliny podwodne - opisy 12 gatunków
VIII.Rośliny błotne i bagienne - opisy 45 gatunków
IX.Rośliny nabrzeżne - opisy 22 gatunków |
i dodam coś od siebie
książka jest interesująca bo opisuje gatunki przetestowane w naszych warunkach klimatycznych (większość książek o tej tematyce to przedruki niemieckie lub angielskie).
jest tam sporo zdjęć roślin w środowisku naturalnym i opisane są także gatunki występujące w naturze, nawet takie które niektórzy uważają za chwasty
W trakcie pisania wszystkie opisy na bieżąco czytałem i dodawałem swoje uwagi oraz trochę zdjęć. W książce można zobaczyć moje oczko, a także zdjęcia oczek innych forumowiczów
Obecnie książki jeszcze nie ma w sprzedaży, ale powinna się pojawić niebawem. Postaram się aby była też w moim sklepie i dam znać w tym temacie gdy się pojawi.
Ernest - 2008-03-12, 22:27
JAREK G - 2008-03-12, 22:34
To gratulacje dla Huberta i życzę sprzedaży w ogromnym nakładzie
samuraj - 2008-03-12, 22:36
Hubert
Oczywiście jestem zainteresowany kupnem książki i był bym zaszczycony gdyby ta książka była z dydykacją autora
Yahilles - 2008-03-12, 22:51
Jak gdzieś znajdę to bardzo chętnie kupię- rośliny wodne to coś, co lubię
Zwłaszcza, że książka jest od najlepszego autora
AurorA - 2008-03-12, 22:56
Jak pamiętam to Hubert prześle egzemplarze książki tym którzy użyczyli zdjęcia, pewnie i dedykacja będzie.
killer1558 - 2008-03-12, 23:12
dedykacja obowiązkowo
Szymon - 2008-03-12, 23:12
mimo , że jestem "praktykiem" także ustawiam się w kolejkę , warto weryfikować swoje poczynania i poszerzać wiedzę . również liczę na autograf
judym - 2008-03-12, 23:37
Oczywiście piszę sie na tą książkę.Takich książek nigdy za wiele.
lubek - 2008-03-13, 13:20
ja też zamawiam egzemplarz oczywiście z dedykacją
Mazur - 2008-03-13, 16:01
Gratulacje dla Autora, brawka dla Cenzora ale jak się powiedziało ,,A'' to trzeba powiedzieć i ,,B''
Coś mi się wydaje że na barki promotora spadnie zbieranie zamówień i wysyłanie książki z autografem i dedykacją (dedykacja i podpis cenzora/promotora również mile widziana nigdy nie wiadomo kiedy przyda się wzór podpisu ) z tym wzorem to metafora taka ale myślę że wiele osób zechce kupić książkę z cyrografem i osobistą dopiską autora.
DAwid - 2008-03-13, 19:27
To ja tez postaram sie ta ksiazke zdobyc
ZiK - 2008-03-13, 21:33
Hubert, to musi być bardzo ciekawa książka
Hubert - 2008-03-13, 22:22
| ZiK napisał/a: | | Hubert, to musi być bardzo ciekawa książka |
Dziękuję, ale wkrótce sami ją ocenicie. Książkę tę pisałem w długie jesienno-zimowe wieczory myśląc o przyszłym sezonie oczkowym. Chciałem, aby coś trwałego zostało z naszych wspólnych wypadów - eksploracji z Aurorą. Obfotografowaliśmy chyba każde zielsko, jakie rosło na bagnach, moczarach, stawach, rozlewiskach, starorzeczach, czy w naszych lub kolegów oczkach. Aurora był recenzentem książki i bardzo dziękuję mu za pomoc i udostępnienie niektórych zdjęć. Tak samo dziękuję Marianowi i Killerowi, którzy także zgodzili się na publikację swoich zdjęć.
killer1558 - 2008-03-13, 22:36
Hubert nie ma za co a książka sądzę że na pewko będzie lepsza od tych z eksportu
jakja - 2008-03-13, 23:58
Brawo Hubert! Tylko ja również liczę, że ją kupię u Arka z Waszymi dedykacjami!
marian - 2008-03-17, 20:41
Moje gratulacje dla Huberta
Pawlak - 2008-03-17, 20:49
Hubert jesteś moim idolem Gratulacje I również nie pogardziłbym książka z dedykacją
monkeymonk - 2008-03-17, 20:51
ja rowniez przylacze sie do gratulacji:)
iwo-1 - 2008-03-28, 22:12
Gratulacje i również była bym chętna na tak ciekawą książkę.
