Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko DAwida

DAwid - 2007-04-14, 20:12
Temat postu: Oczko DAwida
Obiecałem zamiescic na forum zdjecia mojego oczka wiec dzisiaj postanowiłem to zrobic :P

Wiec tak oczko ma wymiary 2.5mx2m i głebokosc sam dokładnie niewiem ale gdzies ok 120cm ;)
Rośliny:
wszystko co tylko znalazłem (wszystkie rośliny pozyskalem z naturalnych zbiornikow)
wiekszosci nazw nieznam ;) ale w miare dodawania aktualnych zdjec bedziecie sami widziec jakiem mam rośliny :P
Obsada ryb:
6 karasi czerwonych
3 złote linki
3 złote orfy
i chyba 3 dzikie karasie

Oczko niejest doskonale i ciągle przechodzi modernizacje :P
A wiec:

brzeg północno wschodni

brzeg zachodni

całość

widok za mini kaskady ktora bedzie w najblizszym czasie przerabiana :P

brzeg południowo wschodni

równiez tylko z innej perspektywy :P

Dzisiaj wyłowłem jedna rybke w celu sprawdzenia czy niema jakiegos pasozyta bo wydawalo mi sie ze ma ale nie miała (jak widac to chyba samiczka pełna od ikry) jak widac podbierak własnej roboty z firanki :hehe:

i równiez brzeg zachodni tylko bardziej widoczny

Zdjecia dzisiejsze jak widac rośny jeszcze nie ursły ale mam nadzieje ze juz niedługo sie zazieleni tak jak na forum :P
Wokoło oczko tez narazie pusto ale w lecie to istny busz :-D

Oczko niejest doskonałe wiec czekam na komentarze :pa:

Ernest - 2007-04-14, 20:17

Dawid w końcu :P .Jest :good: Ja czekam na nowe foty :yess:
Łuki18 - 2007-04-14, 21:02

Ładne oko. Moje BYŁO brzydsze :bum:
Czekamy na nowe fotki
:pa:

seba - 2007-04-14, 21:06

Fajne oko :good: jak Ernest czekam na nowe foto :good:
JAREK G - 2007-04-14, 21:14

Wreszcie żeśmy się DAwid, doczekali :brawo:
DAwid napisał/a:
Oczko niejest doskonale i ciągle przechodzi modernizacje
Ja tam nic nie widzę żeby było do modernizacji dla mnie jest OK. :good: :)
samuraj - 2007-04-14, 21:29

no i doczekaliśmy się fotek :-D jak dla mnie bardzo fajne oczko :brawo: oczywiście jak wszyscy czekam na dalsze fotki :P
killer1558 - 2007-04-14, 22:34

a tak się skrywałeś z tym pokazaniem fot a tu bomba :) :good: dawaj na bierząco coś nowego
AurorA - 2007-04-14, 23:42

Z każdej strony wygląda jak zupełnie inny zbiornik. Jak roślinki urosną dodadzą mu uroku.

ps. Dawid przetacznik dostałem już od Hubetra, a on od Ernesta - to chyba z killerowych mokradeł - będzie i cząstka w moim oku :)

killer1558 - 2007-04-15, 00:03

niestety nie z killerowych :P Sebastian miał mi przywieść też ale chyba 3 dni wcześniej sam znalazłem miejsce ;)
Ernest - 2007-04-15, 04:32

Przetacznik rośnie 300 metrów od mojego bloku w strumyku który wpada do stawu w parku miejskim :P

Z Killerowych mokradeł są bobrki ;)

PS.Dawid mieszkasz nie daleko Marka,pogadaj z Nim a poznasz krainę bobrka i bodących koziołków :D

DAwid - 2007-04-15, 09:00

Dzieki za mila ocene mojego oka :)
fotki bede dodawał w miare na bierzaco

Ok Arek bo wczoraj byłem na tym stawie i niestety był ktos nanim przedemna :(
Przetacznik rósł na takiej rzece a ktos ja przebudował :(
I znalazłem tylko kilka sztuk tej rośliny miałem ci wczoraj napisac ale zapomniałem troszke przyniosłem do ojego oka ale to jest starasznie mała ilosc wiec i tak bym ci nie wysłał :pa:

To jest najprawdopodobnie ta roślina :P

DAwid - 2007-04-15, 09:17

Coto za roślina :?
nidgy nie widziałem zeby rosło tego wiecej w jednym miejscu raczej pojedynczo to spotykam
bardzo trudno jest ja wyciagnac z korzeniami poniewaz sie latwo łamie

Mazur - 2007-04-15, 10:07

Oczko fajne ciekawie artystyczne zdjęcia jestem ciekaw zdjęć w pełnej krasie z roślinami.
Ernest - 2007-04-15, 11:01

Dawid to jest najprawdopodobniej skrzyp bagienny :) ,Nie wiem Dawid czy to przetacznik ;)
DAwid - 2007-04-15, 15:19

Cytat:
ciekaw zdjęć w pełnej krasie z roślinami.

