Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - Kaczeniec w kwaśnym torfie

ogrodnik - 2006-08-31, 17:23
Temat postu: kaczeniec kwitnie w sierpniu
czy to normalne dla tej rośliny, że końcem sierpnia powtarza kwitnienie? pytam, bo na okolo 10 moich kaczeńców tylko 1 znowu kwitnie. w ubiegłym roku też tylko on kwitł w sierpniu. a może to jakaś odmiana? :???: :P
Ala - 2006-08-31, 18:30

Mój kaczeniec też kwitnie. I też tylko jeden z kilku roślin. Jest to odmiana o pełnych kwiatach. Myślę, że powtórne kwitnienie spowodowane zostało obcięciem wszystkich liści ok. miesiąc temu.
ogrodnik - 2006-08-31, 19:28

ja nic nie obcinałem, zresztą rok temu też nie. a cięcie stymuluje raczej wzrost a nie kwitnienie, tak więc myśle, że działa tu inny czynnik. tylko jaki? :roll:
Ala - 2006-08-31, 20:21

w ubiegłym roku, tak jakoś w połowie lipca zakwitły wszystkie moje grusze. Na drzewie były już owoce z wiosennego kwitnienia. Kiedyś jesienią zakwitły moje truskawki (nie takie powtarzające). Czasem dzieje sie tak jak, latem następuje okres bardzo niskich temperatur po upałach. Może rośliny myślą, że była zima i następuje nowy cykl, ale w tym roku ?...
AurorA - 2006-08-31, 21:08

Kaczeńce bardzo często kwitną latem. Dotyczy to przede wszyskim odmiany Alba i Multiplex oraz Biflora.
ogrodnik - 2006-08-31, 21:40

szkoda, że to kwitnienie nie jest tak obfite jak na wiosne... :???: a do wiosny daleko, chociaż już jesień widać :?
Bajbas - 2007-05-24, 21:15
Temat postu: Kaczeniec w kwaśnym torfie
Witajcie,
przesadziłem kaczeńce (zwykła odmiana plus żółte pełne) z bryłą ziemi (w której dobrze i ładnie rosły) do zatoczki, w której zostały obsypane torfem. Po zalaniu wodą (do poziomu korzeni) rośliny zamiast do przodu to marnieją. Nie wiem czy to przypadek, czy też kwaśny odczyn im zaszkodził.
Czy ma ktoś doświadczenia jak te rośliny zachowują się w takim kwaśnym (ph 3-4 na worku było napisane) środowisku?
Pozdrawiam, Bajbas

AurorA - 2007-05-24, 21:44

Moim zdaniem ma za kwaśno. Widywałem kaczeńce na obrzeżach torfowisk niskich, ale tam jest mniej kwaśno. W takie warunki powinna się sprawdzić czermień, bobrek, siedmiopalecznik, krwawnica.
Bajbas - 2007-05-24, 22:09

Dzięki. też tak myślę, ale nie chciałem wykonywać pochopnych ruchów. Tyle, że gdzieś na forum wyczytałem że go można do kwasu, ale nie pamiętam gdzie a raczej u kogo :???:
Bajbas

monkeymonk - 2008-03-16, 10:41

zeby nie zakladac nowego watku zapytam sie tutaj. jak wyglada ciecie tych roslinek. u mnie wypuszczaja bardzo male liscie. w tym roku wyglada to tak

czy jest sens usuwac mniejsze liscie i jak kaczence znosza ciecie.

iwosek - 2008-03-16, 11:41

Podobno jak sie zetnie zaraz po przekwitnieciu to zakwitnie jeszcze raz - ja swoje pozostawiam co roku naturze nie sa nawet w wodzie :P a zawsze rosna rosly na dzialce w tej samej donczce jak nei mialem jeszcze oka, teraz w oku maja sie naprawde super sam nie tne jedynie na zime jak przycinam wszystko to i kaczenca sie dostnie :P
phalina - 2008-03-16, 17:24

