Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - Zaczynamy...

R - 2007-07-01, 22:29
Temat postu: Zaczynamy...
Witam
Więc mam narazie tylko pomysł, żeby zbudować oczko wodne. Jestem zielony. Nie wiem jak się do tego zabrać.

Oto teren na którym ma powstać oczko
Jaki projekt zrobic? Jak duze powinno byc oczko na tym terenie ( chce cały teren zagospodarować ). Oczko to nie wszystko jeszcze jakies roslny i kamienie wokól i inne rzeczy. Jak najlepiej zagospodarowac ten teren?

Jak się do tego zabrać...

Oto teren który mam do dyspozycji. Jak go dobrze wykorzystać ...

samuraj - 2007-07-01, 22:35

R napisał/a:

od poświęcenia trochę czasu na przeglądnięcie tego forum :P przede wszystkim musisz podjąć decyzję z czego to oczko ma być --folia , siatkobeton , forma
szukaj natchnienia po przeglądnięciu galerii :-D

to niebieskie i czerwone to ogrodowe warcaby :?: :P :hehe:

KoRcZuS - 2007-07-01, 22:36

Pozazdroscic terenu, masz naprawde duze pole manerwru, poczytaj forum, poogladaj galerie i napewno bedziesz mial jakas wizje swojego oka.

Moja rada, kop jak najwieksze, bo oczko zawsze bedzie za małe :)

JAREK G - 2007-07-01, 22:36

Witam przyszłego oczkomaniaka :)
R napisał/a:
Przeczytać dokładnie forum i dobrać coś do swoich możliwości i gustu :P
R - 2007-07-01, 22:40

Cytat:
przede wszystkim musisz podjąć decyzję z czego to oczko ma być --folia , siatkobeton , forma

Chyba folia, bo siatkobeton by wyszedl za drogo.

A jak z rozmiarem jaki dobrać do tego terenu ?

samuraj - 2007-07-01, 22:44

R napisał/a:
A jak z rozmiarem jaki dobrać do tego terenu ?

apetyt rośnie w miarę jedzenia więc jakie byś nie wykopał to za rok i tak będzie za małe :-D
moja propozycja to wykop dwa , jedno jako oczko główne a drugie w formie filtra biologicznego :-D

JAREK G - 2007-07-01, 22:46

samuraj napisał/a:
moja propozycja to wykop dwa , jedno jako oczko główne a drugie w formie filtra biologicznego :-D
Bardzo dobry pomysł :good:
killer1558 - 2007-07-01, 22:53

i nie zapomnij o strumyczku ;) łączącym oka :P też fajnie to wygląda
a z ziemi co wybierzesz będzie ekstra skalniczek przy oku i może kaskada :)

iwosek - 2007-07-01, 23:00

JAREK G napisał/a:
samuraj napisał/a:
moja propozycja to wykop dwa , jedno jako oczko główne a drugie w formie filtra biologicznego
Bardzo dobry pomysł

a ja bym zrobil to tak,
wykop oczko, -> bedziesz mial ziemie, duuuzo ziemi (no w zaleznosci od rozmiarow oczka) nastepnie z ziemi ktorej masz nadmiar, usyp gorke, a w tej gorce zrob drugie oczko, ktore tak jak napisal samuraj, bedzie pelnilo role filtra biologicznego,
dzieki tej gorcebedziesz mial mozliwosc wybudowania strumyka i/lub kaskady, oraz np. z jednej strony skalniaka,
w ten sposob bedziesz mial jakby dwa oczka, a ze masz duzy teren do popisu, cos wykombinujesz
<hehe znowu maslo maslane>
pozdrawiam :piwko:

ZiK - 2007-07-02, 14:00

R, Witaj :piwko:
Masz kawał terenu :) i duże pole do popisu :good:

ivi - 2007-08-02, 14:21

witam pierwszy raz na forum!
Podczytuję was od pewnego czasu i staram się jak najwięcej uczyć jeszcze przed przygotowaniem konkretnego projektu "oków" ale .. mam pytanko :)

