| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko pawlus999
pawlus999 - 2007-10-04, 07:46 Temat postu: Oczko pawlus999 Witam wszystkich.
Oczko zostało stworzone około dwa tygodnie temu. Jest jeszczew nie dokończone dlatego proszę o sugestie.
Wykonane z folii 1mm, pojemność około 3000 litrów, w najgłębszym miejscu około 1,4m.
Rośliny posadzone te które miałem dostępne:
8 szt kosańca
2 szt pałki
5 szt grążeli
1 szt grzybieńczyka
moczarka, rogatek
Roślin oczywiście trzeba dosadzić, lecz chyba na wiosne bo teraz nie ma wyboru, oczywiście zakryć reszte folii. Pracuje pompa PFN1500, na razie tłoczy wode przez gąbke i kwaśny torf, ta rura która wychodzi z filtra ma być ucięta i zrobiona malutka kaskada na skalniaku. Co do obsady mam 6 szt karasi, pływają w "eksperymentalnym" oczku, przezimują w piwnicy, zostaną wpuszczone na wiosne.
Pawlak - 2007-10-04, 07:58
oczko zapowiada się extra przy takiej głębokości nie musisz wyciągać rybek ,wystarczy że będzie jakaś przerębla możesz w tym roku jeszcze zamówić lilie wodne (zresztą inne rośliny też) od AurorA (jest przecena) zakorzenią się ładnie a wiosną zasypią oczko liściami
killer1558 - 2007-10-04, 08:00
zapowiada sie ciekawie jak dokończysz skalniak i kaskadę to będzie ok,
zastanawia mnie ten płotek w około czemu on ma służyć ,na twoim miejscu posadził bym sporo roślin na brzegach przy oczku np. jakieś trawy wysokie ,czy tojeść kropkowaną wybór jest duży a efekt będzie o wiele lepszy no i roślinki do oka dużo więcej
pawlus999 - 2007-10-04, 08:17
Płotek ma służyć bezpieczeństwu-3 letnie dziecko. Roślin będzie więcej, ale z zakupem teraz jest problem, a te które są to z naturalnych zbiorników. Więcej pewno na wiosne.
samuraj - 2007-10-04, 08:56
jak stwierdził Marek zapowiada się ciekawie , jeśli masz możliwość kup więcej roślin (w sklepie Arka-Admiinistratora forum jest wyprzedaż) , teraz jest bardzo dobra pora na sadzenie roślin , zamiast 5szt grążeli (trochę dużo jak na 3ooo litrów) zaopatrz się w lilie mają o wiele ładniejsze kwiaty
płotek będzie mniej rzucać się w oczy jeśli posadzisz jakieś pnącze które go zasłoni
killer1558 - 2007-10-04, 09:00
| pawlus999 napisał/a: | | te które są to z naturalnych zbiorników. |
to dołóż jeszcze ich ,a z tym płotkiem to nie wiem czy i tak zda egzamin,przed maluchem świat stoi otworem więc jak się nie będzie go pilnować to i płotek nie pomorze
do mnie przychodzą czasem dzieci szwagra i nawet na moment nie są spuszczane z oka bo nigdy nie wiadomo co może im do głowy wpaść
pawlus999 - 2007-10-04, 09:07
Właśnie dlatego pytałem w dziale Rośliny kiedy lepiej sadzić. Byłem wczoraj w Rzeszowie, lecz wyboru nie ma żadnego. Pomyślę pewnie nad sklepem Arka. A co do płotku, ma 60 cm wysokości, może choć troche ochroni. Przed nami zima a na wiosne już o rok starsze i mądrzejsze.
Pozdrawiam
jakja - 2007-10-04, 09:50
Oko zapowiada się świetnie. Co to za przechowalnia ryb? Lepiej przenieś je do glównego oczka; dadzą sobie radę. Grążela - jw. - wywal: jest bardzo ekspansywny, klącze może mieć 10cm grubości. | pawlus999 napisał/a: | | na wiosne już o rok starsze i mądrzejsze. | - naiwny! 4-latek to dopiero ciekaw świata... No i dawaj foty na bieżąco. Milo jest obserwować zmiany...
pawlus999 - 2007-10-04, 10:09
Przechowalnia-wiosną zobaczyłem u znajomego małe oczko, spodobało mi się, rydel godzina roboty, folia budowlana-jest oczko. Po dwóch tygodniach woda zielona-co robić ryb nie widać. Znalazłem to forum, kwaśny torf i po trzech tygodniach woda przejrzysta. Rośliny się przez lato rozrosły, ryby też leczjest trochę inwazja glonów nitkowych. Póżniej decyzja większe oczko, bo to było z tyłu ogrodu, między drzewami. Miało być kopane na wiosne, ale stwierdziliśmy z żoną że lepiej w jesieni, bo wiosną niczym ziemia obeschnie to będzie maj. a tak to od razu wegetacja ruszy pełną parą.