Bede i zdjecia z roślinami ale najpierw musza te rosliny urosnac ;)

Ernest dal tego napisalem najprawdopodobniej bo nie jestem do konca przekonany czy to przetacznik ;)

DAwid - 2007-04-15, 17:28

Moj kapitan nemo :hehe:

Mazur - 2007-04-15, 17:40

Fajny tylko postaw go nieco wyżej bo wode farbuje, oczywiście żartuje, widzę że odstaje od peletonu od jutra będę szukał kapitana Nemo.
Ernest - 2007-04-15, 18:09

Moda na Kapitanów :hehe: , ja też sobie sprawię :P ale Nemice :hehe:
vivit - 2007-04-15, 18:41

Nie tylko z każdej strony inne ale i gabarytami się różni. Co by nie mówić niektóre zdjęcia są rewelacyjne....bardzo ładne..
killer1558 - 2007-04-16, 08:11

Cytat:
bardzo trudno jest ja wyciagnac z korzeniami poniewaz sie latwo łamie

Cytat:
Dawid to jest najprawdopodobniej skrzyp bagienny

Sebastian ma racje i wprawę w wyciąganiu skrzypu szkolenie przeszedł na kilerowych mokradłach :hehe:

ZiK - 2007-04-16, 11:59

DAwid, Ładne oczko :brawo:
Tylko zdjęcia trochę niewyraźne i mocno zacienione ciężko zobaczyć rośliny jakie posiadasz w oczku.
Co do twojego przetacznika moim zdaniem to jest mięta wodna.
Zerwij listek i rozetrzyj w ręku i zobacz czy pachnie. :P

DAwid - 2007-04-16, 13:43

Cytat:
ciężko zobaczyć rośliny jakie posiadasz w oczku

nie wdac bo dopiero zaczynaja wychodzic z wody za tydzien przy takiej pogodzie powinno juz sie znacznie zazielenic :P
Cytat:
Zerwij listek i rozetrzyj w ręku i zobacz czy pachnie.

patrzylem i niema zadnego zapachu :?
Jak troche podrosnie to zobaczymy co to jest ;)

DAwid - 2007-04-20, 19:33

W końcu i umnie troszke rosliny zaczely rosnac ale słabo im to jak narazie idzie :P

zdjecia słabe bo robione wieczorem ale widac co na nich jest :P

DAwid - 2007-05-10, 19:27

Planuje w najblizszym czasie (jak skonczy sie robota przy domu) zrobic mini strumyk ;)
Znalazlem oststnio kawalek folii ktorej mi zostalo po zrobieniu oczka

tak jak leza te listwy tak bedzie ukszaraltowane koryto zaczynac sie bedzie od 30cm szerokosci i konczyc na 90cm dlugosc ok 2,5 m
ma on sie zaczynac od bukszpanu potem przebiegnie w tym miejscu gdzie stoi donica z bratkami o konczyc sie na mini kaskadzie

strumyk planuje tak zrobic zeby zawsze stala w nim woda aby rosliny mogły w nim rosnac nawet jak nie bedzie wyłączona pompa i moje pytanie brzmi:
czy to nie bedzie czasmi wytwórnia komarów??? :?

Ernest - 2007-05-10, 19:33

DAwid napisał/a:
czy to nie bedzie czasmi wytwórnia komarów??? :?

Nie będzie bo jak włączysz pompę to larwy spłyną do oczka,a tam Wiesz co się z nimi stanie ;)

DAwid - 2007-05-10, 19:44

A no tak masz racje :piwko: a raczej na razie :soczek: :hehe:
Wiec jak tylko znajdzie sie czas zaczynam budowe :P
No chyba ze ktos znajdzie jeszcze jakis sprzeciw ;)

AurorA - 2007-05-10, 22:15

Dobry pomysł ja tez bym tak robił. Można dać roślinki i nie uschną jak wyłączysz pompę. Dobre powinny być wszelkie sity.
DAwid - 2007-06-07, 11:25

W koncu udalo mi sie znalesc troche czasu zeby wyslac zdjecia :P
zdjecia z poniedzialku dzisiaj moze porobie jakies ciekawe ;)
jak widac przydalo by sie wiecej roslin ale to w najblizszym czasie sie zmnieni ;)
reszte fot jutro :)

Ernest - 2007-06-07, 11:30

Woda czyściutka,jest :good: ,bierz zestaw i po roślinki nad okoliczne zbiorniki :)
DAwid - 2007-06-07, 11:35

ZEstaw juz czeka :) :hehe:
tylko czasu brak :( woda powoli sie klaruje :yess:
zastanawiam sie czy by dzisiaj po cichutku gdzies nie podskoczyc po roslinki :oops:

Mazur - 2007-06-07, 12:09

ja bym zaryzykował :hehe: każda dodatkowa roślinka doda nowego uroku.
DAwid - 2007-06-26, 14:56

