Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Moje oczko - blackdrake

blackdrake - 2007-07-13, 21:22
Temat postu: Moje oczko - blackdrake
Witam!

To mój pierwszy post i chciałbym się przywitać.

Zakładam ten temat ponieważ jestem początkującym "oczkarzem", a moja przygoda z oczkiem trwa maksymalnie miesiąc, dwa. Chciałbym by w tym temacie można było stworzyć coś na sposób kroniki tego oczka (będe dodawał zdjęcia i opisy tego co zrobiłem :roll: ) i chciałbym byście wypowiadali się co robić/nie robić. Pomogło by to wielce dla takiego młodego "ogrodnika" jak ja :) .

Ów oczko ma dłuuugą historię, ale nigdy nie było zagospodarowane bo ojciec nie miał na to czasu. Postanowiłem wziąść więc je w swoje ręce i (bardzo) powoli zaczyna przypominać OCZKO.

To tyle na temat przeszłości.

Aktualnie mam problem (po ostatnich deszczach) z mętnością wody... Woda jest zielona i mętna, jakby zamulona. Do tego dużo mułu znajduje się na dnie...
Do tego pojawia się gdzieniegdzie piana...

Czy warto zastosować torf?

PS. Jutro, to znaczy w sobotę sporóbuję dodać zdjęcia i przeprowadzić test (PH itd.) wody.

blackdrake - 2007-07-15, 09:19

Dodaje obiecane (spóźnione) zdjęcia.

Pompa którą posiadam: AquaEl PFN 7500
Filtr: AquaEl Decor

Woda płynie od pompy (z gąbką) podzielona na dwie części - do kaskady i do filtra.
Ostatnio (jak zauważyłem złe zmiany wody) pompa często mi się zapycha (gąbka już jest pełna mułu) i muszę ją czyścić... Czy może warto zastosować "skarpetę teściowej"? ;)
Ale czy w tedy nie należało by wyjąć ów gąbki z pompy?

Mazur - 2007-07-15, 13:04

Mam takę samą pompke, po prostu wywal z nie gąbke, moja juz 2 lata pracuje ok. 6 godz, dziennie(sterowanie wyłącznikiem czasowym) zimą została pod lodem i jest wszystko wporządku ,,dmucha'' wode aż miło, zresztą widać ją na niektórych moich zdjeciach.
killer1558 - 2007-07-15, 13:26

na twoim miejscu postawił bym przede wszystkim na rośliny im więcej tym czystsza woda i zasłoniły by przynajmniej folię ;) co do torfu to jak masz twarda wodę to nic ci to nie da
blackdrake - 2007-07-15, 17:15

killer1558 napisał/a:
na twoim miejscu postawił bym przede wszystkim na rośliny im więcej tym czystsza woda i zasłoniły by przynajmniej folię ;) co do torfu to jak masz twarda wodę to nic ci to nie da
Właśnie co do roślin mam problem, bo nie mam za dużej powierzni półek - więc pływające by się przydały... Załatwić sobie hiacynty? Słyszałem że są wyjątkowo "żarłoczne".
JAREK G - 2007-07-15, 17:41

Ja też u siebie nie mam tej gąbki od samego początku już kilka lat i jest :good: Zresztą było o tym już na forum nie raz gąbka jest potrzebna jak woda podawana jest na fontannę żeby nie zapychały się dysze :P
samuraj - 2007-07-15, 21:10

blackdrake napisał/a:
Właśnie co do roślin mam problem, bo nie mam za dużej powierzni półek - więc pływające by się przydały... Załatwić sobie hiacynty? Słyszałem że są wyjątkowo "żarłoczne".

hiacynty są jedno roczne ale masz rację jak wszystkie rośliny pływające są dość żarłoczne :P
jeśli nie masz półek pomyśl nad kieszeniami z juty, dość dobrze się sprawdzają :P , rośliny to podstawa w utrzymaniu czystej wody :)

blackdrake - 2007-07-19, 11:35

Właśnie skończyłem badać parametry wody.
I oto wyniki:
Ph: 7-7,5
TwW: 5-6 stopni niemieckich
zawartość azotanów: 0-5 miligrama na litr
zawartość fosforanów: 0,2 - 0,4 miligrama na litr.

