| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Wodospad, strumień, kaskada. - Glina zamiast zaprawy ?
Rico - 2008-02-29, 22:40 Temat postu: Glina zamiast zaprawy ? Witam wszystkich
Jestem w trakcie budowy kaskado-strumyka,zastanawiam się,czy do połączenia kamieni na stopniach kaskady można zamiast zaprawy wykorzystac glinę lub glinę z piaskiem ? Czy woda nie wypłuka takiej spoiny ? Czy ktoś robił coś takiego ?
Pawel Woynowski - 2008-03-01, 04:11
Owszem uszczelniam gliną ze żwirem, lecz jedynie strumienie, na kaskadzie glina nie zdaje egzaminu, nie ma możliwości zastosowania żwiru, maskującego glinę.
judym - 2008-03-01, 12:58
Również jestem zdania że na kaskadzie glina nie zda egzaminu.Osobiście robiłem kaskadę z piaskowca i kamienie łączyłem na silikon(kupiłem do klejenia szyb akwariowych)ale mogą byc chyba inne tańsze.Rozumiem że chodzi ci o to żeby wygląd kaskady był jak najbardziej naturalny i nie było widac cementowych łączeń.
Rico - 2008-03-02, 19:37
Czy do gliny mogą byc małe kamyki z plaży ?(mieszkam nad morzem.)
Czy rośliny można w tym sadzic bez doniczki ?
Dziękuje za pomoc!
judym - 2008-03-02, 20:15
| Rico napisał/a: | Czy do gliny mogą byc małe kamyki z plaży ?(mieszkam nad morzem.)
Czy rośliny można w tym sadzic bez doniczki ?
Dziękuje za pomoc! |
Jak dokładnie wypłuczesz żwir,że nie będzie czuc soli,to zapewne można dodac go do gliny.Osobiście do gliny dodaje żwir wiślany.
Pawel Woynowski - 2008-03-03, 00:57
Możesz śmiało dodawać, wystarczy lekko opłukać pod bieżącą wodą, to nie zaprawa cementowa. Glina ze żwirem będzie i tak cały czas mokra jako dno strumyka. Dla roślin zrób z kamieni coś jak by kieszenie w które wsypiesz substrat z piasku i gliny w stosunku 3:1. Substrat w tych kieszeniach powinien być przykryty minimum 2 cm warstwą wody.
judym - 2008-03-03, 01:05
Rico,słuchaj się Pawła.Ten gośc ma największą wiedzę na tym forum.
|
|