Dzisiejsze foty :P
niestety jakosc kiepska bo straszny wiatr u mnie :(
zreszta widac to na fotkach jak rosliny wygladaja :(
zrobilem tylko 3 zdjecia takze nie mialem z czego wybierac :P

ogolnie po tych deszczach i gradzie jakosc wody sie strasznie pogorszyla :(
ale mam nadzieje ze to wszytsko wroci do normy :)

AurorA - 2007-06-26, 19:10

Widzę że roślinki nie próżnują i ładnie się rozrastają.
Ernest - 2007-06-26, 19:37

Dawid :brawo: ,jeszcze troszkę roślin,coś na środek oczka zorganizuj(lilia,grążel,grzybieńczyk) i będzie super
DAwid - 2007-06-26, 19:45

Szczerze mowiąc to nie przywiozlem od tamtej pory zadnej roslinki chociaz bylem z zestawem 2 razy :) ale nie znalazlem nic ciekawego :P
a roslinki wkoncu ruszyly to i wiecej ich jest :)
myslalem o liliach nawet rozmawialem juz o tym z moim kumplem ale jakos sie nie pali do tego zeby mi rozsadzic :-(
a u niego to juz lisc na lisc wychodzi :evil:
w najblizszym czasie musze go bardziej przycisnac :-D
Dziex za mile komentarze :soczek: (a co mi tam :piwko: ) ;) :hehe:

DAwid - 2007-08-01, 17:07

nowe foty

]

woda widocznosc jakies 40cm :(

Ernest - 2007-08-01, 19:08

Cytat:
woda widocznosc jakies 40cm :(

Dawid nie przejmuj się u mnie widoczność jakieś 42cm :hehe: ,oczko co raz ładniejsze :yess:

killer1558 - 2007-08-01, 19:52

Dawid coraz lepiej ale brakuje mi bobrów w oku :hehe:
marian - 2007-08-01, 20:48

Wszystko ok.tylko trochę razi ta folia pozakrywaj ją trochę :soczek:
Pawlak - 2007-08-01, 21:01

marian napisał/a:
Wszystko ok.tylko trochę razi ta folia pozakrywaj ją trochę :soczek:

bez przesady jest ładnie zamaskowana :) oczko super :good:

DAwid - 2007-08-02, 19:39

Cytat:
Wszystko ok.tylko trochę razi ta folia pozakrywaj ją trochę

folia jest lepiej pozakrywana ale moj kochany piesek zawsze chodzi sobie po kamieniach i opsuwa ja do wody :evil:
a ostatnio nie mialem zabardzo kiedy tego poprawic :(

dziex za mile slowa :soczek:

DAwid - 2008-01-09, 18:55

Przyszedł czas zebry pokazach jak dzieki temu forum zmianilo sie moje oko :)
Od razu sorki za jakość zdjęć ale były robione lustrzanka i potem robiłem zdjęcia zdjęciom i przesłałem na com (nie mam skanera :P )
jak widać na samym początku była straszna imitacja, byla to wkopana balia i tam siedziały sobie rybki :P
Gdy juz sie wziolem za lepsza inwestycje to dalej popelnielem mnóstwo błędów m.in. ta wystajaca rażąca folia az mnie skręcało gdy patrzyłem jak to wyglądało jak basen wziolem się nastepnie za zakrycie tej obrzydliwej folii :) ale męczyło mnie to ze za malo półek zrobiłem wiec jeszcze rozkopałem na boki i udalo mi się jakos dodac troche wieksza powierzchnie półek (reszta roślin w ,,wiszących doniczkach”)
Jak widac poziom terenu strasznie pochyly wiec cudów z ukryciem folii nie moglem zrobic i wyglada to jak wyglada zreszta zobaczcie sami :P

Ernest - 2008-01-09, 19:02

Dawid widać do czego doszedłeś :brawo: , myślę że na laurach nie osiądziesz ;)

Fajne oko :good:

killer1558 - 2008-01-09, 20:02

najlepiej to widać właśnie na takich fotach jak się oczko może zmienić na dobre :good:
JAREK G - 2008-01-09, 22:45

Na początku faktycznie było trochę kiepsko :P teraz jest :good: a jak jeszcze poprawisz kaskadę będzie super :lol: A z drugiej strony jakby oczko od razu było super to nie byłoby potem co robić :hehe:
wojtas - 2008-01-10, 08:55

duże zmiany przeszło twoje oczko.efekt końcowy super.A może to nie koniec i będą dalsze zmiany w następnym sezonie?
Mietek2141 - 2008-01-10, 09:56

Oko wygląda coraz lepiej :good: - czekamy na dalsze postępy i oczywiście zdjęci. Super jest pooglądać ładne oczko w letniej scenerii gdy taka dziadoska pogoda za oknem :-D
Łuki18 - 2008-01-10, 12:39

Super super zmiana aż w oczy kłuje :yess:
DAwid - 2008-01-11, 16:54

Dziex wszystkim za mile slowa :piwko:
zmiany napewna beda bo ja cale lato ,,dudram" przy tym oczku :hehe:
napewno dojdzie wiecej roslin ooooo tak :D i usiłuje cos zrobic z ta kaskada ale ciezka sprawa bo to wyjdzie na srodku ogrodka :P :pa:

