Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - OCZKO ASIANKO

asianko - 2008-02-01, 14:44
Temat postu: OCZKO ASIANKO
Witam moje oczko ma nie pełny roczek.Stworzyliśmy je samodzielnie a,że jesteśmy laikami w tym temacie różnie to z wodą bywało.Mimo wszystko to moja "duma" ;) .Oczko jest na folii.Filtr zastosowaliśmy kubełkowy(glony szalały),najgłębsze miejsce około 90cm,stosujemy natlenianie,wielkość około15/16m3.Niestety nie mam zdjęć z rybkami(koi,karasie,linki,jesiotry),ale z 20 zrobiła się setka ,albo lepiej.
Ernest - 2008-02-01, 16:51

Witaj na forum :) ,nieźle prezentuje się Twoje oczko z tej perspektywy ,prosimy o więcej fot ,może fotka całego oczka :P
krzych0719 - 2008-02-01, 16:53

Witam. Piękne oczko i tyle roślin. Możesz napisać co to za roślina kryje się w cieniu pontederii. Ta z wysmukłymi liśćmi .
monkeymonk - 2008-02-01, 16:58

bardzo fajna perspektywa, z tego miejsca wyglada jak wielkie jezioro. gratuluje roslin.
asianko - 2008-02-01, 17:29
Niestety nie mam pojęcia ,jak nazywa się ta roślina.Dostalam sadzonkę od znajomych. Ijeszcze kilka zdjęć:

Jedno zdjęcie prezentuje oczko w stanie "dziewiczym".

JAREK G - 2008-02-01, 17:32

Fajne oko i to nawet dość spore :good: Szkoda tylko że tak mało fotek :?
Ps jest już fotek trochę więcej :hehe:

AurorA - 2008-02-01, 18:31

krzych0719 napisał/a:
Możesz napisać co to za roślina kryje się w cieniu pontederii. Ta z wysmukłymi liśćmi .

obok pontederii widzę szczaw lancetowaty - fajnie sie komponuje z rozpławem początkowo myślałem ze to jakieś zmutowane licie pontederii

oczko bardzo ładne :brawo: , aż nie chce się wierzyć że jest tak modziutkie

czy te paprocie w pobliżu oczka nie cierpią z braku cienia?

asianko - 2008-02-01, 20:13
Oczko zaczeliśmy budowac pod koniec marca 2007 więc jest naprawde mlodziutkie.Roślinki zdobywałam na rożne sposoby,tak jak owe paprocie-(znalezione korzenie po wycince drzew i jakoś się trzymają.) Wszystko by byłopięknie,gdyby nie glony :x całe lato z nimi walczylam,stosowalam chyba wszystko i dopiero torf mnie uratował.Teraz mzm zamiar zastosować Tiger?tak sie to chyba nazywa.Kiedy jest najlepszy moment do zastosowania tego preparatu?
jackon - 2008-02-01, 21:07

nastepna fanatyczka torfu :)
tez jestem fanem tego wynalazku :) , ktory kiedys opisal jakis palant, a potem inni przepisywali w ksiazkach, a naiwni stosuja :)
z Tiger`a tez sie ciesza w sklepie w ktorym go kupisz :)

AurorA - 2008-02-01, 21:45

asianko napisał/a:
Tiger?tak sie to chyba nazywa.Kiedy jest najlepszy moment do zastosowania tego preparatu?

Trigger3 najlepiej stosować zaraz po założeniu oczka - poza tym wiosna lub jesień. Torf daje efekty tylko w oczkach z miękką wodą.

samuraj - 2008-02-01, 22:42

bardzo ładne oczko :good:
killer1558 - 2008-02-02, 08:00

jak na jeden sezon to oczko naprawdę robi wrażenie ,fajny kształt wykombinowałaś ,widać od razu jaki masz zapał do oka :good: ,
hepik - 2008-02-02, 08:35

Faktycznie to ani jeden rok,ani jeden sezon.Zdjęcia z końcowego efektu to wrzesień czyli pół roku.
Efekt imponujacy w zakresie roślinności i zbliżeniu do naturalności.
Ja bym dał szóstke z małym minusem.Minus za skalniako-kaskadę,Taki jakis mały dysonans to alpejskie wypiętrzenie na łódzkiej nizinności. ;)
Ratunek w częściowym rozebraniu partii szczytowych i zakryciu czymś płożącym.
A glony...w tak świeżej wodzie musiały być.Podejrzewam,że filtrowane,napowietrzane a w tym roku rośliny jeszcze bardziej się rozbudchają problemu nie będzie,nawet bez stosowaniu cudów niewidów w postaci chemii.
Po prostu na osiągnięcie równowagi biologicznej oczko potrzebuje czasu i cierpliwości.
No i jakąś odrobinę cienia ale to też potrwa zanim z ziemi cieniodajność wyrośnie :)
A zieloność nitkowatych też ma swój urok....(nawijanie waty na patyk-przypominam ;) )

JAREK G - 2008-02-02, 10:10

A mnie się bardzo podoba ten duży płaski kamień na kaskadzie. Górę może i troszkę można poprawić ale kamień rewelacja :good:
asianko - 2008-02-02, 10:48

Kaskada jest obsadzona roślinami płożącymi,niestety nie rosną tak szybko jak trzcina ;) .Także troche czasu trzeba im dać i bedzie lepiej wyglądała.Mimo wszystko,postaram jej sie jeszcze przyjżeć i coś poprawić-każda wskazówka jest cenna!
iwosek - 2008-02-02, 12:45

Bardzo ciekawy kształt - lubie takie nietypowe oczka :good: ;)
Kaskada mi sie podoba ;)
Jedynie co to obsadzilbym czyms ladnym okolice oka ;) - bo ta trawa nei wyglada za pieknie ;)

AurorA - 2008-02-02, 13:47

Mi kaskada też się podoba, jak roślinki trochę podrosną to bardziej się wtopi w otoczenie - widzę tam irgi i jałowiec Wiltoni więc szybko kaskadka powinna obrosnąć.
asianko - 2008-02-05, 17:55

Znalazlam jeszcze kilka zdjęć krajobraz troche.....jak po bombie ;) ;)

http://asianko.fotosik.pl/albumy/365095.html

I pomyśleć było tu pole ..............a teraz rybki sobie pływaja......ech :-D .
Co do trawy hmmm,żeczywiście jest straszna,ale jest to działka rekreacyjna 5 000 tys.m.-nie daje rady... :-( .

