Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Skimmer

IzNoGooD - 2007-04-16, 12:15
Temat postu: Skimmer
Mam pytanie czy ktos moze uzywa tego urzadzenia (skimmera) w swoim oczku jako ze nie dysponuje zbyt duzym funduszem chcialbym sie dowiedziec czy jest to zakup przydatny ??? czy ktos moglby sie podzielic swoim doswiadczeniem :) bylbym zobowiazany. Acha i czy moze ma ktos ten model http://www.mojeakwarium.c...products_id=257 bo jest to najtanszy jaki mi sie udalo znalesc ale nie wiem czy sie nadaje do czegokolwiek.

Ps. Zastanawiam sie nad kupnem skimmera bo moi rodzice nie maja ochoty siedziec przy oczku a ja mieszka w innym miescie dlatego wyciaganie czegokolwiek sitkiem odpada :???: .

Maikler - 2007-04-16, 13:16

Przydać się zawsze przyda. To urządzonko rzeczywiście działa, tyle że szpeci oczko. Jak chcesz taniej to możesz spróbować skonstruować takie coś samemu. ;)
IzNoGooD - 2007-04-17, 13:26

samemu to dopiero wyjdzie nieestetycznie ;p ale jak dziala to bede musial nabyc :) dzieki
AurorA - 2007-04-19, 00:35

Uwaga na roślinki pływające bo wciąga.
msjk - 2007-05-21, 08:38

dobrze mam juz skimmer tylko pytanie jaka pompe najlepiej do niego podlaczyc ??
jakie pompy maja wejscie do zasysania wody ??

AurorA - 2007-05-22, 22:47

np. Polskie Aquael po zdjęciu koszyka i gąbki można podłączyć wąż.
killer1558 - 2007-05-22, 23:03

a ja zastanawiałem się czy nie użyć go jako odkurzacza :P
Hania - 2007-05-23, 11:07

Michał, a jak zrobic to samemu?
art1234 - 2008-05-15, 10:45
Temat postu: więc
więc z tego co rozumiem jak mam pompę PFN 3500 to po zdjęciu obudowy i gąbki mogę ją podłączyć do skimmera i będzie dziłać ?

a jak go zrobić samemu?
Artur

Pawlak - 2008-05-15, 10:50

Kombinuj ;) bierzesz rurę ,w jedną stronę wkładasz korek i robisz przy dnie otwór na wlot pompy ,wkładasz do oczka tak żeby rura była 1cm pod powierzchnia wody ,ale jak poziom wody opadnie to pompa będzie działać na sucho więc trzeba zrobić parę otworów na dole ,tak ma mój znajomy ,ale lepiej go kupić :P
art1234 - 2008-05-15, 13:18
Temat postu: a ja tak myślę
wezmę 5l wiaaderko po farbie zrobię w nim dziurę w dnie na wąż od pompy i połączę wężem ok 2 m elastycznym żeby sobie mogło opadać wraz z opadnięciem poziomu wody.
do wiaderla 5l dopasuje koszyk (taki jak "w robotach kuchennych" używa się do odwirowania np sałaty z wody poprzez ręczne kręcenie.
do wiaderka w którym jest ta siatkowana konstrukcja z plastiku ok 5 cm od brzegu kubełka(trzeba będzie tylko przykryć wierzchnią otwatrą część koszyczka-siatkowanej konstrukcji jakąć grubą gąbką lub zupełnie przykryć) przyczepię pływaki styropianowe i obok pływaków styropianowych wytnę (tak jak było to w zamkach w takie ząbki tam gdzie nie ma styropianowych pływaków) ząbki
więc pływaki bedą nad wodą, jak woda się obniży to i skimer się obniży automatycznie, a woda będzie przepływać przez wycięte ząbki w wiaderku do koszyczka na którym zatrzymają się wieksze farfocle żeby sie pompa nie zatkała.
Ciekawe czy będzie to działać jak myżlicie?

