Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko aquarius

aquarius - 2007-05-20, 09:58
Temat postu: oczko aquarius
Witam wszystkich, prace nad oczkiem prawie dobiegły końca, czekam jeszcze na ostatnią dostawę kamieni, wiec postanowiłem wam pokazać to co wyrzeźbiłem do tej pory. Dokładnej pojemności oczka nie znam, napełniane jest wodą ze studni głębinowej, dlatego też nie mierzyłem. Oczko zrobione jest z folii na bazie starego basenu. W tym miesiącu zostało nieco powiększone. Całośc zrobiona jest z folii (siatkobeton w planach za 2 lata). Co do filtracji to jej rolę odgrywa beczka 200L wypełniona żwirem, 3 workami z torfem i włókniną. Wodę napędzaja dwie pompy aquaszuta, jedna pompuje wodę do beczki, druga do kaskady. Z roślinami to na razie sa 3 lilie, przestka, mieta wodna, rogatek i moczarka z akwarium a w planach dużo, dużo więcej. :-D . Oczko jest nieco zacienione przez ok 25 m modrzew, które "ofiaruje" mi 2 razy do roku multum igieł, ale nie ma mowy o wycięciu go. Cóż, na razie to tyle prosze o komentarze i szczerą aż do bólu krytykę :) . Pozdrawiam.

ps. woda zakwitła :x , wiec jest troche zielono, w przyszlym tygodniu zrobie lampe uv wiec bedzie lepiej.

A oto zdjęcia:

killer1558 - 2007-05-20, 10:51

mi się podoba fajne to rozwiązanie z tą przegrodą i podzieleniem jakby okana 2 i te jaszczury :good: kot na pewno nie podejdzie :hehe: ja mam dwa modrzewie tylko mniejsze więc wiem coś o tych igach ;) roślinki się proszą jak najpredzej :P
JAREK G - 2007-05-20, 12:05

Dojdą roślinki i będzie, woda zrobi się czysta i będzie :good: Też mam dwa modrzewie ale małe :P Ja nie widzę gdzie Ty chcesz jeszcze kamienie dokładać :P
AurorA - 2007-05-20, 12:38

Mi też sie podoba. Oczko ładnie wpasowane w otoczenie.
Jednak okolica oczka jest też ważna i od razu całośc wygląda lepiej.

ps. modrzew to małe :piwko: mi świerk sypie przez cały sezon :evil:

JAREK G - 2007-05-20, 13:04

AurorA napisał/a:
ps. modrzew to małe :piwko: mi świerk sypie przez cały sezon :evil:
Modrzew raz w roku ale za to dużo :P
killer1558 - 2007-05-20, 19:22

no i jak dużo wszystko co ma na sobie :hehe: kurna te potwory twoje mi weszły w głowę :hehe: muszę sobie sprawić takiego ;)
ZiK - 2007-05-21, 08:07

aquarius Oczko masz bardzo ładne. :good: :brawo:
Ciekawy kształt tylko roślinek za mało :((
Musisz jak najszybciej dosadzić roślin .
Kawał dobrej roboty :)

aquarius - 2007-05-21, 09:38

Dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi, komentarze i opinie. Co do roślinek to wiem, ze ich mało. W najblizszym dniach wybiorę się na pobliskie jeziorko i "pożyczę" sobie troche zielska.

Cytat:
Ja nie widzę gdzie Ty chcesz jeszcze kamienie dokładać

Chciałbym jeszcze zamaskowac bardziej folię i obłożyć kaskadę bo tak troche nienaturalnie wygląda.

Cytat:
kurna te potwory twoje mi weszły w głowę muszę sobie sprawić takiego

Ja swoje potwory kupiłem w Centrum Ogrodniczym w Reńskiej Wsi (droga krajowa Opole - Racibórz) Mniejszy cos ok 30-40zl a ten duzy ok 100. Ostatnio jeszcze było kilka sztuk. Jesli chcesz to mogę podjechac i zapytac o producenta, może znajdziesz gdzies blisko swojego miejsca zamieszkania.