Pozdrawiam iwo
AurorA - 2008-03-29, 00:31
Za dwa tygodnia książka ma wyjść z drukarni.
Z tego co się dowiedziałem to sugerowana cena detaliczna to 45 zł
melek - 2008-03-29, 00:48
| AurorA napisał/a: | | cena detaliczna to 45 zł |
Jak babcia laczkiem, dużo - ale pewnie warto. Zapewne ją kupię
AurorA - 2008-03-29, 00:57
Zobaczymy jaka będzie jakość, tez uważam że trochę drogawo, ale podobno nie skąpili na papier oprawę i druk aby wydanie było porządne.
hepik - 2008-03-29, 06:20
Jeśli to podobne wydanie do tego:
czyli format albumu (zbliżony do A-4) twarda okładka i kredowy papier) to tyle tego typu książki kosztują w detalu...choć potrafią w internetowych sklepach kosztować 10 pln mniej.
Z trzeciej strony to 7-8 paczek papierosów...
judym - 2008-03-29, 22:03
Cena niska nie jest,ale pewnie i wydanie nie idzie w dziesiątkach tysięcy,więc musi tyle kosztowac.Również oczekuje twardej oprawy na dobrym papierze z wyraznymi fotkami.
Hubert - 2008-04-11, 11:50
Książka będzie w sprzedaży od najbliższego poniedziałku, tj. 14.04.08
Kilka jej danych: twarda oprawa, papier: kreda matowa 90-tka, 176 stron, 156 zdjęć, opisano ponad 160 gatunków i odmian, cena: 45 PLN + 4 PLN koszty wysyłki.
Zamówienia można składać telefonicznie: (0 22) 444-24-44 (infolinia działa od 8 do 21 w dni powszednie) lub mailowo: akwarystyka@medical-tribune.pl
Zainteresowanym życzę miłej lektury, a tym, którzy użyczyli mi swoich zdjęć jeszcze raz bardzo dziękuję!
killer1558 - 2008-04-11, 12:05
czekamy z niecierpliwością w końcu nasza rodzima produkcja a nie tłumaczenie
lubek - 2008-04-11, 13:52
Hubert a autografy będa???
Hubert - 2008-04-11, 13:53
| lubek napisał/a: | | Hubert a autografy będa??? |
Jasne, trzeba zaznaczyc przy zamówieniu.
jackon - 2008-04-11, 15:18
Hubert juz pieczatke z podpisem zamowil
Mazur - 2008-04-12, 07:28
Już zaczynam czekać na listonosza, Hubert nie zapomnij podpisać książki
AurorA - 2008-04-14, 22:29
Ja już dziś dostałem pierwszy egzemplarz , Hubert przywiózł osobiście - jeszcze pachnie drukarnią. Książka robi dobre wrażenie, obawiałem się o jakość i ostrość fotografii i jestem mile zaskoczony-zdjęcia ostre i kolorki ładne. Całość wygląda schludnie i jest porządnie oprawiona.
i jeszcze jedna uwaga dla tych co widzieli reklamy książki w prasie i internecie (na fot powyżej) książka w rzeczywistości nie jest tak gruba jak na reklamach, mimo to zawiera dużo treści.
obecnie można zamawiać w wydawnictwie, telefonicznie lub na stronie http://www.sklep.oczkowod...ch-wodnych.html
iwo-1 - 2008-04-15, 19:25
Dzięki za wiadomość o książce Jutro dzwonię i już się cieszę.