Dodatkowo sprawiłem sobie 3 lilie, no i zauważyłem że woda poprawiła się po kilku godzinach nasłonecznienia - fenomen czy roślinki zaczęły pracować?

Mam dostęp do nieograniczonej ilości rogatka i jaskra i wywłucznika. Ale rogatek z tych wszystkich podoba mi się najbardziej :) . Czy umieszczać je do oporu? (trochę już tego wsadziłem)

Michał1 - 2007-07-19, 16:32

a TwO ?

Jak na moje oko to woda super :) trochę przytwarda ale przy takiej TwW torf powinien załatwić sprawę. Jeszcze nie wiadomo jaka TwO ale myśle że przy takim pH nie będzie zbyt wysokie ;)
blackdrake napisał/a:
Czy umieszczać je do oporu? (trochę już tego wsadziłem)
Jak już trochę tego wsadziłeś, a wodę masz całkiem niezłą to po co...i tak zaraz ci się tak rozrośnie że będziesz musiał go wyrywać :P
blackdrake - 2007-07-20, 09:43

Michał1 napisał/a:
a TwO ?
W moim zestawie testów tego nie było... :-(
blackdrake - 2007-08-03, 09:49

Zauważam niepokojące mnie zjawisko. Mianowicie dużo liści moich lilii staje się żółta a potem opada (oczywiście regularnie wycinam te obumarłe liscie). Zauważam że te lilie wypuszczają nowe listki, co mnie cieszy.

Lecz suma sumaru martwi mnie taka "cyrkulacja" tych liści. Czy to normalne :?:

blackdrake - 2007-08-03, 12:42

Zapomniałem dodać że nadal mam problem z pompą i boję się ot tak po prosu wyjąć gąbke. Może warto spróbować nałożyć na końcach szlaufów skarpety teściowej i potem wyciągnąć tą pompę?
killer1558 - 2007-08-03, 13:39

już ci radzono wywal gąbkę jak masz inny filtr, nic się nie stanie, ja też wywaliłem jak sobie z beczki filtr zrobiłem ,nie pamiętam już kiedy ale hula to już parę lat i pompa działa przecież kamieni nie podniesie z dna ;) żeby miało ją popsuć
JAREK G - 2007-08-03, 14:47

blackdrake napisał/a:
Zauważam niepokojące mnie zjawisko. Mianowicie dużo liści moich lilii staje się żółta a potem opada (oczywiście regularnie wycinam te obumarłe liscie). Zauważam że te lilie wypuszczają nowe listki, co mnie cieszy.

Lecz suma sumaru martwi mnie taka "cyrkulacja" tych liści. Czy to normalne :?:

Poczytaj trochę forum i nie zadawj takich pytań :evil:

AurorA - 2007-08-07, 23:40

blackdrake napisał/a:
Zapomniałem dodać że nadal mam problem z pompą i boję się ot tak po prosu wyjąć gąbke.

Firma aquael wzięła sobie do serca nasze rady o wyrzucaniu gąbek i właśnie weszły nowe modele pomp, które zamiast gąbki maja taki koszyk jako prefiltr.

blackdrake napisał/a:
Mianowicie dużo liści moich lilii staje się żółta a potem opada (oczywiście regularnie wycinam te obumarłe liscie). Zauważam że te lilie wypuszczają nowe listki, co mnie cieszy.

Lecz suma sumaru martwi mnie taka "cyrkulacja" tych liści. Czy to normalne

Jak najbardziej normalne - im bliżej zimy tym bardziej szala sie przechyla w stronę żółtych a wiosną odwrotnie :P

jakja - 2007-08-10, 11:41

Trochę dużo tych związków azotowych w Twojej wodzie: od nadmiaru mułu, o którym piszesz, co jest efektem procesów gnilnych. Zastosuj TRIGGER 3: przyspiesza rozkład części organicznych... Ja u siebie mam: pH=8, TwW=11, TwO=8, zw azotu brak... A roślinki rosną słabo, oj słabo...
blackdrake - 2007-08-27, 08:15

jakja - spróbuje zastosować, w środę mam zamiar się wybrać do jakiegoś centrum handlowego i zrobić zakupy.

Muszę się pochwalić że zauważyłem nowe żyjątka w moim oczku! Ów żyjątkami jest conajmniej 10 małych żabek :yahoo: . Nie mogę się nimi nacieszyć :hehe: .

