| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Wodospad, strumień, kaskada. - Strumyk - wykonczenie.
KoRcZuS - 2007-06-25, 20:29 Temat postu: Strumyk - wykonczenie.
Doradzcie jak wykonczyc ten moj mini strumyk. Nie ma on pelnic funkcji zadnej oczyszczalni, poprostu ma odprowadzac wode z filterka do oczka.
Chcialbym obsypac go drobnym zwirem, tak zeby zakryc cala folie, tylko musial bym ten zwir jakos z ta folia skleic bo inaczej to nic z tego nie wyjdzie... tylko czym?? Sa jakies specjalne kleje, nie szkodliwe dla ryb i roslin??
Teokryt - 2007-06-25, 20:42
Ech.. zazdroszczę oczka, moje to przy twoim szambo.
Co do wykończenia.. może zakup mate z poprzyklejanymi kamieniami?
marek3232 - 2007-06-25, 21:43
są folie z przyklejonymi kamyczkami ale niepolecam szybko odpadają.
Może wyłożysz kamieniem polnym w szachownice i w szczeliny wsypiesz żwir wtedy będzie sie trzymać
iwosek - 2007-06-25, 21:49
| KoRcZuS napisał/a: | | Doradzcie jak wykonczyc ten moj mini strumyk. Nie ma on pelnic funkcji zadnej oczyszczalni, poprostu ma odprowadzac wode z filterka do oczka. |
KoRcZuS,
wariant pierwszy :
-najpierw duze kamienie, miedzy te duze kamienie mniejsze kamienie, a miedzy tem mniejsze kamienie zwir,
wariant drugi
- wysypujesz calystrumyk malutkimi kamyczkami takimi wielkosci ludzkiego oka , no moze przesadzilem,
no i trzeci wariant, duze kamienie i miedzy nimi roslinki
samuraj - 2007-06-25, 21:56
jeszcze jeden wariant
dwa kamienie wielkości piłki-- środeki koniec strumienia , resztę wykładasz kamieniami mniejszymi a potem wszystko potraktujesz żwirem puszczasz wodę drobne kamienie same się ułożą i jak zostaną prześwity foli robisz jeszcze raz to samo że żwirem
dwa większe kamienie potrzebne aby te mniejsze się nie sturlały
iwosek - 2007-06-25, 22:00
| samuraj napisał/a: | jeszcze jeden wariant
dwa kamienie wielkości piłki-- środeki koniec strumienia , resztę wykładasz kamieniami mniejszymi a potem wszystko potraktujesz żwirem puszczasz wodę drobne kamienie same się ułożą i jak zostaną prześwity foli robisz jeszcze raz to samo że żwirem
dwa większe kamienie potrzebne aby te mniejsze się nie sturlały |
samuraj, super pomysl z tymi duzymi kamieniami, jezeli ten strumyk bedzie dosc gleboki to super to beddze wygladac, mozna tez zrobic takjaby sciezke z kamieni ale to juz w szeeerookim strumyku
marian - 2007-06-25, 22:02
Jak na mój gust ,najlepiej przejść się do pobliskiego lasu pooglądać strumyki i zrobić replikę

KoRcZuS - 2007-06-25, 22:56
Dzięki za rady! Będe jeszcze nad tym myślał. Patent z większymi kamieniami mam już wypróbowany na kaskadzie, gdzie tez drobny żwirek mi sie spłukiwał i musiałem włożyć kilka dużych kamieni.
KoRcZuS - 2007-06-27, 21:13
Juz chyba wiem co zrobie... Wygipsuje troche ten strumyk i na to dam drobny zwir
samuraj - 2007-06-28, 11:31
| KoRcZuS napisał/a: | | Wygipsuje troche ten strumyk i na to dam drobny zwir |
obawiam się że woda wypłucze ci gips i to chyba w dość szybkim tempie
KoRcZuS - 2007-06-28, 17:22
Hmm no o tym to nie wiedzialem w takim razie gips bede musial zastapic jakas zaprawa betonowa itp
KoRcZuS - 2007-06-29, 19:01
No to skonczylem Obylo sie bez gipsow itp. ogolnie jestem zadowolony z efektow
Strumyk wykonczylem kamyszkami i korą, kore wykorzystalem tez do zakrycia folii w filterku
|
|