Pozdrawiam Wszystkich.

aquarius - 2007-05-21, 19:17

I jeszcze dwa zdjęcia specjalnie dla Killera1558 ;)

aquarius - 2007-06-09, 19:33

Witam ponownie, jako, że filtr spełnia swoje zadanie i woda wyglada już tak jak powinna wstawiam kilka nowych zdjęć, czekam na rosliny wiec wkrotce bedzie ich więcej a na razie jest tak jak widać poniżej. Pozdrawiam.

aquarius - 2007-06-10, 08:11

I w koncu pierwszy kwiat :yahoo:

aquarius - 2007-09-02, 11:36

Witam ponownie, jako, że tak mnie jakoś naszło dziś rano na robienie zdjęć wstawiam kilka aktualnych fotek oczka wodnego. Filtr sprawuje się bardzo dobrze, nawet w największe upały woda była kryształ, doszła jeżogłówka, pałka i mięta wodna, która rozrasta się na potęgę. Jeśli ktoś z okolicy K-Koźla jest zainteresowany udostępnię szczepki. Karasie się "trochę" potarły i jest trochę młodych mieszanych.
A oto zdjęcia:

I naczelny strażnik oczka :-D

aquarius - 2007-09-02, 11:47

I jeszcze zauważyłem niespodziewanego gościa ;)

Pawlak - 2007-09-02, 16:39

jest super ,ja bym dodał jeszcze troszkę roślin :) jest super :brawo:
aquarius - 2011-05-31, 22:38

Witam, po bardzo długiej przerwie w końcu znalazłem trochę czasu aby pokazać Wam to co zmieniło się przez te lata. Przede wszystkim rośliny rozrosły się niemiłosiernie, zawitała w końcu równowaga biologiczna, zapomniałem co to zakwity wody. Rośliny : Mięta wodna (chwast nieziemski, już wszyscy na osiedlu dostali :) ) Przęstka pospolita, jeżogłówka, pałka wodna, rogatek, 3 gatunki lili i to by było na tyle. Ryby: Karasie dzikie, hodowlane oraz ślimaki, żaby, ważki. Na dzień dzisiejszy "zielsko" dosłownie wyłazi z oczka, pęków lilii naliczyłem dziś ok 20 więc czekam na pierwsze kwiaty.

Jeśli ktoś z okolicy byłby zainteresowany miętą lub przęstką - oddam w dobre ręce :-D Pozdrawiam.

PIOTR.P - 2011-05-31, 23:07

:brawo: ale masz tam aż gęsto od roślin :-o pięknie się to wszystko rozrosło
czy modrzew jeszcze stoi :?:
a co z krytyką :?:

Gosik - 2011-05-31, 23:17

Lilie obrodziły nadzwyczajnie-jak to wszystko zakwitnie, będzie pięknie. :brawo:
aquarius - 2011-05-31, 23:18

Czy modrzew stoi? On ciągle rośnie :-D

Jeszcze jest choć ma już blisko 30 lat, trochę śmieci , ale nasz mały pomocnik dzielnie radzi sobie z suchymi gałązkami i szyszkami. ;)
A rośliny się rozrosły, prawda, aż za bardzo.

Gosik - 2011-05-31, 23:21

Super zdjęcie-porównanie wielkości ;)
PIOTR.P - 2011-05-31, 23:31

aquarius napisał/a:
Jeszcze jest choć ma już blisko 30 lat

to dopiero jego początek na pewno Cię przeżyje i tego malca pod drzewem

Damiano - 2011-06-01, 09:13

wow super ci to zarosło bardzo ładnie :brawo:
norbi977 - 2011-06-01, 10:24

jak wcześniej roślin brakowało tak teraz miejsca im brakuje :brawo:
aquarius - 2011-06-05, 08:46

Pierwsze kwiaty już są:

Teraz czekam na następne :-D Pozdrawiam.

duzers - 2011-06-05, 08:51

ładne :) widać że im pasuje
Gosik - 2011-06-05, 20:39

No liści to masz pod dostatkiem-od czego zależy ilość liści?-u mnie lilia ma 4-5 liści i już kwiaty.
aquarius - 2011-06-05, 20:57

