| |
Oczko wodne - forum Forum mi³o¶ników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjêæ oczek wodnych - Moje bardzo m³ode oczko :)
Lu¶ka - 2007-07-30, 09:55 Temat postu: Moje bardzo m³ode oczko :) Na razie ma trzy miesi±ce - powsta³o w maju 2007. Jeszcze niemowlak, ale szybko siê zmienia, jak to dziecko
Jest spore, ma ok 20 000 litrów. Mieszka w nim osiem m³odych karpi koi, trzy traszki, trochê racicznic i inne stworzenia, które same siê w nim osiedli³y
Obsadzone jest du¿± ilo¶ci± ro¶lin i widzê, ¿e zaczyna siê wytwarzaæ równowaga biologiczna
Pawlak - 2007-07-30, 14:00
³adne trochê ma³o ro¶linek ale jest dobrze
JAREK G - 2007-07-30, 15:06
Zapowiada siê nie¼le tylko przyda³oby siê zamaskowaæ na brzegach t± foliê
Kalinosiu - 2007-07-30, 16:28
Mnie nie za bardzo podobaj± siê fontanny w oczku . Zastosowa³ bym raczej napowietrzacz i do oczka zakupi³ kilka lilii a lilie nie lubi± jak im siê pryska na li¶cie wod±.
iwosek - 2007-07-30, 16:37
ja podobnie jak kalinosiu i kilka ospob na forum nie lubie fontann ale .... o gustach sie nie dyskutuje, ja zamiast tej fontanny zrobilbym strumy albo kaskade miejsce jest <tu gdzie rosna iglaczki> napisz cos wiecej o roslinnach bo nie widac ich zbyt wiele, no i folia troszke razi, ale moze np plozacy iglaczek??? ale oczywiscie oczko bardzo ladne
hepik - 2007-07-30, 17:14
Eeech ta poprawno¶æ forumowa...
Szpadel w d³onie i sp³aszczaæ brzegi!
Folia na wierzchu wygl±da fatalnie.
Lu¶ka - 2007-07-30, 19:02
Hepik - s³uszna uwaga Niestety ¼le wypoziomowali¶my teren i czekaj± nas poprawki
A folia z za³o¿enia ma zarosn±æ ro¶linami, tóre s± posadzone nabrzegu. Mam nadziejeê, ¿e na przysz³y rok nie bêdzie ju¿ tej strasz±cej warstwy czarnego plastiku
Z ro¶lin nabrze¿nych rosn±: ¿urawki, tiarelle, poaprocie, funkie, tawu³ki, rdesty, ró¿ne trawy, miêta, toje¶æ, klon Shirasawa, brzoza trost, kilka ró¿nych wierzb, a na piaczczystej górce ró¿ne ro¶liny okrywiwe.
W planach jest kaskada i strumyk, ale na razie w miejscu,w którym ma mieæ pocz±tek, jest budowa, wiêc si³± rzeczy nie mo¿na nic tam zrobiæ
Osobi¶cie fontann te¿ nie lubiê, ale tymczasowo dysza zosta³a za³o¿ona, ¿eby napowietrzaæ wodê
Oczko ma raptem dwa miesi±ce z kawa³kiem i zmienia siê z tygodnia na tydzieñ . Sama jestem ciekawa co bêdzie za miesi±c
Dziêki za wszystkie opinie - zw³aszcza konstruktywn± krytykê
marek3232 - 2007-07-30, 19:03
oczko zapowiada sie fajnie ale zrób ³agodniejsze brzegi i zakryj t± folie bo nieciekawie wygl±da
[quote="Lu¶ka"]Obsadzone jest du¿± ilo¶ci± ro¶lin
du¿± ilo¶æ ro¶lin to ma np. killer 1558 a u ciebie jeszcze du¿o obsadzania ale zapowiada siê ciekawie
marian - 2007-07-30, 19:43
I tak jak pozostali bez szpadla ani rusz ,trochê podkop i bêdzie super strefa bagienna .Bo na foli nic nie wyro¶nie .a o uszkodzenie nie trudno .Trochê jest zle wypoziomowane ,ale to nic wszystko do naprawienia .Jedna sobota i po k³opocie .I na koniec z dwie taczki ro¶lin ,i efekt murowany
Lu¶ka - 2007-07-30, 21:57
Marian, do kopania siê zbieram i zebraæ nie mogê, bo budowa po¿era czas straszliwie Ale czujê siê zmobilizowana i jak tylko uda mi siê ¦lubnego oderwaæ na chwilkê od pustaków i cementu, bêdziemy kopaæ
Odno¶nie ro¶lin - jest ich naprawdê du¿o, zarówno w wodzie, jak i najbli¿szej okolicy, ale to wszystko m³odziutkie sadodzonki i trzeba poczekæ a¿ zaczn± byæ widoczne
Mieszkam tu dopiero od roku i ca³y ogród ( ok 8. 000 m2 ) by³ wielkim ¶mietniskiem zaro¶niêtym perzem i bylicami po pas
Dziêkujê raz jeszcze za wszystkie uwag i obiecujê, ¿e zabiorê siê wreszcie za schowanie folii, tym bardziej, ¿e mi te¿ dzia³a na nerwy
|
|