| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - Jak pozbyc sie nadmiaru słonecznic
samuraj - 2007-03-11, 09:52
| Ernest napisał/a: | | bartek9052 napisał/a: | | mam dużo słonecznic podczas ich tempienia wyrzucałem na trawe. . |
Następnym razem zastanów się czy Chcesz coś takiego napisać |
bartek9052 jak widzę bądź czytam coś takiego to aż piany na pysku dostaję , najchętniej to bym takiego delikwenta za.......
jak byś się zastanowił to byś wiedział że takie działanie to jest zwykłe bandyctwo i w dupie to mam że to twoje oczko twoje ryby--więc wejście na to forum miałeś delikatnie mówiąc żałosne.
bartek9052 - 2007-03-11, 10:24
Mowa tam była o stawie a nie o oczku. I ja to też mam w dupie jak tego sie tysiące pleni i żadne okonie, szczupaki i inne takie nic nie dają bo jeśli nie wiesz jak te ryby mają karasi pod dostatkiem to nie ruszą słonecznic. Może cos mądrzejszego zaproponujecie bo mnie też to boli ale co ...
Pozdro samuraj
samuraj - 2007-03-11, 10:36
| bartek9052 napisał/a: | Mowa tam była o stawie a nie o oczku. I ja to też mam w dupie jak tego sie tysiące pleni i żadne okonie, szczupaki i inne takie nic nie dają bo jeśli nie wiesz jak te ryby mają karasi pod dostatkiem to nie ruszą słonecznic. Może cos mądrzejszego zaproponujecie bo mnie też to boli ale co ...
Pozdro samuraj |
chodzi mi o to w jaki sposób to robisz wybrałeś naj mniej humanitarny sposób
bartek9052 - 2007-03-11, 10:56
To zaproponuj mi coś bardziej humanitarnego, bo mi nie przychodzi nic na myśl a wierz mi że są miej humanitarne sposoby może nie będę pisał bo sie oburzysz za bardzo.
samuraj - 2007-03-11, 14:42
| bartek9052 napisał/a: | To zaproponuj mi coś bardziej humanitarnego, bo mi nie przychodzi nic na myśl a wierz mi że są miej humanitarne sposoby może nie będę pisał bo sie oburzysz za bardzo. |
Ernest podpowiedział ci najbardziej logiczne rozwiązanie
bartek9052 - 2007-03-11, 17:10
Pisałem o tym już że jak drapieżniki mają pod dostatkiem karasi to nie ruszą słonecznic. Spróbuj postawić żywca na jednej wędce z karasiem a na drugiej z słonecznicą i później porównaj sobie efekty.
Wymyśl coś innego "bardziej humanitarnego"
killer1558 - 2007-03-11, 17:43
1.spuść wodę ,wyłap ryby i przenieś do naturalnego środowiska wodnego.
2.zakop staw, posiej trawę, bedziesz miał przynajmniej zajęcie z koszeniem i czas do namysłu o czym piszesz.
3.na tym forum nikt nie niszczy przyrody tak jak ty, tylko stara się ją poznać i żyć w zgodzie znią
bartek9052 - 2007-03-11, 19:08
Ja nie niszczę przyrody tylko tempie tzw. chwast rybny. Nie rozumiem tego oburzenia. Nawet służby porzadkowe nic nie robią żeby zrobić coś dla tej przyrody. Osobiście widziałem mnóstwo kłusowników wokół których kręciło sie dużo straży miejskiej ale dali im spokój. Dlaczego? Bo sie ich porostu bali kłusownicy uzbrojeni po zęby czują sie bez karni. Spotkałem sie nawet z taka beszczelnąścią że na rzekach stawiano sieci, uniemożliwiając wędrówkę ryb na tarło. Według was jest lepsze niszczenie szkodników za pomocą prądu czy innych bomb acetylenowych ....
OK już mnie tu nie ma!!!
Starajcie sie to zmienić ale uprzedzam że nie bedzie to łatwe !!!
samuraj - 2007-03-11, 19:27
słonecznica nie jest chwastem wodnym http://www.studioone.trzc...rona=ryby&id=28
bartek9052 - 2007-03-11, 19:52
Słonecznica jest uważana jako chwast rybny
http://www.wodip.opole.pl.../ryby/ryby.html
http://www.lodr.pl/techno...p-20050822.html
http://www.jastra.com.pl/klub/konwnur.htm
http://www.lodr.pl/index2...do_pdf=1&id=558
masz tu kilka linków i sobie poczytaj
Mazur - 2007-03-11, 19:54
nie licytujcie się są to żywe ryby i zasługują na godne traktowanie.
jakja - 2007-03-11, 20:06
Takie jak Lepper Albo my sami
Ernest - 2007-03-11, 20:06
Tą stronkę redagował chwast ,napisał że słonecznica dorasta do 5 cm
U mnie w oczku pływają 2 sztuki po 9-10 cm które nie dały się okoniowi.Miałem ponad 300 słonecznic i wpuściłem 3 okonki po 10 cm został 1 okoń i 2 słonecznice
bartek9052 - 2007-03-11, 20:20
A ja mam 300 okoni i jakieś 200 szczupaków na statw wielkości 2 ha od kilku lat. I od kilku lat mam też tysiące słonecznic.
