| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z folii. - Plany na przyszłe wakacje
matrix - 2007-10-27, 15:48 Temat postu: Plany na przyszłe wakacje Siema wszystkim
Mam następujące plany na przyszłe wakacje a może nawet na najbliższą wiosnę związane z budową oczka wodnego.
Będzie ono usytułowane mniej więcej 40 metrów od domu.
Głębokość będzie rozplanowana gdzies tak:
Wymiary to około 3 metry x 1.5 m (obrazek troche tego nie oddaje)
Wyłożenie to będzie folia. Na dnie chciałbym poukładać otaczki i inne kamienie oraz kilka dużych korzeni które już posiadam coś w stylu tego:
I tu jest problem: to byłby staw bez żadnego sprzętu tzn bez filtrów fontann itp. Bo mogę sobie go wykopać tylko około 30m od domu a tam nie ma dostępu do prądu. Ryby pozyskałbym z rzeki która płynie 400 metrów odemnie oraz stawów. Myślałem o stadzie okoni, może szczupaku, kiełbach uklejkach i karasiach. Staw byłby obsadzony roślinami.
Wyszło mi że oczko miałoby około 1400 litrów. A ile mniej więcej kosztowałaby folia do takiego oczka? I czy obsada byłaby dobra i czy w ogóle zbiornik mógłby funkcjonować bez filtrów?
iwosek - 2007-10-27, 16:04
matrix, przedewszystkim serdecznie witam cie na forum i postaram sie pomoc/odpowiedziec na twoje pytania.
| matrix napisał/a: | | A ile mniej więcej kosztowałaby folia do takiego oczka? |
Jezeli zdecydowales sie na folie najlepsza bedzie typowa folia oczkowa z PCW
Tutaj masz informacje na temat jaka folie wybrac - temat wiele wyjasnia
| matrix napisał/a: | | Na dnie chciałbym poukładać otaczki i inne kamienie oraz kilka dużych korzeni które już posiadam coś w stylu tego: |
Co do otoczakow - pomysl fajny i jeszcze fajniej bedzie wygladac, tylko musisz pamietac ze lod moze poprzestawiac kamienie w czasie mrozow, dlatego powiny one byc odpowiednio polozone i nie powinny miec ostrych krawedzi - dlatego otoczaki,
| matrix napisał/a: | | tu jest problem: to byłby staw bez żadnego sprzętu tzn bez filtrów fontann itp. Bo mogę sobie go wykopać tylko około 30m od domu a tam nie ma dostępu do prądu |
| matrix napisał/a: | | czy w ogóle zbiornik mógłby funkcjonować bez filtrów? |
Moje oczko, zreszta jak i paru osob na tym forum nie ma filtrow anie pomp, jedynie mozemy mowic o naturalnym filtrze roslinnym - ktory jest lepszy niz innego rodzaju filtry, a do tego tani, latwy w zbudowaniu oraz calkowicie bezobslugowy
Oczko jak najbardziej bedzie funkcjonowalo bez pradu
| matrix napisał/a: | | A ile mniej więcej kosztowałaby folia do takiego oczka |
jeszcze raz wracajac do foli - wszystko zalezy od grubosci, oraz rodzaju ale o tym masz w linku wyzej,
| matrix napisał/a: | | Ryby pozyskałbym z rzeki która płynie 400 metrów odemnie oraz stawów. Myślałem o stadzie okoni, może szczupaku, kiełbach uklejkach i karasiach |
Nie wiem jak ty ale ja wole jak widze co plywa mi w oku dlatego wolalbym jakies ladne kolorowe rybki np karasie, jak juz chcesz z tego co podales wyzej to moze bllizsze beda ci kolorowe liny albo orfy
I pamietaj ze o ile sie nie myle to kilka z ryb jakie wymieniles sa pod ochrona
Matrix mam nadzieje ze choc w czesci ci pomoglem, doradzilem,
acha i przedewszystkim poczytaj forum tu jest wszystko co o oczku powinienes wiedziec,
pozdrawiam Mateusz
matrix - 2007-10-27, 16:14
Pomogłeś i to bardzo. Ale rozpoczołbym budowę może dopiero za 8 miesięcy już jak nie trzeba bedzie się uczyć. No ale zima szybko zleci wiosna i już założę w galerii temat moje oczko ;p hehe. Ale jak obliczyć ile metrów kwadratowych będzie mi potrzebne folii? Bo wzór axb nic nie daje bo nie uwzględnia on wyłożenia ''dołka''
samuraj - 2007-10-27, 16:26
witaj matrix
masz jeszcze trochę czasu na zastanowienie się nad budową oczka , więc moim zdaniem przemyśl czy te oczko nie będzie za małe , to co wynika z Twojego rysunku jakoś nie pasuje mi do rzeczywistości , mianowicie najgłębsze miejsce 1.3m to będzie poprostu dziura 40cm na 40cm
kolejna rzecz to te korzenie , będą tylko utrudniały czyszczenie oczka , ładnie wyglądały by ale przy duuuużo większym oczku, więc jeśli masz miejsce zrób oczko razy 2 od zaplanowanego