Pozdrawiam iwo
barba50 - 2008-04-15, 20:18
| AurorA napisał/a: | J
obecnie można zamawiać tylko w wydawnictwie |
Czyli już niestety bez autorskiego namaszczenia ?
samuraj - 2008-04-15, 21:55
| barba50 napisał/a: | | Czyli już niestety bez autorskiego namaszczenia ? |
kilka postów wyżej Hubert napisał aby upomnieć się przy zamawianiu
AurorA - 2008-04-15, 23:25
| barba50 napisał/a: | | Czyli już niestety bez autorskiego namaszczenia ? |
Jeśli chodzi o możliwość podpisania książki to, trzeba się upomnieć - Hubert pracuje w tym wydawnictwie i ma taką możliwość.
Hubert - 2008-04-16, 06:07
| AurorA napisał/a: | | Jeśli chodzi o możliwość podpisania książki to, trzeba się upomnieć - Hubert pracuje w tym wydawnictwie i ma taką możliwość. |
Dokładnie tak - jeśli osoba pakująca zgłosi mi, że na zamówieniu jest adnotacja o podpisie książki przez autora, to oczywiście z największą przyjemnością skrobnę parę słów od siebie Jeśli jednak ktoś składając zamówienie zapomniał o tym, a bardzo mu na dedykacji zależy (jestem tu bardzo mile zaskoczony!), to pozostaje mu łapać mnie na bagnach, moczarach, torfowiskach i rozlewiskach UE
killer1558 - 2008-04-16, 06:10
Hubert wypłoszą ci obiekty do badań
JAREK G - 2008-04-16, 16:03
| Hubert napisał/a: | | to pozostaje mu łapać mnie na bagnach, moczarach, torfowiskach i rozlewiskach UE | Normalnie Jozin z Bazin
Pawlak - 2008-04-16, 16:15
a jeśli zamówię książkę za jakieś 2 miesiące to mam jeszcze szanse na autograf? Na razie mam krucho w portfelu i nie mogę kupić teraz
Mazur - 2008-04-16, 17:54
a ja ciągle czekam, sądzę że jutro lub w piątek doniesie do mnie listonosz,
Hubert - 2008-04-17, 08:43
| Pawlak napisał/a: | | a jeśli zamówię książkę za jakieś 2 miesiące |
Nie ma problemu.
killer1558 - 2008-04-17, 18:25
dziś dotarła do mnie książka na razie przeglądnąłem tylko ,ale już wiem że to jest nasz klimat ,nie jakieś przetłumaczenia dla Autora i Recenzenta a także dla pomocnika w Huberta oczku
AurorA - 2008-04-19, 14:39
Książkę można już zamawiać w moim sklepie pod linkiem:
http://www.sklep.oczkowod...ch-wodnych.html
cena 43 zł
jeśli ktoś zamawia tylko książkę istnieje możliwość wysłania listem poleconym za 4 zł (przy przedpłacie) - należy o tym napisać w uwagach. Przy wysyłce z innymi produktami ceny standardowe dla paczek.
Co do dedykacji autora, to Hubert u mnie bywa mniej więcej raz w tygodniu więc termin wysyłki jest w takim przypadku dłuższy.
iwo-1 - 2008-05-03, 21:48
Do mnie już książka dotarła z dedykacją za co bardzo dziękuję.
Książka jest wspaniała znajduje się w niej bardzo dużo opisów roślin.
Dzięki tej książce wiem jakich roślin szukać.