JAREK G - 2008-02-05, 22:53

Asianko, Fajne oko tylko szkoda ze takie płytkie :?
asianko - 2008-02-05, 23:14

Moje rodzeństwo ma małe dzieci ,więc bałam się głębszego oczka.Pewnie kiedyś sie pogłębi i może powiększy. ;)
Mietek2141 - 2008-02-06, 08:36

Piękne oko :brawo:
Rzeczywiście gdyby było troszkę głębsze nie byłoby żadnych problemów z zimowaniem ryb, ale pomysł i wykonannie pierwsza klasa :good:

castleman - 2008-02-10, 01:51

:brawo: Piękne oczko, a właściwie oko ;)
eleganckie i zadbane,
tylko pustawo jakoś w okolicy.
Ja bym posadził więcej drzew i pnączy :crazy:
tj pnącza na płoty, a w okolicy drzewka,
tylko takie które by nie śmieciły liśćmi w oczku.

asianko - 2008-02-11, 15:07

Dziękuje za wszystkie pochwaly-nie mam zamiaru siadać na laurach :-D .Co do obsady drzewkami,to wszystko jest tylko małe wiec .....czasu trzeba im dać.W niedzielę jechałam koło zbiornika wodnego(nieduże jeziorko naturalne) i dostałam szoku! :-o .Całe to jeziorko bylo pokryte kożuchem zielonych glonow.Wygląda to na typowy "zakwit"-nie wiem jak to jest możliwe o tej porze roku.....? :?:
asianko - 2008-03-10, 19:55

Witam.Przedstawiam moje maleństwa,niestety są bardzo płochliwe i nie dało rady zrobic lepszego zdjęcia.Duże rybki gdzies sie pochowaly,a w tej okropnej wodzie zbyt wiele nie widac :x .Nie wiem jak będzie w tym sezonie z wodą w oczku?jak narazie widocznośc 15cm.Trzy tygonie temu wrzuciłam 20 saszetek triggera (połowa porcji zalecanej na tą ilośc wody),ale dzisiaj zaszalałam i dałam 40.Myśle,że to pomoże w oczyszczeniu i wyklarowaniu wody.Nie wiem czy dobrze zrobiłam?czy nie za wcześnie?

judym - 2008-03-10, 20:30

Witaj.Fajne oczko i co najważniejsze na początek posadziłaś już sporo roślin.Zieloną wodą to bym narazie zbytnio się nie martwił.Rośliny rozrosną się,oczko dojrzeje i będzie zdecydowanie lepiej.Z tym preparatem to troszkę za wcześnie-moim zdaniem i raczej powinno dac się całą zalecaną dawkę.
Ps.Całkiem spore stadko rybek.

hepik - 2008-03-10, 21:34

Moim zdaniem z tym tygrysem to zbyt nerwowy ruch ;)
Woda raczej szarawa a nie typowo gloniasto-zielona czyli raczej normalka , czyli "nieprzejrzystość pozimowa".
Przy tej ilości roślin,które były w zeszłym roku a w tym powiekszą swoja objetość i żarłoczność ,tak ze dwa razy,za miesiąc ,półtora, woda będzie kryształowa.

asianko - 2008-03-10, 21:43

Moim zdaniem z tym tygrysem to zbyt nerwowy ruch

A .... bo ja juz taka nerwowa jestem ;)
Mam nadzieję,że ten preparat nie zaszkodzi a raczej pomoze. W końcu to niby sama natura w tym środku :-D

hepik - 2008-03-10, 21:57

Na nerwowość zalecam leżaczek , buzię do słońca wystawić i wsłuchać sie w rosnące kosaćce :)

PS.
A tak prawdę mówiąc ja drugi filtr uruchomiłem,bo też mnie ta nieprzejrzystość denerwuje czyli przyganiał i dobre rady garnek kociołkowi dawał ;)

judym - 2008-03-10, 23:07

Koleżanko,przy oczku to :piwko: , :soczek: co kto woli,a nie nerwowe ruchy.To ma byc relaks a nie stres.W kilka miesięcy od założenia oczka nie uzyskasz efektów.Zrób porządny filtr(opisy i opinie są na postach),a jak rozrosną się rośliny to za rok oczko będzie nie do poznania.
monkeymonk - 2008-03-10, 23:10

tak, za wczesnie i raczej zbyteczny ruch. wg mniej lepiej dzialac w tej kolejnosci: 1. filtr mechaniczny i korzeniowy 2. rosliny 3. lampa uv 4. chemia. Do 4 nigdy nie doszedlem ale byly ciezkie chwile. ;)
asianko - 2008-04-15, 20:54

Po odmuleniu dna i podmianie wody mam zamiar wlac Sum Błękit ,bo rybki troszke chorują.Wiem,że po około tygodniu powinnam przefiltrowac wode węglem aktywnym,tylko gdzie ja go kupie?czym ewentualnie mozna zastąpic owy węgiel-taki do grila drzewny chyba odpada?
judym - 2008-04-15, 21:07

asianko napisał/a:
Po odmuleniu dna i podmianie wody mam zamiar wlac Sum Błękit ,bo rybki troszke chorują.Wiem,że po około tygodniu powinnam przefiltrowac wode węglem aktywnym,tylko gdzie ja go kupie?czym ewentualnie mozna zastąpic owy węgiel-taki do grila drzewny chyba odpada?

Węgiel aktywowany kupisz w każdym sklepie akwariowym,czy zoologicznym.

asianko - 2008-04-15, 21:13

To super :yahoo: dziekuje za podpowiedz (juz myślalam,że do kopalni ;) będe musiała pisac).Tylko teraz ....jak dużo musze go kupic w stosunku do ilości wody w oczku? jest okolo 16m3.czy może ilosc jest nie ważna ,tylko czas filtracji?
JAREK G - 2008-04-15, 21:17

Ja miałem w filtrze taki pokruszony do grilla tylko żeby nie miał żadnych dodatków :P w sklepach akwariowych to ilości są raczej do akwa a nie do oczka o pojemności 16m3 :P
killer1558 - 2008-04-15, 21:26

miałem to samo pisać :) grilowy nadaje się także :good: tylko wcześniej pamietaj aby go przepłukać
asianko - 2008-07-07, 19:56
Temat postu: moje stadko
Pare aktualnych fotek.Moje stadko powoli się rozrasta :) pewnie niedługo będę rozdawala rybki.Woda w oczku możliwa,roslinki szaleją .

grążel ;)

i moj pies ,który wcina karme dla rybek - na załaczonym obrazku gdzie karma tam i on ;)

asianko - 2008-07-14, 17:52

Żabisciek oszalał :)
phalina - 2008-07-14, 19:17

No pięknie Ci oszalał,mój jest mizerny,czy coś dajesz roślinkom.Jak masz go wsadzonego.Mój jest w donicy i na głebokości 0,5m.
Jeżeli chodzi o karmę to u mnie kot bardzo lubi chrupać.Coś w tym jest?
Ładnie rośnie lawenda,muszę i ja wsadzić .Podoba mi sie Twoje oczko.Ryby super.Te ciemne to dzikie?

