| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z folii. - Co o tym sądzicie ?
darkooo - 2008-01-25, 02:02 Temat postu: Co o tym sądzicie ? Witam i pozdrawiam wszystkich !
Posiadam oczko wodne i ubywa Mi wody . Myślę o wyłożeniu folią a może macie jakieś inne pomysły? Wymiary oczka 18x10x1.5 - 2.0 Na wiosnę wody przybywa ale latem ubywa
Czekam na pomysły
wojtas - 2008-01-25, 08:26
to normalne.Taki stawik odzwierciedla poziom wód gruntowych.osobiscie chciałbym mieć taki naturalny stawik.Jeśli te wahania nie są drastyczne i latem nie wysycha,to bym zostawił.zob.temat wysoki poziom wód gruntowych.
darkooo - 2008-01-25, 09:40
Troche żle zformułowałem wymiary podałem całgo oczka a to co widać ma około 5x10x0.2- 0.5
wojtas - 2008-01-25, 14:37
czy to jest najniższy poziom wody?Jeśli stawek nie wysycha to bym zostawił.podoba mi się,myślę,że jak obrośnie roslinnością,to będzie bardzo ładny.założenie folii byloby kosztowne i skomplikowane/drenaż lub podwyższona grobla/.
JAREK G - 2008-01-25, 16:23
wojtas, ale to przy głębokości 0,2-0,5m to nie stawik tylko kałuża
wojtas - 2008-01-25, 20:13
faktycznie,nie zwrócilem uwagi na głębokość.Można by pogłębić chociaż o 0.5 m.
samuraj - 2008-01-25, 20:23
pogłębić raczej zasypać jakieś 0.5m i wyłożyć folią , bo z tego co widać to dziura na 2 metry a wody od 0.20 do 0.50m jeśli pogłębi się jeszcze to będzie to wyglądać jak studnia lub lej po bombie
wojtas - 2008-01-25, 21:51
Może masz rację. Ale ja po prostu lubię naturalne oczka bez folii.bo są bliższe naturze,nawet jeśli to tylko kałuża dla żab.
killer1558 - 2008-01-25, 23:46
ja też bym był za tym aby zasypać troszkę i wyłożyć folią mniej jej pójdzie jak nie ma szans na utrzymanie stałego poziomu wody
AurorA - 2008-01-26, 01:51
Podzielam zdanie Marka i Darka - ruchomy poziom wody to dla oczka nic dobrego - nawet nie wiadomo gdzie lilie podsadzić
Pawel Woynowski - 2008-01-26, 13:29
A ja bym nie zasypywał. Zrobił bym z drewnianej palisady wypełnionej ziemią podwodną wyspę, a nawet dwie (na grzybienie), na wysokość odpowiednią dla grzybieni (te ok 1,50m poniżej planowanego lustra wody). Zostawił bym tę istniejącą palisadę. Zrobił bym w brzegach, tarasowo półki pod rośliny, wykorzystując do tego właśnie palisadę, widać że grunt piaszczysty, zapobiegnie to obsuwaniu się piachu i przykrył wszystko folią PVC lub EPDM położoną na grubszej włókninie, tak aby powierzchnia oczka była ciut poniżej płaszczyzny ogrodu.
darkooo - 2008-01-26, 22:41
dzięki za pomysły
Ale pomysł Pawła najbardziej Mi sie podoba
Teren rzeczywiście jest piasczysty a palisadę zrobiłem celowo bo podczas deszczu piasek obsuwał sie do do środka . Może ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe pomysły a może fotki z podobnego oczka ?
iwosek - 2008-01-28, 00:17
Kurde taki teren - a tak nieprzyjazne warunki co ja bym zrobil - zasypal - folia i tak jak poprzednicy, super zagospodarowal ten teren - kaskady strumyki - masz miejsce = masz pole do popisu, powiem tylko ze trzymam kciuki
samuraj - 2008-01-28, 11:00
darkooo rób fotorelację z postępu prac lub przynajmniej napisz jaką decyzję podjęłeś odnośnie dalszych planów związanych ze swoim oczkiem, jak na razie widzę że spodobał się Tobie pomysł Pawła , ciekawy ale jednak pozostaję przy swoim zdaniu
darkooo - 2008-01-28, 15:45
dzieki za wszystkie pomysły . Jeszcze do końca nie wiem co zrobie może jak samuraj radzi 0.5 zasypię a resztę wyłożę folią . Narazie jest zima a już o tym myślę . A tylko pogoda pozwoli biorę sie za swój stawik . ( Foto oczywiście zrobie ) . Nasuwają Mi sie kolejne pytania