Ernest - 2007-03-11, 20:23
To jakieś leniwe te Twoje drapieżniki
bartek9052 - 2007-03-11, 20:26
| Ernest napisał/a: |
Tą stronkę redagował chwast ,napisał że słonecznica dorasta do 5 cm
U mnie w oczku pływają 2 sztuki po 9-10 cm które nie dały się okoniowi.Miałem ponad 300 słonecznic i wpuściłem 3 okonki po 10 cm został 1 okoń i 2 słonecznice |
Trochę sie zgadzam z tobą Ernest samice słonecznicy dorastają nawet do 12 cm
ale żeby zaraz "chwast" to pisał. Może porostu ktoś sobie źle sprawdził.
bartek9052 - 2007-03-11, 20:28
| Ernest napisał/a: | To jakieś leniwe te Twoje drapieżniki |
Nie są leniwe tylko karasi mają do oporu . A słonecznice sobie olewają !!!
samuraj - 2007-03-11, 20:29
pomijając fakt czy jest pod ochroną czy jest chwastem ale takie traktowanie żywych stworzeń jest nie dopuszczalne --do białości mnie doprowadza taki sposób bezmyślnego postępowania a tłumaczenie że inni debile łapią sieciami czy prądem wcale nie usprawiedliwia do takiego traktowania ryb
bartek9052 - 2007-03-11, 20:42
Ja sie nie tłumacze że inni debile mają w dupie los tych stworzonek,tylko mówie że tak jest i inni mają to gdzieś. Bo i nie mam z czego.
A słonecznica według nowego rozporzadzenia została wyjęta z pod ochrony.
A wiec jest to nawet zgodne z prawem.
Ale zgadzam sie z tym że nie powinno sie tak robić ale przecież nie bede ich łapał sobie w wiaderko i pędził 20 km do jeziora.
Hubert - 2007-03-11, 21:12
Słonecznice to piękne ryby - w słońcu błyszczą srebrzyście. Jako nieliczne ryby naszej rodzimej ichtiofauny opiekują się (samce) złożoną ikrą (składaną wokół łodyg roślin wodnych) i larwami. Mam 6-7 szt. w oczku - są bardzo ruchliwe, spokojne i bezproblemowe; są też niestety dość słabo widoczne. Na wodach PZW jest objęta ochroną prawną. http://www.pzw.org.pl/hom...e=indexg&ids=73 To prawda, że wielu hodowców ryb towarowych traktuje je jako chwast, bo wyżerają im karmę i nadmiernie się rozmnażają. Prawo jest skomplikowane. Z jednej strony odłowione jako tzw. przyłów powinny wrócić z powrotem do wody. Jeśli jednak ze stawu spuszczana jest woda wydawałoby się, że należałoby wypuścić je do naturalnych wód. Nic bardziej mylnego - nie wolno wypuszczać żadnych ryb ze stawów hodowlanych w obawie przed chorobami. Przyłów pozostawiany jest więc na pewną śmierć, jako naturalny składnik biomasy.
dj...lukas - 2007-03-14, 18:44
Zalezy jak na to patrzeć w srodowisku naturalnym nie sa chwastami tylko w stawach hodowlanych w których kazda ryba szybko sie mnoząca a nie przynoszaca kozyści finansowych jest szkodnikiem.I tego nie kwestionuje ale sposób eliminowania mozna znależć tyle ze troche bardzeij pracochłonny niz wywalanie na trawe No ryby do wiaderka i kabelki od akumulatora mus to mus
bartek9052 - 2007-03-14, 21:33
to ja już wole załatwić sobie troche eteru (chociaż nie wiem czy działa na ryby) i je usypiać niż walić prądem .
marian - 2007-03-14, 21:36
puść im obrady z sejmu to napewno padna ,to na pewno zadziała
Hania - 2007-03-26, 10:11
No to tak jak u mnie. Tylko ,że wzdręgi. Własnie utworzyłam temat jak wymienic wodę w oczku bo nie widzę juz wyjścia. Ja mam o tyle dobra sytuację, że moje wzdręgi moge przenieść bez problemu do sąsiadki. Ma oczko ale pływają w nim tylko dwie wyłowione z jeziora płotki. Wokól domu mam też kilka naturalnych stawów.
Nie dziwię się determinacji Bartka, tez jestem zdeterminowana, ale co z tego...
|
|