AurorA - 2008-07-14, 19:32

phalina napisał/a:
mój jest mizerny,czy coś dajesz roślinkom.Jak masz go wsadzonego.Mój jest w donicy i na głebokości 0,5m.

żabiściek to roślinka pływająca, wywal go z donicy i rzuć na płyciznę najlepiej między pałki, kosaćce itp. a też się rozszaleje (nie lubi pełnego słońca, lepiej idzie w cieniu).

asianko - 2008-07-14, 19:46

Żabiściek był wrzycony "luzem" do wody i o dziwo rośnie w słońcu-nie stosuję żadnego nawozu.Sam sobie wybrał miejsce w oczku.Co do rybek to te ciemne już się powolutku wybarwiają,dzikich rybek nie mam .Lawende polecam -cudnie pachnie.Z chęcią się podziele zabiściekiem ,bo jak tak dalej pójdzie to za dwa sezony rybek nie będzie widac ;)
melek - 2008-07-14, 19:53

asianko napisał/a:
Z chęcią się podziele zabiściekiem
Odwiedzasz może Poznań?
asianko - 2008-07-14, 19:57

oczywiście :) nawet żabiściek jest z Tuczna ;)
asianko - 2008-08-19, 20:02

moje oczko coraz fajniej zarasta

AurorA - 2008-08-19, 22:38

asianko napisał/a:
moje oczko coraz fajniej zarasta

fakt, wygląda jak naturalne jeziorko

Adalbert - 2008-08-20, 05:21

Rzeczywiście, czysta natura. Bardzo mi się podoba :brawo:
Bajbas - 2008-08-20, 10:00

AurorA napisał/a:
nie lubi pełnego słońca, lepiej idzie w cieniu
:lol: cytat z tego samego Autora: Lubi stanowiska słoneczne, choć toleruje też niewielkie zacienienie. (oczkowodne.net - opis roślin) :P
Ciekawe która wersja jest prawdziwa :piwko: Bajbas

PS. Oczko :brawo:

Hubert - 2008-08-20, 10:15

Bajbas napisał/a:
AurorA napisał/a:
nie lubi pełnego słońca, lepiej idzie w cieniu
:lol: cytat z tego samego Autora: Lubi stanowiska słoneczne, choć toleruje też niewielkie zacienienie. (oczkowodne.net - opis roślin) :P
Ciekawe która wersja jest prawdziwa :piwko: Bajbas

Żabiściek w oczkach wodnych zdecydowanie woli spokojne, ocienione miejsca. Nawet dość głęboki cień mu służy, a liście są wtedy większe, ciemnozielone. W naturze jednak spotykałem go i na silnie nasłonecznionych (choć nie otwartych, bo zwykle przy pasie trzcin, nieopodal brzegu itp.) stanowiskach. Roślina ma wtedy mniejsze liście, jasnozielone. Dlatego też jedno i drugie stwierdzenie Aurory jest prawdziwe.

castleman - 2008-08-20, 13:54

Hubert napisał/a:
Żabiściek w oczkach wodnych zdecydowanie woli spokojne, ocienione miejsca.

I z tym się zgodzę w takim miejscu pozyskałem swój żabiściek do oczka. Zauważyłem że lubi plytkie miejsca.

Asianko :good: oczko
A jak tam czystość wody, poprawiła się?

Mazur - 2008-08-20, 17:27

Przepiękne oczko takie lubię najbardziej.
asianko - 2008-08-20, 18:03

:) Dziękuje za pochwaly.

Woda poprawila się ,jak dla mnie jest juz super.Dna co prawda nie widac,ale jeszcze troszkę i niestety bedzie widac rurki węże itd.Co do wody to pomogla lampa uv.i roślinki tez swoje zrobiły.Mam problem z jedna ryba ,karaś ma od jakiegoś czasu wysypke biała na glowie.Nie przenosi sie to na inne ryby ,ale wygląda okropnie.Zrobie mu fotki to wrzucena forum.Żabisciek u mnie rośnie w pełnym słoncu i ma się dobrze,a i liscie ma coraz wieksze,wiec z tymi teoriami nie wiadomo jak jest naprawde.

asianko - 2008-08-20, 21:18

A tu jeszcze moja brygada ;)

http://www.wrzuta.pl/film...lipca_2008r._16

AurorA - 2008-08-20, 21:35

Niezły kocioł, chyba ich trochę przy dużo.
Adalbert - 2008-08-21, 03:26

Strach palca do wody włożyć ;)
castleman - 2008-08-21, 10:13

Asianko, same żarłoki ;)
masz strasznie dużo ryb. Ciężko Ci będzie utrzymać czystość wody.
Posadź więcej roślin.

asianko - 2008-08-21, 17:54

Wiem,że jest ich za dużo,ale to i tak połowa z tego co byla(koty i bociany zrobiły swoje).
Co najgorsze ,ciągle mam nowe przecinki i teraz na dodatek zobaczylam jednego karasia wielkosci cysterny.Woda w tej chwili jest lepsza niz na filmie,roślin jest dużo (ale ciągle malo).Rybki tak rozrabiają w oczku,że wszystkie podwodne roślinki są prędzej czy pózniej rozszarpane.Nie mam nikogo znajomego w okolicy z oczkiem,żeby podzielic się rybami :-( .Jedyna nadzieja ,że pozjadają te nowe maluchy.

jackon - 2008-08-21, 18:05

nie lubisz rybki z grilla? :)
asianko - 2008-08-21, 18:56

:evil:

