| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z siatkobetonu. - budowa oczka wodnego z siatkobetonu
anusia - 2007-06-04, 13:15 Temat postu: budowa oczka wodnego z siatkobetonu jestem w trakcie modernizacji mojego oczka wodnego. chcialabym folię zastąpić siatkobetonem, aczkolwiek mam kłopot ponieważ oczko znajduje sie na terenie gdzie jest wysoki poziom wod gruntowych, a mianowicie 1,2m; a oczko ma glegokosc 1,5m i jak w takiej sytuacji mam wyłożyć beton na dnie oczka skoro tam nieustannie jest woda? czy musze oniecznie zmniejszyc głebokość?? bardzo prosze o porade.
AurorA - 2007-06-05, 00:19
Może poczekaj na dłuższą suszę - wówczas poziom wód opada. Albo najniższą część oczka betonuj na folii.
anusia - 2007-06-05, 15:47
dziekuje za odpowiedz Tylko ze tam caly rok utrzymuje sie taki poziom wod gruntowych. wiosna jest duzo wyzszy. A jak na foli?? najpirew wyslac dno folia a potem na tym betonowac??
AurorA - 2007-06-06, 00:24
| Cytat: | | A jak na foli?? najpirew wyslac dno folia a potem na tym betonowac?? |
Dokładnie, ale nie będzie to łatwe bo woda będzie unosić folię, ale dociśniesz ją betonem.
anusia - 2007-06-06, 08:20
slicznie dziekuje . niestety po tych ulewach jestem zmuszona zrobic sobie przerwe. ale jak tylko sie przesuszy biore sie do przacy.
spedboy17 - 2007-06-29, 21:35
jakiej grubosci folie dawaliscie pod siatkobeton??? jest w ogole sens stosowac folie pod siatkobeton?? bo opinie na ten temat sa podzielone
z gory dzieki
pozdrawiam
Bajbas - 2007-06-30, 15:30
| spedboy17 napisał/a: | | akiej grubosci folie dawaliscie pod siatkobeton |
człowieku, folia pod siatkobeton to tylko wyjątkowe sytuacje, jak ta wyżej opisana. Choć być może i tę można by rozwiązać tradycyjnie, robiąc gdzieś z boku dół, wrzucić pompę na brudną wodę i na czas betonowania i wiązania wypompowywać wodę.
Jeśli natomiast masz wody gruntowe poniżej planowanego dna oczka to po jakiego grzyba folia. Albo sama folia, albo sam siatkobeton. Oczywiście można jak ktoś się uprze, ale po co!!!
Pozdrawiam, Bajbas
AurorA - 2007-06-30, 16:50
| Bajbas napisał/a: | Albo sama folia, albo sam siatkobeton. Oczywiście można jak ktoś się uprze, ale po co!!!
Pozdrawiam, Bajbas |
Dokładnie tak, nie ma sensu mnożyć wydatków i pracy. na podsypce z piasku beton jest lepszy niż na folii.
|
|