Ale zauważyłem też co mnie niepokoi - glony niciaki atakują, przedewszystkim rogatka i inne podwodne roślinki... :-( . Dla tego chcę utopić trochę torfu - może pomoże.

blackdrake - 2007-08-28, 07:06

Zastanawiam się czy warto dokupić teraz roślin do mojego oczka - kwestia przeżycia zimy (bo jesień mamy praktycznie :evil: - więc na wzrost nie mogę liczyć).

Myślę o zakupie zestawu (no, może dwóch) oczyszczającego ze sklepiku.
Cytat:
1.kosaciec żółty (Iris pseudacorus) 4
2.tatarak zwyczajny (Acorus calamus) 4
3.wywłócznik (Myriophyllum sp.) 4
4.pałka szerokolistna (Typha latifolia) 4
5.Rogatek sztywny (Cerathophyllum demersum) 4
6.Żabieniec (Alisma plantago aquatica) 4
7.manna mielec (Glyceria maxima) 4
8.mięta wodna (Mentha aqatica) 4
9.kaczeniec (Caltha palustris) 4
10.jeżogłówka gałęziasta (Sparganium erectum) 4

Tych roślin nie mam w sumie (prócz rogatka) - jak myślicie brać czy przeczekać z zakupem na wiosnę, ewentualnie kupić jakieś inne?

Łuki18 - 2007-08-28, 10:28

blackdrake napisał/a:
Myślę o zakupie zestawu (no, może dwóch)

blackdrake, kup ich jak najwięcej! a nie będziesz żałował! Przecież każda roślinka wodna to konkurent dla glonów! W zestawie "oczyszczającym są zebrane te najbardziej żarłoczne roślinki. Staraj się też pozyskiwać niektóre roślinki ze środowiska... Ale wpierw upewnij się czy nie są pod ochroną!!!

AurorA - 2007-08-28, 21:18

blackdrake, pisałem juz o tym nie raz, jesień to dobra pora na sadzenie roślin, wprawdzie w tym roku już nie będą zachwycać, ale do zimy się ukorzenią by wiosna ruszyć pełna parą. Z tego zestawu tylko wywłócznik brazilijski może mieć problemy z zimowaniem, ale pod lodem powinien sobie poradzić.

jak znajdę trochę czasu zestawy będą modyfikowane - na pewno sity bardziej czyszczą niż kaczeniec i jazógłówka.

Łuki18 - 2007-08-28, 21:31

blackdrake, a dlaczego nie dolejesz wody do oczka... Z tego co widzę to chyba troszkę się jeszcze zmieści...
Co do czystości wody może czas pomyśleć o częściowej podmianie wody :?
Mówi się że taki sposób to tylko w ostateczności...ja na twoim miejscu spróbowałbym i zaczął wszystko od początku. Uczymy się na błędach... Ale zapamiętaj 3 sprzymierzeńców w walce z glonami:
-rośliny
-dopiero potem rośliny
-i na końcu rośliny

blackdrake - 2007-08-28, 22:01

AurorA napisał/a:
. Z tego zestawu tylko wywłócznik brazilijski może mieć problemy z zimowaniem, ale pod lodem powinien sobie poradzić.
Właśnie mi o to chodziło - nie byłem pewien czy dadzą radę sobie w moich warunkach... Nie chcę zmarnować roślinek.

Co do modyfikacji - czy jest możliwa podmiana wywłócznika na coś innego - lepiej zimującego?

Domyślam się że moczarka kanadyjska będzie miała podobne szanse jak wywłucznik, zgadza się?

Łuki18 napisał/a:
blackdrake, a dlaczego nie dolejesz wody do oczka... Z tego co widzę to chyba troszkę się jeszcze zmieści...
Co do czystości wody może czas pomyśleć o częściowej podmianie wody :?
Mówi się że taki sposób to tylko w ostateczności...ja na twoim miejscu spróbowałbym i zaczął wszystko od początku. Uczymy się na błędach... Ale zapamiętaj 3 sprzymierzeńców w walce z glonami:
-rośliny
-dopiero potem rośliny
-i na końcu rośliny

Hmm... Te zdjęcia są trochę nie aktualne, bo przez ten czas dokupiłem kilka roślinek (siedzą w paskudnych doniczkach, ale żyją i rosną ;) ), woda się wyklarowała i nie jest AŻ TAK ŹLE.