Rybki z grila? to tak jak bym miała zjesc mojego psa ;)

iwosek - 2008-08-26, 12:43

asianko napisał/a:
Rybki z grila? to tak jak bym miała zjesc mojego psa

W neiktorych krajach i to sie praktykuje :hehe:
Oko fajnie sie prezentuje :good:

asianko - 2009-03-03, 21:46

To jest moje znalezisko:) licze na pompoc:
AurorA - 2009-03-03, 22:37

Rozumiem że psa czy rybek z oczka nie jadasz ale chyba rosołek się szykuje ;)
asianko - 2009-03-03, 22:45

Oczywiscie....ja tu prosze o pomoc ,co to i jak sie tym zajmowac ..a tu rosołek albo grill. :evil: informuję,że znalazlam i nie zjem nawet jak bedzie nadziewany rodzynkami :P
Adalbert - 2009-03-04, 06:19

Jeżeli będziesz go wypuszczać na ogród to wystarczy mu garść pszenicy ale jak będzie siedział w klatce (kojcu) to musisz rozejrzeć sie za jakimś pełno składnikowym pokarmem. No i musisz dokupić mu albo "znaleźć" jakieś ze dwie towarzyszki ;) . Nie zapomnij też o zatyczkach do uszu. :hehe:
kot - 2009-03-04, 14:19

A jak będą towarzyszki to i swojskie jajeczka, miam miam.
castleman - 2009-03-04, 16:31

Hubert miał doświadczenie z ptactwem, może się wypowie.
Na pewno będzie potrzebna jakaś wolierka, jak nie chcesz rosołku, a kuraka chcesz zatrzymać ;)

barba50 - 2009-03-04, 19:29

asianko napisał/a:
....ja tu prosze o pomoc ,co to i jak sie tym zajmowac ..

Można wołać na niego "cip, cip..." . Zje różne ziarna (pszenica, owies , kukurydza), gotowane ziemniaki, marchew, twarożki, sery, mleko i w ogóle chyba wszystkie resztki z pańskiego stołu. Woda do picia też potrzebna.
Do mieszkania chciałby ocieplony kurniczek z grzędą, koleżanki z pewnością umilą mu dodatkowo pobyt. Tak na marginesie to kokoszkom do znoszenia jajeczek kogucik nie jest potrzebny (dobrze, bo w kurnikach jajczarskich przy kilku tysiącach kur bywa tylko kilka kogucików, to chłopaki mogły by się nie wyrobić...)
Trzeba brać pod uwagę, że ptaszki grzebiące działając większym zespołem potrafią dokładnie przegrzebać podwórko, trawniczek, więc często miewają swój wydzielony rewir.

asianko - 2009-03-04, 23:40

Dziękuję za podpowiedzi jak z tym ptakiem postepowac.Najlepsze jest to,że ja teraz siedzę w mieście i trzymam go w piwnicy w bloku( jeszcze moze tydzień).W kazdym razie modlę sie ,żeby nie zaczął piac.Bo jak będzie piał to będzie ze mną kiepsko ;)
barba50 - 2009-03-05, 18:34

asianko napisał/a:
.... jak będzie piał to będzie ze mną kiepsko ;)

Gratuluję szlachetnej postawy, bo rozumiem, że nie dopuścisz aby z nim było kiepsko...
W piwnicy po ciemku chyba piać nie powinien. Tylko może czasem daj mu trochę światła.

asianko - 2009-03-05, 19:04

No właśnie dzisiaj rano dał taki popis ,że głowa mała.Z prędkoscia swiatła pędziłam do piwnicy bo tak sie darł.Nie wiem ,ale chyba trzeba zasłonic okno?Siatka na wolierę juz jest ,takze w sobote eksmisja na działke :yahoo:
melek - 2009-03-05, 21:33

Tylko nie zapomnij o jakiejś budce w środku woliery.
AurorA - 2009-03-05, 21:46

asianko napisał/a:
Siatka na wolierę juz jest ,takze w sobote eksmisja na działke

Jeszcze będziesz przeklinać tą decyzję.

asianko - 2009-03-05, 22:10

Melek napisał/a:
Tylko nie zapomnij o jakiejś budce w środku woliery.

Byc może masz rację,lotki bedą podciete więc fruwał nie bedzie.Mam działke 5 tys metrów więc znajdzie sie miejsce dla niego i panienki ;) .Zawsze mogę go komuś sprezentowac jak by broił.

MELEK:
Budka będzie ;)

Na obecną chwilę modle sie o to ,żeby nie było tak jak dziś tzn .żeby się tak nie darł .Swoja droga to ...chyba jestem troszke szurnięta :hehe: kogut w bloku w piwnicy...

Adalbert - 2009-03-06, 11:34

Czy piwnica, w której zaaresztowany jest ten kurak, jest ciemna czy z oknem? Kury po ciemku (jak również przy czerwonym świetle)są praktycznie nieaktywne. Jeżeli chcesz mieć spokój do czasu przeprowadzki to zrób tak żeby zapalać mu światło na czas karmienia. A potem ciemno. Można np. ustawić programator, taki gniazdkowy, żeby światło zapalało się w porach najmniejszej „słyszalności’ lub kiedy sąsiedzi są w pracy. W ten sposób jakoś bezkonfliktowo powinien dotrwać do wiosennej „wolności”.

asianko napisał/a:
lotki bedą podciete więc fruwał nie bedzie.

Ja na Twoim miejscu bym tego nie robił. Jest za ładny żeby go oszpecać. Przykryj kojec siatką np cieniującą albo taką przeciw liściom w oczku i będzie wilk syty i owca cała.

barba50 - 2009-03-06, 19:35

Napisz jeszcze w jakich (dramatycznych ?) okolicznościach trafił pod Twoje opiekuńcze skrzydła.
asianko - 2009-03-06, 19:56

Kogucik biegał w mieście po parkingu,tłukł o samochody i mało brakowało ,zeby na jezdnie nie wpadł.Musiał komus z autka zwjac.Trudno go było zlapac ,ale pare osób pomogło i jakos sie udało.Jednym słowem u mnie jest akcja kogut od kilku dni.Jutro juz jedzie na działke i mysle,ze bedzie szczęśliwszy niż pod kołami samochodu ;) Dzisiaj go zawiozłam do piwnicy taty ,bo u mnie juz sąsiedzi robili wywjad .

