| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - obsada ryb- chyba za dużo:/
konrad1983 - 2007-06-25, 21:19 Temat postu: obsada ryb- chyba za dużo:/ Witam
Mam oczko troche ponad 4 tys litrów i zywy inwentarz: 4 karasie ozdobne okolo 12-15cm sztuka, 4 jazie(zlote orfy) podobnych wymiarów, 2 karpie koi(nabyte przez przypadek), 1 jesiotr, okolo 25cm i osiem słonecznic po okolo 5cm. Czy nie jest to aby za dużo jak na taki rozmiar oczka (4 000 litrów). roslin mam sporo, filtr zewnetrzny jest, napowietrzacz w 2 punktach pracuje, do tego fontanna. co sądzicie?
Pozdrawiam
AurorA - 2007-06-25, 22:16
Może być , ale więcej już nie dodawaj.
killer1558 - 2007-06-26, 06:01
mam taką sama pojemność oka tylko moja obsada jest troszkę większa
14 karasi dorosłych ,maluchów z tamtego roku z 30 najmniej, 50 słonecznic i kiełbi z 15albo i więcej ,niestety przy takiej ilości to tylko potrafię duże karachy policzyć ,ale oko ma się dobrze przerybienie
konrad1983 - 2007-06-26, 18:35
| killer1558 napisał/a: | mam taką sama pojemność oka tylko moja obsada jest troszkę większa
14 karasi dorosłych ,maluchów z tamtego roku z 30 najmniej, 50 słonecznic i kiełbi z 15albo i więcej ,niestety przy takiej ilości to tylko potrafię duże karachy policzyć ,ale oko ma się dobrze przerybienie |
wow!!! kolego a jak sobie radzisz z odchodami rybimi??? u mnie troche sie to osadza na kamykach a druga sprawa pokarm, przy takiej obsadzie to w wodzie nie uchowa sie zadna larwa, u mnie nawet nie widze zadnych pajakow wodnych, larw owadow, kijanek itp
Pozdrawiam Konrad
killer1558 - 2007-06-27, 05:32
pająki wodne i kijanki u mnie mają się dobrze a na o odchody nigdy nie zwracałem uwagi woda kryształ więc chyba wszystko w porządku
arturek - 2007-07-06, 18:51
ile powinienem mieć ryb mam oczko 3 tysiące litrów z góry dzięki za odpowiedz
samuraj - 2007-07-06, 19:22
| arturek napisał/a: | | ile powinienem mieć ryb mam oczko 3 tysiące litrów z góry dzięki za odpowiedz |
trzy tematy w górę masz posta o obsadzie ryb
za krótkowzroczność żółta kartka , następnym razem ostrzeżenie
emilek7 - 2007-12-14, 17:01
mam oczko o wymiarach 4m na 1,8m i głembokie tak na 80 cm ,morze wiencej .jakie rybki mugłbym dac do niego i roslinki , bo w tamtym roku mi wszystko umarło , proszee o doradzenie , a morze spszedał by na wiosne tanio roslinki i rybki i jakies rzeczy do oczka w okolicy kalwari zebrzydowskiej<malopolska>, prosze o odpisanie
konrad1983 - 2007-12-14, 18:35
| Cytat: | mam oczko o wymiarach 4m na 1,8m i głembokie tak na 80 cm ,morze wiencej .jakie rybki mugłbym dac do niego i roslinki , bo w tamtym roku mi wszystko umarło , proszee o doradzenie , a morze spszedał by na wiosne tanio roslinki i rybki i jakies rzeczy do oczka w okolicy kalwari zebrzydowskiej<malopolska>, prosze o odpisanie |
do takiego oczka oczka sporo rybek mozesz wpuścić, jakie ci padły?? u mnie sa karasie ozdobne, teraz zima siedza na dnie, karp jakis złoty, nie wyglada na koi , jazie sa, teraz pod lodem plywaja, w lata sa najlepsze bo duzo ruchu wnosza, mam slonecznice i jesiotra, wpusc karasie, ponoc najtwardsze, daj roslinki napowietrzajace (np moczarka kanadyjska) i nie zapomnij o dokarmianiu to nie powinny pasc
emilek7 - 2007-12-14, 19:27
padły mi liny i karasie , i roslinki w zimie też ;/ a ryby mi zamarzły w lodzie bo zaponiałem rozkuc lodu a reszte to jak byłem w szpotalu po wypadku zdechła z głodu;/ , ale ile tych ryb ??