Spróbuje dodać jutro aktualne zdjęcia.

PS. Oczko jest źle zbudowane i tylko pozornie można dolać wody - w innych miejscach wyleje się na trawę.

killer1558 - 2007-08-28, 22:33

blackdrake napisał/a:
PS. Oczko jest źle zbudowane i tylko pozornie można dolać wody - w innych miejscach wyleje się na trawę

przecież można to naprawiś podkadając darń pod folię w najniższych punktach

blackdrake - 2007-08-28, 22:37

killer1558 napisał/a:
blackdrake napisał/a:
PS. Oczko jest źle zbudowane i tylko pozornie można dolać wody - w innych miejscach wyleje się na trawę

przecież można to naprawiś podkadając darń pod folię w najniższych punktach
Za rok mam zamiar trochę brzegi przebudować - by nie było widać folii. Może przy tym podniesie się odrobinę lustro wody.
AurorA - 2007-08-28, 22:48

blackdrake napisał/a:
Co do modyfikacji - czy jest możliwa podmiana wywłócznika na coś innego - lepiej zimującego?

można - trzeba o tym napisać w uwagach przy składaniu zamówienia i najlepiej jeszcze potwierdzić dodatkowym mailem. moczarka powinna przezimować - ostatniej zimy dała sobie u mnie radę wmarznięta w lód. wywłócznik tez przezimował, ale trzeba go dać głębiej na zimę- to co w lodzie to zmarnieje.

Łuki18 - 2007-08-29, 10:36

Cytat:
Oczko jest źle zbudowane i tylko pozornie można dolać wody - w innych miejscach wyleje się na trawę.

Też mam z tym problem... Ale powoli malutkimi krokami z każdym dniem poziom wody się podnosi... A to za sprawą poziomowania brzegów ;) U mnie też widoczna folia aż razi w oczy (sprawdź sam na dole pokazuje ci link do mojeje galerii)
blackdrake napisał/a:
Spróbuje dodać jutro aktualne zdjęcia.

Czekamy...
http://forum.oczkowodne.n...p?p=33309#33309

blackdrake - 2007-08-29, 13:38

Łuki18 napisał/a:
U mnie też widoczna folia aż razi w oczy (sprawdź sam na dole pokazuje ci link do mojeje galerii)
Ech... Dziś zmierzyłem i w najgłębszym miejscu mam 95 cm :(( . Nie wiem czy jest sens zimowania zwierzaków... No i folię najchętniej bym na siatkobeton zmienił (odrazu przebudował oko), alem student i dopiero w wakacje bym miał na to czas :(( .

A oto obiecane zdjęcia (znowu robione moim UBER mega aparatem w komórce).

<- Moje ulubienice ;) <- Rzut oka na oko <- A teraz na roślinki <- Groza! Glony nitkowce atakują wywłócznika :x <- Żabki ciąg dalszy <- Starałem się złapać najgłebsze miejsce (spokojnie teraz widać dno) <- znowu ;) <- I już ostatni raz

Łuki18 - 2007-08-29, 15:36

blackdrake napisał/a:
Hmm... Te zdjęcia są trochę nie aktualne, bo przez ten czas dokupiłem kilka roślinek (siedzą w paskudnych doniczkach, ale żyją i rosną ), woda się wyklarowała i nie jest AŻ TAK ŹLE.

No teraz to z pewnością się obejdzie bez drasstycznych środków :piwko:

AurorA - 2007-08-29, 21:49

widzę ze azolla szaleje
blackdrake - 2007-08-30, 10:09

AurorA napisał/a:
widzę ze azolla szaleje
A pomyśleć że niedawno miałem jej może jedną garść... ;) I to całkiem przypadkiem.

Nie widać na tym zdjęciu ale i salwinia też nie próżnuje :)

Pewnie dlatego że nie ma konkurencji w zdobywaniu pokarmu prócz glonów.

AurorA - 2007-08-30, 12:04

blackdrake napisał/a:
A pomyśleć że niedawno miałem jej może jedną garść... ;) I to całkiem przypadkiem.