Co do lotek pewnie racja ,ale jeszcze trzeba sie zastanowic ,bo mam las za ogrodzeniem a on pewnie łatwo tam przefrunie.

barba50 - 2009-03-06, 22:05

Jak będzie miał koleżankę i bufet to powinien trzymać się domu. Nie to co chłop ;) Ostatnio w Stolicy była wystawa kur rasowych i mocno zachęcano do hodowania na działkach kurek ozdobnych. Będzie pierwsze oczko z kogucikiem ! Trzymam kciuki ! Tylko jak to będzie - on na działce a Ty w mieście ?
Adalbert - 2009-03-06, 22:25

barba50 napisał/a:
Tylko jak to będzie - on na działce a Ty w mieście ?

są karmniki automatyczne :)

asianko - 2009-03-06, 22:58

Już niedługo wracam na wieś (tylko zimuje w mieście),także będzie ok.
Hubert - 2009-03-07, 08:41

asianko napisał/a:
Siatka na wolierę juz jest ,takze w sobote eksmisja na działke :yahoo:

Znakomita decyzja! Kurki miniaturowe (jest ich obecnie co najmniej kilkadziesiąt gatunków do wyboru), to bardzo fajni mieszkańcy działki. Ja bym dokupił kogutkowi ze 2 kurki - wtedy się nieco uspokoi, a i jajka będą ;) Wolierka to dobry pomysł jeśli obawiasz się drapieżników (ja własnie z ich powodu nie mam jeszcze drobnych kuraków wokół oka). Jeśli drapieżników brak to wystarczy niewielka budka na podwyższeniu (0,5 m nad ziemią) z otworem stale otwartym lub zamykanym na noc. W ogrodzeniu działki nie może być rzecz jasna żadnych dziur. Lotki warto podciąć, gdyż małe kuraki potrafią podfrunąć na kilkadziesiąt metrów. Jako karma najlepsza jest pszenica z dodatkiem prosa, ryżu, śruty kukurydzianej i płatek owsianych. Lubią tez pieczywo oraz sałatę lub kapustę, a także wszelką zielonkę.

AurorA - 2009-03-07, 19:15

...i bardzo lubią grzebać w ziemi niszcząc cała działkę - wiem to doskonale bo jak ja miałem kury to nawet źdźbła trawy nie zostawiły
asianko - 2009-04-21, 21:57

Więc zaczynamy kolejny sezon :yahoo:
Moje oczko nabrało rozmachu ,rosnie juz wszystko -nawet lilje już pięknie wypuszczaja liście :-D .Woda super ,chodzi juz filterek i lampa . Rybki wszystkie przezimowały a w niedziele odbyło sie wielkie tarło...fajnie poobserwowac jak rybki "głupieją".Wracając do tematu kogutka ,mam juz niezłą menażerię i jest super tzn . nie ma problemu i jak się okazało mam psa "pasterskiego" hihi.Muszę się pochwalic ,że mam też kozy :evil: ...dodatek od taty "do posagu" .Tak więc sezon będzie pracowity ...nic tylko :bum:

Pozdrawiam

AurorA - 2009-04-23, 22:16

to już prawie jak zoo ;)
asianko - 2009-06-04, 20:26

Witam kolezanki i kolegów :)

Wkońcu mam troszke czasu na zaktualizowanie mojego stawiku:)
Bardzo sieciesze,że tak fajnie oko zarasta .Pałki wyszły ze strefy bagiennej co mnie ogromnie cieszy i reszta roślinek tez niezle sobie radzi.Najważniejsze,że rybki zdrowe i woda ok.....sama radośc.

Na koniec mój "Bobek" .....nie mogłam się powstrzymac,żeby nie przedstawic wam mojego ulubionego pieszczocha ;) ,który tylko je i jak widac śpi.

AurorA - 2009-06-04, 22:27

Pierwsza fotka jest idealnym przykładem jak się powinno dobierać wysokość roślin przy sadzeniu w oczku wodnym- dobra robota :good:

ps. Bobek słodki, ale czy nie niszczy roślin?

A#O - 2009-06-05, 11:33

Bardzo piękne, duże oczko. :brawo: Jak się nazywają te ciemne ryby na ostatnim zdjęciu? Pływają takie w oczku przed pobliską piekarnią i zainteresowały mnie.
asianko - 2009-06-05, 15:37

ps. Bobek słodki, ale czy nie niszczy roślin?[/quote]

Jak narazie tylko trochę nabroił(zżarł jeżyny),do częsci ogrodu z oczkiem się nie zapuszcza ;) ....narazie oczywiście :P

Jak się nazywają te ciemne ryby na ostatnim zdjęciu?

Jezeli chodzi o te czarne ,są to karasie nie wybarwione jeszcze.Coś długo sie wybarwiają,ale juz widac u nich zmiany.W oczku mam tylko wspomniane karasie,orfy linki i kojaki .

leszek50-57 - 2009-06-05, 17:11

asienko,pięknie te twoje oczko,można podziwiac. :brawo:

poz.Leszek
---------------

asianko - 2009-07-08, 21:14

Witam serdecznie. Stwierdzam,że jestem absolutnie zakochana w moim oczku ;) ,to chyba już nieuleczalne.

Tak wygląda obecnie moja kaskada"góra kamieni"-zarosła totalnie:

tu oczko z innej perspektywy,widac jak już mało "widac" :)

w tle ,mój zawsze wyczekiwany rozpław sercolistny:

a to dla przypomnienia trzy sezony temu................ :P

sebastianrost - 2009-07-09, 20:17

Aż miło popatrzeć jak z upływem czasu Twoje oczko pieknieje :good: :good: :good: :good:
piotr5875 - 2009-07-09, 20:59

Jestem bardzo ciekaw kto zrobił huśtawkę widoczną na ostatnim zdjęciu coś mi przypomina . Oczko ślicznie obrosło roslinkami ciekawe kiedy ja się doczekam podobnego ?
pozdrawiam
piotr5875

asianko - 2009-07-09, 21:16

piotr5875,

Ta huśtawka to nasze dzieło ,wykonane z pozostałości(rusztowanie)po starej huśtawce.Pomysł ściągnięty ......byc może z objektu ,który Tobie się kojarzy-w końcu to Wielkopolska a świat jest mały ;) .Na roślinki się doczekasz,znam ból oczekiwania i gwarantuje ,że warto.

sebastianrost,

Dzięki za pochwały :yahoo:

piotr5875 - 2009-07-09, 21:37

Pytałem ponieważ zrobiłem dokładnie taką samą też ze stelaża po orginalnej huśtawce deski zrobiłem sam i dokładnie w takiej samej formie jak u Ciebie wkleję fotkę u siebie to porównasz
pozdrawiam
piotr5875

:pa: :pa: :pa:

barba50 - 2009-07-09, 21:49

Wszystko piękne, ale co z kogutem ?
asianko - 2009-07-09, 21:54

barba50,

Ha ha ....Koguty są dwa !! Biedak przetrwał ma się dobrze i nawet były dwa małe kurczaczki ;) To był świetny pomysł ,żeby go zostawic,bo jest śliczna ozdobą.