Jak nie chcesz żeby sie rozsiewały to usuwaj kwiaty po przekwitnięciu,ja pozostawiam ,nasiona wysiewają się same,zawsze gdzies wyrosnie młoda roslinka ,którą można przesadzić lub podarować.
monkeymonk - 2008-03-16, 17:28

jak najbardziej chce zeby sie rozsiewaly.
martwia mnie tylko te marne liscie. nie wiem czy je obcinac i czy pobudza to wzrost nowych

phalina - 2008-03-16, 17:35

przeciez to dopiero wiosna napewno jeszcze urosną.Chyba ,że to są młode jednoroczne .Wtedy będą miały małe liście i nie zakwitną,dopiero dwuletnie pięknie kwitną.Wycinając przekwitłe kwiaty pobudzasz roślinę do tworzenia nowych kwiatów.Kiedy chcesz mieć nasiona licz sie z tym ,ze szybko przekwitnie,gdyz cała swoją energie musi przeznaczyć na wytworzenie nasion.
Dafra - 2008-03-16, 20:12

Moje kaczeńce też mają maleńkie listki, ale myślę że to pierwsze wiosenne. Potem będzie lepiej. :-D
AurorA - 2008-03-16, 21:48

:bum:
ludzie mamy zimę a wy chcecie duże liście - w tym tygodniu ma padać śnieg

judym - 2008-03-16, 22:05

Ja to nawet cieszę się,że tylko liśc Grążela mi wyrósł(który przymarzł).Po co rośliny mają się spieszyc i czasami jak przymrozi to zmarnowac się.
monkeymonk - 2008-03-16, 22:29

AurorA napisał/a:

ludzie mamy zimę a wy chcecie duże liście - w tym tygodniu ma padać śnieg

to nie rozwiazuje problemu. w zeszlym roku liscie byly dokladnie takie same.
ja pytam generalnie - czy warto ciac liscie kaczenca (a nie czy robic to teraz)

AurorA - 2008-03-16, 23:04

monkeymonk napisał/a:
czy warto ciac liscie kaczenca (a nie czy robic to teraz)

kaczeńce obcina się tylko wtedy gdy porazi je mączniak , szara pleśń, czy rdza - ma to miejsce zwykle późnym latem i zależy od pogody. Na pewno zima czy wiosna nie jest terminem do cięcia.

u mnie kaczeńce jeszcze wcale nie mają liści podobnie jak wszystkie inne rośliny wodne i błotne

DAwid - 2008-03-17, 14:15

U mnie kaczence juz maja po parę liści i do tego wypuszczają paki kwiatowe :-o pozniej dodam zdjecie mam nadzieje ze u mnie ich juz nie zmrozi :?
DAwid - 2008-03-17, 17:26

Niestety juz nie mogłem edytowac wiec daje kolejny post :P
Dla porownania u mnie kaczeniec na dzien dzisiejszy wyglada tak:
(sorki za jakosc zdjecia ale strasznie pada u mnie :x )

hepik - 2008-03-17, 17:38

Tak patrząc na powyższe oraz roślinność w kilera oczku wychodzi na to,że podkarpackie najcieplejszym rejonem Polski ;)
monkeymonk - 2008-03-17, 20:28

w obronie kujawsko - pomorskiego wkleje fotke moich kaczencow. Zdjecie wyszlo jakies soczyste - w rzeczywistosci nie sa takie ciemne:

judym - 2008-03-17, 20:41

No właśnie u nas okolice Bydgoszczy teraz jest 0,5st.Mi jak narazie rośliny słabo wychodzą.
monkeymonk - 2008-03-24, 15:55

no i troche mi kaczence zmarzly. podobnie bylo rok temu

dachasia - 2008-04-16, 22:59

To w rezultacie w jakim podłożu sadzić kaczeńce, bo właśnie przytargałam dziś kilka sztuk z nad stawu?
A tak a propos po drodze jak jechałam samochodem to zobaczyłam w kanale, takim wypływającym z pod szosu przepiękną kępę kaczenicy, z kwiatami średnich chyba z 5 cm.Oczywiście zatrzymałam się i zeszłam na dół z nadzieją,że część zabiorę do swojego oczka. I proszę wyobrazić sobie moje zdziwienie. Kaczeńce rosły w takim czarnym, niesamowicie cuchnącym szlamie. Jeszcze godzinę po powrocie do domu i po umyciu dokładnym rąk czułam ten potworny zapach, jakby mazutu.

judym - 2008-04-16, 23:12

dachasia napisał/a:
Jeszcze godzinę po powrocie do domu i po umyciu dokładnym rąk czułam ten potworny zapach, jakby mazutu.