DAwid - 2008-01-24, 16:47

Nie wiedziałem gdzie to umiescic to umiescilem w moim temacie :P
W sumie uratowałem juz 8 dorosłych rybek :yahoo:
Malutkie takie po 2 cm pływaja w oczku ale ich jest tyle ze nie bede ich wyławiał :P
Dzisiaj udało mi sie wyłowic taka :P

Ale wyłowilem dzisiaj 5 żab i jedna ogramna ropuche :?
Wode niestety bede wymienial na wiosne bo straszny zapach ma :x
a nie wiadomo co na dnie jeszcze :-|

killer1558 - 2008-01-24, 17:15

jak masz tam duzu padłych zwierzatek ;) woda niestety do wiosny zrobi ci się jak mleko a będzie cuchła ze aż strach :-(
melek - 2008-01-24, 17:15

Ładny ten karaś :good:
DAwid - 2008-01-24, 17:25

Juz jak ją ruszyłem to cuchnie ze trudno wytrzymac :(
Wiec na wiosne niestety napewno czeka mnie wymiana :x

wojtas - 2008-01-24, 21:07

fajny karaś,dobrze że uratowany.musisz teraz pokombinować,jak przechować do wiosny uratowane ryby.
DAwid - 2008-01-24, 21:44

juz wiem :P do wiosny przetrzymam te ryby w tej bali (niewiem czy będziecie wiedzieć co mam na mysli przynajmniej u mnie sie tak na to mówi :P ) co najpierw robiła za oczko :P no fakt karas fajny ale chyba moim zdaniem kiedys sie wybarwi calkiem :P próbowałem dzisiaj zrobic zdjecie tej rybce co ma poczwórną płetwe ogonowa ale nie dała sobie zrobic wyraźnego zdjecia :P jutro jeszcze bede próbował :D
wojtas - 2008-01-24, 21:53

Myślę,że balia wystarczy za zbiornik zastępczy.Jeśli ocynkowana,to radzę wyłożyć kawałkiem folii.I oczywiście napowietrzacz,a lepiej jakiś prosty i tani wewnętrzny filtr akwariowy.
DAwid - 2008-01-24, 22:08

Ta balia jest dosc duża :-) jutro zrobie zdjecie :P ona jest pomalowana jakas farbą co nie szkodzi zwierzętom :P zreszta za oczko robiła jakies 2 lata i nic mi w niej nie padlo wiec raczej ta farba naprawde jest przystosowana :-) filtru nie mam :? bedzie ten napowietrzacz stary napewno i bedzie to stalo w bardzo zimnej piwnicy zeby nie karmić ryb a do tego pewnie bede co jakis czas podmienial troszkę wody :P
iwosek - 2008-01-24, 22:38

DAwid napisał/a:
filtru nie mam

5,5zł najtańszy filtr gąbkowy podłączany pod napowietrzacz ;)

DAwid - 2008-01-24, 23:32

O to dzieki :D nie wiedzialem bo nigdy nie bylem zainteresowany tym :P rozglądne sie za tym :-)
AurorA - 2008-01-25, 13:37

Filtr nie jest tu potrzebny, wystarczą podmiany wody i napowietrzanie. Staraj się utrzymać stosunkowa niską temperaturę i nie karmić ryb.
DAwid - 2008-01-26, 17:26

Rybki juz przeprowadzone :P :yahoo:
(juz wczoraj przeprowadzilem ich ale nie mogłem sie wczoraj dopchac do kompa :D i byłem skazany tylko na internet w telefonie a z tamtad ni jak wrzucic fotki :hehe: )

Dla porównania jakiej jest wielkoci nie miałem nic pod ręką a kot sie nawiną :hehe: wiec go wrzuciłem :D Ta kocica jest dosc duza :D :D :hehe:

JAREK G - 2008-01-26, 18:00

Balia spoko do wiosny śmiało rybki wytrzymają :good:
Ernest - 2008-01-26, 18:07

Myślałem że tam kamień leży a to kocica :hehe: .Ryby spokojnie przeżyją :yess:
DAwid - 2008-01-26, 18:12

Cytat:
Myślałem że tam kamień leży a to kocica

Załatwiło mnie to :hehe: :hehe:
Ona taka spasiona :D Ze aż klocek sie z niej robil :P
Ale najlepsze jest to ze jak pije wode z oczka ryby podpłyna to nic ją to nie obchodzi :yess: Nawet martwą probowalem jej dac to nawet nie popatrzyła :D

Mam nadzieje ze przezyja :yess: narazie pływaja zadowolone :P

wojtas - 2008-01-27, 10:04

W takim zbiorniku to bez problemu.Przed pogłębieniem oczka do 1 m moje zimowały w szklarni u szwagra w plastikowej wanience dla niemowląt.Była przyciasna,ale się udawało.Szklarnia była nieogrzewana/nie używana zimą,a pojemnik wkopany w ziemię./Oczywiście woda była cały czas napowietrzana plus podmiany.
iwosek - 2008-01-28, 00:25