DAwid - 2009-07-09, 22:22

Kogut zniósł jajka i wykluły sie kurczaczki ?? :-o a co od oka to naprawde na przestrzeni czasu naprawde coraz piękniejsze :good:
asianko - 2009-07-09, 22:32

DAwid,

:hehe: kogut ma na spółkę z drugim kogutem 7 żon :-D .... i z tąd kurczaki .

asianko - 2012-01-17, 15:29
Temat postu: Witam serdecznie:)...........oj długomnie tu nie było.......
Kochani ,z różnych przyczyn ;) nie miałam czasu na aktualizację .Obiecuję pooprawę :victory: .

Szaleństwa na punkcie mojego oczka ciąg dalszy.
Stawik jest na takim etapie ,że praktycznie nic przy nimnie robię.Woda super ,roślinki piękne ,rybki od początku to samo stadko. Filtr wykonany z beczki sprawuje się świetnie,woda przepływa 12mc.non stop-na zimę odłączam tylko lampe uv.Także tylko od czasu doczasu poprawię coś dla estetyki ,nakarmię rybki i cieszę oczy :-D .
Poniżej kilka zdjątek z minionego lata, ze względu bezpieczeństwa na jakiś czas oczko zostało ogrodzone.

dlaryus - 2012-01-17, 16:23

Rewelacja :brawo:
leszek50-57 - 2012-01-17, 16:37

asianko, :brawo: ślicznie wygląda,tylko ławeczka,piwko i podziwiać,
ale tylko te listki z tej wierzby,to na pewno kłopot z usuwaniem :P
poz.Leszek
------------------

asianko - 2012-01-17, 17:34

Liśćmi się nie przejmuję specjalnie.Czasem zbieram podbierakiem z powierzchni wody ,z dna ściągałam odkurzaczem.Teraz odpuszczam i co spadnie na dno zostawiam.Mam wrażenie ,że dzięki pozostawionym liściom(naturalny nawóz) lilje szybciej rosną.
ewa535 - 2012-01-17, 18:50

Dzikie piękne jeziorko !
Aż przejrzałam początki - zmiana nie do uwierzenia :brawo:
Faktycznie nie wyłączasz pompy na zimę ?
Moja tez na razie chodzi ale co dzień mam ją pod kontrolą a Twoje oczko troszkę oddalone.
Masz jakiś patent na niezamarzanie ?

asianko - 2012-01-17, 19:17

Pompa od momentu zainstalowania w oczku ,a to juz kilka lat pracuje non stop.Dodam ,że jest to ciągle ta sama pompa . Woda przepływa przez filtr z beczki i na kaskadę- również zimą płynie przez filterek.Przy ostrych zimach kaskada zamieniała się w zamarznięty wodospad ,jednak zawsze słychać jak woda pluska.W najgłębszez części pracuje również 24 h napowietrzacz ,zimą gwarantuje przerębel ;) .Do tej pory nawet przy całkiem zamarzniętym oczku pompa działa bez zarzutu.Zimą nie zaglądam często na działeczkę ,ale śpię spokojnie ;) .Co do zmiany jaką przeszło oczko.....sama się uśmiałam przeglądając dziś pierwsze zdjęcia.Jakie było łyse.... a ja jaka z niego dumna :P ......to drugie zostało mi do dziś ;)

[ Dodano: 2012-01-18, 00:00 ]
Znalazłam jeszcze zdjątko z widokiem na całość ...chyba z 2010 roku?.

AurorA - 2012-01-19, 02:06

ale ta wierzba ma speeda :-o
oko cudo :good:

ewa535 - 2012-01-19, 09:22

Ta ostatnia fotka oddaje cały urok. Rzeczywiście masz fantastycznie wszystko rozplanowane. W końcu jak sadziłaś tą wierzbę to był pewnie cienki patyk ;) . Trzeba mieć sporo wyobrażni żeby uzyskać takie efekty :brawo:
Jeszcze w kwestii pompy na zimę - nie rozumiem ciągle jak Ci na przykład nie zamarzło w tej beczce ? Mam na myśli zeszłoroczną zimę - wiemy ile było na minusie. Boje się , że przy bardzo powolnym przepływie wody, filtr zamarznie , woda w wężach napotka opór i po pompie.
Ale zaryzykuję i nie odłączę na wyjazd. Będę dobrej myśli że albo mrozu nie będzie w ogóle albo będzie i taki cud jak u Ciebie nastąpi ;)

Adalbert - 2012-01-19, 09:36

ewa535 napisał/a:
woda w wężach napotka opór i po pompie.

Jeżeli sama pompa nie zamarznie (unieruchomi się turbinka pod napięciem) to nic jej się nie stanie. Spoko ;)
Zresztą w tego typu pompach chyba nawet unieruchomienie turbinki też pompy nie rozwali ale tu mogę się mylić i musi się wypowiedzieć jakiś elektryk. Przecież konstruktor musi zakładać, że dostanie się jakiś paproch (np glony nitkowate) i przyblokuje.

asianko - 2012-01-19, 13:06

Beczka (filtr) wkopany jest w ziemi w całości i pewnie dlatego nie zamarza.Przykryty jest od góry deskami ,żeby nikt nie wpadł przez wieko do beczki.Będę jutro na działeczce zrobię fotki .Miałam kiedyś sytuację latem ,że zapchała się pompa .Nic jej nie było tylko buczała,wyczyściłam część zasysającą wodę i pracuje nadal.W sezonach wcześniejszych tj.kiedy odłączałam filtr nigdy mi woda w wężach nie zamarzła-chyba ,że częścioowo ?tego nie wiem bo zawsze pluskała .Jeżeli jest przepływ , nie powinna zamarzać.Co innego kiedy woda "stoi",wtedy na 100%zamarznie.
Nie odłączam filtra od 2 sezonów i dzięki temu nie muszę go czyścić.Szczerze nie cierpię czyścić filtra (pijawek pełno :? ).Z tego właśnie powodu zaryzykowałam nie odłączanie i nie czyszczenie.Na szczęście zdało egzamin :yahoo: . Na pierwszych wstawionych w forum zdjątkach wierzba jest obecna.Trzeba się dobrze przyjżeć ,bo bardziej widać czarny kij ,który ją podtrzymuje.

ewa535 - 2012-01-19, 13:33
Temat postu: !
A to zmienia postać rzeczy ! Mój niestety przez ten spust wody musi stać NA ziemi.
Dzięki Asianko !

