| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Budujemy oczko wodne - Jak płukać żwir
Gosia@ - 2008-03-07, 14:00 Temat postu: Jak płukać żwir Mam pytanie, jak zabrać sie do płukania żwiru?Jak wrzucę do oczka, to bede miała metną wodę. Zwiru mam pare ton, nie mówię, żę wszystko wrzucę,a le......troche tego będzie. Nie mam zupełnie pomysłu jak, to wypłukać
LIBERO - 2008-03-07, 15:16
Można bu spróbować płukać w jakiejś starej misce lub wannie. Tylko że skoro mówisz że to są tak duże ilości to może rozłożyć to po trochu na jakimś kawałku foli i płukać silnym strumieniem wody z węża ogrodowego? Z mojej strony to tyle, poczekaj na sugestie innych.
Ernest - 2008-03-07, 18:05
Gosia Karcher ,ja dziś wybrałem 6 wiader 20 litrowych i miałem dość ,jeszcze zostało mi około 11-12 wiader żwiru
samuraj - 2008-03-07, 19:46
żwir który był mi potrzebny do strumienia i do oczka-filtra płukałem w taczce 3\4 taczki żwiru , wody do pełna i miąchałem łopatą
melek - 2008-03-07, 19:48
Ja brałem skrzynkę po ziemniakach kładłem na metalową wannę tak żeby skrzynka była w powietrzu. Do skrzynki żwir, 30s i 20 litrowe wiadro było pełne wyczyszczonego żwiru a wannie zbierała się "gliniana" woda.
phalina - 2008-03-07, 19:55
a ja bym położyła gdzie ma leżeć zalała wodą włączyła filtr.Latwiej umyc filtr niz wypłukać dwie tony żwiru.
judym - 2008-03-07, 20:34
Płukac dwie tony,to troszke czasu i wody potrzeba.Jak masz sito do przesiewania żwiru,połóż go płasko na podwyższeniu i lej na nie wodę.Dokładnie ci go opłucze i zostaną odpowiednie kamyczki.
Gosia@ - 2008-03-07, 20:59
| Ernest napisał/a: | Gosia Karcher ,ja dziś wybrałem 6 wiader 20 litrowych i miałem dość ,jeszcze zostało mi około 11-12 wiader żwiru | qrde, ale skad go wziac?nie kupie, za droga impreza. Pozyczyc?
Gosia@ - 2008-03-07, 21:00
| phalina napisał/a: | | a ja bym położyła gdzie ma leżeć zalała wodą włączyła filtr.Latwiej umyc filtr niz wypłukać dwie tony żwiru. | Wiesz, ale ja pamietam, co było gdy wrzuciłam nie umyte kamienie metna woda, długo,długo....
Gosia@ - 2008-03-07, 21:00
| judym napisał/a: | | Płukac dwie tony,to troszke czasu i wody potrzeba.Jak masz sito do przesiewania żwiru,połóż go płasko na podwyższeniu i lej na nie wodę.Dokładnie ci go opłucze i zostaną odpowiednie kamyczki. | Jakbym miała sito do przesiewania żwiru, to bym nie pytała
Gosia@ - 2008-03-07, 21:01
| Melek napisał/a: | | Ja brałem skrzynkę po ziemniakach kładłem na metalową wannę tak żeby skrzynka była w powietrzu. Do skrzynki żwir, 30s i 20 litrowe wiadro było pełne wyczyszczonego żwiru a wannie zbierała się "gliniana" woda. | tak, to jest jakis pomysł, musze pomyslec
Gosia@ - 2008-03-07, 21:10
| samuraj napisał/a: | żwir który był mi potrzebny do strumienia i do oczka-filtra płukałem w taczce 3\4 taczki żwiru , wody do pełna i miąchałem łopatą | Ii nie pylił w wodzie?