Planuję na działce zrobić 2 oka połączone dość długim strumyczkiem, wartko płynącym i szumiącym :) . Dokładnych wymiarów jeszcze nie znam... mam tylko w myślach obraz jak to będzie wyglądać:) Jedno mniejsze oko wyżej, potem dość długi pozawiajany strumyk wpadający kaskadą do dużego oka w kształcie nierównej 8 (pośrodku mostek, mniejsza część 8 bardziej zarośnięta, druga głębsza obrośnięta po brzegach roślinami ). Działka którą kupujemy jest na delikatnym stoku południowo-zachodnim, więc ze spadkiem też nie powinno być problemu.

Pytanie jednak następujące:
czy to mniejsze oko (które byłoby wyżej i pewnie pełniłoby rolę filtra) może być z formy stałej? Bo duże oko chciałabym z folii lub siatkobetonu (negocjację z połówkiem trwają;) ) ale zastanawiam się czy można oszczędzić pracy przy tym mniejszym, które będzie mniej widoczne... Co radzicie? (chodzi szczególnie o to że to mniejsze oko miałoby służyć jako filtr.. i nie wiem czy forma stała jest tu jakimś przeciwskazaniem czy nie)
pozdrawiam "zielono"
Ivi

JAREK G - 2007-08-02, 21:42

Mniejsze oko spokojnie może być z formy tym bardziej że ma to być filtr a formy są płytkie :P choć z drugiej strony nie wiem czy z foli nie będzie taniej :roll: Projekt ciekawy :good: życzę powodzenia :)
ivi - 2007-08-02, 21:54

dzięki :) jak już wszytko obmyślę do końca to spróbuję rozrysować i wrzucić projekt :)
AurorA - 2007-08-06, 23:38

Ja radzę dać folię - będziesz mieć większe możliwości i łatwiej jest zamaskować - forma ma narzucony kształt który nie zawsze pasuje i trudno to maskować.
ivi - 2007-08-08, 07:00

AurorA - zastanawiamy się czy nie robić wszystkiego z siatkobetonu..
AurorA - 2007-08-08, 17:02

ivi napisał/a:
AurorA - zastanawiamy się czy nie robić wszystkiego z siatkobetonu.

Roboty więcej,a le pewnie wyjdzie taniej i nie trzeba się martwić o przebicie. Trzeba to zrobić solidnie - sąsiad dał siatkę ogrodzenową i po 3 latach pękło - teraz ma duży problem.

Kalinosiu - 2007-08-08, 19:15

Też uważam że lepiej poświęcić więcej czasu a zrobić solidne oczko z siatkobetonu.
Sam miałem nieprzyjemne zdarzenie. Zerwany dach z domku sąsiada wylądował w moim oczku wraz z gwoździami. Posprzątałem, poustawiałem donice i po kłopocie.
A przy sprzątaniu jaki luksus. Szczota ryżowa w ruch i oczko jak nowe.

Łuki18 - 2007-08-09, 10:21

moja propozycja to wykop dwa , jedno jako oczko główne a drugie w formie filtra biologicznego
Oto projekt takiego rozwiązania zaczerpnięty z poradnika tetry :)

ivi - 2007-08-10, 10:43

będą na pewno dwa, tylko chcielibyśmy je zrobić w większej odległości od siebie (ok 10 mb) - tak żeby pomiędzy nimi był pluskający strumyk :) (działkę mamy dużą, 2500m2, lekki spadek na południowy-zachód)
Jak teren na którym chcemy oczko oczyszczę z metrowych :hehe: chwastów strzelę fotkę i przygotuję "wizualizaję"..

co do siatkobetonu - jesteśmy na niego praktycznie zdecydowani :) (mamy psa który uwielbia wodę.. także pewnie będzie częstym gościem w oczku :???: z siatkobetonu byłby też strumyk

