| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Pałka szerokolistna
AurorA - 2008-03-09, 18:26 Temat postu: Pałka szerokolistna
| Kod: | | Półtora wiadra kłączy pałek wywaliłem na kompost ,zostają tylko kosaćce i tataraki jako super rośliny |
właściwości oczyszczające pałki szerokolistnej są innej natury - mianowicie ten gatunek wydziela do wody aż 6 związków chemicznych zwalczających glony
są to 3 sterole i 3 kwasy tłuszczowe- szczegółowe badania porównawcze przeprowadzone na wielu gatunków glonów dały w niektórych przypadkach nawet lepsze efekty w niszczeniu glonów niż szkodliwy siarczan miedzi, przy czym ekstrakt z pałki działa prawie na wszystkie gatunki glonów a siarczan miedzi tylko na niektóre
... a tak swoja drogą to zastanawiam mnie po co pałka to robi, w sumie glony jej nie powinny przeszkadzać
Ernest - 2008-03-09, 18:35
| AurorA napisał/a: | | przy czym ekstrakt z pałki działa prawie na wszystkie gatunki glonów |
Jak taki ekstrakt otrzymać ,po tej wiadomości jestem skłonny przeskoczyć przez płot po nowe rośliny
AurorA - 2008-03-09, 18:39
Pałka sama wydziela do wody te związki allelopatyczne a do celów doświadczenia ekstrakt uzyskano za pomocą eteru etylowego.
wiele takich przykładów można wyczytać w omawianej juz tu książce Diany Walstad - Rośliny w akwarium
DAwid - 2008-03-09, 18:43
Ooooo.... a ja niemam pałki w oczku Na wiosne pierwsze co to masa pałki idzie do oczka i to jest pewne
A swoja droga niezły system korzeniowy
Ernest - 2008-03-09, 18:51
Pałki wrócą z nową siłą ,oddam im we władanie jedną komorę filtra ,a może i do oczka wprowadzę
Arek dzięki za informację
killer1558 - 2008-03-09, 19:12
Sebastian jak widziałeś u mnie to postawiłem przede wszystkim na pałki, kaczory ,bobra i rogatka, reszta to dodatki ,pałka wodna naprawdę robi swoje, od niej zaczynałem, więc skok przez płot i nie marnuj jej ,daj jej jakieś miejsce a zobaczysz efekty
melek - 2008-03-09, 19:14
Tylko pałka szerokolistna wydziela te związki ?
AurorA - 2008-03-09, 19:58
Tak to dotyczy tylko pałki szerokolistnej, jeśli inne gatunki wykazują takie właściwości to jest to jeszcze niezbadane.
krzych0719 - 2008-03-09, 22:02
A czy Typha latifolia variegata też ma takie dzialanie?
AurorA - 2008-03-09, 22:11
Myślę że tak, ale ja tylko cytuje informację z książki. Badania były prowadzone na czystym gatunku.
krzych0719 - 2008-03-09, 22:20
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zadam pytanie tu. Czy ktoś jadł kłącza lub młode pędy pałki szerokolistnej? Podobno pod koniec II Wojny na Białostocczyźnie i w Białorusi partyzanci żywili się tymi klaczami ( za TVP3 Regionalna).
AurorA - 2008-03-09, 22:47
Ja jadłem tylko młode surowe pędy, ale można gotować jak ziemniaki, jadalne sa też kłącza łączenia baldaszkowatego
poniżej daję cytat a więcej na stronie http://www.luczaj.com/jadalne.htm
autor zjada też smażone żółtobrzeżki (podobno smakują jak kurczaki) - kiedyś o tym już dyskutowaliśmy
| Cytat: | Dwa gatunki pałki, pałka szerokolistna Typha latifolia (najpospolitszy gatunek pałki na całej północnej półkuli) oraz wąskolistna Typha angustifolia występują w całej Polsce w mokrych rowach oraz na brzegach stawów i jezior. Rośliny z tego rodzaju należą do najważniejszych i najłatwiejszych do pozyskania źródeł pożywienia w dzikiej przyrodzie, można je ponadto znaleźć nad wodami na całym świecie. Wszystkie ich części są jadalne.