kolejna sprawa to ryby -- w tak małym oczku stado okoni , szczupak zresztą nie polecam ryb dzikich , oczko powinno cieszyć swoim widokiem także i jego mieszkańcy więc polecam ryby ozdobne a właściwie przy tak małym oczku zapomnij o orfach i karpiach koi , pozostają tylko karasie
iwosek - 2007-10-27, 16:36
| samuraj napisał/a: | | kolejna rzecz to te korzenie , będą tylko utrudniały czyszczenie oczka , ładnie wyglądały by ale przy duuuużo większym oczku |
Racja nie doczytalem o tych korzonkach
Ja poukladalbym je na brzegu, obsadzic jakimis fajnymi roslinkami i mamy super ozdobe na brzegu
| samuraj napisał/a: | | przy tak małym oczku zapomnij o orfach |
ja wiem czy zapomnij o orfach - oczywiscie ryba stadna, ale 5 sztuk powinno dac sobie rade w takim oku
Jakos tak uszlo mi z glowy - faktycznie jak masz jeszcze troche miejsca to nie pozostaw go niezagospodarowanego, pamietaj ze bedziesz zalowac ze nie zrobiles wiekszego oka
Ja sam zaluje i dlatego bede robil juz 3 przebudowe w ciagu 3 lat
| samuraj napisał/a: | | mianowicie najgłębsze miejsce 1.3m to będzie poprostu dziura 40cm na 40cm |
Tak jka wspomnial Darek i ja radze Ci albo powiekszyc najglebsza strefe (dobre rozwiazanie) albo i to tez bedzie dobrym rozwiazaniem powiekszyc i najglebsza strefe i ta plytka
pozdrawiam mateusz
matrix - 2007-10-27, 17:40
Mam jeszcze dużo czasu to to przemyśle dobrze. Jutro dam fote gdzie będzie oczko
Pawlak - 2007-10-27, 17:52
projekt zapowiada się ciekawie ,szczególnie podoba mi się układ stref ,na tej płyciźnie można by posadzić pełno roślin powodzenia
AurorA - 2007-10-27, 18:23
| matrix napisał/a: | | Myślałem o stadzie okoni, może szczupaku, kiełbach uklejkach i karasiach. |
Przy oczku tej wielkości tylko karasie i ewentualnie liny - max kilka sztuk, zapomnij o stadach . Bez napowietrzania mogą zimy nie przeżyć.
JAREK G - 2007-10-27, 20:26
kształt oczka bardzo fajny ale tak jak pisał samuraj, przy tych wymiarach niedozrealizowania musi być sporo większe , a 40 metrów to nie jest jeszcze tragedia możesz pomyśleć o położeniu kabla jak nie odrazu to w przyszłosci jak będziesz miał trochę kasy i na zimę będziesz mógł podłączyć napowietrzacz
matrix - 2007-10-28, 11:30
Dlatego właśnie chcę ryby z rzeki i stawu aby na zimę je wypuszczać a na wiosnę znowu sobie nałapać ;p Mógłby mi ktoś podać jakiś wzór jak obliczyć ile folii potrzeba dla danego oczka??
melek - 2007-10-28, 11:34
Wzór nie jest potrzebny, bierzesz sznurek i mierzysz nim najszersze i najdłuższe miejsce w oczku a później sznurek na miarkę i masz
iwosek - 2007-10-28, 11:37
| matrix napisał/a: | | Mógłby mi ktoś podać jakiś wzór jak obliczyć ile folii potrzeba dla danego oczka?? |
Wzoru nie ma bo oko ma nieregularne ksztalty - jedyny sposob to sznurek i metrowka :
Bierszesz sznurek i przeciagasz wzdluz i w szerz przykladajac sznurek tak - jak ma lezec folia - jeden wymiar bedzie dlugoscia drugi szerokoscia foli
Najlepiej ilosc fli mierzy sie na gotowym wykopie, mozesz starac sie policzyc wedlug projektu - ale tego nie polecam, z mojego projektu to zrobilem sobie rozpalke do grilla
Jak kopiesz masz 100 pomyslow na minute, a twoj projekt nawet w 25% nie zostanie zrealizowany,
Dlatego lepiej najpierw wykopac oko, a pozniej policzyc sznurkiem
marek3232 - 2007-10-28, 11:45
| matrix napisał/a: | | Mógłby mi ktoś podać jakiś wzór jak obliczyć ile folii potrzeba dla danego oczka?? |
najpewniej obliczysz ilość potrzebnej folij do wyłożenia oczka jak będziesz miał już te oczko wykopane i wtedy jak pisał MELEK bierzesz sznurek i w najszerszym i najdłuższym miejscu rozciągasz i do miarki i tak masz najpewniejszą ilość folij potrzebną na wyłożenie oczka
jakja - 2007-10-28, 14:05
Witam nowego maniaka
Jest taka metoda: [największa szerokość + 2x glębokość + 2x 50cm zapas] -to jest min szerokość; [max dlugość + 2x glębokość + 2x 50cm zapas] - to potrzebna dlugość folii. Z reguly się sprawdza...
A z korzeniami to zobacz, co ja mialem w oczku (w glebi sterczy ze śniegu):
Wyciągnąlem, bo zaczynal gnić.
DAwid - 2007-10-28, 14:26
jakja pozwolilem sobie poprawic troche zdjecie zeby bylo bardziej czytelne
ale jakos sie nie moge dopatrzyc teko korzenia
no chyba ze chodzi oto co stoi na skalniaku
jakja - 2007-10-28, 14:43
| DAwid napisał/a: | | ze chodzi oto co stoi na skalniaku |
Dokladnie. Oto jak latem wygląda:
|
|