Oczko wodne - forum
Forum mi³o¶ników oczek wodnych.

Technika - za i przeciw- powiekszeniu przep³ywu wody przez filtr

konrad1983 - 2008-03-11, 18:58
Temat postu: za i przeciw- powiekszeniu przep³ywu wody przez filtr
Witam
tej wiosny postanowi³em zwiekszyc przep³yw wody w fabrycznym filtrze 12000 litrów, oko mam jakies 3500, pompe wydajna i dochodzi³ do tego ze co troche przelewala sie woda przez filtr, jako ze pracuje i wiekszosa czesc dnia mnie nie ma to boje sie ze pewnoego dnia wypompuje wode do cna, w±¿ doprowadzajacy jest 1 cal ale za³ozona opaska zaciskowa, ¿eby zreduykowaæ dop³yw wody. Postanowi³em zwiekszyc przepustowo¶c, krocce do we¿y wychodz±cych by³y na dwa typy wê¿a 1 cal i 1,5, jako ¿e mam te wieksze to zwê¿enia odcio³em (sa 2 wyjscia, chcia³em dokupic jeszcze jeden kruciec i zmotaæ na 3 wyjscia, ale ponoc sa nie do dostania), w przegrodzie pomiedzy ceramicznymi kulkami, jakims niby pumexem a mat± kokosow± i g±bk± podwoi³em liczbe otworów, w przegrodzie miedzy g±bka i mata, a szczotkami zbierajacymi wieksze zanieczyszczenia tak¿e powiekszy³em otwór, narazie lux, woda sie wcale nie zbiera :-D , s± jakies negatywne skutki takiego przemotania??

JAREK G - 2008-03-11, 19:26

Wrzuæ fotkê albo napisz dok³adnie jaki to filtr ,ale je¶li taki o którym my¶lê to moim zdanie ¿eby mieæ ¶wiêty spokój nale¿a³oby zamieniæ zasilanie i daæ je od do³y ( nawet kosztem deszczownicy ) wê¿em 1 cal a odp³yw dwoma wê¿ami 1,5 cala gór± i wtedy obojêtnie co by¶ nie wpakowa³ do tego filtra to niema takiej mo¿liwo¶ci ¿e Ci siê przeleje gór± :-D nawet jakby by³ bardzo zapchany to tylko mo¿e spa¶æ jego przep³yw ale nigdy siê nie przeleje :P
konrad1983 - 2008-03-11, 19:41

aquaszut czy jak sie to pisze, cos takiego chyba
podobny do tego
http://alledrogo.pl/item320...zka_aquael.html

jeszcze bardziej do tegohttp://alledrogo.pl/ite...czko_wodne.html
bo to ten ;)

JAREK G - 2008-03-11, 19:53

Dok³adnie o takim my¶la³em :) mo¿e siê tu niektórym nara¿ê :P ale nie mam o tego typu filtrach dobrego zdanie :( choæ pewnie s± jednymi z lepiej sprzedaj±cych siê filtrów