| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - Coś mi użarło rybe
BRET - 2007-03-26, 10:19 Temat postu: Coś mi użarło rybe Rano znalazłem rybe w stawie z takim obrażeniem.Co to mogło być i czy sprawcą może być żółtobrzeżek?
ZiK - 2007-03-26, 10:36
| BRET napisał/a: | | Co to mogło być i czy sprawcą może być żółtobrzeżek |
Moim zdaniem żółtobrzeżek by takich okaleczeń nie zrobił zdrowej rybie. To raczej mógł zrobić kot (i tak obstawiam) albo jakiś ptak np:czapla.
BRET, Obserwuj bacznie oczko przez kilka dni napewno to coś co Ci kaleczy i zabija ryby wróci.
BRET - 2007-03-26, 11:25
Idzie ciepło to będe musiał zakupić usiąść i czekać
samuraj - 2007-03-27, 15:26
dzisiaj znalazłem martwego karasia nie zauważyłem żadnych ran ani innych niepokojących objawów poza postrzępionymi płetwami
JAREK G - 2007-03-27, 15:40
Ładny karaś był Wiele chorób powoduje postrzępienie płetw, ale u Twojego widać jakieś zielone plamy za skrzelami
samuraj - 2007-03-27, 16:01
| JAREK G napisał/a: | | ale u Twojego widać jakieś zielone plamy za skrzelami |
zielone plamy za skrzelami to resztki glonów nitkowych bo między nimi dokonał swego żywota
killer1558 - 2007-03-27, 23:27
szkoda go ,tak dla równowagi to ja dziś też wyciągnąłem karasia ale maluszka taki 2 cm zaplątał się w skrzek żabek i dożył żywota
Hubert - 2007-03-28, 11:02
| samuraj napisał/a: | | nie zauważyłem żadnych ran ani innych niepokojących objawów poza postrzępionymi płetwami |
Postrzępienie płetw u martwej ryby to normalka. Płetwy jako pierwsze ulegają destrukcji. Karaś mógł cierpieć na jakąś chorobę wewnętrzną, np. zapalenie trzustki, która nie daje lub daje skąpe objawy kliniczne.
Donvitow - 2007-03-29, 19:11
Postrzępienie płetw u martwej ryby to normalka. Płetwy jako pierwsze ulegają destrukcji. Karaś mógł cierpieć na jakąś chorobę wewnętrzną, np. zapalenie trzustki, która nie daje lub daje skąpe objawy kliniczne.[/quote]
Kurcze. Nie wiedziałem że karasie piją.!?
monkeymonk - 2008-04-15, 12:50 Temat postu: co zjada moje karasie pytanie jak w temacie. od paru dni wylawiam niedojedzone resztki malych karasi (zeszloroczny narybek, maluchy). nie rozpaczam speacjalnie bo takie sa prawa natury - zreszta karasi i tak bylo za duzo wiec naturalna selekcja nie jest zla.
pytam z ciekawosci - kogo posadzic o takie barbarzynstwo? w oku mam dorosle karasie i koi.
ostatnio w oczku pojawilo sie sporo zab, widzialem tez ropuche. osobiscie podejrzewam zaby ale dowodow nie mam
ZiK - 2008-04-15, 12:59
Myślę że to pływak żółtobrzeżek
Ostatnio widziałem u mnie w oczku jak wyjadał właśnie małego zeszłorocznego karasia który wcześniej zdechł chciałem zrobić zdjęcie ale żółtobrzeżek uciekł
Ryba miała wyjedzone oczy i w okolicy płetw piersiowych miała wygryzioną dziurę tak jak by ją wysysał od środka specjalnie jej nie wyławiałem chciałem zobaczyć co z nią zrobi wyjadł ją a na drugi dzień pływały tylko resztki które odłowiłem
kuba123 - 2008-04-15, 17:51
Kiedyś gdy miałem ryby to moje żaby czasem objadały się karasiami, ale za moja pomocą, gdyż podrzucałem im nadmiar karasi (przez rok namnożyło sie tego ze 100) przed pysk i je pożerały, jednak są wstanie zjeść karasia tylko gdy wyskoczy na jakiś liść (np. grzybienia), bo płazy bezogonowe z reguły nie potrafią polować pod wodą. ZiK ma racje, to prawdopodobnie żółtobrzeżki lub larwy ważek.
|
|