| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Przetacznik bobowiczek
phalina - 2006-05-24, 18:23 Temat postu: jak nazywa się ta roślinka? przetacznik bobowniczek
:Witam serdecznie.to znowu ja .mam u siebie roślinę która rośnie na głebokości 10cm w wodzie.Bardzo ładnie rośnie w strefie bagiennej.Nigdzie nie znalazłam jej nazwy Może ktoś wie i mi powie.Pozdrawiam i dziękuje.
ZiK - 2006-05-24, 21:35
to chyba Mięta nadwodna (Mentha aguatica).
[ Dodano: 2006-05-24, 22:41 ]
phalina, masz tu link http://oczkowodne.net/flora1.php#mentha porównaj czy to ta roślinka bo twoje zdjęcie jest troche male i niewyraznie ja widać.
Pawel Woynowski - 2006-05-24, 23:38
Też yślę że to mięta nawodna. Czy pachnie ostro po roztarciu liści. Tylko uważaj, to roslina bardzo ekspansywna potrafi szybko się rozprzestrzeniać i jest potem bardzo trudna do utrzymania jej w ryzach. Swoją zlikwidowałem 3 lata temu i nadal pokazują mi sie gdzie niegdzie jej kłącza z młodymi roslinkami. Tępię ją ostro, bo z powodu braku czasu (praca w delegacji) trzy lata temu zdominowała mi kilka roślin zagłuszając je całkowicie. Wylazła z pojemnika i rozprzestrzeniła sie po części ogrodu wokół oczka.
AurorA - 2006-05-25, 00:38
Mięta wygląda inaczej i nie kwitnie o tej porze roku.
Ja obstawiam przetacznik bobowniczek.
ZiK - 2006-05-25, 09:04
AurorA, masz chyba racje że to nie mięta tylko przetacznik bobowniczek.
phalina, sam sprawdż co to za roślina porównaj je obie miętę i prztacznika.
tu masz link: http://www.atlas-roslin.p..._beccabunga.htm
phalina - 2006-05-25, 10:40
dziękuje wam ,to jest przetacznik bobowiczek ,mięte mam on mocno pachnie,bardziej niż ta ogrodowa którą się pije.Mam jeszcze jedną podobną do tej też rośnie w wodzie i na moim bagienku,tylko jej liście są podłużne,też kwitnie na niebiesko tylko tam może 3 tyg.później.Teraz nie mam zdjęcia jak zrobię to wtedy może wyśle.Ale jeszcze poszukam w atlasach. (może znajdę)
Ernest - 2007-04-15, 18:00 Temat postu: Przetacznik bobowiczek Dawid porównaj
Występuje nad wodami stojącymi i płynącymi
DAwid - 2007-04-16, 13:51
No troche nie podobne
Ale takie chyba tez tam widzialem albo cos zblizonego do tego
Jak tam kiedys podskocze to zrobie fotke
AurorA - 2007-04-16, 16:57
Podobna jest mięta wodna, jednak jej listki po roztarciu mocno pachną.
DAwid - 2007-04-17, 14:36
| Cytat: | | Podobna jest mięta wodna, jednak jej listki po roztarciu mocno pachną. |
i własnie w tym problem bo to ani troszke nie pachnie niczym
AurorA - 2007-04-17, 23:39
To okaże się jak zakwitnie. Wówczas nie będzie wątpliwości.
wojtek1987 - 2007-05-27, 12:35
Mięta wodna ma takie jakby pluszowe listki( pokryte drobnymi włoskami
). A to na zdjęciu błyszczy.
AurorA - 2007-05-27, 13:17
kwitnący bobowniczek - teraz wszystko powinno być jasne
kwiaty wielkości niezapominajek
DAwid - 2007-05-27, 16:31
| Cytat: | | teraz wszystko powinno być jasne |
jednak to nie a tamto co mialem zmarnialo mi w oczku calkowicie ale jak znajde czas (ktorego teraz niemam ) to podskocze tam i porobie foty co to bylo
killer1558 - 2007-05-27, 18:33
| AurorA napisał/a: | | kwitnący bobowniczek - teraz wszystko powinno być jasne |
Arku ja byłem wcześniej
http://forum.oczkowodne.n...r=asc&start=240
tylko nie w tym temacie co trzeba u mnie już przekwita a tu fota niezapominajki zrobiona dziś dla porównania kwiatów
Bolekso - 2016-02-11, 20:23
Temat właściwie archiwalny ale odgrzeję go.Sprawdziłem moje oczka. W oczku przykrytym folią przetacznik bobowniczek wygląda tak jakby wcale nie było zimy.Piękna zieleń, pełno ulistnionych pędów.W kastrze budowlanej wrzucony do wody zachował zielone pędy i liście pomimo że woda zamarznięta.Niepozorna ale cenna roślina, szybki wzrost świadczy o dużej zdolności do oczyszczania wody.
Pozdrawiam ! Bolek
|
|