| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Crassula helmsi - czy przetrwa zimę ?
ontario_ab - 2008-01-30, 20:06 Temat postu: Crassula helmsi - czy przetrwa zimę ? witam,
czy topicowa roslinka przetrwa zime na glebokosci 15-45 cm ?
macie z nią doświadczenia ?
http://sklep.oczkowodne.n...osz-helmsa.html
AurorA - 2008-01-30, 20:50
To pierwsza jej zima w moim oczku - obecnie wygląda zdrowo ale jakby ściemniała - myślę że to osady na liściach - zobaczymy na wiosnę - w akwarium zmarniała. Na pewno powinna być pod lodem.
ontario_ab - 2008-01-30, 21:20
chciałbym roślinę która zakryje dno i ta wygląda na taką, która sobie poradzi;
AurorA - 2008-01-30, 21:32
To lepiej postaw na moczarkę, albo nawet ramienice, crassula ma wielkie parcie do góry i najlepiej rośnie przy brzegu w częściowym wynurzeniu.
Hubert - 2008-01-31, 11:23
Ja zimuje swoją na ... 10 cm. Oczywiście lód ją skuł. Aurora testuje zimowanie głębiej a ja płycej, więc zobaczymy wiosną. Wcześniej jej jeszcze nie zimowałem. W paludarium "rośnie" bardzo marnie, w akwa zmarniała. W sezonie w oku rośnie za to bardzo intensywnie, wystając ponad powierzchnię wody. Nieokiełznywana zagłuszy wszystko.
AurorA - 2008-01-31, 12:23
Zimuję tez trochę w domu w mini paludarium, częściowo wynurzoną i na razie żyje.
AurorA - 2011-01-23, 22:58
znalazłem ten temat przy robieniu porządków a nie ma odpowiedzi.
Grubosz Helmsa zimuje. Od paru lat zimował u mnie w lodzie na głębokości 0-5 cm, z tym że tak zimowany odradza się stosunkowo późno i dopiero latem daje ostro czadu.
Zimowany głęboko pod woda tez zimuje, ale porasta glonami i na wiosnę lepiej robić nowe sadzonki.
Najlepiej zimuje w błotku w widnej piwnicy w temperaturze kilku stopni. a najlepiej rośnie niejako roślina podwodna a jako bagienna.
Vanka - 2011-01-24, 07:29
| Cytat: | | Grubosz Helmsa zimuje. |
Jeśli to co dostałam od Ciebie to grubosz, to u mnie podczas ostatnich roztopów miałam okazję zobaczyć jak pięknie przetrwał tą zimę. Mam wrażenie, że jest go więcej niż na jesieni.Jest zielony i mam mnóstwo małych nowych sadzonek. Rośnie w strefie -5 - 0.
|
|