konrad1983 - 2007-12-14, 19:39
no wiec widzisz ze same z siebie nie zdechly , na zime montuje sie napowietrzacz, wybija cieplejsza wode z dna do gory i w ten sposob masz caly czas przerebel, a ryb to tak na poczatek z 5 karasi, ze 4 jazie, 4 liny i wsio, reszta sie "dotrze" ewentualnie jak cos bedziesz mial ciekaego to wpuscisz
samuraj - 2007-12-14, 19:41
| emilek7 napisał/a: | | padły mi liny i karasie , i roslinki w zimie też ;/ a ryby mi zamarzły w lodzie bo zaponiałem rozkuc lodu a reszte to jak byłem w szpotalu po wypadku zdechła z głodu;/ , ale ile tych ryb ?? |
wydaje mi się że przyczyną śmierci Twoich ryb było co innego niż śmierć głodowa czy zamarznięcie --- w sezonie karasie doskonale sobie poradzą bez dokarmiania , oczko masz około 80cm głębokości więc na dobrą sprawę zeszłej zimy nic się nie powinno stać nawet bez napowietrzacza czy bez przerębli
Kaef - 2007-12-14, 20:06
Ja też uważam że powód jest inny. Ryby trzymają się zimą dna więc ciężko przy głębokości 80 cm żeby zamarzły, co do głodówki to też nie bardzo bo by sobie poradził.
iwosek - 2007-12-14, 20:15
| konrad1983 napisał/a: | | wybija cieplejsza wode z dna do gory i w ten sposob masz caly czas przerebel |
Czyli ochładzasz cała wode w oku co w wypadku dużego skoku temperatury może doprowadzić do całkowitego zamarznięcia wody.
konrad1983 - 2007-12-14, 21:51
| Cytat: | | Ryby trzymają się zimą dna |
karasie tak, a jazie juz nie, widze jak plywaja przy powiezchni, nawet pod lodem je widze czasem
| Cytat: | | Czyli ochładzasz cała wode w oku co w wypadku dużego skoku temperatury może doprowadzić do całkowitego zamarznięcia wody. |
masz lepszy pomysł na przereble??
iwosek - 2007-12-14, 22:02
| konrad1983 napisał/a: | Cytat:
Czyli ochładzasz cała wode w oku co w wypadku dużego skoku temperatury może doprowadzić do całkowitego zamarznięcia wody.
masz lepszy pomysł na przereble?? |
Tak napowietrzacz na głebokości 50cm - nie rusza wody z dna, a natlenia wode i trzyma przerebel,
albo chocholek z trzciny, styropianowy pływak - znalazlo by sie jeszcze troche
Kaef - 2007-12-14, 22:37
| konrad1983 napisał/a: | | Cytat: | | Ryby trzymają się zimą dna |
karasie tak, a jazie juz nie, widze jak plywaja przy powiezchni, nawet pod lodem je widze czasem
| Cytat: | | Czyli ochładzasz cała wode w oku co w wypadku dużego skoku temperatury może doprowadzić do całkowitego zamarznięcia wody. |
masz lepszy pomysł na przereble?? |
Oczywiście że tak, ale czy według Ciebie pozwolą sobie na zamarznięcie czy będą schodzić coraz głębiej??
konrad1983 - 2007-12-15, 01:04
wiadomo ze beda siedziec coraz glebiej, ale zawsze jakos pewnie wiecej enegrii straca i gdyby zima sie przedluzyla lub przyszly dużo wieksze mrozy to moga pasc. A gdzie ja napisałem ze mam napowietrzacz na samym dnie?? przeciez wiadomo ze na wtedy wybija do gory oosdy. A jakos te twoje patenty to mi odradzano wiosna, zreszta nie jestem jedyny ktory używa napowietrzacza
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=2056
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=1119
nie chce mi sie wiecej szukac i nikt nie narzeka
emilek7 - 2007-12-15, 18:33
ej mam pytanko a jazie to jakie ryby , morze zamiesci tu ktos fotke ich , i proził bym o cenik w jakich cennach stojom teraz ryby i jakiej wielkosci muszom byc do tarła , a tarło morze byc o karzdej porze roku ???