Nie widać na tym zdjęciu ale i salwinia też nie próżnuje :)

Pewnie dlatego że nie ma konkurencji w zdobywaniu pokarmu prócz glonów.

u nie też wszystkie rośliny pływające rosną jak głupie (azolla,salwinia, pistie i limnobium), ale lato to ich czas :) a już niewiele im go zostało ;)

dachasia - 2007-08-31, 22:57

AurorA napisał/a:
u nie też wszystkie rośliny pływające rosną jak głupie

A u mnie wprost przeciwnie. hiacynty i pistie miniaturki,orzech wodny - z dużego zrobiły się trzy czy cztery maleńkie i pęk korzeni. Pozostały rośliny też wypuszczają coraz to mniejsze liście. Babka - to już miniaturka.Również liście bobrka i czermieni zminiaturyzowały się. Nie wiem co im nie pasuje?

blackdrake - 2007-09-01, 12:36

Zakładając że mam w oczku około 3 metry sześcienne wody czy wystarczy mi na razie utopić 20 litrów torfu 3,5-3,5 ph?

A roślinki już zamówione, tylko przelew i oczekuje paczki w tym tygodniu ;)

killer1558 - 2007-09-08, 07:50

spróbować ci przecież nie zaszkodzi :) najlepiej daj w rajstopki torf i do filtra, albo pod wyplyw wody żeby woda wyplukiwala z niego kwasy :)
leda16 - 2007-10-06, 07:42

Ale piękne! Wygląda, jakby tam było od zawsze. Doskonale wpasowane w otoczenie. Jednak ta wystająca niebieska folia :bum: Może po prostu kupić pas folii imitującej żwir albo specjalnym klejem nakleić na niej naturalny żwir rzeczny. Robota żmudna, jednak efekt będzie znakomity. Co do koloru wody, to do czasu uzyskania równowagi ekologicznej, taka będzie. Torf tylko ją zbrązowi. Kup przede wszystkim rogatka sztywnego, rośnie blyskawicznie. Osobnym problemem dla oczka będą opadajace jesienią liscie. Może skombinuj jakaś siatkę plastikową.
dachasia - 2007-10-10, 00:49

Żeby zamaskować tę folię radziłabym Ci na wiosnę wokół oczka wykopać dodatkową półkę szeroką na 25 cm - 30 cm i głęboką na 15 cm( tak aby można na nią położyć te kamienie, które są teraz na wierzchu) Foli powinno Ci wystarczyć z tego co widać. Jak ułożysz na tej półce kamienie i do połowy zalejesz je wodą to folii nie będzie widać. Półkę taką można zrobić bez spuszczania wody, odchylając odcinkami folię i wybierając pod nią ziemię.Wydaje mi się,że mniej z tym kłopotu niż z naklejaniem żwiru i taniej niż folia imitująca kamienie.
blackdrake - 2008-07-02, 16:03

Niestety przez sesję i inne durnoty dopiero teraz mogłem się pojawić w mojej rodzimej miejscowości.
To co zauważyłem za domem bardzo mnie zdziwiło ;) . Pozytywnie.
Jesienią kupiłem od Aurory dwa zestawy roślinek, powsadzałem je tam na zimę i wygląda na to żę mają się dobrze - np. osoka rozmnożyła się i wyrosła do kosmicznych rozmiarów, (poza Wywłócznikiem, który chyba nie wytrzymał :(( ). Rybki i reszta ekipy mają się dobrze (co widać na jednym ze zdjęć).

Karachy przeżyły, porosły i podobno jest jakiś narybek (tak mówił ojciec i dziadek).

Jest jednak problem z glonami nitkowymi, niemal wszystko zarosło, pomimo że zakwaszałem wodę torfem wiosną. Powiedzcie, czy je wybierać, czy zostawić, albo użyć jakiejś chemii (trigger)?

Jutro z rana zrobię badanie wody i poklikam kilka nowych fotek, coby było więcej widać, bo dziś już trochę nie to światło ;) .

