Oczko wodne - forum
Forum mi³o¶ników oczek wodnych.

Zwierzêta w oczku - M³ode nartniki

Mutari - 2007-05-28, 19:13
Temat postu: M³ode nartniki
Witam wszystkich, zaobserwowa³em dzisiaj u siebie w oczku olbrzymie ilo¶ci m³odych nartników. Próbowa³em zrobiæ im zdjêcie ale maj± one gdzie¶ z 2 mm i foty wychodz± niewyra¼ne. Mo¿e spróbujê jutro rano gdy bêdzie s³oñce i wtedy zapuszczê foty. U was równie¿ s± a¿ takie oblepienia m³odych???

Pozdro
Mutari

marian - 2007-05-29, 20:59

Mlode s± , faktycznie bardzo ma³e ,poczatkowo my¶la³em ¿e to kleszcze takie podobne

to fotka doroslego nartnika

Mutari - 2007-05-31, 10:24

Witam Marian, u mnie s± takie ma³e, ¿e jak zrobi³em im fotki to prawie ich nie widaæ. Wiêc nie wrzucam ich nawet na forum, bo nie warto, ale jest ich naprawde du¿o.

Pozdro
Mutari

killer1558 - 2007-05-31, 11:55

a ja zrobi³em w³a¶nie dopiero :P tylko siê zastanawiam jak wygl±daj± jeszcze m³odsze bo zauwa¿y³em masê takiego drobiazgu ale w kolorze bia³ym na styku wody z foli± skacz± tak jak nartniki ale nie wiem czy na pewno to one mo¿e kto¶ te¿ co¶ takiego zauwa¿y³

to te bia³e kropki czy to te¿ m³odzie¿ :P

Mutari - 2007-05-31, 13:56

Witam Killer 1558, te biale "co¶" to na pewno nie s± m³ode nartniki. U mnie czego¶ takiego nie zaobserwowa³em.

Pozdro
Mutari

Ernest - 2007-05-31, 18:48

Marek,Mutari ma racje,za grube na m³ode nartniki
AurorA - 2007-05-31, 19:22

Te bia³e kropeczki to wylinki pchliczek wodnych. Pchliczki s± szare i wystêpuj± na granicy wody z l±dem - u mnie te¿ ich pe³no. Dorastaj± do 1 mm i od¿ywiaj± martwymi czê¶ciami ro¶lin. Lubia skakaæ - st±d nazwa.

Fotki larwy nartnika :good:

JAREK G - 2007-05-31, 21:47

U mnie te¿ tych bia³ych skacz±cych kropeczek do¶æ du¿o i nie tylko na folii, ale i na przybrze¿nych ro¶linach :P