Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ogrodnictwo - skalniak czy Alpinarium

lukaszz66 - 2007-02-23, 10:25
Temat postu: skalniak czy Alpinarium
w wiosne chcę zbudować skalniak i nie wiem czy alpinarium nie jest leprze jakie gatunki roślin polecie na skalniak czy alpinarium i jak dobrze zaprojektować skalniak/alpinarium proszę o rade fachowców!!!
Maikler - 2007-02-23, 11:19

Alpinarium jest bardziej pracochłonne i na pewno wyjdzie znacznie drożej niż skalniak, który sam miałem i byłem zadowolony. Znalazłem Ci kilka porad:
http://www.ogrody.cvd.pl/...jemyogrod6.html

Na skalniaku bardzo ładnie wyglądają karłowate odmiany iglaków i różnego rodzaju rośliny płożące. ;)

lukaszz66 - 2007-02-23, 11:46

ok dzięki Michał ;)
marian - 2007-02-23, 18:18

Łukasz podsylan Ci kilka fotek z mojego skalniaka moze na coś Ci się to przyda :piwko:

http://barakuda.fotosik.pl/albumy/79838.html

AurorA - 2007-02-24, 00:52

Jaka jest różnica między skalniakiem a alpinarium? :roll:
JAREK G - 2007-02-24, 00:57

Żadna :P
Maikler - 2007-02-24, 00:59

AurorA napisał/a:
Jaka jest różnica między skalniakiem a alpinarium?

Prawie żadna, tyle że alpinarium ma za zadanie odtworzyć warunki wysokogórskie, z przeważającą ilością niskich drzewek iglastych. Przy skalniaku są to głównie rośliny płożące, drobne rośliny i karłowate iglaki a i również drzewka liściaste. Ja naprzykład miałem klon japoński, który mi zresztą dwa lata temu ukradli :x

AurorA - 2007-02-24, 01:11

Alpinarium to brzmi dumnie.

Jestem miłośnikiem roślin skalnych i mam sporą kolekcję. Właśnie się zastanawiam czy mam skalniaki czy alpinaria :hehe:

Ostatni skalniak robiłem w grudniu, wiosną i latem nie było czasu i myślałem że czeka mnie to w następnym roku (tym) ale pogoda była łaskawa. Jeszcze do końca nie obsadziłem.

Pawel Woynowski - 2007-02-25, 22:04

AurorA napisał/a:
Właśnie się zastanawiam czy mam skalniaki czy alpinaria :hehe:

Skalniak to w zasadzie ogród na wzniesieniu lub kilku, mniejszych lub większych, gdzie rośliny rosną w specjalnie dobranym do potrzeb roślin substracie. Roślinami moga być w zasadzie wszystkie rośliny karłowate w tym drzewa i byliny. Gdzie kamienie położone są luźno bezpośrednio na substracie.
Alpinarium natomiast to głównie skały i to jednogatunkowe, ułożone tak aby imitowały naturalne partie wysokogórskie. Rośliny rosną głównie w załomach skalnych, wgłębieniach i szczelinach, na bardzo ubogim ilościowo i pokarmowo podłożu. Roślinami są głównie rośliny wysokogórskie, rosnące w naturalnych warunkach, na wysokości kosodrzewiny lub wyżej.

Taka jest moja definicja skalniaka i alpinarium.

AurorA - 2007-02-25, 23:09

To jam mam coś pośredniego.

W Rogowieckim arboretum jest alpinarium (tak głoszą tabliczki) ale nie pasuje ono do Twojej definicji.

Pawel Woynowski - 2007-02-27, 16:22

AurorA napisał/a:
To jam mam coś pośredniego.

W Rogowieckim arboretum jest alpinarium (tak głoszą tabliczki) ale nie pasuje ono do Twojej definicji.

To moja definicja. Tak sobie wyobrażam dobrze zaprojektowane alpinarium i skalniak.W zasadzie w alpinarium powinny rosnąć jedynie rośliny górskie, a w skalniaku rosną wszystkie rośliny, te z nizin również.
O ile wiem to w Rogowskim alpinarium tak właśnie jest, rosną tam jedynie rośliny górskie.

lukaszz66 - 2007-02-27, 17:16

Marian a co to za niebiesa trawa na zdjęciu 8 jaki gatunek
marian - 2007-02-27, 17:27

lukaszz66 napisał/a:
Marian a co to za niebiesa trawa na zdjęciu 8 jaki gatunek

Kostrzewa sina

Roślina wieloletnia, trawa kępiasta.

Kolor- niebiesko siny.
Wysokość dorosłej rośliny -20-30cm
Kwitnienie -VI-VII Liście są ozdobą trawy przez cały sezon.
Stanowisko - słoneczne.
Gleba- sucha i uboga w składniki pokarmowe. W bardziej żyznej ziemi trawa zielenieje.
Zastosowanie- grupy roślin, rabaty, skalniaki, pojemniki.

lukaszz66 - 2007-02-27, 17:34

AurorA napisał/a:
Jaka jest różnica między skalniakiem a alpinarium?