Kilka lat temu w rowie przy drodze przypadkowo z sąsiadem zauważyliśmy Babkę wodną.Rosła w jakimś syfie,ale ją zabraliśmy.Teraz u mnie w oczku odwdzięcza się,że ją zabrałem i ładnie rośnie.

dachasia - 2008-04-16, 23:14

Judym, ale temu kaczeńcowi chyba tam było super, gdyż te które wykopałam pół km dalej nad stawem maja 1/10 wielkości tego w rowie
Kaef - 2008-04-16, 23:25

U mnie babki rosną w "smródce", wody jest ok 10 cm, a pod spodem z metr dosłownie gówna :P Woda ta płynie do oczyszczalni ścieków i jeszcze rok temu z całej miejscowości ujście tam miała kanaliza. Co do kaczeńców, to rosną u mnie w takim zakolu, ze 30 metrów długości 20 szerokości, Odry. Dno jest właśnie z takiej mazi jak opisuje Dachasia, jak chciałem je dorwać to musiałem się po uda w tym babrać :?
judym - 2008-04-16, 23:29

Cytat:
Judym, ale temu kaczeńcowi chyba tam było super, gdyż te które wykopałam pół km dalej nad stawem maja 1/10 wielkości tego w rowie

Czyli samo życie.Czasami o coś dbamy chuchamy,a to nam marnieje,a niekiedy jak coś leży odłogiem pięknie rośnie.Podam ci przykład mojej babci.Ona wszystkie sadzonki kwiatów sadziła w ziemie którą brała z pod szopy z węglem.Zdajesz sobie sprawę jaka to była brudna za węglona ziemia,a jej sadzonki w tej ziemi rosły że hoho

dachasia - 2008-04-16, 23:33

No ja rece po próbie wyrwania z tego szlamu kaczeńca tez miałam jak bym po szychcie z kopalni wyszła. A mąz jak mnie zobaczył to stwierdził,że przez ten internet i to oczko, to juz całkiem zgłupiałam
judym - 2008-04-16, 23:40

dachasia napisał/a:
No ja rece po próbie wyrwania z tego szlamu kaczeńca tez miałam jak bym po szychcie z kopalni wyszła. A mąz jak mnie zobaczył to stwierdził,że przez ten internet i to oczko, to juz całkiem zgłupiałam

Powinien szybciutko napełnic wannę wodą z płynem do kąpieli i umyc ci plecki ;)

samuraj - 2008-04-17, 07:56

dachasia napisał/a:
To w rezultacie w jakim podłożu sadzić kaczeńce, bo właśnie przytargałam dziś kilka sztuk z nad stawu?
A tak a propos po drodze jak jechałam samochodem to zobaczyłam w kanale, takim wypływającym z pod szosu przepiękną kępę kaczenicy, z kwiatami średnich chyba z 5 cm.Oczywiście zatrzymałam się i zeszłam na dół z nadzieją,że część zabiorę do swojego oczka. I proszę wyobrazić sobie moje zdziwienie. Kaczeńce rosły w takim czarnym, niesamowicie cuchnącym szlamie. Jeszcze godzinę po powrocie do domu i po umyciu dokładnym rąk czułam ten potworny zapach, jakby mazutu.

zauważyłem , że kaczeńce nie mają zbyt wielkich wymagań glebowych , moje kaczeńce były przyniesione także z takiej śmierdzącej breji jak i z rowu melioracyjnego.Taką kępę wkładałem do doniczki z góry obsypałem piaskiem (płukanym) i do wody :) jedna doniczka jest zupełnie pod wodą a druga stoi tylko ok 5cm w wodzie.Rosną i kwitną i jedne i drugie

dachasia - 2008-04-17, 09:38

To może ja żle postąpiłam,żę je tak dokładnie wypłukałam do czystych korzeni I teraz zastanawiam się w co je posadzić, aby dobrze rośły. Mam jednego kaczeńca kupionego w sklepie i posadzonego do mieszanki gliny z piaskiem i jak na razie roślnie bardzo marnie. Wypuścił dopiero ze dwa maleńkie bardzo ciemne listki.
AurorA - 2008-04-17, 13:25

Kaczeniec nie lubi gliny, preferuje żyźniejsze podłoże z kompostem.
JAREK G - 2008-04-17, 19:14

U mnie rosną w glinie :P
dachasia - 2008-04-17, 19:16

To może wymieszać piasek z gliną a w środek dać kompost i do niego posadzić kaczeńca
marian - 2008-04-18, 17:27

Ja moje posadziłem tradycyjnie glina ,ziemia ogrodowa plus piasek .rosną super i oczywiście kwitną .Niczym nie odbiegają od tych z naturalnego środowiska ,a też rosły w niezłej bryi.