melek - 2007-12-15, 18:43
Tarło o każdej porze roku - dobre, teraz raczej ryb nie kupisz, czekaj do wiosny, jazie złote to inaczej orfy, trudno o tarło orf. A fotki można samemu poszukać, np w google wpisz złota orfa, trudno nie jest.
emilek7 - 2007-12-15, 18:47
a na wiosne cennik jak stoi?? ile cm musi miec karas zeby sie mugł wutrzeć????
melek - 2007-12-15, 18:50
Nie wiem jak stoi, zależy od sprzedawcy. Długość ryby nie mówi czy jest gotowa do tarła, tu jest ważna dojrzałość płciowa, a karaś dojrzewa płciowo ok w 2 drugim roku życia ale jak masz lepsze warunki to szybciej. W dobrych warunkach wycierają się nawet kilka razy do roku.
JAREK G - 2007-12-15, 19:47
Orfy ( złote jazie ) to te pomarańczowe
konrad1983 - 2007-12-15, 21:07
ceny tak okolo 10zl min widzialem po 8zl sztuka za jazia i karasia, jesiotry, tołpygi drozsze 20_30zl sztuka
tu masz jazia: http://oczkowodne.net/ryby.php?ryby=orfa
a tu masz wiecej gatunkow:
http://oczkowodne.net/ryby.php
JAREK G - 2007-12-15, 21:10
U mnie w Cz-wie roczny narybek orf był po 5zł , ja taki kupowałem rosną dość szybko Miałem sześć od samego początku, wiosną jedna popełniła samobójstwo zostało 5, ale na wiosnę kupię sobie jeszcze 3 sztuki
wojtas - 2007-12-15, 21:58
W ub. roku pod koniec sezonu w jednym sklepie wyprzedawali ladne karasie po...1 zl,a inne gatunki niewiele drozej.Az byłem zaszokowany ,ze ryby mogą być takie tanie.ale tego lata nie było takiej promocji.sprowadzili mniej i wszystko sprzedali przed końcem sezonu.
emilek7 - 2007-12-15, 22:53
dzienkuje wam ,ale mam jeszcze pytanko co to jest topłyga i czy jazie i karasie nie niszczom roslinosci ??? i topłygi ???
Kaef - 2007-12-16, 00:45
Jazie i karasie nie, ale tołpyga (Tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix) - słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych.) i amur szamią aż im się płetwy trzęsą
konrad1983 - 2007-12-16, 10:55
ja mam słonecznice i sa lux, oczywiscie zdobycie ich jest nielegalne bo sa pod ochrona i nie ma ich w sprzedaży , widoczne sa nawet bardzo, wyskakuja ponad wode łapiac muszki, komary itp. zwłaszcza wieczorem jet to ciekawe, pływaja w stadzie
tu jest o linie http://oczkowodne.net/ryby.php?ryby=lin
tu o wszystkich rybak, takze o slonecznicach http://www.rybieoko.pl/ryby
emilek7 - 2007-12-23, 10:32
mam pytanko jaką obsadę do oczka o pojemności ok 60tys litrów????;?;
wojtas - 2007-12-23, 21:13
| konrad1983 napisał/a: | ja mam słonecznice i sa lux, oczywiscie zdobycie ich jest nielegalne bo sa pod ochrona i nie ma ich w sprzedaży , widoczne sa nawet bardzo, wyskakuja ponad wode łapiac muszki, komary itp. zwłaszcza wieczorem jet to ciekawe, pływaja w stadzie
tu jest o linie http://oczkowodne.net/ryby.php?ryby=lin
tu o wszystkich rybak, takze o slonecznicach http://www.rybieoko.pl/ryby | Słonecznice są chronione jedynie na wodach PZW,U nas były w sprzedazy ostatniego sezonu.To bardzo fajna ryba do oczka,tez mi się podoba.
emilek7 - 2008-01-03, 19:53
a gdzie w okolicy krk można kupić ??
wojtas - 2008-01-04, 08:37
Obawiam sie,że o tej porze roku nigdzie się nie dostanie.to sezonowy towar.od wiosny można szukac w sklepach wędkarskich,zwłaszcza tych większych.
|
|