1. Folia - jaka PVC czy EPDM - dodam ze jest sam piach.
2. Czy wykładając folią należy wodę często wymieniać w Stawiku ?
3. Czy przy takiej powierzchni stawiku nalezy filtrować wodę i jak często ?
4. Czy włóknina jest konieczna do wyłożenia bo mysłałem o workach po nawozach a mam ich sporo ?
5. Nie wiem czy palisada nie przebiję folii jak pisze Paweł ?
czekam na kolejne pomysły i rady . Może ktoś ma foto z podobnego stawiku lub może przedstawić w formie szkicu lub rysunki . Dzieki ogromne - Pozdrawiam
krzych0719 - 2008-01-28, 17:10
Witam. Zamieszczam fotkę oczka sporego. Jest wykonane z folii 1mm + kamień naturalny na zaprawę. Ruch i filtrowanie zapewnia wbudowany filtr glebowo-korzeniowy w krawędź. Widać na pierwszym planie ten filtr. Jest on zaledwie 10cm wyżej od lustra wody w oczku. Zajmuje ¼ obwodu oczka. Takie rozwiązanie jest do zaakceptowania na płaskim terenie, gdzie nie ma wzniesień. Woda klarowna niewymieniana od 2 lat. Bogata obsada roślin wspomaga naturalne oczyszczanie wody. Zamieszczam to jako przykład rozwiązania kwestii filtracji w oczku.
Pawel Woynowski - 2008-01-28, 20:27
| darkooo napisał/a: |
1. Folia - jaka PVC czy EPDM - dodam ze jest sam piach. |
Osobiście do takiej wielkości stawiku polecił bym trochę droższą, ale dużo bardziej wytrzymałą, a co za tym idzie trwalszą membranę EPDM. Niektórzy producenci dają gwarancję na min. 50 lat !
| Cytat: | | 2. Czy wykładając folią należy wodę często wymieniać w Stawiku ? |
W ogóle nie trzeba wody wymieniać, jeśli obsadzisz odpowiednią ilością roślin w strefie płytkiej (pałka, tatarak, oczeret jeziorny, kosaciec syberyjski, jeżogłówka gałęziasta itp.) i podwodnej (grzybienie, moczarka, rdest, wywłócznik kłosowy itp), to stosunkowo szybko (ok 2 lat) powinieneś osiągnąć równowagę biologiczną w oczku
| Cytat: | | 3. Czy przy takiej powierzchni stawiku należy filtrować wodę i jak często ? |
Widzę ze nie bardzo się w tym temacie orientujesz. Jeśli zdecydował byś się na filtr to proponował bym filtr wielokomorowy (to schemat budowy) mechaniczno - biologiczny, woda musi być filtrowana non stop przez cały sezon. Chodzi o to, że w komorze ze złożem bakteryjnym, woda musi doprowadzać tlen i pożywienie dla bakterii nitryfikacyjnych, są jednym z elementów cyklu azotowego w wodzie. Piszę o tym dokładniej na tej samej stronie na której jest schemat filtra.
Innym sposobem na czystą wodę jest budowa strumyka. Taki strumyk obsadzony roślinnością bagienną, działa jako filtr glebowo korzeniowy.
| Cytat: | | 4. Czy włóknina jest konieczna do wyłożenia bo myślałem o workach po nawozach a mam ich sporo ? |
Nie jest konieczna, chodzi o to, aby dobrze odizolować właśnie te palisady od położonej na nich folii. Worki mogą być, lecz mają jeden mankament, stosunkowo szybko kruszeją. Ja bym dał te worki bezpośrednio na podłoże, z potrójna warstwą na palisadzie i przykrył bym to wszystko cienką włóknina. Taki stawik, to inwestycja na lata i żal by było, aby, po trzech czy czterech latach robić remont, bo okaże się że warstwa izolacyjna pod folią nie zdała egzaminu. Osobiście wychodzę z założenia, że lepiej teraz, przy budowie, zrobić to solidnie, niż za kilka lat, brać się za naprawy. Bo to w sumie, wyjdzie drożej.