Też z początku nei poznałem, że to kot ;)

Balia fajna, rybki beda miały luxus :hehe: w porównaniu do wiaderek oczywiscie - staraj sie tylko oby nie przyzyły szoku przy przenosinach ;)

DAwid - 2008-02-10, 14:50

Wszyscy piszą jak tętni zycie w oczkach juz a u mnie tylko setki narybku z tamtego roku :P
Dzisiaj ruszyłem woda w oczku to myślałem ze sie udusze :???:
w dodatku po wodzie pływa jakis taki błekitny nalot niemam pojecie co to ale to chyba od tych padłych ryb i żab :?
W oczku wody brakuje dosc sporo do prawidłowego stanu bo ulewałem troche w czasie zimy ale pokaze zdjecia oczko wyglada jak po jakiejs wojnie :((

Trzeba poprawic wszystkie kamienie zeby folii nie bylo widac i wymienic wode:P
Na wiosne czeka mnie masa roboty ale przy oczku to bym mógl robic bez konca :yahoo:

Pawlak - 2008-02-10, 16:29

Ten nalot to mogą być jakieś chemikalia albo coś w tym stylu. Woda śmierdzi ponieważ nie było ruchu i muł zaczął gnić ,powinieneś wywalić muł jeśli jest. Wody nie wymieniaj tylko podmień :P
DAwid - 2008-02-10, 18:23

Ojjj raczej skonczy sie to całkowita wymiana wody :P Na dnie pewnie masa padłych żab wiec i tak musze to jakos wyciagnąc :P
iwosek - 2008-02-10, 19:16

DAwid napisał/a:
Ojjj raczej skonczy sie to całkowita wymiana wody Na dnie pewnie masa padłych żab wiec i tak musze to jakos wyciagnąc

Tak, ja wystartowałbym jak najszybciej ;) Zanim ruszą rośliny - w takim wypadku obeszło sie by bez szkód dla nich :) Wymiana wody, wyszorowanie oka, mała kuracja dla ryb ;) chociaz kąpiel w jakis preparacie i heja masz oko jak nowe :)

JAREK G - 2008-02-10, 19:50

Przy tej temperaturze bardzo trzeba uważać na folię, ciężko jest coś zrobić :roll: nawet przy czyszczeniu trzeba uważać żeby nie zrobić dziury bo folia jest bardzo sztywna , wiem coś o tym :x a był wtedy kwiecień :P
DAwid - 2008-02-11, 18:35

Ta ja sam mam ochote juz cos po robic przy oczku ale wole poczekac :P

Dzisiaj lód na oczku i to co wczoraj pisałem o ttym nalocie dzisij wygladała tak: :?

PS. foty beznadziejne ale niewiem dlaczego ich tak wyostrzylo :-o

Ernest - 2008-02-11, 18:44

Dawid włącz pompkę :!: ,bo może dojść do kolejnych nie miłych śmierdzących sytuacji :-(
JAREK G - 2008-02-11, 18:44

DAwid, wygląda to jak plamy po jakiejś substancji ropopochodnej :???: może to też być przyczyną śnięcia twoich ryb
DAwid - 2008-02-11, 18:48

Własnie ze to jest jednokolorowe a ropopochodne substancje mienią sie na rozne kolory :?
W oczku juz niewiele zostalo same rybko po 1-2cm z ubiegłego sezonu :) mysle ze im nic nie grozi ale wl ta pompe ale dopiero jutro bo dzisiaj niemam jak zabardzo :P

Ernest - 2008-02-11, 19:12

Cytat:
Własnie ze to jest jednokolorowe

Podobny nalot miałem w jednej z betonek pod wodospadem po całkowitym rozmarznięciu lodu ,u mnie przyczyną były rozkładające się liście dębu,ośliczki,kilka ślimaków i brak tlenu :-( .O dziwo ponad setka ośliczek przeżyła,jak to możliwe :? :???: jeżeli cała betonka zamarzła :-o

lubek - 2008-02-11, 19:53

według mnie to ta wygląda jak by się "udusiła" i wszystko co było w tej wodzie pod lodem pod wpływem braku tlenu zaczęło się rozkładać i na powierzchni powstał wlasnie taki nalot
DAwid - 2008-02-11, 20:07

aha wiec juz mniej wiecej wiemy co to jest :-) juz sie bałem ze ktos mi jakies świństwo wlal do oczka :-) tak czy siak wymiana wody bedzie napewno :-) tylko juz czuje ten okropny zapach jak wchodzie i wybieram muł :crazy: :?
lubek - 2008-02-11, 20:09

a jaki to jest zapach, bo nigdy nie spotkałem się z takim czymś? (pytam z ciekawości)
DAwid - 2008-02-11, 20:48

Hmmm jak to nazwac :? smierdzi okropnie!!
Ale raczej taka właśnie taka ,,zgnitą" woda tak czuc rozkaldajace sie wszelkie zanieczyszczenia :?

