Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ogrodnictwo - Coś na chwasty

iwosek - 2008-02-24, 11:58
Temat postu: Coś na chwasty
Mam ogromny problem z powojem, konkretniej polnym - całe maliny zarosnięte, no a ze jest tego na tyle, ze nei da sie wybrac mechanicznie, potrzebuje jakiejś chemi. Co polecacie,
Roundup odpada ze wzgledu na maliny, najlepiej coś co wytepiloby powoj, ale oszczedzilo reszty roslinności.

AurorA - 2008-02-24, 15:39

Ja powój likwidowałem Rundapem malując liście pędzelkiem (nierozcieńczonym)
dachasia - 2008-02-24, 15:45

Wyrywać z korzeniami, wyrywać i jeszcze raz wyrywać, nawet najmniejszy odrost, lub przesadzić maliny w inne miejsce, a to potraktować randapem. Jeśli powój już zaczął odbijać, a maliny jeszcze, to możesz spróbować delikatnie takim małym spryskiwaczem traktować to co wychodzi z ziemi, omijając łodygi malin.
AurorA - 2008-02-24, 16:28

wyrywanie powoju nic nie da - ma bardzo długie kłącza i zawsze odbija
dachasia - 2008-02-24, 20:25

A ja tak właśnie usunęłam sobie powój przy kompostowniku. Wyciągając kłącza i nie dopuszczając do jakiegokolwiek rozrostu, bez litości
iwosek - 2008-02-24, 20:33

Oj tak to nie da rady. Jest tego za dużo - maliny nie byly robione od dobrych 2-3 lat :|
Polecano mi casoron - co wy na to, albo jak nie to coś o podobym działaniu

dachasia - 2008-02-25, 00:09

Casaronu ja używam, tylko,że on ma działanie do 1 cm w głąb ziemi. Wysypuje sie nim wokół krzewów i drzewek na wiosnę i chwasty nie rosną przez całe lato, ale tu chodzi i te chwasty jednoroczne o płytkim systemie korzeniowym. Powój rośnie głęboko. Chyba środkiem do ziemi nie poradzisz, bo zniszczyłbyś również maliny. Jeśli to jakiś środek dolistny. Z reszta pójdż do ogrodniczego może ci coś poradzą.
killer1558 - 2008-02-25, 20:25

dachasia napisał/a:
Casaronu ja używam, tylko,że on ma działanie do 1 cm w głąb ziemi. Wysypuje sie nim wokół krzewów i drzewek na wiosnę i chwasty nie rosną przez całe lato, ale tu chodzi i te chwasty jednoroczne o płytkim systemie korzeniowym. Powój rośnie głęboko. Chyba środkiem do ziemi nie poradzisz, bo zniszczyłbyś również maliny. Jeśli to jakiś środek dolistny. Z reszta pójdż do ogrodniczego może ci coś poradzą.

to mi pomogłaś bo zawsze recznie trawę darłem w koło drzewek :) :good:

dachasia - 2008-02-25, 20:52

Marek Casoron to takie maleńkie granulki.
Tu masz linka do strony z opisem http://www.casoron.pl/zastosowanie.html
a tu na jakie rośliny działa
http://www.casoron.pl/chwasty.html
z tego wynika,że powoje są średnio wrażliwe, więc i Mateusz może spróbować. A nuż pomoże.
Na pewno nie jest to tani środek. To najmniejsze opakowanie w zeszłym roku kupowałam za 19 zł.