Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - łaciate karasie

ontario_ab - 2007-08-31, 10:26
Temat postu: łaciate karasie
witam,
chciałbym zakupić karasie, ale nie jednokolorowe tylko takie łaciate jak np. koi.
Widziałem ofertę na alledrogo z takimi łaciatymi i zastanawiam się czy one się wybarwią czy takie zostaną ?
Czy takie łaciate w ogóle występują w sprzedaży ?

iwosek - 2007-08-31, 10:37

nie wiem czy o takie ci chodzi ale te sa od 2 lat u mnie w oczku i sa takie jak byly

ontario_ab - 2007-08-31, 10:56

o takiego jak tam na samej górze....
miałem takie, kiedyś.....
szkoda, że sklepy internetowe nie wysyłają rybek :)

AurorA - 2007-08-31, 11:42

ontario_ab napisał/a:
szkoda, że sklepy internetowe nie wysyłają rybek

wysyłają - zajrzyj do aquanurt - ale ceny mogą Cię powalić

ontario_ab napisał/a:
Widziałem ofertę na alledrogo z takimi łaciatymi i zastanawiam się czy one się wybarwią czy takie zostaną ?

jak jest czerwony z czarnymi plamami 9szcególnie u góry to cały się zrobi czerwony, a jak ma białe plamki + czerwone i czarne (szare) to taki już będzie - to szubunkin

Łuki18 - 2007-08-31, 11:44

No to ja też mam czerwonego z białymi plamkami od już chyba 2 lat :P
ontario_ab - 2007-08-31, 14:07

Patrzyłem w Aquanurt... akurat cen brak :(
Aurora może wiesz ile wołają za te biało-czerwone ?
no i ile za transport ?

iwosek - 2007-08-31, 14:10

ontario_ab, a nie lepiej poczekac do wiosny i kupic w zologicznym,
na wiosne jak zawsze bedzie ryb pod dostatkiem, i beda co najwazniejsze na miejscu

ontario_ab - 2007-08-31, 14:23

chyba jednak poczekam (tylko nie wiem czy dam radę:) ), ale u mnie i tak nie ma nic poza jednobarwnymi karasiami i linami, mam jednak w planach wiosną zaatakować Wawe i zrobić zakupy roślin (Brwinów) i rybek właśnie tam....
AurorA - 2007-08-31, 14:39

ontario_ab napisał/a:
Patrzyłem w Aquanurt... akurat cen brak :(
Aurora może wiesz ile wołają za te biało-czerwone ?
no i ile za transport ?

juz o tym pisaliśmy gdzieś - kojaki były po 300 zł za szt, transport około 50 zł

JAREK G - 2007-08-31, 17:41

Ja też radziłbym poczekać z zakupem do wiosny, chyba że miałbyś takie ryby koło siebie :) byłyby w dobrej kondycji i w dobrej cenie to wtedy można kupić :) Mnie też bardzo podobają się szubunkiny mam ich kilka i z nowego przychówku pozostaną u mnie tylko szubunkiny reszta pójdzie do ludzi :P
ontario_ab - 2007-09-01, 09:58

a co to znaczy dobra cena ?
marek3232 - 2007-09-01, 17:54

albo masz znajomego któremu rozmnożyły sie karaski i tobie odsprzeda młodzież
ontario_ab - 2007-09-01, 19:15

Marek.. niby oczko wodne to bardzo popularny temat, ale nie znam nikogo kto ma oczko, no z wyjątkiem was szanowni oczkomaniacy-forumowicze, ale w Koszalinie bywam ! czyżbyś coś sugerował ? :P

od razu nasuwa mi się bardzo ciekawy temat: zlot oczkomaniaków (już organizowałem takie imprezy w innych tematach)

Pawlak - 2007-09-02, 09:31

a czemu nie oczkomaniakow i forumowiczow :P
ontario_ab - 2007-09-02, 09:57

sorki za nieścisłość: identyfikuję oczkomaniaków jako forumowiczów i odwrotnie... :)
wojtas - 2007-09-09, 09:59
Temat postu: Re: łaciate karasie
ontario_ab napisał/a:
witam,
chciałbym zakupić karasie, ale nie jednokolorowe tylko takie łaciate jak np. koi.
Czy takie łaciate w ogóle występują w sprzedaży ?
Ryby o łusce metlicznej /błyszczącej/zmieniają ubarwienie.Czarno czerwone z wiekiem stająsię jednolicie czerwone.Natomiast ryby o łusce przezroczystej/matowe/ już w wieku kilku miesięcy uzyskuja ostateczne ubarwienie.Te nakrapiane/shubunkiny/ są matowe,więc raczej barwy nie zmienia.