| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z folii. - Oczko wodne pomysl ??
Bogo - 2007-04-06, 10:12 Temat postu: Oczko wodne pomysl ?? witam. mam oczko wodne z betonu no i jak to beton popękal wiec wpadlem na pomysl zeby nie wykopywac tego oczka tylko zrobic tak :
1. polozyc na ten beton jakas gąbke np taka jak pod panele tylko grubsza
2.poloycna to folie i ladnie wykonczyc brzegi dadac jakis strumyk , kaskade
co wy na to ?? zda egzamin i czy bedzie wytrzymale ??
ZiK - 2007-04-06, 10:20
Witaj Bogo.
Pomysł dobry i napewno zda egzamin.
P.S Jak masz fotki swojego oczka to zaprezentuj je tu na forum.
seba - 2007-04-06, 15:36
Pomysł dobry i tani
JAREK G - 2007-04-07, 16:55
Też tak myślę i tak jak napisał zik, daj fotki
Pawel Woynowski - 2007-04-09, 20:46 Temat postu: Re: Oczko wodne pomysl ??
| Bogo napisał/a: | witam. mam oczko wodne z betonu no i jak to beton popękal wiec wpadlem na pomysl zeby nie wykopywac tego oczka tylko zrobic tak :
1. polozyc na ten beton jakas gąbke np taka jak pod panele tylko grubsza
2.poloycna to folie i ladnie wykonczyc brzegi dadac jakis strumyk , kaskade
co wy na to ?? zda egzamin i czy bedzie wytrzymale ?? |
Moim zdaniem w zupełności wystarczą dwie warstwy włókniny i na to folia PVC gr 1,0 mm. Nie kładź folii budowlanej czy ogrodniczej, nie wytrzymają dłużej jak 2 - 3 lata i robotę trzeba będzie robić od nowa. Gąbka w środowisku wilgotnym zbutwieje.
Bogo - 2007-04-10, 08:51
nie wiem Paweł ale moim zdaniem gąbka z Tworzywa sztucznego nie zbutwieje , daje ja tylko w celu zabezpiecznia foli przed betonem, wpadlem na pomysl z gabka poniwaz u mnie w miescie ciezko o cos innego ;p a oto fotki tylko aktualnie w oczu jest pobojowisko , stalo przez zime i nikt sie nim nie zająl
Pawel Woynowski - 2007-04-15, 00:06
| Bogo napisał/a: | nie wiem Paweł ale moim zdaniem gąbka z Tworzywa sztucznego nie zbutwieje , daje ja tylko w celu zabezpiecznia foli przed betonem, wpadlem na pomysl z gabka poniwaz u mnie w miescie ciezko o cos innego ;p a oto fotki tylko aktualnie w oczu jest pobojowisko , stalo przez zime i nikt sie nim nie zająl |
W każdym większym ogrodniczym lub budowlanym sklepie, kupisz włókninę, w zupełności wystarczy, gąbkę i tak ciśnienie wody spłaszczy. Większość gąbek z tworzyw sztucznych, zbutwieje w takich warunkach.
Pawlak - 2007-07-08, 19:10
Ja zamierzam zrobić coś podobnego. Zamierzam wszadzić moja formę głębiej i wyłożyć ją folią PCW. I czy muszę coś kłaść na formę?
Pawel Woynowski - 2007-07-09, 00:30
| Pawlak napisał/a: | Ja zamierzam zrobić coś podobnego. Zamierzam wszadzić moja formę głębiej i wyłożyć ją folią PCW. I czy muszę coś kłaść na formę? |
To po co Ci forma, wystarczy w zupełności sama folia PVC lub membrana EPDM. Łatwiej, prościej i taniej, a przede wszystkim bardziej naturalnie, niż forma i folia. Poza tym forma w zasadzie nie ma miejsca na rośliny półki są za wąskie i za płytkie, nie ma gdzie ich tam sadzić. A wykop pod folię ukształtujesz tak jak będziesz chciał i masz możliwości dowolnego kształtowanie półek na rośliny.
Pawlak - 2007-07-09, 07:53
Jak już w innym temacie wspominałem ,moja babcia nie chce wyrzucać formy a ja za wszelka cenę chce mieć większe oczko
killer1558 - 2007-07-09, 08:38
to może folia + forma bo przecież szkoda formy zakrywać folią forma mogła by posłużyć jako filterek
Pawlak - 2007-07-09, 08:40
tak tyle że mój ogród jest niewielki ,a forma ma tylko ,malutkie 110l
samuraj - 2007-07-09, 12:12
tak jak doradził ci Killer wykopać nowe oczko a z formy zrobić filtr biologiczny
Z tego co oglądałem twoja galerię to masz tam troche miejsca , przedstaw babci plan zagospodarowania , pokaż klilka fotek z forum i może pozwoli ci dokonać małej rewolucji w ogrodzie
JAREK G - 2007-07-09, 14:53
Mnie też się wydaje że pomysł Killera jest najlepszy, umieść formę kilka centymetrów wyżej nad nowym oczkiem zrób z niej przelew do oczka, obsadź roślinami i masz super filterek biologiczny Przynajmniej forma jest wykorzystana w sposób użyteczny, a nie zakopana i przykryta folią
|
|