Link do zdjęć: http://picasaweb.google.p...epl/Oczko080702

monkeymonk - 2008-07-02, 23:29

chemie sobie podaruj, jak Ci przeszkadzaja glony to odlawiaj - kazdy na forum Ci to powie. rosliny sie rozrosly wiec to naturalna kolej rzeczy.
blackdrake - 2008-07-03, 07:35

Gdyby nie zarastały roślin (rogatek), albo przyrastały do nich (osoka) to bym ich nie ruszał... A tak, nie mogę aż patrzeć niekiedy.
monkeymonk - 2008-07-03, 10:32

ja stracilem spory kawalek tojesci przez glony ale i tak nie dam chemii. szkoda osiagnietej rownowagi
blackdrake - 2008-07-03, 10:38

Rozumiem... Jednakże zdecydowałem się wybrać część glonów które najbardziej oszpecały oczko.

Oto kilka fotek z rana (przed remontem):

I wyniki badania wody:
ph 7,5
TwW 6
No3 ~1,5
Po4 ~0 (co mnie bardzo zdziwiło).

Do tego ostrzegłem nadmieniony narybek! Widziałem jednego karacha pomarańczowo, biało czarnego, długości około 2cm i jedną rybę około 1 cm długości - niemal całą czarną.

Pozdrawiam.

monkeymonk - 2008-07-03, 10:41

wybierac glony oczywiscie mozesz - ja tez tak robie. fakt, ze masz ich wiecej - ja potraktowalbym je podbierakiem i po klopocie. sliczne lilie
Pawlak - 2008-07-03, 10:52

Oczko bardzo ładne ,ma w sobie coś co lubię :P wyciągnij tylko te glony :)
AurorA - 2008-07-03, 14:42

Trigger na nitkowate nie pomoże wyławiaj ile się da bo rogatki i osokę mogą zamęczyć. Z chemii to tylko Algofin.
blackdrake - 2008-07-05, 17:18

Hmm... Dzisiaj przyjrzałem się osoce - rzeczywiście ładnie się rozrosła.

Jednakże mam dylemat - osoki-dzieci są nadal zrośnięte z osoką-matką, do tego są całe zanurzone i mają wiotkie, ciemnozielone liście, gdy matka ma grube, sztywne, jasnozielone. Gdy próbowałem przyciągnąć je do siebie by je zbadać okazało się że są "przyczepione" do dna korzeniami. Chyba zaatakowały te korzenie muł i rogatki :D .

I teraz pytanie: Czy mogę porozdzielać i "odczepić" je od dna? Jeśli tak, to powrzucać je na "średnie" głębokości, nie?

AurorA - 2008-07-05, 18:21

blackdrake napisał/a:
I teraz pytanie: Czy mogę porozdzielać i "odczepić" je od dna? Jeśli tak, to powrzucać je na "średnie" głębokości, nie?

Jasne oddzielaj śmiało, ale w połączeniu z matką zawsze szybciej rosną.

blackdrake - 2008-07-06, 10:10

Porozdzielałem osoki, poczyściłem z mułu i rośllin (!) (rogatki i moczarka) i popodcinałem korzenie i od razu lepiej wygląda :) . I jakby ich więcej.

Przy okazji poodglaniałem trochę oczko i zauważyłem że rogatek z moczarką zawędrował praktycznie w każdy kąt oczka. Pozwolić im na to, by sobie same wędrowały, czy zbierać do kupy w doniczki?

Jeszcze dziś walnę kilka fotek ;) Ale to odrobinę później.

PS: Może dokupić trochę pływających roślin? Jakaś azola, czy salwinia ;)

blackdrake - 2008-07-06, 14:17

Dodałem kilka zdjęć po podzieleniu osok i odrobinie odglaniania.

http://picasaweb.google.p...epl/Oczko080706

blackdrake - 2008-07-13, 11:32

Oczko, po dodaniu odrobiny roślin pływających, przesadzeniu lilii (oby zaczęły szybko rosnąć ;) ) - no i najważniejsze, po delikatnej przebudowie brzegu.

http://picasaweb.google.p...epl/Oczko080713

Mile widziane uwagi i komentarze co do tego brzegu (Work In Progress).

JAREK G - 2008-07-13, 20:36

Koło filtra jest :good: nad resztą musisz jeszcze popracować :P
blackdrake - 2008-07-14, 06:26

Bo tam, po prawej stronie filtra robiłem właśnie :piwko: . Na resztę nie miałem czasu, ale po kawałeczku się dorobi.