I jak widać na fotkach do wody mają kawałek.

phalina - 2008-04-18, 17:58

Ja kupiłam ziemie w centrum ,taka specjalną dla roślin do oczek,na wierzch dałam zwir i większe kamyki,juz jeden kaczenieć,lilia wodna ,i kosaciec pięknie sobie rosną.
samuraj - 2008-04-18, 18:01

phalina napisał/a:
Ja kupiłam ziemie w centrum ,taka specjalną dla roślin do oczek,na wierzch dałam zwir i większe kamyki,juz jeden kaczenieć,lilia wodna ,i kosaciec pięknie sobie rosną.

kosaćca trzeba było tylko między kamienie w oczku ,"wyżerał by" glony :)

phalina - 2008-04-18, 18:07

do oczka dużego jeszcze nie sadziłam ,spokojnie czeka w pojemniku na wykonczenia mojego ,,stawu'' chce go wsadzić w takie koszyki po mandarynkach i obciażyc z wierzchu kamieniami.Kosaćce bedą rosły bez ziemi,tak jak tatarak.
male oczko

część roślin do wsadzenia do nowego oka

iwosek - 2008-04-18, 20:42

Moje kaczence rosna w zwyklym humusie - kwitna piknie - tylko ze nie mają jak sie rozrastac ( doniczka ogranicza )
melek - 2008-04-18, 22:04

Słyszałem ,że kaczeńce są jednoroczne ,czy to prawda? Jeśli nie to dlaczego mój nie rośnie?
iwosek - 2008-04-18, 22:06

Ten ma juz około 5 lat - tzn roslina macierzysta - ta sadzonka zrobiona 3 lata temu :d
dachasia - 2008-04-19, 00:35

Mateusz,ale Twój nie rośnie w wodzie, tylko na brzegu, albo ja coś źle widzę

A ja moje posadziłam na razie w wodzie bez niczego, tylko między kamieniami. Było za zimno, a miałam za dużo dziś do sadzenia

iwosek - 2008-04-19, 09:15

dachasia napisał/a:
Mateusz,ale Twój nie rośnie w wodzie, tylko na brzegu, albo ja coś źle widzę

Doniczka jest w wodzie :P
jakos 3/4 pojemnika jest zatopione w oku ( doniczka bardzo wysoka)
A co najciekawsze to rosnie on w tym miejscu od samego poczatku oczka - w czasie przebudowy zosatl jedynie przesuniety - wisi na drucie :hehe:

AurorA - 2008-04-19, 12:26

Melek napisał/a:
Słyszałem ,że kaczeńce są jednoroczne ,czy to prawda? Jeśli nie to dlaczego mój nie rośnie?

Kaczeńce są wieloletnie, ale nie lubią być zbyt zalane woda a szczególnie odmiany ozdobne - najlepiej sadzić w podłożu mokrym ale nie zalanym wodą. U mnie tej zimy wiele kaczeńcy Alba przemarzło bo były za głęboko pod woda , a były zalane z 1-2 cm.

melek - 2008-04-19, 14:52

To u mnie to może być przyczyną, jest zatopiony na 10cm...
JAREK G - 2008-04-19, 15:27

AurorA napisał/a:
U mnie tej zimy wiele kaczeńcy Alba przemarzło bo były za głęboko pod woda , a były zalane z 1-2 cm.
To dokładnie tak jak u mnie :(( a myślałem ze ta alba od ciebie po prostu jest późniejsza i dlatego się jeszcze nie zbiera :???: żółte mam nawet czasami z 5cm podwodą i nie ma problemu
Bartek1 - 2008-04-19, 15:30

ja żółte kaczeńce mam cały czas zaane takok.7 cm. a co to są te kaczeńce alba jakaś odmiana z innym kolorem kwiatów czy co? Może banlne pytanie ale chętnie poznam odpowiedź
iwosek - 2008-04-19, 15:39

Tak to odmiana o białych kwiatach - o takie
Bartek1 - 2008-04-19, 15:46

też rodzimie występuje?
jak tak to pójdę na łowy :P

AurorA - 2008-04-19, 16:02

Bartek1 napisał/a:
też rodzimie występuje?
jak tak to pójdę na łowy

niestety nie

phalina - 2008-04-19, 18:47

Występuje w centrach ogrodniczych,i zamiast szpadla weź portfel ;)
JAREK G - 2008-08-18, 20:32