Cytat:
od czego zależy ilość liści

Nie mam pojęcia. Lilie posadzone zostały na mieszance ziemi ogrodowej ( z domieszką ziemi z kompostownika) oraz torfu. Posadzone są na głębokości ok 30cm w części płytkiej oraz ok 120-150cm w części głębokiej, ale nie zauważyłem aby miało to szczególne znaczenie. Lilie dostały "kopa" po filtracji przez torf jakieś 2 lata temu. Od tej pory szaleją jak widać ;) . Ciekawostką jest, że kupiliśmy te same z sąsiadem i u niego w oczku na tej samej głębokości mają kilka liści, niewielkiej wielkości oraz kilka kwiatów w sezonie. Więc kluczowym, tak mi się wydaje parametrem będzie tu woda - dostępność, stężenie kluczowych dla rozwoju pierwiastków, związków. Sąsiad śmieje się , że dobrą robotę odwala modrzew a raczej to co z niego spada - igły, gałązki, szyszki. Bo nie ukrywam, że nie latam co rano i nie wyciągam wszystkiego co spadło do wody. Czy ma rację ? Może jakiś "mędrzec" nam odpowie. Pozdrawiam.

Gosik - 2011-06-05, 21:34

Moje są w doniczkach z mieszanką ziemi ogrodowej ( mam czarnoziem ), piasku i gliny-kwitną ładnie, ale liści tylko po parę sztuk :((
neron87 - 2011-06-06, 17:32

Mój nenufar różowy rośnie od jakiś 4 lat i co roku ma po 3 -5 kwiatów przy tym jakieś 70 liści ale dopiero w drugiej połowie. Na dzień dzisiejszy ma jakieś 15 Listów...
aquarius - 2011-06-07, 14:56

Cytat:
Szanowne grono przypominam, że to galeria Aquariusa

To tylko taki mały szczegół... :-D

ps.Zaraz pójdę i policzę liście moich lilii :evil: bo to zdaje się główny temat dyskusji ;)

[ Dodano: 2011-06-07, 16:25 ]
Mała aktualizacja, kilka nowych kwiatów się ukazało:
i nawet rogatek ładnie "ruszył" do góry
A co do liści to jest ich ok 290 ;) ale z 5 donic. Pozdrawiam.

Gosik - 2011-06-07, 23:06

fantastycznie wyglądają te lilie, no i masz też różowe-pięknie :brawo:
Vanka - 2011-06-08, 09:06

Gosik napisał/a:
fantastycznie wyglądają te lilie

Wyglądają fantastycznie, ale świadczy to o tym, że mają również ciasno. Usuwaj te starsze, bo młodsze będą przygniatać i te pod spodem zaczną się rozkładać.

aquarius - 2011-06-08, 19:36

Wiem, wiem, ale ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu. Ale przycinka jest nieunikniona. To fakt nie podlegający dyskusji. ;) Pozdrawiam.

[ Dodano: 2011-06-09, 19:47 ]
Dziś, mimo deszczu, pokazały się nowe ślicznotki ;)

A kolejne w drodze :)

aquarius - 2011-06-11, 20:39

tak było rano
nieco później: i szaleństwo ;)

i ważka (ledwo widoczna niestety)

i niezwiązane z oczkiem ale też ładne ;)

Ciasno jest, ale jeszcze 1,5 tyg. i urlop i wreszcie znajdzie się czas na "małe" porządki. Pozdrawiam.

Vanka - 2011-06-11, 20:55

aquarius napisał/a:
i szaleństwo

Bardzo to ładnie wygląda :) .

Gosik - 2011-06-11, 21:53

ślicznie i te lilie piękne :brawo:
aquarius - 2011-07-11, 20:32

Urlop rozpoczęty ;) :

wykopane zostały iglaki przy prawej ściance oczka (widoczne na ostatnim zdjęciu), zasłaniały oczko już coraz bardziej. A jutro maska, płetwy i porządek w wodzie :-D "małą" przycinkę już koniecznie trzeba zrobić bo liście już wychodzą z oczka. Zastanawiam się co by tu ładnie wyglądało, może macie jakieś sugestie ?? Pozdrawiam serdecznie.