Pozdrawiam iwo
jackon - 2008-05-04, 19:08
Hubercik bardzo dziekuje za ksiazke
w dedykacji za bardzo mi nawet nie nawtykales
ksiazka super, godna do polecenia wszystkim oczkomaniakom
to co mnie najbardziej sie podoba,to fakt, że podawane porady
co do uprawy, rozmnażania i zimowania sa sprawdzone w warunkach
klimatu Polski
ulatwi to wielu zapalencom uprawe tych roslin
jeszcze raz serdeczne dzieki
Ernest - 2008-05-12, 21:36
W końcu i ja się doczekałem
Hubert bardzo dziękuję za książkę i dedykację
Potwierdzam Jacka słowa , polecam tą książkę każdemu oczkomaniakowi
Mając tą książkę poradzimy sobie z każdą rośliną ,świetne opisy,porady,zdjęcia za sprawą których rozpoznamy każdą roślinę
Najlepsza lektura w tym temacie jaką czytałem
Wielkie dzięki
Gorąco zachęcam do nabycia tej książki
samuraj - 2008-05-21, 21:25
Z czystym sumieniem potwierdzam w 100% słowa Sebastiana , książka rewelacja
jackon - 2008-08-02, 08:43
kilka dni temu ksiazki otrzymali z wydawnictwa dwaj moi kumple
Hubert masz browara od nich
nie moga wyjsc z podziwu czytajac ta ksiazke
do polowy sierpnia browarki sie porzadnie schlodza
Hubert - 2008-08-03, 20:57
| jackon napisał/a: | kilka dni temu ksiazki otrzymali z wydawnictwa dwaj moi kumple
Hubert masz browara od nich, nie moga wyjsc z podziwu czytajac ta ksiazke,
do polowy sierpnia browarki sie porzadnie schlodza |
OK, sprawdzę ich czy dokładnie czytali
jackon - 2008-08-08, 08:48
zwariowalem
zrezygnowali z laciny kuchennej na rzecz lacinskiego nazewnictwa roslin
nawet nie rozumialem co do mnie mowili
AurorA - 2008-08-20, 22:05
Pierwsza partia książek sprzedała się bardzo szybko, przebijając kilkakrotnie dotychczasowych rekordzistów. Z tego co mówił Hubert kilkaset zamówień przyszło bezpośrednio na maila wydawnictwa, akwarystyka@medical-tribune.pl
jackon - 2008-08-21, 04:18
nie dziwie sie
byc posiadaczem oczka i nie miec tej pozycji to grzech
Szymon - 2008-08-21, 21:43
Witam serdecznie.Chciałbym podzielić się z Wami opiniami moich klientów na temat bieżący .Do każdej przesyłki z roślinami dołączam reklamę książki i zdarza się że w ponownych kontaktach z klientem dostaję podziękowania za to. Każdy ze szczęśliwych czytelników znalazł sporo ciekawostek ( choć czasem narzekając na cenę).Całkowicie zgadzam się z nimi lecz wartościowy towar musi mieć odpowiednią cenę.Jest to jedyna pozycja na naszym rynku opisująca gatunki , odmiany pomijane w innych tego typu źródłach.Od przyjaciół wiem też , że nakład się kończy więc warto się spieszyć...
Jeszcze raz gorąco kniżkę polecam
Pawlak - 2008-09-01, 11:41
I ja również stałem się szczęśliwym posiadaczem tej wspaniałej książki Książka bardzo mi się podoba ,dzięki niej stwierdziłem że mam połowę roślin źle posadzoną (już poprawione )
Super i polecam każdemu kto ma oczko
Pozdrawiam
jaran30 - 2008-10-02, 15:42
Witam wszystkich ,chciałbym podziękować bardzo Aurorze za błyskawiczną przesyłkę książki Huberta .A teraz najważniejsze ,jako początkujący oczkomaniak przegladajac tą ksiazke w locie ,widze że znajdę tu wszystko czego mi potrzeba do zaplanowania obsady roślinnej mojego przyszłego oczka wodnego, z bardzo ciekawymi i szczegółowymi opisami .Hubert jesteś Wielki .Ps z tym Panem w dedykacji przesadziłeś.
Hubert - 2008-10-02, 17:19
melek - 2008-10-03, 20:37
Podziękuję jeszcze w tym temacie Hubert książka jest świetna, dużo ciekawych informacji, ciekawostek i fotografii. Dziękuję i gratuluję tak udanej książki
nestor1965 - 2008-11-09, 01:33
Witam
Chetnie bym kupil ta ksiazke ale widze ze narazie niemam takiej morzliwosci , tak jak juz bylo pisane ksiazek w Niemczech jest duzo na ten temat ale wszystkie do
(www.sklep.oczkowodne )przesylka tylko na terenie Polski szkoda , a tez bym chcial poczytac cos porzadnego.