I tak powstało, a w tamtym jest zbyt płytko aby zimowały, 800 litrów 50 cm głębokości.
Do tego troche boje sie wpuścic na zime, świeża woda, młode oczko.
JAREK G - 2007-10-04, 17:59
| pawlus999 napisał/a: | a w tamtym jest zbyt płytko aby zimowały, 800 litrów 50 cm głębokości.
Do tego troche boje sie wpuścic na zime, świeża woda, młode oczko. | Trzy tygodnie to już nie jest świeża woda i nie masz się czego bać jak zrobisz to powoli żeby temperatura wody była podobna ( w zasadzie jak oba zbiorniki są na dworze to nie powinno być dużej różnicy ) ryby spokojnie przy głębokości 1,4m mogą zimować w oczku A oczko bez lilii to tylko "prawie" oczko a wiemy że prawie robi wielka różnicę dlatego nie masz się co zastanawiać i czekać do wiosny tylko kupić teraz lilię tym bardziej że za te same pieniądze będziesz miał u Arka zamiast jednej dwie sztuki Oczko bardzo ładne
jackon - 2007-10-05, 05:22
masz okazje kupic rosliny duzo taniej
Szymek ma promocje
http://www.rosliny-wodne.pl
pawlus999 - 2007-10-12, 07:33
Witam
No i powstała mała kaskada.
Pawlak - 2007-10-12, 08:22
ale fajna jak masz umocowane te płyty? boję sie że mogą się osunąć
melek - 2007-10-12, 10:26
Bardzo ładna kaskada, podoba mi się Co to jest za materiał? Jakieś łupki? Ile za nie płaciłeś? Można takie w necie kupić?
killer1558 - 2007-10-12, 22:09 Temat postu: wizyta u pawlus999 dziś zaglądnąłem do naszego kolegi z forum niestety nie udało mi się go spotkać ale mam nie daleko i on do mnie więc myślę że jeszcze nadrobimy ,za zgodą właściciela pstryknąłem parę fotek oka
zaraz po przyjeździe rzucił mi się w oczy ogromny miskant, ale niestety u sąsiada rośnie za płotem Pawłowi poleciłem go, aby zdobył sadzonki i posadził nad okiem
na pierwszym planie skalniak wrzosowy bardzo fajny, a za nim oko w oddali
i parę fotek z oka Pawła
jak na razie oczko nowe wymaga czasu i małych przeróbek a później masa roślin i będzie jak moje na ile będę w stanie to pomogę koledze w przeróbkach i zasiedlaniu roślinami oka acha zapomniałem o moich sztandarowych żółtobrzeżkach pewnie też dotrą do niego
JAREK G - 2007-10-12, 22:25
| killer1558 napisał/a: | pomogę koledze w przeróbkach i zasiedlaniu roślinami oka acha zapomniałem o moich sztandarowych żółtobrzeżkach pewnie też dotrą do niego | W to nie wątpię ale to ładnie z twojej strony ze zaoferowałeś pomoc
killer1558 - 2007-10-12, 22:31
mam blisko około 8 km, więc jak mamy nowego oczkowicza myślę że należy pomóc mu jak tylko się da
Pawlak - 2007-10-13, 08:35
8km blisko ja do jackona mam ze 3km
pawlus999 - 2007-10-13, 12:37
Kamienie nie są na razie niczym umocowane tylko ułożone
Materiał- łupki ale nie wiem jakie, po 0,4 zł za kilogram w składzie kamienia
melek - 2007-10-13, 16:03
Tak tanio To Ci zazdroszczę bo u mnie nie ma takiego rarytasu...
pawlus999 - 2008-04-25, 21:40
Witam wszystkich
Oto moje oczko nadzień dzisiejszy
A to dzisiejszy nabytek, z oczka a raczej stawu poniżej. Ryb mnóstwo cena też przystępna, ale ogromny problem z ich złapaniem. Tylko tyle się udało
killer1558 - 2008-04-28, 05:43
woda czyściutka sprobuj tego jak maluszki są nie za duże to wejdą ,na większe można zrobić coś większego na wzór tego
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=715
pawlus999 - 2008-04-28, 15:27
Witam
Rybki są zbyt sprytne. Próbowałem chyba ze dwie godziny i nic. Stwierdziłem że w niedziele trzeba wziąść piwo, spokojnie usiąść i próbować. Ale na drugi dzień właściciel zadzwonił że ma 10 złapanych, jak chce to brać bo będzie wpuszczał karpie, i nie chce żeby już łowić
pawlus999 - 2008-05-17, 21:11
Wystarczyło kilka dni słoneczka i zaczynają kwitnąć kosaćce.
|
|