Vanka - 2011-07-11, 20:39

aquarius napisał/a:
Zastanawiam się co by tu ładnie wyglądało,

Zrobisz co chcesz, ale jak dla mnie oko zyskało na przestrzeni :good: wysyp żwirem i będzie gitarra ;)
A dalej od oka można jakieś byliny, ale ja jestem monotematyczna, więc żurawek, host i liliowców ;) nie muszę rekomendować :roll:

aquarius - 2011-07-11, 20:59

Vanka napisał/a:
jak dla mnie oko zyskało na przestrzeni :good:

No taki był główny zamysł działań, aby bardziej je wyeksponować bo powoli chowało się za igłami.

123mielony - 2011-07-12, 18:19

Te lilie to kolego masz piękne,wielkość i soczystość zieleni świadczy o tym że dobrze im u Ciebie.
mmaciejrock2 - 2011-07-12, 18:52

Różowe lilie prezentują sie świetnie, Twoje lilie wyglądają jak u mnie we Wrocławiu te z Ogrodu Japońskiego :-D

Gosik - 2011-07-12, 20:40

Posadziłabym żurawki-prezentują się super ( zobacz u Vanki ), albo wysyp korą.
aquarius - 2011-07-12, 20:54

Witam, kora będzie na pewno, ale dzisiejszy plan kończenia terenu wokół oczka jak i samego oczka nie wypalił. (Przywieźli drewno do kominka no i była mała rąbanka ;) ) Jutro walczymy dalej z oczkiem. Pozdrawiam.
aquarius - 2011-07-14, 19:21

W końcu się zabrałem za "małe" porządki w oczku :
Rwania było bez końca: Odsłoniło się mnóstwo pąków które wcześniej na pewno nie dały rady by się przebić. A to na jutro:
A to już efekty zabawy aparatem po deszczu:

I podgląd całości, lecz przez deszcz jeszcze nie udało się zrobić wszystkiego, pozdrawiam. ;)

AurorA - 2011-07-14, 20:18

rośliny trzeba dzielić przesadzać i przerzedzać bo w przeciwnym razie po osiągnięciu szczytu wzrostu zaczynają zamierać i jak jak się zaniedba giną na amen.
aquarius - 2011-07-14, 20:33

AurorA napisał/a:
rośliny trzeba dzielić przesadzać i przerzedzać bo w przeciwnym razie po osiągnięciu szczytu wzrostu zaczynają zamierać i jak jak się zaniedba giną na amen.

Święta prawda, u mnie było już na skrajnej granicy zaniedbania - cóż zrobić, czasu zawsze brakuje :evil:

Gosik - 2011-07-14, 21:48

Teraz to nareszcie i oczko przejrzało na oczy :good: nawet ślimak zobaczył, że siedzi w Polsce, a nie znajduje się w Tajdze i już rogi pokazał :hehe:
aquarius - 2011-07-16, 23:25

Gosik napisał/a:
nawet ślimak zobaczył, że siedzi w Polsce, a nie znajduje się w Tajdze i już rogi pokazał :hehe:

No nie tylko on ;) Prace niemalże na ukończeniu, okolica uporządkowana, w oczku też, a oto efekty:

kordiankw - 2011-07-17, 06:37

Miód, malina
mmaciejrock2 - 2011-07-17, 09:15

O widze że porządki w ogrodzie poszły sprawnie i szybko :) Odrazu jest na czym oko zawiesić :piwko:
aquarius - 2011-07-17, 18:47

kordiankw napisał/a:
Miód, malina

eeee, bez przesady, jest jeszcze sporo do zrobienia, ale na pewno jest lepiej niż było. Choć nie powiem, miłym jest jak ktoś chwali i docenia włożony wysiłek. Zrobiło się więcej przestrzeni i same oczko stało się bardziej widoczne i wyeksponowane. A poza tym przyznam, że ostatnio coraz więcej myślę o strumyku, ale to na razie w fazie luźnej koncepcji ;)

samuraj - 2011-07-17, 20:41

aquarius napisał/a:
Zrobiło się więcej przestrzeni i same oczko stało się bardziej widoczne i wyeksponowane.