AurorA moze zrobisz jakis wyjatek
AurorA - 2008-11-09, 03:09
Adam spróbuj kupić bezpośrednio u Huberta, na stronie
http://magwet.pl/akwarystyka/ksiazka.php
myślę ze nie powinno być problemu. I nie zapomnij poprosić o dedykację
Hubert - 2008-11-09, 07:06
Wystarczy przesłać maila z danymi do wysyłki na adres: akwarystyka@medical-tribune.pl
z dopiskiem, że chce się np. dedykacje od autora
Salmo_Salar - 2009-05-08, 16:43
Panowie,
Szukam książki w której znajdowałby się przegląd roślin wodnych i bagiennych Polski. Czy w/w wymieniona książka będzie odpowiednia czy mogę coś innego kupić?? Jakie tam można znaleźć informacje na temat danego gatunku??
Pozdrawiam
Salmo
AurorA - 2009-05-08, 21:04
Książka Huberta omawia wiele gatunków rodzimej flory ale także odmiany ozdobne i uprawne.
Co do przeglądu rodzimych gatunków to polecam "Rośliny wodne i bagienne" braci Kłosowskich z serii "flora Polski" - piękna książka choć dla niektórych może być zbyt naukowa- teraz chyba bardzo trudna do zdobycia.
Salmo_Salar - 2009-05-08, 21:23
O właśnie, też o niej myślałem i na pierwszy rzut oka mi się spodobała. Dostępna jest jeszcze bez problemu Dzięki za poradę.
Pozdrawiam
Salmo
Salmo_Salar - 2009-05-11, 19:41
Kupiłem, super książka, tak jak myślałem
Brakuje mi jednak tam takich praktyczniejszych informacji ale to można nadrobić inną literaturą którą znalazłem w Księgarni:
http://godi.pl/ksiazka/ro...iolubne/119078/
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Zaraz odlece
Pozdrawiam
Salmo
AurorA - 2009-05-11, 19:49
| Salmo_Salar napisał/a: |
Brakuje mi jednak tam takich praktyczniejszych informacji ale to można nadrobić inną literaturą którą znalazłem w Księgarni:
http://godi.pl/ksiazka/ro...iolubne/119078/
Oprawa: Miękka ze skrzydełkam |
w niej nie znajdziesz żadnych informacji- ta książka to tylko zbiór zdjęć roślin bez żadnych opisów - jak chcesz praktycznych informacji to zamów książkę Huberta
Mariusz - 2009-05-13, 17:44
| Salmo_Salar napisał/a: | | Jeżeli to zbiór samych zdjęć to już nie wiem jaką mniej naukową książkę o florze wodnej można znaleźć |
Stara książka"Zarys Hydrobotaniki"Z.Podbielkowski,H.Tomaszewicz>napewno Ci się przyda.
Podam Ci jeszcze jeden tytuł,ale kompletnej głupoty,jeśli znajdziesz dwa błędy ,ewidentne w tej książce,to zwrócę Ci honor.Oto tytuł"Aquatic Plants & Their Cultivation.A podam Ci jeszcze cenę 29.95 dolców.Pozdrawiam
AurorA - 2009-07-04, 15:13
Recenzja z Magazynu Akwarium
Dr Paweł Zarzyński ma prawdziwy dar pisania do prasy, zawsze czytam jego artykuły z przyjemnością.
AurorA - 2011-06-23, 19:22
Jak ktoś jeszcze nie ma to obecnie mocno obniżona cena:
http://www.sklep.oczkowod...ch-wodnych.html
Elendil - 2011-06-23, 19:38
No to kupować kto jeszcze nie ma bo pozycja obowiązkowa. A za takie pieniądze to faktycznie okazja. Książka super, wiem bo mam
hns - 2011-06-23, 19:44
Juz sie robi!
Biore i kase przelewam!
To bedzie trzecia korekta zamowienia - chyba ktos tu sie mocno zdenerwuje!
duzers - 2011-06-29, 21:11
Również polecam.Naprawdę super książka
|
|