Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ogrodnictwo - Poplon

iwosek - 2007-10-18, 20:36
Temat postu: Poplon
Witam,
Moze jest juz troche za pozno na sianie, ale podyskutowac zawsze mozna ;)
Zastanawiam sie, co stosujecie jako polon,
Przerabiałem bardzo dużo róznych wynalazkow, gorczca, zyto itp,
Ostatnio na naszych ogródkach furore robi facelia :???: stosował ktos moze :? i czy trzeba przekopac przed zima :?:
Obecnie zastosowałem gorczyce, ale mysle ze na przyszly rok zastosuje cos co nie bede musial przekopywac jeszcze przed zimą - tak wic co byscie polecili,
Zabardzo nie usmiecha mi sie kopac raz aby posiac, drugi raz aby przekopac, no i 3 raz wiosna zeby jeszcze cos tam wybrac (chwasty itp)
Dlatego pomyslałem nad czyms, co przetrwałoby zime :?:
Macie jakies propozycje :???: a moze cos mi polecicie :?:
pozdrawiam Mateusz :piwko:

pena - 2007-10-19, 16:35

:) Witam! Co do poplonu to ja stosuję wysiewanie łubinu żółtego, najpóżniej w sierpniu, ale trzeba przekopać, z tym że można wiosną. W tym roku odpuściłam sobie wysiewu, ale miałam fasolkę szparagową karłowatą, wysiewaną w różnych porach i po zbiorze zostawiłam na grządkach /powyrywane krzaczki/. Na wiosnę przekopię, albo przykryję cienko ziemią z kompostownika. :good: :pa:
jakja - 2007-10-19, 17:59

Rośliny najlepiej przekopywać w momencie największego rozwoju pędu lub zawiązywania nasion - mają wtedy zmagazynowaną największą ilość skladników pokarmowych. Uprawka jesienna pozwala na późnojesienny siew, zaś ta wiosenna daje większą masę zieloną = więcej nawozu, ale późniejszy wysiew uprawy glównej. Tyle z wiedzy wyksztalciucha :-D Jeszcze ważny jest sklad, ale propozycje są w wielu miejscach w necie: zależy od rodzaju gleby i planów obsiewu. Warto poszukać i poczytać... :oops:
killer1558 - 2007-10-19, 18:13

najlepszy poplon to wóz nawozu z pod krówek :hehe: tylko nie przyjemnie pachnie i też musi się go przekopać
iwosek - 2007-10-19, 20:25

Wie moze ktos cos o tej faceli :???: bo pan google wyrzuca mi nie wiele :P

killer1558 napisał/a:
najlepszy poplon to wóz nawozu z pod krówek tylko nie przyjemnie pachnie i też musi się go przekopać

Nawoz od krówek to ja rzucem zawsze na wiosne, ale bardziej chodzi mi o mase zielona :P

jakja napisał/a:
Rośliny najlepiej przekopywać w momencie największego rozwoju pędu lub zawiązywania nasion - mają wtedy zmagazynowaną największą ilość skladników pokarmowych.

Jakja, wiem i dlatego pytam, ktore rosliny bylby najlepsze do przekopywania dopiero na wiosne :P
jakja napisał/a:
Warto poszukać i poczytać...

szukałem i czytałem, ale chciałbym poznac wasze opinie :P