Piotrek.P. - 2012-01-19, 19:05

Witaj
Przeglądając galerię powiem Ci że wszystko bardzo fajnie wygląda , rośliny wykarmione tylko brakuje mi czegoś czerwonego na pierwszym planie przed oczkiem , sam klon palmowy (red) tak nieciekawie wygląda jako samotnik , może kup berberysa jakiegoś ( thunberga "admiration") lub buka pospolitego "purpurea pendula". Ładne są też pięciorniki "red ace" i nie wymagają większej uwagi. Ogólnie jest super :brawo:
Masz dużo rybek , pewnie sprawiają Ci dużo radości , zdradź pojemność ponieważ nie znalazłem (już znalazłem 16m3). Ja filtr też uruchomiłem ponieważ nie ma sensu ich wyłączać ... czekam na zimowe fotki :)

Vanka - 2012-01-19, 20:02

A ja odpłynęłam.. pięknie :lol:
Jest na forum kilka oczek sprawiających u mnie poczucie zazdrości :o - OTO JEDNO Z NICH :evil:

asianko - 2012-01-19, 21:04

Dziękuję serdecznie wszystkim za miłe słowa .

piopil: dziękuję za radę,popatrzę ,pomyślę ....może coś posadzę .Obok rośnie conica ,świerk srebrny jakieś iglaki płożące i śliwowiśnia ...pomyślimy ....

Wstawiam jeszcze kilka fotek ;)

Na zdjęciu z forsycją - tuż za moim "kundelkiem" widać europaletę,tu mieści się filtr.

URL=http://www.fotosik.pl][/URL]

Tutaj z kolei widać jak przepływa woda w oczku zimą z pompy.Napowietrzacz idzie w wodzie i nie zamarza tzn.lód nie ściska wężyków.Większość forumowiczów robi coś w stylu "wędki "....u mnie na odwrót wszystko :P

I jeszcze widok na kaskadę ,przy tak zarośniętym oczku i jego kształcie nie da się zrobić jednego zdjątka.

I jeszcze zdjątko z czerwca 2010r.Posadziłam pod wierzbą kosaćce,podłoże to drobniutkie kamienie (żwiir-nie piasek).Rosną w tym idealnie ,rozrastają się na potęgę i tworzą bardzo dużo nasion ,które lokują się na "dziko" gdzie chcą.Chętnie będę się dzieliła nasionami.

shiftman - 2012-01-19, 21:43

super oczko :good:
duzers - 2012-01-21, 10:05

Bardzo ładne oczko.Tylko szkoda że nie można powiększyć nie których zdjęć. :-( Ale to już szczegół ;)
asianko - 2012-04-09, 22:02

Lany poniedziałek upłynął pod hasłem : odkurzamy oczko !

Walczyłam cały dzień ,bolą mnie wszystkie kości ..... :P
Ale co tam :yahoo: sama radość ,że mam to już za sobą -resztę załatwi cudowny środek .... .

A tak wyglądają po zimie moje rybki :

Ta rybka i kilka innych maja takie " zryte berety :P "- nie wiem od czego tak obtarte te głowy mają ?

Karaś na przed ostatnim zdjęciu ma jedno oko czerwone- ma tak od urodzenia ,czy to taka uroda ?Koi super ,duże ładne i zdrowe - jeden gdzieś zaginął :-| ,Ogólnie przetrwały wszystkie ,linki piekne ,karasie również jest ich strasznie dużo ,tylko jeszcze trzymają się z daleka.

Zdjęcia robione przed sprzątaniem ,

asianko - 2012-05-04, 22:29

Wiosna w pełni :-D

Boberki pięknie kwitną

widoczne są również listki miniaturowych lilji

lilie duże ,wystartowały po nawozie jak szalone :yahoo:
grążel również :yahoo:

maleńki linek - są trzy szt. rodowodem z mojego oczka

Jedyny biały lin,reszta linków pomarańczowa

Zastanawia mnie ,dlaczego niektóre karasie mają takie obtarte głowy ?

i reszta bałaganu :P

JAREK G - 2012-05-04, 22:39

Ładny i wygląda na sporego ten butterfly :good:
ewa535 - 2012-05-04, 23:02

Tez mi się ten ostatni bardzo podoba i ten z podwójną wargą ;)
Długo je masz ?

asianko - 2012-05-04, 23:23

Biało-czarne koi są dwie szt. identyczne. Mierzą około 40 cm bez ogona .
Mieszkają u mnie od początku oczka ,czyli od 2007r.Było ich więcej ,w różnych kolorach.
Zostały te , czerwony i biały z pomarańczowa głową .Reszta została pożarta przez czaple.

tutaj widać wszystkie koi - woda mętna i ciemna przez ten "cud" preparat

ILUSION - 2012-05-04, 23:40

Ładne, gdzie nabyłaś te latawce? :)
leszek50-57 - 2012-05-05, 07:11

Asiu ,piękne rybki,a szczególnie te weloniaste :brawo:
poz.Leszek
---------------

asianko - 2012-05-05, 09:38

Koi kupiłam pod Łodzią . Mają bardzo ładne ryby ,ale ostatnio bardzo się popsuli .
Czasem zaglądam do nich i widzę ,że sprzedają chore rybki .

Gosik - 2012-05-05, 19:26

Liczą na to, że niektórzy się nie znają i kupią też chore.
asianko - 2012-06-25, 21:25

Odkurzam mój "kącik" ;) . Po urlopie wszystkie rybki super ,prawie 3 tyg.bez jedzonka i dały radę .Lilie cieszą oczy -mam nadzieję ,że do konca sezonu pół oczka zarosną ?