Artur

Emkat - 2008-05-30, 09:49

Witam.

a ja mam pytanie,
jaki przeplyw powinna mieć pompa ?
obecnie mam zamontowną Aqua szut P 001 o przepływie 2000l/h i bardzo słabo zasysa...

pozdrawiam

olenka - 2008-05-30, 12:40

A jaki masz skimer ? (i czy ta pompka obsługuje tylko jego czy jeszcze coś ?)
Emkat - 2008-05-30, 17:33

taki z plastiku :piwko:
normalnie w sprzedaży po około 100 pln

do pompy podłączyłem tylko skimer, zdemontowałem koszyk i gąbkę, wąż połączeniowy ma około 50 cm, także powinno zasysać jak ta lala...

zastanawiam się nad mocniejszą pompą, ale właśnie nie wiem jak mocną ...

pozdrawiam

olenka - 2008-05-30, 21:08

Wszystkie skimery są z plastiku .Prawie każda firma ma inny rodzaj skimera ,są stojące, pływające, przybrzeżne, z własnymi pompami , itp itd . rodzaj skimera i moc dobiera się do powierzchni oczka .Kupując w sklepie na opakowaniu musiała być informacja do jakiej pompy należy go podłączyć .Jeżeli nie pamietasz - sprawdz w internecie .Jeżeli nie zna się podstawowych danych lub nazwy urządzenia trudno coś Ci doradzić .Ja ze swojego skimera jestem baaaaaaaaaaaaardzo zadowolona -działa rewalacyjnie !!!!!
pka33 - 2008-05-30, 21:26

Mam pytanko trochę nie z tematem ale muszę to wiedzieć. Jak wkładam rękę do wody to czuje delikatne mrowienie w wodzie mam tylko pompę czy to może być przebicie w pompce a jeśli tak to co zrobić. :? :?
olenka - 2008-05-30, 21:42

Wyłącz pompe i sprawdz czy nadal czujesz to mrowienie w wodzie .Jeżeli okaże się, że to pompa - ? Zlokalizuj usterke,obejrzyj dokładnie pompe (może to kiabel ),-jeżeli nie masz jakiegoś "fachowca " w domu to pomyśl o nowej pompie .Woda i prąd to złe połączenie .
Na forum jest dział poświęcony bezpieczństwu (prądzie )przy oczku -warto tam zajrzeć!

Emkat - 2008-05-31, 09:15

ok :-D

Skimmer Aqua Szut - pływający z kotwiczką połączoną łańcuszkiem
Producent zaleca dwie pompy - kaskada 3600 lub 7000, ale wiadomo jak to jest, każdy swoje chwali...

Proszę o poradę odnośnie przepływu, powierzchnia oczka około 12 m2 - 10 tys litrów.

też chcę być baaaardzo zadowolony

pozdrawiam

olenka - 2008-05-31, 23:37

Emkat napisał/a:
ale wiadomo jak to jest, każdy swoje chwali...

...nie chodzi tu o chwalenie swojego ale o dostosowanie skimera do wymaganej mocy pompy i odwrotnie.Podłączając pompe PO 001 -efekt będzie mizerny albo żaden ,po prostu pompa jest za słaba ,nie ma siły zasysać odpowiedniej ilości wody.Może być to innej firmy ale o zalecanej mocy.Trzeba pamiętać również o częstym czyszczeniu skimera -tzn koszyka skimera -jeżeli są w nim brudy,listki itp jego wydajność spada.Ja mam skimera już drugi rok i nie wyobrażam sobie obecnie oczka bez tego urządzenia!!!!!!!!!!!!!!.Zbiera wszystkie śmieci z powierzchni zanim zdażą spaść na dno.

olenka - 2008-06-01, 09:24

c.d. najlepsze efekty przynosi podłączenie ---skimer +pompa +filtr .Skimer zbiera wszystko z powierzczni ale zatrzymuje tylko w koszyku większe kawałeczki a reszta idzie do filtra.
Emkat - 2008-06-01, 11:28

wybrałem i zainstalowałem Kaskadę 7000 i był to super wybór...przepływ odpowiedni a do tego na wylocie zamontowałem filtr, który normalnie jest na wlocie pompy...

pozdrawiam

marek3232 - 2008-06-01, 21:21

Cytat:
.Skimer zbiera wszystko z powierzczni ale zatrzymuje tylko w koszyku większe kawałeczki a reszta idzie do filtra.

Olenka jak możesz wklej pare fotek tego skimera z jego pracy ;)

olenka - 2008-06-04, 22:55

dwa dni pracy skimera

Feni-X - 2015-11-20, 09:18
Temat postu: skimmer do oczka wodnego
jak chcecie wiedziec jak zrobic skimmer do oczka wodnego to na youtube jest filmik;
skimmer z wiaderka i doniczki. działa super i jaka oszczednosc. :-D