Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Wodospad, strumień, kaskada. - Nietypowy wodpospad

monkeymonk - 2007-03-05, 17:01
Temat postu: Nietypowy wodpospad
Witam wszystkich,
caly dzien bawie sie i projektuje nowe oczko. W zwiazku z tym przyszedl mi do glowy taki pomysl.
Poniewaz i tak muruje stacjonarny grill pomyslalem o czyms takim:

na zywo, wypatrzone w sieci:

Woda dostarczana na gore popa z dolnego oczka. Co o tym myslicie.
Problem z materialem - nie moze byc to cegla (a moze moze? :? )
Z jednej strony nie jest to naturalne, z drugiej wyglada ciekawie.

Ernest - 2007-03-05, 17:35

Z siatkobetony powinno się udać :)
AurorA - 2007-03-05, 17:36

Wodospad wcale nie jest nietypowy, to normalne rozwiązanie.
Mam coś podobnego. Najlepszy materiał to kamień +beton. Z czasem nie będzie widać że to beton.

monkeymonk - 2007-03-05, 17:37

Ernest,
mowisz o konstrukcji muru czy o konstrukcji niecki? pozdr.

Ernest - 2007-03-05, 17:45

Cytat:
Ernest,
mowisz o konstrukcji muru czy o konstrukcji niecki? pozdr.

Niecki z siatkobetonu dla szczelności i wytrzymałości ,a konstrukcje też można za zbroić aby zamarzająca woda w czasie zimy nie rozsadziła muru.
Wykończenie można zrobić tak jak napisał Arek

monkeymonk - 2007-03-05, 17:53

mhm, to mnie troche zmartwiles. myslalem o folii z utwardzonym podlozem pod wodospadem. myslisz, ze nie wytrzyma? przepraszam jesli pytanie jest oczywiste.
lukaszz66 - 2007-03-05, 17:57

monkeymonk napisał/a:
Woda dostarczana na gore popa z dolnego oczka. Co o tym myslicie.
ja bym sobie takiej kaskady nigdy nie zrobił bardzo nie naturalne
JAREK G - 2007-03-05, 18:10

Myślę że jakbyś te niecki zrobił płytkie to mogła by być zamaskowana folia kamieniami na utwardzonym gruncie :roll: Musisz wziąć jeszcze pod uwagę wydajność pompy, moim zdaniem żeby uzyskać taki efekt jak na pierwszej fotce ( kilka przelewów) to pompa powinna beć co najmniej 7000l/h, a to już jest 110W :-(
Maikler - 2007-03-05, 18:41

Pomysł fajny z takimi wodospadami, ale kontsrukacja za oczkiem mi się nie podoba. Przypomina mi trochę zabudowania oczyszczalni ścieków. Ale nie przejmuj sie zbytnio moim zdaniem ;)
Bajbas - 2007-03-05, 19:13

Mam coś takiego z samego piaskowca. Oczywiście zaprawa z dodatkiem uszczelniającym. Tylko że znacznie mniejsze każde "mikrooczko". Dwa na górze, potem spływ, gdzie jest kilka bardzo małych progów. Ale u mnie też znacznie słabsza pompa.
Bajbas
PS. To wcale nie musi wyglądać nienaturalnie, o ile spadek wody na nizinie jest naturalny :)

monkeymonk - 2007-03-05, 19:44

mhm - zgadzam sie co do zarzutu braku naturalnosci ale uzyskanie takiego efektu nie bylo moim celem. Z drugiej strony wysypanie gory kamieni tez nie jest naturalne.
Mysle, ze skusze sie na taki "sztuczny" projekt. wrzucam pare aktualnych fotek. Zalezy mi na plynnym polaczeniu funcji grillowej, blatowej i wodospadowej ;)

Pawel Woynowski - 2007-03-07, 21:58

lukaszz66 napisał/a:
ja bym sobie takiej kaskady nigdy nie zrobił bardzo nie naturalne

Ja też, marzy mi się coś takiego.

Łukasz75 - 2007-03-08, 07:05

Moim zdaniem lepiej by to wygladalo gdyby grill byl po drugiej stronie "zadaszenia" , tak by siedzac w srodku mozna bylo podziwiac oczko wodne , ktorego tlem moglby byc ten wodospad

Poza tym cala ta konstrukcja powinna byc zrobiona z jednolitego materialu czyli albo cegly albo kamienia. Laczenie tych materialow jest mozliwe ale bardzo ryzykowne. Po prostu moze wyjsc "szkaradztwo". I wreszcie sam dach , mam watpliwosci czy dach domu tez masz taki "wygiety"
Jesli tak to ok , jesli nie to moze dziwnie wygladac taka altana obok domu z dachem kopertowym czy nawet dwuspadowym.

Jesli jednak zdecydujesz sie pozostac przy obecnym projekcie , to kiepsko jakos widze szczelne i estetyczne zarazem polaczenie cegly i folii. A ten nizszy murek z wodospadem to chyba jest po to aby narobic sobie kolejnych klopotow technicznych. Nie wygladaloby to gorzej gdyby ten murek byl tej samej wysokosci na calej dlugosci.

Pozdrawiam

monkeymonk - 2007-03-08, 09:36

Lukasz,
dzieki za uwagi. Cala konstrukcja bedzie z kamienia. Cegla znalazla sie w projekcie z przypadku, zreszta i tak mam watpliwosci co do jej trwalosci. Dach bedzie zwykly, dwuspadowy - bedzie to zwykla chata. Program ktorego uzywalem nie przewidywal takiej mozliwosci (jesli sie wpatrzysz to zobaczysz, ze dach jest zrobiony z dwoch mostkow do oczka, odpowiednio rozciagnietych i przekrzywionych :)
Co do niecki - chyba zaryzykuje i wyloze ja folia. nie chce betonowac niecki, nie znam sie na tym. utwardze tylko podloze.
Jesli chodzi o kwestie naturalnosci. Patrzac na ten projekt oczywiste jest, ze nie ma on udawac naturalnego wodospadu :)
Dzieki za uwagi.
pozdr.

Ernest - 2007-03-08, 18:47

Paweł napisał/a:
Ja też, marzy mi się coś takiego.

Mnie też się podoba i mam podstawy abym miał podobnie

Pawel Woynowski - 2007-03-09, 05:12

Łukasz75 napisał/a:
Moim zdaniem lepiej by to wygladalo gdyby grill byl po drugiej stronie "zadaszenia" , tak by siedzac w srodku mozna bylo podziwiac oczko wodne , ktorego tlem moglby byc ten wodospad

Też tak myślę.

Cytat:
esli jednak zdecydujesz sie pozostac przy obecnym projekcie , to kiepsko jakos widze szczelne i estetyczne zarazem polaczenie cegly i folii.

TUTAJ masz sposób jak można połączyć kamień, folię, szczelność i wodospad. I masz rację że lepiej wygląda jeden rodzaj materiału.