Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Zwierzęta w oczku - oczliki i ośliczki

Ernest - 2007-03-08, 05:09
Temat postu: oczliki i ośliczki
Dziś jak mi starczy czasu będzie próbne odpalenie filtra :)
Przy wybieraniu resztek liści z filtra zauważyłem że ekipa zaczyna działać.Jak na razie są to oczliki i ośliczki :good:
http://oczkowodne.net/strony/skorupiaki.php to dla nie z orientowanych,tu można poczytać o czym piszę(nie o bombkach :P )

JAREK G - 2007-03-08, 10:32

Ernest napisał/a:
Ja odpalam filtr , albo jutro albo w sobotę :) , Kurde ja to jestem ślepy nigdy nie widzę żadnych oczlików i ośliczek :?
AurorA - 2007-03-08, 13:36

Wczesna wiosna to okres gdy masowo pojawiają się oczliki. To jedyna taka pora gdy jest ich mnóstwo. U mnie oczko składa się z dwu zbiorników, lecz ryby zimowały tylko w jednym z nich. Gdy lód stopniał w oczku bez ryb zauważyłem ze oczlików jest mnóstwo, dosłownie jeden na drugim.
Usunąłem przegrodę łącząca oba oczka i ryby od razu wpłynęły do drugiego oczka na ucztę.
Wyżarły wszystko w ciągu jednego dnia i przy tym mocno zmąciły wodę w tym oczku.

Hubert - 2007-03-08, 16:35

Ernest napisał/a:
Jak na razie są to oczliki i ośliczki

U mnie ośliczki żyją w domowym, nieogrzewanym akwarium, w którym odchowuję narybek platek. Skorupiak ten choć zupełnie nieszkodliwy dla mieszkańcow oczka/akwarium (odżywia się resztkami organicznymi i detrytusem), to jednak może być nosicielem niebezpiecznych dla zdrowia ryb pasożytów (wiciowców i nicieni). Ryby zjadają ośliczki dość niechętnie z uwagi na twardy, ochronny pancerz.

Ernest - 2007-03-08, 18:09

JAREK G napisał/a:
Ernest napisał/a:
Ja odpalam filtr , albo jutro albo w sobotę :) , Kurde ja to jestem ślepy nigdy nie widzę żadnych oczlików i ośliczek :?

Prób z filtrem nie było z powodu braku czasu(dzień kobiet :) )

Jarek ośliczki to bydlaki w stosunku do oczlików czy rozwielitek.Spotykane są okazy :P po 15mm :)

JAREK G - 2007-03-08, 18:17

AurorA napisał/a:
Wyżarły wszystko w ciągu jednego dnia i przy tym mocno zmąciły wodę w tym oczku.
To chyba moje głodomory wyżrą wszystko co się rusza :) i może dlatego ja ślepy jestem :P :hehe:
samuraj - 2007-03-10, 14:27

JAREK G napisał/a:
AurorA napisał/a:
To chyba moje głodomory wyżrą wszystko co się rusza :) i może dlatego ja ślepy jestem :P :hehe:

dzisiaj w swoim oczku widziałem te stworki :) Jarek podnieś kamień przy brzegu oczka a napewno zobaczysz :P

castleman - 2007-03-14, 18:16

Hubert napisał/a:
Ernest napisał/a:
Jak na razie są to oczliki i ośliczki

(...)Ryby zjadają ośliczki dość niechętnie z uwagi na twardy, ochronny pancerz.

U mnie z byczkiem nie mają szans :-D
PS byczka i tak wyprowadze z oczka :evil:

Ernest - 2007-03-16, 04:59

Cytat:
U mnie z byczkiem nie mają szans :-D

Oczliki i rozwielitki mają szanse :yess: ,gorzej ośliczki bo są większe :evil:

AurorA - 2007-03-16, 20:50

U mnie ośliczek pod kamieniami i koszami przy brzegu jest pełno. Kilka przedostało się razem z pistią do nieogrzewanego akwarium w domu - żyją do dziś - mam akwarium z ośliczkami :-D
infos - 2007-04-18, 11:45

A tak z ciekawości; może ktoś podpowie cóż to za stworki w moim stawie ?

ZiK - 2007-04-18, 16:51

infos napisał/a:
A tak z ciekawości; może ktoś podpowie cóż to za stworki w moim stawie ?

Moim zdaniem jest to larwa ważki przed przeobrażeniem. :P

AurorA - 2007-04-18, 18:43

na 100% ważka - pewnie szablak ;)