Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Dużu filtr do dużego oczka.

Daoch - 2007-04-17, 14:34
Temat postu: Dużu filtr do dużego oczka.
Poszukuję producenta lub dystrybutora filtrów do wody który miałby w swojej ofercie filtry do dużych stawów od 60000l w góre.Za jakieś linki lub adrs z góry bardzo dziękuje!!!! :pa:
Mazur - 2007-04-17, 14:36

ja się nie znam ale tak sobie myślę że przy takim akwenie to najlepszym filtrem są rośliny a zimą ewentualnie dotlenianie.
IzNoGooD - 2007-04-17, 17:06

ja tez sie nie znam ale z tego co czytam nie najlepiejlepszy by byl dla ciebie zrobiony samemu filtr grawitacyjny wielokomorowy ??
Ernest - 2007-04-17, 18:40

Cytat:
Poszukuję producenta lub dystrybutora filtrów do wody który miałby w swojej ofercie filtry do dużych stawów od 60000l w góre.Za jakieś linki lub adrs z góry bardzo dziękuje!!!!

Ja jak bym miał taki zbiornik i bardzo chciał mieć filtr to wybudował bym oczko powiedzmy 5000-6000 litrów i zaadoptował jako naturalny filtr,obsadzając odpowiednimi roślinami :)

Maikler - 2007-04-17, 20:14

A to w ogóle są takie filtry? Możesz spróbować u producenta filtrów do basenów, tyle że to kosmiczna cena i nie wiem czy nadawałoby się do oczka. :?
krzych0719 - 2007-04-17, 21:25

Witam. Do dużych oczek i stawów filtry są wykonywane na miejscu w formie złoża zraszanego i zbiorników osadnikowych. Widziałem takie rozwiązania na stawie rybnym przerobionym na staw kąpielowy i ozdobny. Aby wyliczyć potrzebną ilość miejsca pod takie filtry należy podać kilka danych takich jak dlębokości, rodzaj uszczelnienia dna i brzegów, nasłonecznienie, stały dopływ substancji organicznych, źródła zasilania w wodę, sposób użytkowania zbiornika, parametry i termika wody. Zasadnicze pytanie - jaki cel ewentualny filtr ma spełnić? Uzyskanie przejrzystej wody jest celem dosyć łatwym do osiągnięcia.
Pozdrawiam

AurorA - 2007-04-17, 23:30

Duże filtry produkuje aquanurt.
http://www.aquanurt.com.p...og&w=&d=3&d1=45
filtr do oczka 60 tys litrów kosztuje 4 108,00 zł
a do oczka 120 tys l 7 149,20 zł
d 200 tys l 14 800,00 zł
Chyba lepiej zrobić mniejsze oczko i zaadoptować jako filtr glebowo korzeniowy.
Wyjdzie taniej i o wiele estetyczniej

Aquael zaś produkuje pondmodule to moduły dostarczane na paletach - można je ze sobą łączyć i w efekcie uzyskać filtr prawie do każdego stawu.

JAREK G - 2007-04-18, 21:23

Ernest napisał/a:
Ja jak bym miał taki zbiornik i bardzo chciał mieć filtr to wybudował bym oczko powiedzmy 5000-6000 litrów i zaadoptował jako naturalny filtr,obsadzając odpowiednimi roślinami :)

Ja zrobiłbym tak samo :good: i tak jak napisał AurorA, wyjdzie taniej i estetycznie :)

killer1558 - 2007-04-19, 07:56

o ile pamiętam to znajdziesz tu coś dla siebie http://www.filtrystawowe.republika.pl/
vivit - 2007-04-19, 09:00

Sam używam takich filtrów i muszę powiedzieć, że to dobre i dość tanie rozwiązanie w porównaniu do markowych produkcji. Przynajmniej u mnie sprawdza się i dobrze filtruje.
Przemo - 2007-05-06, 08:17

Jaka jest średnia cena wykonania takiego filtra moje oczko ma ok 40-50tyś litrów miałem już zwykły filtr ale nie pomogło.I czy taki filtr musi chodzić na okrągło czy raz na jakiś czas po oczyszczeniu wody bo później z prądem nie wyrobie :)
Pawel Woynowski - 2007-05-10, 11:17

Przemo napisał/a:
Jaka jest średnia cena wykonania takiego filtra moje oczko ma ok 40-50tyś litrów miałem już zwykły filtr ale nie pomogło.I czy taki filtr musi chodzić na okrągło czy raz na jakiś czas po oczyszczeniu wody bo później z prądem nie wyrobie :)

Możesz wykonać TAKI filtr, we własnym zakresie, zwiększając ilość komór filtracyjnych, łącząc ze sobą kilka komór filtracyjnych i chowając całość w gruncie.Ten rysunek to tylko schemat filtra w kilku konfiguracjach, a nie rys techniczny.