U mnie też w tym roku ponownie zakwitł jeden z kilku kaczeńców :-D

iwosek - 2009-01-25, 23:17

Jak na taka pore roku chyba troszke dziwne ?

monkeymonk - 2009-01-25, 23:24

wow, jutro sprawdze moje. rozumiem, ze trzymasz je na zewnatrz??? ostatnie pare dni bylo na tyle cieplo, ze slowo "wiosna" gdzies z tylu glowy mi zaszumialo. gdyby nie zdjecie to bym nie uwierzyl
pewnie to dlatego, ze sa pedzone na jablkach

iwosek - 2009-01-25, 23:27

Doniczka normlanie jest w oczku - ale z uwagi na dziure w foli i brak wody do dolania obecnie jest zanurzona gdzies do połowy - a co do jabłek - tak zostawilem oczko na jesien - brak czasu na doprowadzenie go do jakiegos stanu i zostalo.
JAREK G - 2009-01-25, 23:31

Mateusz raczej normalne, u mnie tak wyglądają od jesieni :P
iwosek - 2009-01-25, 23:36

hmm - ale one byly sciete do zera - gdzies powinienem miec fotke wykoszonych - to naroslo na pewno przez zime :)
ale jak normlane to przynajmniej nie mam sie czym martwic :)

AurorA - 2009-01-26, 02:13

Dla kaczeńców to normalne - tak zimują.
Mariusz - 2009-01-26, 09:29

AurorA napisał/a:
Melek napisał/a:

Kaczeńce są wieloletnie, ale nie lubią być zbyt zalane woda a szczególnie odmiany ozdobne - najlepiej sadzić w podłożu mokrym ale nie zalanym wodą. U mnie tej zimy wiele kaczeńcy Alba przemarzło bo były za głęboko pod woda , a były zalane z 1-2 cm.

Niestety Knieć''Alba'' często zamiera,jak nie nornice i karczowniki to zima jest powodem.Jest pewne że zalania nie lubi(w przeciwieństwie do naturalnych)bo sam już ją wten sposób straciłem.

Bajbas - 2009-01-27, 19:05

Część,
u mnie biały wypadł, ale żółty podwójny zimuje w wodzie i co roku odbija, podobnie jak ten dziki kuzyn.

:piwko: Bajbas

JAREK G - 2009-01-27, 19:11

U mnie alba ( biały) też padł w zeszłym roku :?
AurorA - 2009-01-27, 19:33

Alba nie może stać w wodzie bo korzenie giną choć generalnie jest zimotrwała.
monika160607 - 2010-05-26, 19:54

Witam !!!

Co mam zrobić z przekwitniętymi kwiatami ??? proszę o odp.

Vanka - 2010-05-26, 20:12

monika160607 napisał/a:
Witam !!!

Co mam zrobić z przekwitniętymi kwiatami ??? proszę o odp.

Usuń :)

monika160607 - 2010-05-26, 20:19

Mam obciąć tak ??? Ale gdzie ?? Zupełnie pod przekwitniętym kwiatem ?? czy obciąc tak jak na zimę ?? sorry że tak męczę ale jestem zielona w tym temacie ???
koczisss - 2010-05-26, 22:14

monika160607 napisał/a:
Mam obciąć tak ??? Ale gdzie ?? Zupełnie pod przekwitniętym kwiatem ?? czy obciąc tak jak na zimę ?? sorry że tak męczę ale jestem zielona w tym temacie ???

Ja nic nie robię, jak chce, to niech się rozsiewa.
To samo robię z kosaćcami i doczekałem się kilku małych siewek w różnych częściach oczka.

AurorA - 2010-05-26, 22:31

monika160607 napisał/a:
Mam obciąć tak ??? Ale gdzie ?? Zupełnie pod przekwitniętym kwiatem ??

to zależy czy chcesz rozmnożyć roślinę. Pęd kwiatostanowy kaczeńca jeśli się pokłada i trafi na wodę lub wilgotne podłoże wypuszcza korzenie w węzłach i w ten sposób powstają szybko nowe rośliny - z jednego pędu kwiatowego nawet mogą być nawet 3 nowe kaczeńce.
A jak nie to tnie się tuz nas ziemią.