| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Trzcina australijska
KoRcZuS - 2007-06-19, 10:03 Temat postu: Trzcina australijska Czy trzcina australijska moze rosnac w ziemi? bo przejezdzalem dzis kolo pewnego oczka i widzialem trzcine rosnaca obok oczka, wygladala mi na australijska, ladnie to wygladalo bo rosla nisko na ok 30-40cm, ale bardzo gesto. Mam w oczku posadzona w doniczkach, ale rosnie wysoka bo na ponad metr z tym ze juz nie jest tak gesta i nie daje to efektu.
KoRcZuS - 2007-06-21, 21:28
A to jaka odmiana trzciny? Bo znalazlem ja na stronce aurory. Taki efekt chcialbym uzyskac, gesta ale niska, jestem ciekaw jak jest posadzona, bo z tego co widze na foto to chyba poza oczkiem?
AurorA - 2007-06-21, 21:46
To nie jest trzcina a mozga trzcinowata.
http://www.sklep.oczkowod...ata-feesey.html
Nie rośnie w oczku a w kompletnej suszy obok oczka. Jest posadzona w kubełku bez dna bo to gatunek bardzo ekspansywny , choć i bardzo ładny. Posadź trzcine karka da podobny efekt choć może być trochę wyższa. Niska jest manna mielec Variegata i pięknie się prezentuje.
KoRcZuS - 2007-06-22, 11:30
Tak sie sklada ze manne mielec mam akurat w oku A moze ona rosnac poza okiem? A ta mozge trzcinowata lub karke gdzie bym mogl zakupic?
krokodyl - 2007-06-22, 16:39
| AurorA napisał/a: | | Jest posadzona w kubełku bez dna bo to gatunek bardzo ekspansywny |
Mam ja posadzoną na ogrodzie bezposrednio do ziemi i ekspansywna z całą pewnośćią nie jest.Nawet nie chce za bardzo rosnć..
koczisss - 2007-06-22, 17:01
| krokodyl napisał/a: | | AurorA napisał/a: | | Jest posadzona w kubełku bez dna bo to gatunek bardzo ekspansywny |
Mam ja posadzoną na ogrodzie bezposrednio do ziemi i ekspansywna z całą pewnośćią nie jest.Nawet nie chce za bardzo rosnć.. |
To może nie masz mozgi?
Ja też mam w kubełku, bo tak, to by się strasznie rozlazła.
Co prawda teraz mniej się rozchodzi, ale zaczyna kwitnąć, pewnie to jest powodem, bo jesienią szalała
DAwid - 2007-06-22, 18:11
| Cytat: | | Co prawda teraz mniej się rozchodzi, ale zaczyna kwitnąć, pewnie to jest powodem, bo jesienią szalała |
zgadzam sie z tym u mnie rowniez sie bardzo szybko rozrasta ale najszybciej jesienia gdy nie kwitnie
ale gdy w tamtym roku obciolem jej kwiaty to rozrastała sie caly rok
AurorA - 2007-06-22, 19:39
Tu masz karkę , mozgę i mannę variegata i coś jeszcze
http://www.sklep.oczkowod...wy-ozdobne.html
koczisss - 2010-09-09, 12:04
Moja trzcina australijska. Zauważyłem, że nawet zamierza kwitnąć.
AurorA - 2010-09-09, 13:16
U mnie zawsze parę kwiatostanów się pojawia, nawet w doniczkach 9 cm.
matheo - 2013-07-12, 21:36
Jak myślicie czy trzcina australijska może przebić folie swoimi korzeniami?Może lepiej posadzić ją w wiaderku bez dziur?
AurorA - 2013-07-12, 22:04
Korzeniami na pewno nie przebije ale kłaczą ma ostre jak sztylety i tu nie ma dla niej problemu przebicie folii.
|
|