Bardzo ładnie jest u Ciebie :good: często bywam w K-K , może kiedyś wproszę się na kawkę ;) :P

mmaciejrock2 - 2011-07-17, 20:56

Ja też myśle o zrobieniu strumyka, ładne i funkcjonalne, w każdym oczku sie przyda :)
ewa535 - 2011-07-17, 22:45

Aguarius ! superaśno ! Najbardziej mnie urzekła trzecia fotka - ten stary modrzew ? tak chylący się nad zielenią trawy. Romantycznie !
Elendil - 2011-07-18, 07:00

Widoczny postęp na plus po ostatnich pracach :brawo:
aquarius - 2011-07-18, 09:41

samuraj napisał/a:
Bardzo ładnie jest u Ciebie :good: często bywam w K-K , może kiedyś wproszę się na kawkę ;) :P

Nie ma sprawy, zapraszam serdecznie. Jutro wyjeżdżam na 3 tyg. ale później jestem już w domu ;)
Cytat:
ten stary modrzew ? tak chylący się nad zielenią trawy. Romantycznie
Szczególnie wygląda po deszczu kiedy ciężkie, mokre gałęzie sięgają trawy. ;)

Pozdrawiam.

aquarius - 2011-08-11, 19:39

Kilka pourlopowych zdjęć, na więcej niestety paskudna pogoda nie pozwala, słońce pokazuje się na sekundę i znika :???: . Oczko zarosło i żyje swoim własnym rytmem. Pozdrawiam.

no i modrzew ;)

Vanka - 2011-08-11, 19:43

Pięknieje Twoje oczko i wcale nie widać tej jesieni co zagościła do nas przedwcześnie :)
ewa535 - 2011-08-11, 20:48

Fajne niebo uchwyciłeś.
Lilie to chyba będziesz dzielił na wiosnę ?
Gotują się do wyjścia z oczka ;)

alibaba - 2011-08-11, 21:59

Pięknie zarośnięte oko :good:
Gosik - 2011-08-12, 08:42

Czy na drugim zdjęciu to Rudzik?
aquarius - 2011-08-12, 20:12

Nie wiem co to za fruwak, ale kąpał się przednio, niestety zauważyłem go już pod koniec i nie zdążyłem zrobić dobrych zdjęć, jedynie takie:

A jeśli idzie o jesień, to niestety widać ją już na każdym kroku :x

ewa535 - 2011-08-12, 20:54

Na pewno młodziak tegoroczny-po dziobie widać, ale jakiś taki nie jak kos. ten ogon taki rdzawy i zdaje się , że ma białawe pierze na brzuchu.
Gosik - 2011-08-15, 19:39

Zdjęcia super-nie wiem co to za gość Cię odwiedził, ale kąpiel widać mu się spodobała :piwko:
aquarius - 2011-08-18, 21:16

Minął kolejny tydzień, znowu wszystko zarosło, jesień króluje, choć dzisiaj odrobina lata wróciła. ;)

Damiano - 2011-08-18, 21:33

ale super a u mnie lilia ma 2 lata i teraz i rok temu miała max 8 liści i na 2 dzień następne żółkną i wychodzą nowe i tak w kółko a ty masz super zarośnięte
aquarius - 2011-08-19, 19:52

może to kwestia podłoża, ja mam lilie posadzone w ziemi ogrodowej wymieszanej z torfem a na sam spód jeszcze dałem ziemi z kompostownika, ale tak było ok 3 lat temu, teraz już rosną w mule. W przyszłym roku mam zamiar wymienić folię i trochę poprawić brzegi to się pewnie okaże gdzie sięgają ich korzenie.
aquarius - 2011-08-22, 11:14

Ranny gość przy oczku, niestety ciągle się skubaniec ruszał i ciężko mu było zrobić zdjęcie ;)

Gosik - 2011-08-22, 12:21

Ranny czy Poranny?, bo to wielka różnica, a nie widać, aby było gdzieś skaleczony.
aquarius - 2011-08-22, 12:41

Gosik napisał/a:
Ranny czy Poranny?, bo to wielka różnica, a nie widać, aby było gdzieś skaleczony.