| Cytat: | | 5. Nie wiem czy palisada nie przebije folii jak pisze Paweł ? |
Jak dobrze utwardzisz przestrzenie wypełniające miejsca za palisadą, to po ułożeniu warstwy ochronnej, nic nie powinno się stać folii. Chodzi o to, aby ziemia za palisadą nie obsiadała, bo wtedy palisada "wyjdzie do góry" i rzeczywiście może uszkodzić folię. A działają tu, w zależności od głąbokości duże siły na folię. Jeżeli dobrze odizolujesz palisadę od folii, to nie powinno być problemów.
| Cytat: | | Może ktoś ma foto z podobnego stawiku lub może przedstawić w formie szkicu lub rysunki . Dzięki ogromne - Pozdrawiam |
Do jutra spróbuję rozrysować mój pomysł.
AurorA - 2008-01-28, 21:51
Tu gdzie jest palisada i największe ryzyko uszkodzenia folii dałbym wełnę mineralną. Jeśli piasek nie zawiera ostrych kamyków na pozostałej powierzchni wyściółka nie jest konieczna, (ale raczej zawiera).
Pawel Woynowski - 2008-01-30, 15:02
Darkooo, masz poniżej rysunek. To na razie jedynie prośba o zwymiarowanie go i pokazanie jak wygląda sprawa kierunków świata, tzn, gdzie na tym rysunku ma być północ, to ważne ze względu na słońce a co za tym idzie na zaprojektowanie półek na rośliny.
Rozumiem również, że główny punkt widokowy jest tam skąd robisz fotkę, czy tak?.
I jeszcze jedno, czy ten narysowany prze zemnie kształt oczka na górnym rysunku odpowiada temu co masz w ogrodzie? Jeśli nie, to mnie popraw, a może sam narysujesz jego kształt, z podanymi wymiarami.
Jak dostanę te informacje, to w przyszłym tygodniu (jutro wyjeżdżam w delegację i wracam 3.02) narysuję Ci jak ja to widzę.
darkooo - 2008-02-02, 14:03
Zdjęcie zrobione jest z ukosa - Główny punkt widokowy jest z widokiem na płot
( południe ), Ja znajduje się na wschodzie - (zachód - po przeciwnej stronie obsadzony świerkami i modrzewiami ) - . Rysunek prawie sie zgadza - wystarczy obrócić go w dół ( w lewą stronę o 90 stopni) . Wymiary 18x10 . ( zejście z północy do wody delikatne 6m , od palisady na południe w stronę płota 5m , i 4m wschód i zachód ( bardziej stomy brzeg ) . Z rysunkami mam problem - myślę że te dane pomogą .
Pawel Woynowski - 2008-02-04, 00:44
| darkooo napisał/a: | | Wymiary 18x10 . ( zejście z północy do wody delikatne 6m , od palisady na południe w stronę płota 5m , i 4m wschód i zachód ( bardziej stomy brzeg ) . Z rysunkami mam problem - myślę że te dane pomogą . |
Przed chwilą wróciłem i jutro spróbuję prawidłowo to rozrysować, w stosunku do stron świata. Chodzi o to, aby to tak zaprojektować aby ewentualne rośliny, miały odpowiednio nasłonecznione miejsca.
A mógłbyś mi uzupełnić te dane?
A1=?, A2=?, A3=?,
B1=?, B2=?, B3=?,
C1=?, C2=?, C3=?,
D1=?, D2=?, D3=?,
h=?, h1=?, h2=?
Potrzebne mi te wymiary do zachowania proporcji, w skali w której będę rysował.
darkooo - 2008-02-05, 22:44
Dopiero dziś pomierzyłem i stąd te opóżniene.
A1= 5.00 , A2=8.00 , A3=5.50,
B1=4.70, B2=10.50, B3=6.70,
C1=4.00, C2=10.40, C3=5.00,
D1=5.00, D2=11.00, D3=5.00,
h=2.50, h1=2.0, h2=0.50
Oczko jest owalne i stąd te rozbieżności .
darkooo - 2008-04-14, 23:03
Witam
Dalej ciągne swój temat : Obecnie wody przybyło ok 1 m i cała palisada jest zalana wodą , co do folii to teraz sie wacham i myślę o poszerzeniu i zmocnieniu ponownie palisadą a może ktoś ma inny pomysł ?
aras_22 - 2008-07-01, 19:06
widze ze wpadles w trans i wyroabales wielka dziure brawo tak trzymaj;}
jezeli niema tam zyly wodnej to radez folie pcv zgrzewana na miejscu
|
|