Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Oczko wodne z siatkobetonu. - nieszczelne oczko wodne

adamoovv - 2007-03-01, 15:37
Temat postu: nieszczelne oczko wodne
Witam ..Mam wielki problem z moim oczkiem wodnym,jest nieszczelne .Opisze moja prace moze pomoze w ocenie co zrobilem zle.oczko jest na skarpie wyplantowalem teren ..Dwie sciany to skarpa a pozostalem sciany wykonalem z duzych skal ..Sciany i spod oczka wylozylem siatka stalowa i zalalem betonem zdodajac srodek uszczelniajacy BETOSZCZEL. warstwa betonu to oklo 5 cm.PO zalaniu oczka cieknie z boku scian miedzy skalami.Podaje wymiary oczka dlugosc 3m ,szerokosc 2 m ,glebokosc 70 cm.CZy uszczelnienie CR 65 pomoze .prosze rady co mam zrobic i jakim srodkiem mam uszczelnic sciany .Pozdrawiam ADAM
AurorA - 2007-03-01, 20:24

Czy dawałeś jakieś inne zbrojenie oprócz siatki? Jaka to siatka i ile warstw?
adamoovv - 2007-03-02, 16:36

Witam .Dalem jedna warstwe siatki .Siatka byla dawniej stosowana do budowy klatek dla krolikow
Bajbas - 2007-03-02, 17:08

adamoovv napisał/a:
Dwie sciany to skarpa a pozostalem sciany wykonalem z duzych skal .

nie może nie cieknąć, niestety. Moim zdaniem jedyna rada obrzucić i zrobić ścianę z siatkobetonu. Można by próbować uszczelniać silikonem, ale to bardzo ryzykowne rozwiązanie.
Bajbas

AurorA - 2007-03-03, 00:43

Za słabe i niewłaściwe zbrojenie. Silikon itp itd nic nie da. Siatka musi być z prostych drutów (niepozaginanych jak ogrodzeniowa) - siatka Rabitz'a. Pozaginane można rozciągnąć i wtedy pęka.
adamoovv - 2007-03-03, 07:14

Dziekuje za odpowiedzi i prosze dobre rady co mam dalej zrobic z aby nie cieklo .Pozdrawiam
adamoovv - 2007-03-08, 18:26

Na razie zero pomyslow.A moze polozyc folie ?Prosze o rade?
Bajbas - 2007-03-09, 16:47

adamoovv napisał/a:
Na razie zero pomyslow

Adam, nic więcej nie dodam. Po prostu zrobić ścianę z siatkobetonu. Czyli rozciągnąć siatkę, obrzucić, potem raz jeszcze (na ten wymiar powinny dwie warstwy zupełnie wystarczyć). Oczywiście możesz wyłożyć folią, możesz też laminować (były takie pomysły, a Paweł W. nawet coś takiego robił - ja odradzam, dużo prostszy i naturalny siatkobeton).
Podsumowując, masz nieckę, w której musisz zrobić szczelną skorupę. Wybór materiału należy do Ciebie.
Pozdr, Bajbas

w84u - 2007-04-01, 11:58

Jeżeli istnieje możliwość "dojścia" do betonowego podkładu, lub szczeliny pomiędzy kamieniami nie są wielkie, uszczelnij mieszanką kleju do płytek (np. Atlas) i dodatku uszczelniającego do betonów (np. Szczelbet) w dawce wyższej niż zalecana, tzn. na wiadro kleju ok. 10 L 150-200 ccm szczelbetu, doprowadzić do konsystencji "lejącej" (ale nie rzadkiej) wodą i nanieść pędzlem (dużym bloczkiem) na ścianę, często mieszać. Dla pewności, lub przy większych dziurach i nierównościach nanieść drugą warstwę. Na drugą warstwę można nanieść powyżej i nieco poniżej poziomu wody (planowanego) drobne kamyki aby zamaskować nieestetyczny (i nienaturalny) beton. Mieszanka wiąże nieco dłużej z powodu dodatku uszczelniacz. Należy poczekać kilka dni (zależnie od temperatury otoczenia). Pozdrawiam.
Michał - 2007-04-01, 14:19

takie lepienie nic nie da, niewlasciwie przezbrojone oczko szybko wychodzi po kazdej zimie tu i tam - pekniecia, ja zle zrobilem w kilku miejscach i mysle nad przerobka oczka juz od dawna ale nie mam na to na razie czasu i jak to sie mowi lepie, sam atlas tez nic nie da bo nie wytrzyma tak dlugotrwalego dzialania wody, ja zrobilem to w ten sposob, ze w caly beton (oczko) pomalowalem farba basenowa koloru zielonego, odczekalem 2 tygodnie nalalem wody , postala kilka dni, wypompowalem ja i nalalem ponownie zeby pozbyc sie toksyn, ktos powie ze farba bedzie glupio wygladac, rzeczywiscie ale tylko kilka dni bo potem i tak barwe zmieni na ciemniejsza i nic nie bedzie widac, mi oczko peka w tym samym miejscu (raz mniej raz wiecej) zalezy od zimy i robie to tak ze pekniecie smaruje atlasem, srednio po 2 dniach zamalowuje farba basenowa i jest git, a oczko jest zrobione w ten sposob ze nie musze spuscic calej wody zeby je nareperowac. Cena takiej farby to okolo 36 zl za puszke 0,9 litra i okolo 70 zl za 2 litry. Farba dostepna w Praktikerze.
marian - 2007-04-01, 14:25

Jak oczko jest kitowo zrobione to najlepiej wypuścic wodę ,pozamiatać i dac zwyklą budowlanke koszt mały a efekt murowany
seba - 2007-04-01, 14:35

Michał napisał/a:
ja zrobilem to w ten sposob, ze w caly beton (oczko) pomalowalem farba basenowa koloru zielonego,

Michał, I jestes zadowolony z tej farby??Tez mam zamiar ja zastosowac tylko ze niebieską ;)

Michał - 2007-04-01, 14:47

no jak dla mnie farba zdala egzamin, tylko przed pomalowaniem musisz dobrze przygotowac podloze, dokladnie zamiesc i przygotowac z zaleceniem opisanym na puszce, malujesz nakladajac grunt, jest to opisane co i jak, a potem pierwsza warstwe ciensza i druga grubsza, u mnie wszystko smiga poza peknieciem ktore wychodzi niestety z mojej winy, ale mysle ze naloze na to dwie warstwy siatki i zaleje jeszcze raz betonem i zamaluje, chyba ze wymysle powiekszenie oczka i jego rozbudowe co mam w planie juz od dawna tyle ze czas nie pozwala :) .
seba - 2007-04-01, 16:02

Oczko bedzie umyte karcherem.Powinno wysytarczyc.
JAREK G - 2007-04-01, 18:01

Ja bym zastosował sposób i pomysł Mariana, :good:
seba - 2007-04-01, 18:09

Czyli zwykła budowlanka :?
marian - 2007-04-02, 17:48

W tamtym miesiącu kupowałem 6x6m koszt niecałe 50zł
seba - 2007-04-02, 19:04

To tanio myslałem ze bedzie duzo drozsza