Ernest - 2008-03-07, 21:30
Doradzamy wszyscy ,a to nie takie proste wypłukać kilka ton .Taczki i skrzynka po ziemniakach odpada ,za długo by to trwało .Sito + karcher najlepsze rozwiązanie ,choć samym karcherem można umyć cały żwir
jackon - 2008-03-07, 21:32
zastanawiam sie po co plukac kilka ton zwiru?
moze mi to ktos wytlumaczyc?
iwosek - 2008-03-07, 21:39
Do wody z nim i porządna filtracja, Raczej domowymi sposobami nie da rady wyplukac takiej ilosci Co do karchera - zebysmy czasami go jedynie nie rozdmuchali.
Ernest - 2008-03-07, 21:46
| iwosek napisał/a: | | Raczej domowymi sposobami nie da rady wyplukac takiej ilosci |
Mateusz a jakie nie domowe sposoby proponujesz ,jeżeli karcher jest nie za dobrym rozwiązaniem
olenka - 2008-03-07, 21:50
Witam.Ja ze swoim żwirem zrobiłam tak :na pochyłości !!!!!! rozłożyłam dużą płachte foli ,na to taczka kamyczków i woda pod ciśnieniem ( z węża ).Musi być na górce - woda ma przepłukiwać i od razu wypływać z drugiej strony.Jest to dosyć pracochłonne
ale ja nic innego nie mogłam wymyśleć -najważniejsze było jednak to, że cały brud spłynął pięknie na trawnik.
ola
iwosek - 2008-03-07, 21:52
Nie domowe hmm - no z nie domowych to no np to sito do przesiewania - ale to tez meczaca praca, ja mówie jak w pierwsze oczko wysypałem piaskiem to po okolo 2 tygodniach woda sie wyklarowala
Gosia@ - 2008-03-07, 22:17
| jackon napisał/a: | zastanawiam sie po co plukac kilka ton zwiru?
moze mi to ktos wytlumaczyc? | Noo, juz Ci tłumacze. Wrzucam, pare tam i mam bajoro, po prostu, raz juz to przerabiałam
jackon - 2008-03-07, 22:20
to powiedz szczerze,ze lubisz kapiele blotne
Gosia@ - 2008-03-07, 22:29
| jackon napisał/a: | to powiedz szczerze,ze lubisz kapiele blotne | Nie lubie, dlatego chce płukac;-)A ty w koncu przyjedziesz? Zabierz kanke planktonu, plizzzz a wzamin zimny browar postawie
jackon - 2008-03-08, 09:53
mialas mi podac namiar telefoniczny na priva
Gosia@ - 2008-03-08, 10:01
| olenka napisał/a: | Witam.Ja ze swoim żwirem zrobiłam tak :na pochyłości !!!!!! rozłożyłam dużą płachte foli ,na to taczka kamyczków i woda pod ciśnieniem ( z węża ).Musi być na górce - woda ma przepłukiwać i od razu wypływać z drugiej strony.Jest to dosyć pracochłonne
ale ja nic innego nie mogłam wymyśleć -najważniejsze było jednak to, że cały brud spłynął pięknie na trawnik.
ola | A, kamyczki nie spadały Ci z tej pochyłości
olenka - 2008-03-08, 11:08
Nie ,nie spadały.Ta pochyłoś nie była duża, chodziło o to żeby ta woda wypłukiwała ten brud,przelatywała przez kamienie .Można uzyskać to tylko na skosie , na płaskim woda z tym brudem będzie stała i tylko z boków będzie odpływała.Mam nadzieje , że to co pisze jest chociaż troche zrozumiałe. Moje kamienie były strasznie brudne -było tam też sporo drobnego brązowego piachu, gliny itp. Przy płukaniu leciała brązowo- gliniasta mazia.Jest to strasznie ciężka i mozolna praca.Mimo że starałam się zrobić to dokładne troche woda się zabrudziła ,no trudno nic się nie poradzi .Życze dużo cierpliwości !