Korzenie, grubości kciuka, są jadalne na surowo i gotowane. Należy pozyskiwać je od jesieni do wiosny. Jedyna trudność polega na tym, że woda jest wtedy bardzo zimna i wkładanie do niej rąk, nie mówiąc o bosych nogach, jest bardzo nieprzyjemne. W lecie są zwiotczałe i mają mało składników pokarmowych. Zwykle są zagłębione w śmierdzącym mule, dlatego należy je dobrze umyć przed użyciem. Używane były przez biednych osadników w Virginii oraz wiele prymitywnych ludów, szczególnie często przez Indian. Najczęściej mielili je na mąkę, z której przyrządzali rodzaj papki, tak robili np. Paiute. Natomiast Indianie Cree suszyli na zimę całe obrane korzenie. Jeden hektar pałki może dać 8 ton mąki z korzeni. Zawierają one 55-80% węglowodanów, w tym 30-46% skrobi, oraz 6-8% białka. Mąkę tą można także dodawać do mąki zbożowej i piec z niej chleb. Pamiętać należy, że korzenie te, pomimo przyjemnego smaku zbliżonego do ziemniaków, zawierają dużo podłużnych włókien, które trudno pogryźć. Są trzy sposoby ich utylizacji. Można żuć surowe lub gotowane korzenie i po paru minutach wypluć włókna. Można pokroić korzenie na plasterki grubości kilku milimetrów i jeść wraz z pociętymi włóknami, wreszcie można, długo gotując korzenie (np. 2-3 godziny) oddzielić sitem odżywczy wywar od włókien. |
ontario_ab - 2008-03-12, 21:16
gdzie taką pałkę można kupić ? Aurora masz ją w swoim sklepie ?
krzych0719 - 2008-03-12, 21:26
Witam. W zacytowanym tekście chyba nie chodziło o korzenie, a o kłącza.
AurorA - 2008-03-12, 22:10
| ontario_ab napisał/a: | | gdzie taką pałkę można kupić ? Aurora masz ją w swoim sklepie ? |
mam, pałka szerokolistna to nasz rodzimy, bardzo pospolity gatunek - rośnie dosłownie wszędzie, a jeśli chodzi o odmianę variegata to tez mam.
| Cytat: | | W zacytowanym tekście chyba nie chodziło o korzenie, a o kłącza. |
jasne Pan dr. robakozęrca chyba aż takim specem nie jest
momo - 2011-03-13, 17:00
cześć moje pytanie to kiedy lepiej przesadzać pałkę mam odmianę gracylis i bardzo mi się rozrosła jest ona w filtrze korzeniowym ale tak zarosła że woda prawie nie przepływa kiedyś jak ją przesadzałem latem to długo się odbijała i nie zawiązała kolb czy jak ją podzielę wiosną to znowu w tym roku nie zakwitnie ? bardzo zalerzy mi na tych kolbach . pozdrawiam momo
koczisss - 2011-03-13, 17:26
| momo napisał/a: | cześć moje pytanie to kiedy lepiej przesadzać pałkę mam odmianę gracylis i bardzo mi się rozrosła jest ona w filtrze korzeniowym ale tak zarosła że woda prawie nie przepływa kiedyś jak ją przesadzałem latem to długo się odbijała i nie zawiązała kolb czy jak ją podzielę wiosną to znowu w tym roku nie zakwitnie ? bardzo zalerzy mi na tych kolbach . pozdrawiam momo |
Poczekaj jeszcze troszkę, niech lód zejdzie z wody.
Jak lubisz moczyć ręce w lodowatej wodzie, to będziesz mógł niebawem przesadzać
|
|