Łuki - dzięki za propozycję projektu :)

ps: Niestety kopać oczko będziemy pewnie dopiero na wiosnę przyszłego roku :(

ivi - 2007-09-27, 13:23

witam!
prace porządkowe są na tyle zaawansowane, że ośmielam się pokazać miejsce, gdzie planuję oczko wodne :D

czekam na sugestie! mam całą zimę na planowanie :D

killer1558 - 2007-09-27, 13:43

dobrze by bylo jak byś zaznaczyla kierunki na foto gdzie pólnoc i poludnie :) teren masz super :good:
jakja - 2007-09-27, 17:18

Chyba widok jest w kierunku poludniowym - poludniowy wschód. Czy się mylę? A miejsce ustal sama: czy dla Ciebie czy dla gapiów zza plota...
ivi - 2007-09-29, 22:02

hej
faktycznie głupio, że zapomniałam o kierunkach..
już się poprawiam :)
poniższe przedstawia ogólny zarys działki (bez sosenek - samosiejek niestety)

Cały ogród ma być tylko dla nas i odwiedzających:) Z zewnątrz będzie można zobaczyć śliczne tujki lub cisy i korony wyższych drzew.. (działka jest na wzniesieniu, wszystko wystawione na widok + na bardzo silne wiatry, więc będziemy chcieli stworzyć naturalną zaporę..i przed ludzkim okiem i przed wiatrami ).

O oczku wodnym myślałam w następujący sposób:
w pobliżu widocznego na zdjęciu pustaka lub jeszcze wyżej oczko nr jeden - mniejsze, bardzo zarośnięte,
pomiędzy 3 sosenkami oczko nr 2 - duże, 2 częściowe - jedna część płytsza, druga głębsza, z delikatną kładeczką, pomościkiem itd.
Oba oczka połączone szemrzącym i pluskającym strumykiem.

takie są marzenia, pytanie jak najlepiej je zrealizować;)
np jaką odległość zostawić między altanką a oczkiem wodnym, żeby przy altance można było postawić murowanego grilla, wygodny podest na stół i krzesła ogrodowe itd
czy w ogóle dobrym pomysłem jest ustawienie oczka wodnego niedaleko altanki

ziemią po wykopach chcę podnieść teren przy tarasie, bo przed tarasem chcę płatki trawnik (do gry w piłkę itd...), na reszcie ogrodu chciałabym utrzymać albo nawet wyraźniej zaznaczyć skarpy

AurorA - 2007-09-29, 22:22

Oczko przy altanie pomysł jak najbardziej dobry , ale uciekaj od sosenek bo strasznie śmiecą do oczka i pamiętaj, że one ostro się rozrastają. Ja robiłem oczko parę metrów od świerku, a teraz gałęzie włażą do wody i igły ostro się sypią.

Wadą przy tym rozwiązaniu może być to, że oczko będzie trochę na uboczu, generalnie budujemy w miejscach najbardziej uczęszczanych i widocznych. Ja bym chyba wybrał okolice garażu przy tarasie - będzie przynajmniej trochę cienia po południu.

ivi - 2007-09-29, 22:42

hmmmm..
z tym że między garażem a tarasem planujmy przedogródek (tam jest wejście do domu)

w przedogródku oczywiście fontanna czy cuś, a oczko wodne w "zamkniętym" ogrodzie..
a problem jest w tym że altanka już tam stoi i trudno byloby ją przestawić :-D
ale Twoje rady dają mi do myślenia, także czekam na kolejne sugestie ;)

AurorA - 2007-09-29, 23:25

Cytat:
z tym że między garażem a tarasem planujmy przedogródek (tam jest wejście do domu)

domyślałem się że tam jest wejście i przedogródek i dlatego właśnie to miejsce uważam za najlepsze - mam tak u mnie i jestem zadowolony - często przechodzę obok oczka wiec mogę rzucić okiem czy wszystko w porządku i nacieszyć się trochę - gdyby oczko było w głębi ogrodu z pewnością dużo rzadziej bym go doglądał

no ale altana i kącik grilowy to w przedogródku nie pasuje