AurorA - 2008-02-11, 21:13

Beztlenowy rozkład materii daje siarkowodór - śmierdzi podobnie do zgniłych jaj, może być jeszcze amoniak
DAwid - 2008-02-11, 21:23

O to juz predzej tymi jajami jedzie :? ale niemile strasznie to jest :? lubie pracowac przy oczku ale nie w takim smrodzie :crazy: ale za błedy trzeba płacic niestety :(
marian - 2008-02-11, 21:31

Pomyślcie tylko w tym roku lodu praktycznie nie było ,więc i przyducha mało prawdopodobna.Może jakiś uprzejmy coś podrzucił przez płot.Taka sytuacja była u mojego szwagra i w dodatku cykliczna ,w końcu zasypał oczko.Moje oczko jest płytkie i niedotleniane podczas zimy i jakoś strat nie odnotowałem,no jedna żaba ale to maże i ze starości .Syfu podczas wiatru też mi nawiało od groma ,co z całą pewnością nie pomogło rybą .Bo taki syf jaki widziałem na fotkach sam od siebie by się nie zrobił.Obym się mylił,
AurorA - 2008-02-11, 21:34

marian, moim zdaniem się mylisz - często spotykam taki efekt przy braku tlenu
marian - 2008-02-11, 21:47

AurorA napisał/a:
marian, moim zdaniem się mylisz - często spotykam taki efekt przy braku tlenu

Niby tak ale kiedy miało go braknąć skoro pogoda była i jest super.Nie wiem jak gdzie indziej ale u mnie lodu praktycznie nie było.

JAREK G - 2008-02-11, 22:05

Coś go ( gnijące rośliny , liście i padłe zwierzęta ) po prostu w bardzo szybki sposób zużyło z braku ruchu wody i napowietrzacza zrobiło sie "zamknięte koło" padały kolejne zwierzęta a rozkład ich i gnijących roślin jeszcze bardziej pogarszał sytuację :x
DAwid - 2008-02-11, 22:33

raczej najbardziej prawdopodobna wersja to brak tlenu :( u mnie praktycznie caly czas bys dość gruby lód :-( dopiero moze tydzien temu od początku zimny zszedł całkowicie lód :x
DAwid - 2008-02-12, 17:09

Dziwne troche :/ podchodze dzisij do oczka a tam male rybki pływaja jak by juz wiosna pełna para :P ale ktos tu pisal ze niewie jak lód wyglada :D dzisiaj u mnie jest tak :

hepik - 2008-02-12, 17:16

marian napisał/a:
Nie wiem jak gdzie indziej ale u mnie lodu praktycznie nie było.

To w tych Miechowicach musi być jakiś mikroklimat ;)
Jakieś dwadzieścia km nas dzieli i lód był ok.miesiąca.

lubek - 2008-02-12, 17:23

taki lód lub troche grubszy w moim oczku przez całą zimę trzymał się około 2-3 tygodni. A od miesiąca go nie widziałem :)
emilek7 - 2008-02-12, 19:07

piękne oczko!! :) :) :-D
DAwid - 2008-02-16, 15:51

W koncu dorwałem sie do kompa :P ale vir dalej mi utrudnia zycie :x
U mnie ,,zimara" na całego :P

Ernest - 2008-02-16, 16:43

Widać że wam tam na Podkarpaciu sypnęło trochę śniegu :) ,u mnie jest 2-3 cm :P
killer1558 - 2008-02-17, 08:55

to masz jak u mnie :hehe: nie jestem sam :P
DAwid - 2008-02-24, 13:40

Dzisiaj piekny ,,wiosenny" dzień temp. 14*C :-o
Na dzien dzisiejszy moje oczko wygląda tak :) juz sie nie moge doczekac kiedy bedzie cieplej i zebym mogl sie w koncu zabrac za czyszczenie :)

Znalazłem dzisiaj jeszcze taka rybke :( ale takich pływa od groma cale oczko wiec w sumie dobrze ze pare małych zima zabrała :)

Rośliny sie budza do zycia :)

Jak widac ta wichura nawiała strasznie duzo lisci na najpłytsze półki :?
Ale w sumie na wiosne generalne czyszczenie wiec niema problemu :)

lubek - 2008-02-24, 13:57

Mam nadzieję,że wyłowiłeś tego nieżywego karasia :-D ;)
DAwid - 2008-02-24, 14:02

No jasne ze wyłowilem :P a nawet jak bym go zostawil to on miał moze 2cm długosci wiec przy tym co pewnie leży na dnie to on jest pikuś :P
monkeymonk - 2008-02-24, 18:01

e, chyba byl troche wiekszy ;)
u mnie tez przedwiosnie. ja dzisiaj troche poczyscilem na pierwszych polkach. :pa:

DAwid - 2008-02-26, 16:49

Oj nie byl wiekszy :P
dzisij udało mi sie zrobic byle jakie alu dało zdjecie takiejsamej rybce tylko oczywiscie zywej ;) i tu lepiej widac jakich rozmiarów ona jest :P Takich rybek jest mnustwo :?
Może sie dopatrzycie gdzie ta rybka ;) to juz predzej do zagadek trzeba było dac to zdjecie :hehe:

