Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - Niezapominajka Variegata

Hubert - 2007-05-30, 20:58
Temat postu: Niezapominajka Variegata
Niezapominajka variegata zaczęła mi kwitnąć w traszkarium. To bardzo ciekawa i dekoracyjna roślina. Na podwodnych liściach niezapominajki błotnej traszki lubią składać swe jaja.

JAREK G - 2007-05-30, 21:30

Fajna podoba mi się mógłbym taką mieć może przyszły by do mnie traszki :P
AurorA - 2007-05-30, 23:28

U mnie też ładnie kwitną niezapominajki variegata. Można zamówić u mnie, ale najbliższe wysyłki roślin ze względu na święto 10 czerwca.

Szybko się rozrasta, jak czysty gatunek - ten okaz na zdjęciu Hubert wziął ode mnie może z miesiąc temu w doniczce P9.

AurorA - 2013-03-18, 22:40

Ciągle zima, ale niedługo znów zakwitną :-D
tak ładnie kwitły w ubiegłym roku

luzio - 2013-03-19, 13:18

Co to za piosenka?
robi007 - 2013-07-14, 17:02

Mam prośbę o poradę odnośnie niezapominajki. Otóż mam ją już trzeci rok i w tym roku roślina więdnie i usycha. Wyczytałem że to roślina dwuletnia, więc chyba nic już się nie da z nią zrobić. Niezapominajki posadzona jest w kieszeniach jutowych (strome brzegi oczka) i to trochę komplikuje jej posadzenie od nowa. Co byście proponowali? Ewentualnie co posadzić w jej miejsce aby dało radę rosnąć w kieszeniach.
AurorA - 2013-07-14, 19:13

dwuletnia to jest zwykła niezapominajka rabatowa, ta wodna jest wieloletnią bylina, po przekwitnięciu trzeba ściąć te długie pędy, albo pozwolić im się ukorzeniać. Warto porobić nowe sadzonki, ale samo przycinanie tez super działa i potem kwitną od nowa na młodych pędach.
lasoch - 2013-07-14, 21:20

A może w tych kieszeniach masz tą rabatową - u mojej babci rosła w dość "błotnistych", cienistych i wilgotnych miejscach . Co do przekwitłych pędów to ja obrywam tylko przekwitłe kwiaty, a resztę zostawiam i się ukorzenia . Daj zdjęcia tych kieszeni, to będzie łatwiej doradzić jakąś roślinę do nich.