AurorA napisał/a:
Jestem miłośnikiem roślin skalnych i mam sporą kolekcję. Właśnie się zastanawiam czy mam skalniaki czy alpinaria

czesto używamy tych dwóch określeń skalniak,alpinarium to bład nie każdy skalniak można nazwać alpinarium!!! gdyż alpinarium jest specjalistyczną kolekcja roślin alpejskich (górskich) dla których twożymy gatunki podobne do tych jakie panują w naturalnych miejscach występowania tych roślin czyli w różnych partiach gór natomiast skalniak nazywamy terz ogrudkiem skalnym to ozdobna część ogrodu gdzie skałki kamienie oczka wodne twożą wraz z roślinami chormonalną całość

Maikler - 2007-02-27, 17:37

[quote]czesto używamy tych dwóch określeń skalniak,alpinarium to bład nie każdy skalniak można nazwać alpinarium!!! gdyż alpinarium jest specjalistyczną kolekcja roślin alpejskich (górskich) dla których twożymy gatunki podobne do tych jakie panują w naturalnych miejscach występowania tych roślin czyli w różnych partiach gór natomiast skalniak nazywamy terz ogrudkiem skalnym to ozdobna część ogrodu gdzie skałki kamienie oczka wodne twożą wraz z roślinami chormonalną całość
[quote]

Dokładnie tak, lepiej nie można było tego ująć :P

Bajbas - 2007-02-27, 17:57

lukaszz66 napisał/a:
skalniak nazywamy terz ogrudkiem skalnym to ozdobna część ogrodu gdzie skałki kamienie oczka wodne twożą wraz z roślinami chormonalną całość

Łukasz przy Tobie budzi się we mnie nietoperz :)
Tą "chormonalną całością" to walisz między oczy :P

Jako nietoperz powiem tak, w alpinarium też są skały, więc ogród skalny to pojęcie szersze niż alpinarium. Nie każdy ogród skalny jest alpinarium, każde alpinarium jest ogrodem skalnym. Więc chyba się nie zgadzamy :lol:
Bajbas

lukaszz66 - 2007-02-27, 18:21

Bajbas, no właśnie nie rozumiemy się :-( :lol: :lol: :lol: :P :P
Alpinarium-w alpinarium ważniejsze od wyglądu są warunkistworzone przez czlowiekadla roslin, które pochodzą z wysokich gor i są przyzwyczajone do tego, że zima jast tam dluga , a pokrywa śniezna gruba, natomiast wiosna przychodzi szybko i później niz u nas.
Skalniak ogrodek skalny, popularnie nazywany skalaniakiem , budujemy tak , żeby byl dobrze widoczny, ładnie wygladał i zapewnial roslinom skalnym, a czesto tylko umownie nazywanymi skalnymi, podstawowe , wazne dla nich warunki , czyli przepuszczalna żwirową ziemię, utrzymujaca w miare wilgoś latem,a natomiast zmima raczej suchą. Tutaj także musimy sie orientować czy gleba ma być wapienna, czy lekko kwaśna , czy dana roslina woli stanowisko w pelni sloneczne czy raczej lekko zacienione ,ale nie musimy byc tacy ostrozni jak w przypadku alpinarium .

Bajbas - 2007-02-27, 18:30

lukaszz66 napisał/a:
w alpinarium ważniejsze od wyglądu są warunkistworzone przez czlowiekadla roslin,

wiesz Łukasz, warunki są zawsze ważne, tylko ogrodnicy nie zawsze o tym pamiętają.

Alpinarium ma być kawałkiem ogródka udającego określone miejsce, dlatego musi mieć określony zestaw roślin. Generalnie chodzi o rośliny wysokogórskie - tu się zgadzamy. W sumie nie ważne, jak to zwał, byle właściciel miał frajdę.

Pozdrawiam, Bajbas
PS. Ale jak się postrasz, to nawet Ci to harmonijnie idzie :)

TeresaR - 2007-02-27, 22:38

marian napisał/a:
Łukasz podsylan Ci kilka fotek z mojego skalniaka moze na coś Ci się to przyda :piwko:

http://barakuda.fotosik.pl/albumy/79838.html

Marian jestem pełna podziwu :brawo: ładny te Twój skalniak :-D Zastanawia mnie tylko jak sobie poradzisz z niektórymi nasadzeniami , teraz to małe krzaczki ale w przyszłości :)

Pawel Woynowski - 2007-03-01, 04:00

TeresaR napisał/a:
Marian jestem pełna podziwu :brawo: ładny te Twój skalniak :-D Zastanawia mnie tylko jak sobie poradzisz z niektórymi nasadzeniami , teraz to małe krzaczki ale w przyszłości :)

I właśnie to jest jeszcze jedna różnica między alpinarium a skalniakiem. W alpinarium nie ma problemów z przerostem roślin, co na skalniakach zdaża się nagminnie. Ponieważ rośliny górskie są drobne i nie przerastają skał. W alpinarium kompozycja skalna najważniejsza, rośliny są tylko akcentem, który podkreśla naturalny styl alpinarium.