A temp. wody idzie w gore :-o

Ernest - 2008-02-26, 21:42

Widzę że termometry w modzie :P
judym - 2008-02-26, 23:19

Woda w oczku 9st. ,czyli mamy już wiosne.
DAwid - 2008-04-11, 19:40

Ludzie dzisiaj miałem bojowe zadanie :P Zabrałem sie w końcu za czyszczenie oczka to co tam zobaczyłem na dnie to nie wiem nawet czy jutro jeszcze bede wstanie zjesc sniadanie :hehe: ale nie bede wam ubrzydzał :P najgorsze było to ze mialem mnóstwo małych rybek i ojciec chciał jak najwięcej odłowić i przecedzał cały ten kisiel ktory był tak gęsty ze ja go łopatką wybierałem z oczka przez firankę i odbierał rybki :bum:
niestety fotek brak może jutro cos dodam jak juz oczko zaleje bo przy takiej robocie to nie da sie robic fotek :D

PS. juz dawno tak nie marzyłem jak dzisiaj żeby w końcu sie wykąpać :D

Ernest - 2008-04-11, 20:50

DAwid napisał/a:
PS. juz dawno tak nie marzyłem jak dzisiaj żeby w końcu sie wykąpać :D

W swoim oczku :? :D

DAwid - 2008-04-11, 20:54

Nie :hehe: tylko czyszcząc to bagno juz nie mogłem doczekac sie kąpieli :P
DAwid - 2008-05-12, 11:49

W końcu mam czym wrzucic zdjecia na kompa wiec zapodam pare zeby odswieżyc temat :)
Niestety zdjec rybek z tego sezonu nie mam bo nie mialem czasu siedziec wczoraj i czekac na dobre ujecie wiec kiedy indziej zrobie :)
Musze sie pochwalic ze woda widocznosc do dna :yahoo: no ale to zasługa lampy uv własnej roboty :P
Rosliny jeszcze nie sa takie jak u Killera1558 :-o ja nie wiem taka nie duza roznica km nas dzieli a u ciebie juz taki busz :D
a roslinki brzegowe to juz wogule ledwo z ziemi wyszły :P

killer1558 - 2008-05-13, 19:39

fakt niedaleko mamy może jakiś mikroklimat inny :) a lampa podobna do mojej czy nie :P
Ernest - 2008-05-13, 21:19

Dawid bierz z Marka przykład ,w sprawie oczka oczywiście :P
Nie długo pochwalisz się jeszcze bardziej zarośniętym oczkiem :yess:

PS.A jeżeli masz lampę podobną do Marka ,to ze 130 wat na bidę :hehe:

DAwid - 2008-05-25, 11:39

Dopiero dziś zobaczyłem wasze odp poniewaz mi duzo postow przepadło i te tez:(
lampa całkiem inna zrobie zdjecia na czasie jak to wwszytsko ,,wygląda" :hehe:
zapomniałem ostatnio dodac ze na tych fotkach brakuje jakies 5 cm wody i dlatego te doniczki widac i folie :)

staram sie dosadzac jak najwiecej roslin ale i tak chyba nie dorownam :)

Kumpel mi przyniósł (nie wiem jaka odmiana) lilie i nie mam pojecia jak je posadzic poniewaz pierwszy raz w moim oczku beda lilie :P nigdy nie miałem z nimi stycznosci :)

Jak widac po łodygach u niego rosły dosyc płytko a ja na tych półkach juz nie mam miejsca i musze je posadzic troszke głebiej i nie mam bladego pojecia co teraz zrobic :P
czy moge je posadzic tak ze te liscie pływajace co juz maja były zanurzone?? czy mam je oddciąć i zostawic same świerze pąki?? :)

Sorki za moje beznadziejne pytanie ale naprawde niewiem :P

samuraj - 2008-05-25, 12:15

Przede wszystkim zacznij od wymoczenia w preparacie , który je odkazi , na fotkach widać że coś je zjada.Sprawdź czy na wewnętrznej stronie liści nie ma takich białych gąsienic.U mnie na jednym liściu grążela było to samo więc wolałem wyrwać całego liścia-jak na razie jest dobrze :)
DAwid - 2008-05-25, 12:21

Nic je nie zjada :) poprostu pare dni temu był okropny grad w moich okolicach :x

Robaków nie ma przeglądałem juz je :)

Bartek1 - 2008-05-25, 14:56

DAwid napisał/a:

Kumpel mi przyniósł (nie wiem jaka odmiana) lilie i nie mam pojecia jak je posadzic poniewaz pierwszy raz w moim oczku beda lilie :P nigdy nie miałem z nimi stycznosci :)

to jest grzybieńczyk roślina wystepująca w naturze ale bardzo rzadko

JAREK G - 2008-05-25, 20:41

Z fotki ciężko powiedzieć ale prawdopodobnie Bartek1, ma racje U mnie jest "powtykany" tylko między kamienie bez podłoża na płytkiej wodzie i jakoś tam sobie radzi :P
AurorA - 2008-05-25, 22:10

DAwid napisał/a:
czy moge je posadzic tak ze te liscie pływajace co juz maja były zanurzone?