AurorA - 2012-06-26, 01:13

Pięknie, ależ Ty masz tych ryboli :)
Gosik - 2012-06-26, 14:52

Rybci sporo, ale te lilie :-o cudeńka.
ewa535 - 2012-06-26, 19:21

Oj tak, te lilie to mi spać nie dają. Bardzo fajnie zarosło . U mnie nie dość, ze ogólnie chłodniej jak to na Pomorzu , to jeszcze moje oczko więcej cienia niż słońca ma :-(
Mogę tylko Wasze podziwiać ;)

asianko - 2012-07-10, 13:35

Upał wygonił mnie na działeczkę .
Zaszkodził również mojemu " dobrze " wychowanemu psiakowi ;)

Kombinacje były rózne ...jak wskoczyć ,żeby pani nie zauważyła ;)
Jak się schowam w paprociach, chyba mnie nie zobaczy :)

Troszkę kwiatków i " ryboli ":

Mój nowiutki -jeszcze nie wykończony taras z widokiem na oczko :)

Piotrek.P. - 2012-07-10, 13:45

Ile masz ryboli :piwko: piesek świetny , choruję cały czas na niego :brawo:
Aznar33 - 2012-07-10, 15:54

Pięknie tam u Ciebie. Pod drzewem super miejsce wypoczynkowe.

...ale trawie przydało by się trochę pomóc.

rewi - 2012-07-10, 17:04

Aleee... ryb :-o
wszystkie piękne ;)

Gosik - 2012-07-10, 17:55

W pięknym miejscu to oczko, wygląda bajecznie. Asianko kup do trawnika odżywkę, działa cuda. Mój trawnik ledwo zipał, a po odżywce wygląda ślicznie

Piotrek.P. - 2012-07-10, 18:00

U asianko brakuje wody , nawóz to drugorzędna potrzeba.
Gosiu , możesz podać skład tego nawozu i cenę?

DJMazi - 2012-07-10, 20:26

Gosik a w jakim sklepie to znalazłeś bo ale drogo nie ma ;(
asianko - 2012-07-10, 21:53

Aznar33 napisał/a:
ale trawie przydało by się trochę pomóc.

Wiem ,wiem.... .

Nie daję rady .
Do okoła pola i zachwaszczone łąki -wszystkie świństwa się rozsiewają (zwłaszcza szczaw). Używałam nawozu z odchwaszczaczem i samych odchwaszczaczy ,jednak przy 5 tyś.metrów jest to strasznie kosztowne i mało efektowne. Ponadto ,nie jestem tam na co dzień a nawadniania jeszcze nie założyłam :P .W związku z czym odpuściłam ,bo to walka z wiatrakami .Po trawie gazonowej nie ma śladu ,a była naprawdę ładna.

W moim miejskim ogrodzie (mniejszym) utrzymanie trawnika jest dużo łatwiejsze i tu nie mam takich problemów.

Ale ....w końcu nie trawa jest najważniejsza .

No i grzyby rosną ,czego na gazonach nie zobaczycie :P -dowód w temacie "grzybobranie"

Aznar33 - 2012-07-11, 09:38

asianko napisał/a:
Wiem ,wiem.... .

Nie daję rady .

Rozumiem... przepraszam, że ja tak obcesowo...

Bardzo urokliwy zakątek. Chciałbym taki mieć tu w UK.

asianko - 2012-07-11, 09:58

Aznar33 napisał/a:
Rozumiem... przepraszam, że ja tak obcesowo...

No coś Ty ???? Ja nie z obrażalskich ;)
Nie raz patrzyłam na tą trawę i krew mnie zalewała.
Dziś wpadłam na pomysł ,żeby kupić coś na chwasty w sklepie dla rolników (chyba takie są?).

Aznar33 - 2012-07-11, 10:24

asianko napisał/a:
Dziś wpadłam na pomysł ,żeby kupić coś na chwasty w sklepie dla rolników (chyba takie są?).

Nie wiem.... nie jestem rolnikiem, ale przyznam, ze nigdy takiego sklepu nie widziałem. ;)
Odchwaszczanie byłoby jednak ostatnią rzeczą, za którą bym się brał chcąc pomóc temu trawnikowi. Raczej bym poszedł za poprzednimi radami, jeśli chcesz coś robić.

Możesz też kupić nawóz do trawy ze środkiem usuwającym rośliny dwuliścienne.

Piotrek.P. - 2012-07-11, 11:56

Szybszy efekt będzie jeżeli użyjesz Chwastoxu 340SL turbo. Właśnie rolnicy go używają i oszczędzi Ci trawę. Jedynie poddaje się chwastnicy jednostronnej bo to "trawa". Resztę wypala aż miło patrzeć. Twojej trawie brakuje wody wody i wody :piwko:
Sklepy dla rolników są ... prowadzone są przez innych rolników , mają nazwę centra nasiennictwa czy jakoś tak . Ceny niższe niż w sklepie ale trzeba wiedzieć co do czego się nadaje bo o ogrodnictwie ozdobnym tam niewiele pisze. ;)

asianko - 2012-07-19, 15:36

Wczorajsze zdobycze .
Wyczyszczone dokładnie z wszelkiego robactwa.....a było tego ,że ho ho..... .
Żabiśiek ,który gościł już w moim oczku przez kilka lat ,jednak z jakiegoś powodu wyginął.

Dziś planuję wypad po rzęse ,bo też gdzieś zginęła .Rzęsa w małej ilości i przy wielkości mojego oczka prezentuje się rewelacyjnie ,ukrywając się w zakamarkach wygląda cudnie.

ewa535 - 2012-07-19, 15:40

Obrywasz jesienią te turionki przed wywaleniem na kompost ? Są pod spodem i wyglądają jak powiększony kminek.
JA zawsze obrywam i chlup do oczka a wtedy nie wiadomo skąd pojawia się latem .

asianko - 2012-07-19, 15:56

Ja nigdy nic nie ruszałam ,zostawało wszystko w wodzie. Prawdopodobnie usunęłam podczas odkurzania, wszystko pięknie wyczyściłam przecież :P
AurorA - 2012-07-21, 21:41

ja je zbieram do słoiczka i do piwnicy a na wiosnę chlup do wody i rosną jak na drożdżach