ola
piotrek - 2008-03-08, 14:42
Ale po co wogóle wkładać do oczka żwir. Ja nie mam i jest dobrze. Z biegiem czasu na dnie powstanie osad i zakryje folie.
judym - 2008-03-08, 16:48
| piotrek napisał/a: | | Ale po co wogóle wkładać do oczka żwir. Ja nie mam i jest dobrze. Z biegiem czasu na dnie powstanie osad i zakryje folie. |
Można dac miedzy innymi po to aby bezpośrednio posadzic w nim rośliny,a nie w jakieś wiaderka i inne pojemniki sadzic.Można też nie lubic widoku foli w oczku i wiele innych powodów znajdzie się.
piotrek - 2008-03-08, 17:16
Na samym żwirze rośliny chyba nie urosną.
iwosek - 2008-03-08, 18:00
Urosną urosna - i beda super filtrowac wode
judym - 2008-03-08, 18:05
| piotrek napisał/a: | | Na samym żwirze rośliny chyba nie urosną. |
To zależy jakie rośliny.U mnie Grążel i Pałki rosną w samym żwirze.Ale np. Lilie potrzebują lepszego podłoża.
phalina - 2008-03-08, 18:18
| judym napisał/a: | | Lilie potrzebują lepszego podłoża. |
konkretnie co dajesz pod lilie?
judym - 2008-03-08, 18:28
| phalina napisał/a: | | judym napisał/a: | | Lilie potrzebują lepszego podłoża. |
konkretnie co dajesz pod lilie? |
Mieszam glinę+ziemia ogrodowa+żwir.Na wiosnę daje korki Osmocote.
Slasoft - 2013-05-21, 19:54
Najszybciej żwir wypłuczę się w betoniarce.
Sposób sprawdzony.
Żwir + woda, kręcimy betoniarką , wodę wymieniamy, czynność powtarzamy aż do uzyskania zamierzonego efektu.
twister47 - 2013-05-21, 20:02
Szybciej jest ręcznie. Dwa zbiorniki na wodę trochę większe od koszyka plastikowego po owocach lub warzywach taki czarny. Lejemy tam wodę i raz płukać w jednym i zaraz płukać w drugim potrząsając koszykiem (w nim żwir). Tylko 3 łopaty. Ja tak 2,5 t płukałem w kilka godzin.
Elendil - 2013-05-21, 20:30
Archeolodzy....
zuzi10 - 2013-05-21, 20:34
Archeolodzy .......
A czemu nie mogą pisać ? Przeciez temat nie jest zamknięty , a ktos może skorzysta z tych rad
Elendil - 2013-05-21, 20:43
A któż im zabronił pisać? Ja tylko zwracam uwagę, że dziwne jest, jak ktoś odpowiada na posta sprzed 5 lat
Freakazz - 2013-05-21, 20:44
Ja to właśnie wczoraj przerabiałem, kupiłem tonę żwiru rzecznego, pakowanego w worki po 25kg, podobno płukanego. Wziąłem starą wannę nalałem do niej wody a potem wypłukiwałem w tej jednej wannie po ok. 5 worków i sypałem do strumienia i tak z całą resztą, chociaż i tak mi brakło tego żwiru niestety (wszystko płukałem ręcznie). Żwir po wsypaniu do strumienia mimo wszystko, że dobrze wypłukany to i tak troche zmącił wodę. Tak, że moim zdaniem jakoś bardzo dokładnie nie da się wymyć żwiru ale i tak mimo wszystko warto, bo jak już coś robić to robić to na całego, konkretnie.
zuzi10 - 2013-05-21, 20:48
Jesli mają cos do powiedzenia w tym temacie to czemu temat ma pozostac martwy ? | Elendil napisał/a: | | Ja tylko zwracam uwagę, że dziwne jest, jak ktoś odpowiada na posta sprzed 5 lat |
Może jestem przewrażliwona, ale ja to odebrałam jako pogrożenie palcem
|
|