| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne zimą. - Akwariowa pompka wystarczy?
kamil01 - 2007-09-23, 20:19 Temat postu: Akwariowa pompka wystarczy? Teraz idzie zima i przydalo by sie jakos przygotować. Mam zamiar podlaczyć pompkę napowietrzającą, ale czy dobra bedzie akwariowa, czy musze kupić wiekszą pompkę taka do oczek? Nie wiem jakiej mocy jest, jest na niej charakterystyczny napis "fish" i jest jednodyszowa; dałem za nią 25 zł chyba. Pozdrawiam
wojtas - 2007-09-24, 15:09
To zalezy od wiekości oczka,jesli niedyże/kilka tys.l/,toakwariowa powinna wystarczyć.Pompki akwariowe nie są przystosowane do pracy na zewnątrz,Trzeba ustawić ja w suchym pomieszczeniu i powietrze doprowadzić wężykiem,
koczisss - 2007-09-24, 16:25
| wojtas napisał/a: | | To zalezy od wiekości oczka,jesli niedyże/kilka tys.l/,toakwariowa powinna wystarczyć.Pompki akwariowe nie są przystosowane do pracy na zewnątrz,Trzeba ustawić ja w suchym pomieszczeniu i powietrze doprowadzić wężykiem, |
Oj nie jestem pewien.
Moja pompka do oczek poprzedniej zimy momentami nie dawała rady, przerębel zamarzał, to co taka akwariowa zrobi?
Uważam, że nic
wojtas - 2007-09-24, 18:30
zalezy tez od zimy.u was w w Bialymstoku zimy są tegie.Ja stosuję pompke aquael pfn 650,ale myslę o napowietrzaczu na zimę.Czy te specjalne pompki do oczek moga pracowac na zewnatrz jezeli śię zabezpieczy od sniegu i wilgoci?
koczisss - 2007-09-24, 18:39
| wojtas napisał/a: | | zalezy tez od zimy.u was w w Bialymstoku zimy są tegie.Ja stosuję pompke aquael pfn 650,ale myslę o napowietrzaczu na zimę.Czy te specjalne pompki do oczek moga pracowac na zewnatrz jezeli śię zabezpieczy od sniegu i wilgoci? |
Tak, zimy mam mroźniejsze niż w innych częściach kraju, ale ja mówię o zimie poprzedniej, bo wcześniej nie miałem oczka. Zima ta u mnie była taka, jaka zazwyczaj powinna być w Twoich rejonach, wtedy u mnie jest jeszcze zimniej.
Brzęczek który mam ma wydajność 400 l/h i niestety, ale czasem zamarzał przerębel już przy -20 w nocy. Akwariowy w takich warunkach nie poradzi sobie, nie ma szans.
Chociaż mi nie mów, ze nie bywają u Ciebie mrozy -20, a nawet -25?
samuraj - 2007-09-24, 18:53
zeszłej zimy , fakt faktem niezbyt mroźnej stosowałem pompkę akwariową firmy AQUAEL oxyboost 300 i nie było najmniejszego problemu , pracowała non stop , była na zewnątrz schowana w naciętym baniaczku 5 litrowym po płynie do spryskiwaczy i ani razu się nie zatkała tzn nie zamarzły przewody
koczisss - 2007-09-24, 19:01
| samuraj napisał/a: | zeszłej zimy , fakt faktem niezbyt mroźnej stosowałem pompkę akwariową firmy AQUAEL oxyboost 300 i nie było najmniejszego problemu , pracowała non stop , była na zewnątrz schowana w naciętym baniaczku 5 litrowym po płynie do spryskiwaczy i ani razu się nie zatkała tzn nie zamarzły przewody |
Tak, ale przy normalnej zimie chyba byś miał problemy, czyż nie tak?
samuraj - 2007-09-24, 19:05
| koczisss napisał/a: | | Tak, ale przy normalnej zimie chyba byś miał problemy, czyż nie tak? |
zobaczymy , w tym roku także podłączę ten napowietrzacz i zobaczymy , napewno napiszę jak będzie funkcjonować
AurorA - 2007-09-25, 01:55
Głownie używa się pompki akwarystyczne. Najpopularniejszy model to sera air 550, wprawdzie producent nie zaleca stosować na zewnątrz, ale co najwyżej trochę szybciej siądą membrany.
| samuraj napisał/a: | | akt faktem niezbyt mroźnej stosowałem pompkę akwariową firmy AQUAEL oxyboost 300 i nie było najmniejszego problemu , pracowała non stop , była na zewnątrz schowana w naciętym baniaczku 5 litrowym po płynie do spryskiwaczy |
gdy pompka jest na zewnątrz to nie zamarza w niej para z tłoczonego powietrza z cieplejszego pomieszczenia. Też w tym roku wywalam pompkę na zewnątrz, ale daje TetraPond AP 400 - jedyna przeznaczona do pracy na zewnątrz.
http://www.sklep.oczkowod...ietrzajaca.html
hepik - 2007-10-06, 05:40
Z tą "jedynością " to przesada.
