Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Mostek

botanik - 2006-04-08, 08:29
Temat postu: Mostek
rok temu zrobiłem przez moje oczko mostek, który dzieli oczko na 2 części i idealnie posuje do niego. Czy ktoś inny tez posiada mostek -może wymienimy jakieś uwagi? :wink:
Ernest - 2006-04-24, 09:02

Ja mam mostek i moja uwaga jest taka że po 5 latach użytkowania go czeba zrobić nowy :lol: .Poprostu złamał się
botanik - 2006-04-24, 12:18

A miałeś go zimpregnowane? ,bo jam mam mo zaimpregnowane i nie narzekam ,narazie dobrze się trzyma :roll:
Ernest - 2006-04-24, 12:25

tak jest zaimpregnowany
botanik - 2006-04-24, 12:27

no to nie wiem -może miałes za cienkie deski? :oops:
JacekN8 - 2006-04-24, 12:29

Ja bym od spodu dał stalowe winklówki, tedy bym się nie bał że jak stoje na nim to wpadne :) .
botanik - 2006-04-24, 12:31

w sumie tez dobry pomysł :D :D :D
kmk - 2008-05-15, 12:17
Temat postu: Czym konserwować drewno?
... czym to zakonserwowac żeby było "na lata"?

Kontaktu z woda nie będzie miało, ma tylko zabezpieczyć nieobsuwanie się gruntu.

Pozdrawiam,

KMK

Bartek1 - 2008-05-15, 12:25

ja zabezpieczałem drewnochronem, i w sumie jestem zadowolony.
Pomalowane jest ponad 6 lat i jest w porządeczku,

kmk - 2008-05-15, 12:28

Ale cześć nadziemna czy podziemną?

Nieprecyzyjnie to opisałem... :x

Chodzi mi o to jak zakonserwować cześć podziemna wbijanych pali, żeby nie zgniły.

Bartek1 - 2008-05-15, 12:32

ja pomalowałem całość ale można na upartego pomalować i to co jest w ziemi ale to co ponad nią nie będzie chronione póżniej może zacząc gnić.
Można też pomalować takim specjalnym preparatem czarnym ale teraz nie pamiętam nazwy

iwosek - 2008-05-15, 12:43

kmk napisał/a:
Chodzi mi o to jak zakonserwować cześć podziemna wbijanych pali, żeby nie zgniły.

Ja tam zawswze olejem silnikowy konserwuje - nie jest to ekologiczne, ale trzyma latami :D

kmk - 2008-05-15, 14:19

No ja dotychczas też... :oops:

Ale w poblizu oczka wolę dmuchac na zimne.

Niby "nie ma kontaktu z wodą", ale jakby jednak to normalnie Czarnobyl...

Dlatego szukam innych rozwiązań.

:?

Bajbas - 2008-05-15, 14:53

kmk napisał/a:
Kontaktu z woda nie będzie miał

chłopie jesteś naiwny, przecież będzie wbite w ziemie, a najbardziej jest narażone miejsce przejścia ziemia/powietrze. Ja maluje u siebie wszystko drewnochronem, ale mogą być też inne preparaty. Malowanie różnymi - czarnymi czyli masami bitumicznymi też możliwe, choć ja bym się z nimi nie chrzanił. One dają złudną nadzieję zabezpieczenia przed wilgocią. Oczywiście można pociągnąć znacznie powyżej poziomu gruntu, ale jak to będzie wyglądało. :? Ale takie wynalazki kupisz do zabezpieczania fundamentów.
:piwko: Bajbas

PS. Przede wszystkim dobrze dobrać gatunek drewna.

judym - 2008-05-15, 18:20

Do malowania-konserwowania drewnianych konstrukcji jest wiele preparatów i każdy z nas zrobi jak będzie chciał.Najważniejszą jednak sprawą jest malowanie w odpowiednim momencie.Drewno do malowania powinno byc suche,a to da nam kilkudniowe wystawienie go na słońce.Na pewno tak pomalowane drewno będzie lepiej zakonserwowane niż malowanie go w wilgotną pogodę,czy też w domu w piwnicy,gdzie zawsze jest chłód i wilgotne powietrze.