Przepraszam poranny oczywiście ;)

aquarius - 2011-08-27, 20:29

Kilka zdjęć w ten upalny dzień :

a lilie jak to lilie znowu szaleją ;)

aquarius - 2012-06-23, 23:17
Temat postu: Kolejny rok mija - a lilie jak szalały tak szaleją :)
Witam, szaleństwo się rozpoczęło ;) Znów lilie z oczka wychodzą. Co prawda po zimie padły dwie sztuki posadzone najpłycej oraz jeżogłówka, ale coś tam posadzę innego. Przęstce też się trochę "oberwało" ale powoli już dochodzi do siebie. Na wiosnę ok 80% wody wymienione. Ile szlamu nie pytajcie ;) . Pozdrawiam Wszystkich.

Ondrasza - 2012-06-23, 23:26

aquarius napisał/a:
Nie wiem co to za fruwak, ale kąpał się przednio, :x

To kopciuszek:) Tak się nazywa ten fruwak.

Bartosz_n - 2012-06-24, 14:48

aquarius,
:brawo: :brawo: :good: piękne lilie.

aquarius - 2012-06-24, 17:54

Cytat:
:brawo: :brawo: :good: piękne lilie.

Dzięki. Rosną jak wściekłe. Za kilka dni znów muszę "trochę" przetrzebić liście bo kwiaty nie mają miejsca. Jak ktoś ma sprawdzony sposób na ich lekkie spowolnienie, to z chęcią skorzystam. ;)

Cytat:
To kopciuszek:) Tak się nazywa ten fruwak.
.

Dobrze, że zawsze znajdzie się tu Ktoś mądrzejszy ode mnie i mnie oświeci. Dzięki ;)

rewi - 2012-06-24, 17:59

aquarius napisał/a:
Dzięki. Rosną jak wściekłe. Za kilka dni znów muszę "trochę" przetrzebić liście bo kwiaty nie mają miejsca. Jak ktoś ma sprawdzony sposób na ich lekkie spowolnienie, to z chęcią skorzystam. ;)
Ja zazdroszczę kopa czym Ty je tak dokarmiłeś, że śmigają jak oszalałe? Zdradź nam swoją tajemnice ;)
Nie szkoda Ci tych pięknych lilii zatrzymywać co niektórzy marzą o takich a Ty chcesz przystopować je zostaw są piękne! :piwko:

aquarius - 2012-06-24, 18:14

Cytat:
Zdradź nam swoją tajemnice

Nie ma problemu, to żadna tajemnica ;) . Kilka lat temu posadzone były w donicach wypełnionych ziemia ogrodowa+torf+kompostownik. Choć sprzedawca zdecydowanie nie polecał innego podłoża od gliny z piaskiem. Cóż, po wieloletnich doświadczeniach z roślinami akwarystycznymi, podłożem, substratami, nawozami etc. postawiłem na swoim. W tym roku w planach była przebudowa oczka oraz wymiana folii, lecz po drodze wyskoczył zakup pieca CO oraz kilka innych wydatków i plany uległy zmianie, skończyło się na podmianie wody. Po wypompowaniu wody, okazało się, co z resztą już przypuszczałem, że lilie zapomniały dawno co do doniczki i teraz rosną w mule. Co roku modrzew zostawia w oczku mnóstwo igieł, część z nich staram się odłowić, ale większości nie jestem w stanie. Więc podejrzewam, że substancji pokarmowych na dnie nie brakuje ;) z czego chętnie korzystają rośliny. Kolejną sprawą jest woda, która pochodzi z własnej studni. Jest to woda bardzo bogata w żelazo, na początku ( po wymianie )glony wygrywają, ale po ok 3 tygodniach jak "bestie" ruszyły są bez szans i woda z każdym dniem się klaruje. Nie stosuję żadnej chemii do oczka, ani też nawozów - oto cała tajemnica ;)

ewa535 - 2012-06-25, 15:35

Jak zwykle urokliwie bardzo ! A lilia szok po prostu !
i właśnie a'propos niej mam do Ciebie pytanie ?