Gardena o swoich też pisze,że przeznaczone do pracy na zewnątrz.A cena 400l/h ok.130 pln.
AurorA - 2007-10-06, 12:19
Nieścisłe się wyraziłem - jedyna z mojej oferty (na tą chwilę)
Jabolikus - 2007-10-11, 15:10
W tamtym roku mialem napowietrzacz atmana 9500 ten najmocniejszy i bylo wszystko ok. Oczywiscie byl on na dworze przykryty kartonem. W tym roku zrobilem drewniana skrzynke ktora w srodku wyłożyłem styropianem. Zobaczymy jak sie sprawdzi, troche mnie martwi spadek wydajnosci, chyba membranki troche siadly. Mam tez ten sam napowietrzacz co samuraj ale wysiadly w nim membrany. Najlepszy jest jednak chyba ten przeponowy bez membran tylko go czyms przykryc i smiga
AurorA - 2007-10-11, 19:17
| Jabolikus napisał/a: | | Mam tez ten sam napowietrzacz co samuraj ale wysiadly w nim membrany. |
membrany do aquaela kupisz w każdym akwarystycznym za parę zł, a jak wydajność spadła to licz się ze wkrótce całkiem membrany siądą - lepiej się przygotować za wczasu
JACooL - 2007-10-21, 19:29
Powiedzcie, jak wygląda dostępność membran do SERY.
Oraz ewentualna samodzielna ich wymiana.
AurorA - 2007-10-21, 21:25
wymiana żaden problem - membran nie kupisz jest gotowy zestaw naprawczy,
http://www.sklep.oczkowod...wietrzanie.html
z dostępnością raczej nie ma problemu, choć latem przez jakiś miesiąc nie miałem
JACooL - 2007-10-21, 21:38
Dziękuję za odp.
W środę ma być dostawa S 550 do sklepu
Będę kombinował z metodą "na wędkę" instalacji kamienia napowietrzającego.
Zastanawiam się tylko jak duże misi być obciążenie takiego zestawu, przy zmostkowaniu wszystkich wyjść do jednego kamienia...
AurorA - 2007-10-21, 21:49
| JACooL napisał/a: | | Zastanawiam się tylko jak duże misi być obciążenie takiego zestawu, przy zmostkowaniu wszystkich wyjść do jednego kamienia... |
nie rozumiem - sam odpowiedni kamień wystarczy - 5 cm
JACooL - 2007-10-21, 22:19
czyli na końcu wystarczy sam duży kamień napowietrzający (chcę dać okrągły) ?
nie będzie "latało" po oczku ?
planowałem zestaw dociążyć jakimś kamorem na opasce elektrycznej.
AurorA - 2007-10-21, 22:21
wystarczy kamień - mam tak od lat
JACooL - 2007-10-21, 22:30
dziękuję, jeszcze jedno pytanie:) "domek" dla SERY
wystarczy zbić pudełko ze sklejki/desek, czy docieplić go jeszcze jakims styropianem ?
planuje go zamocowac pod blatem stolika który jest ustawiony przy oczku, więc śnieg i deszcz nie będą padać na niego
pozostaje jeszcze kwestia doprowadzenia powietrza do środka domku
AurorA - 2007-10-21, 22:33
wg. zaleceń producenta pompka powinna być w domu
ale wiele osób używa na zewnątrz
styropian nie potrzebny, a co do powietrza wystarczy mała dziurka
samuraj - 2007-10-24, 09:52
| JACooL napisał/a: | dziękuję, jeszcze jedno pytanie:) "domek" dla SERY
wystarczy zbić pudełko ze sklejki/desek, czy docieplić go jeszcze jakims styropianem ?
planuje go zamocowac pod blatem stolika który jest ustawiony przy oczku, więc śnieg i deszcz nie będą padać na niego
pozostaje jeszcze kwestia doprowadzenia powietrza do środka domku |
już kiedyś wspominałem na forum , że mój napowietrzacz pracował całą zimę na dworze schowany w rozciętej bańce 5l po płynie do spryskiwaczy --nie ma sęsu dodatkowo go ocieplać styropianem
|
|