Możesz - to 100% grzybieńczyk.

DAwid - 2008-05-26, 19:13

Juz sobie rosnie :) dzieki wszystkim za odpowiedzi :piwko:
DAwid - 2008-06-29, 13:40

Dla odświeżenia tematu parę nowych zdjec z mojego oka :P

Jak widac strefa najpłytsza zarosła strasznie :D

JAREK G - 2008-06-29, 15:22

Ładna przęstka :good:
Ernest - 2008-06-29, 18:30

Chłopie gdzieś Ty się podziewał :P ,pięknie zarośnięte oczko :brawo: ,roślinki miodzio :good:
DAwid - 2008-06-29, 18:32

Dzięki :piwko:
Byłem co dziennie na forum i czytałem na bieżąco :P tylko poprostu miałem mały brak czasu zeby cos napisac i tylko czytałem na szybko wszystko :P

DAwid - 2009-01-02, 12:05

Dawno nic nie aktualizowałem :)
Tak wyglądał dzis przerebel (od mniej wiecej tygodnia w moich okolicach w dzien temp. na poziomie -5)

Troszke jednak musialem go powiekszyc dzis mechanicznie :P ale lód w okolichach napowietrzania jest bardzo cienki wiec duzej szkody rybom tym nie wyrządziłem :)

Na tym zdjeciu widac wiatrak w ktorym mam napowietrzacz a po za tym w nim jest rozdzielacz pod ktory mam podpiete prawie wszystkie swiateczne swiatełka na zewnatrz :)

PS.W lecie nie stoi on przy oczku :)

wojtas - 2009-01-02, 20:36

Ale zimą wygląda ciekawie-o wiele lepiej niż jakieś pudło czy skrzynka.
DAwid - 2009-04-03, 21:04

Witam.
W związku z tym ze zaczyna mi brakować półek zaczynam kombinować :P odnośnie moich kombinacji mam pytanie :P pozostała mi jeszcze tylko głębokość ok. 90cm (nie licząc najgłębszego miejsca) i jak wiadomo na takiej głębokości nie za bardzo da się usytuować rośliny przybrzeżne od dawna próbuje wymyslec co by postawić na ta półkę (jakiś pustak, cegłę) aby postawione na niej doniczki były znacznie wyżej a zarazem nie zaszkodziło to wodzie i rybom macie jakieś pomysły?? :)

Adalbert - 2009-04-03, 21:40

Wykombinuj może jakąś półkę na trójnogu (żeby się nie hybała :hehe: ). Pustak czy każda inna "pełna" konstrukcja będzie tylko zabierać przestrzeń życiową. Taki pomysł na szybko :oops:
AurorA - 2009-04-03, 22:21

znajomy ma basen z pionowymi ścianami i stałą głębokość wiec konstruuje takie czworonogi i na nich umieszcza kosze
DAwid - 2009-04-03, 22:27

a te czworonogi z czego wykonac?? stalowe nie beda rdzewiec?? no bo chyba pomalowac ich farba to tez raczej odpada :/
AurorA - 2009-04-03, 22:28

znajomy robił z drewna - ale po 3 latach się zaczynają sypać
jakby byłe dębowe to spoko

Adalbert - 2009-04-03, 22:34

DAwid napisał/a:
a te czworonogi z czego wykonac?? stalowe nie beda rdzewiec??

"Czworonogi" zdadzą egzamin w przypadku gdy oczko ma płaskie dno, No chyba żebyś nurkował i dopasowywał długość nóg do nierówności dna. A z tym rdzewieniem to bez paniki. Titanika jeszce można oglądać na dnie a już tam parę lat leży :hehe:

DAwid - 2010-04-23, 20:33

Witam :) tak dawno nic nie dodawałem ze nie moglem znalesc mojego tematu :hehe:
z tego powodu iz woda tak czysta ze widac do dna i roslinki juz ruszyly skusze sie wrzucic na forum jak sytuacja po zimie wyglada u mnie ;)

co prawda szału nie ma bo jeszcze nie zdąrzyło zarasnąć po zimie ale juz powoli nabiera kolorow, do pełnego stanu brakuje jakies 5 cm wody i dlatego doniczki odsłoniete ;) na dzien dzisiejszy juz 2 liscie lili na powierzchni :)

PS. zdjecia w małej rozdzielczosci bo fotosik cos odwala i nie chce przyjac wiekszego rozmiaru :x

Ernest - 2010-04-23, 21:11

Dawid w końcu się wybudziłeś ze letargu ;) ,ponad rok :P ,szału nie ma,taka pora :)
duzers - 2010-04-23, 21:18

ładnie wygląda :good: wszystko u ciebie.roślinki nie żle wystartowały,kilka dni ciepła i będą rosły w oczach :)