aquarius napisał/a:
może to kwestia podłoża, ja mam lilie posadzone w ziemi ogrodowej wymieszanej z torfem a na sam spód jeszcze dałem ziemi z kompostownika, ale tak było ok 3 lat temu, teraz już rosną w mule. W przyszłym roku mam zamiar wymienić folię i trochę poprawić brzegi to się pewnie okaże gdzie sięgają ich korzenie.

1. Czy wyciągnąłeś je z koszy i po prostu postawiłeś na dnie ?
2. Ile sezonów już tak masz?
3. Jak się ma takie "posadzenie" do czystości wody ?
4. Czy skoro one są po prostu na dnie, to czy Ty je jakoś nawozisz ?

Nurtuje mnie to wszystko ponieważ moje lilie w przyszłym roku będą potrzebowały o tyle większych doniczek, że nie ma niestety dla nich takich półek.W związku z tym tak kombinuję, czy ich wtedy po prostu nie wpuścić na dno ? Nie mam niestety wiedzy jak z nimi postępować właśnie w kwestii nawożenia?
Czy skutkiem tego właśnie jest tyle liści a tylko jeden kwiat? Zbyt dużo azotu w proporcjach z innymi składnikami potrzebnymi do obfitego kwitnienia?

aquarius - 2012-06-25, 20:44

Witam,
I już odpowiadam:
Cytat:

1. Czy wyciągnąłeś je z koszy i po prostu postawiłeś na dnie ?

Zostawiłem w doniczkach, ale lilie były wtedy dosyć małe, a doniczki takie bardzo płaskie, czarne plastikowe siatkowane. I z tego co zauważyłem korzenie przeszły dziurami i wiją się po dnie, a główny trzon (korzeń, bulwa czy jak się fachowo zwie) po prostu "przeszedł" górą doniczki. Coś jak na rysunku :

Uploaded with ImageShack.us

Cytat:
2. Ile sezonów już tak masz?

Będzie ze 4 lata od posadzenia. A od 2 tak szaleją.
Cytat:

3. Jak się ma takie "posadzenie" do czystości wody ?

Nie narzekam. Tej wiosny podmieniałem wodę i czyściłem płytszą część po raz pierwszy od 4 lat. Trochę syfu się zebrało. Ale woda utrzymuje się klarowna. Zaraz po podmianie trochę zakwitła, ale teraz jest już całkiem dobrze. Wychodzę z założenia, że ogród, oczko to nie laboratorium, tu sterylność nie ma racji bytu. Czasem naturze trzeba pomóc, ale też nie przeszkadzać za dużo.

Cytat:
4. Czy skoro one są po prostu na dnie, to czy Ty je jakoś nawozisz ?

Nie nawożę. Przy posadzeniu, miałem jeszcze zapas kulek gliniano-torfowych z akwarium to dostały pod korzeń (4 lata temu) i od tej pory nic, żadnych dopalaczy ;) . Zdaniem sąsiada to zasługa modrzewia i jego zrzutek każdego roku. I chyba coś w tym jest, zawsze na wiosnę po zejściu lodu, woda ma lekko brązowy kolor, jak po torfie. Nie robiłem żadnych testów PH wody, może to jest kluczowy parametr :idea: . Pozdrawiam.

ewa535 - 2012-06-25, 23:37

Dziękuję Ci bardzo , skoro to działa to chyba będę kombinować podobnie w przyszłym roku.
Ciekawe tylko co ja zrobię jak z upływem lat zarosną całe dno i się "przyssają" do folii ? ;)