| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - Filtr glebowo-korzeniowy z wykorzystaniem kalfasów
Grzegorz - 2007-02-16, 15:16 Temat postu: Filtr glebowo-korzeniowy z wykorzystaniem kalfasów Robię filtr glebowo-korzeniowy z wykorzystaniem kalfasów w których będzie napowietrzanie,
złoża żwiru itp.rośliny i miejsce na worek z torfem, całość to 4m i około 400l filtra.
Kalfasów mam 5 szt. połączonych ze sobą 1''otworem.Przez otwór może przepływać woda z prędkością odkręconej max.baterii (sprawdziłem) a będzie to wyglądać tak:
Cały ten zestaw ulokuję z prawej strony oczka w miejscu gdzie teraz mam skalniak w strefie brzegowej oczka jako łuk lub linia prosta.
Ernest - 2007-02-16, 15:32
Odpowiednie roślinki , pompka o małej wydajności i powinno być ok
Grzegorz - 2007-02-16, 16:37
Zastosuje pompę małej wydajności i myślę, że 1,5 m3/h powinna spokojnie wystarczyć. Woda będzie zawsze z dołu prowadzona poprzez wkład filtrujący do góry i przelewem znowu w dół. W pierwszym zbiorniku mogę zainstalować napowietrzanie lub w razie potrzeby w wiaderku z otworami węgiel drzewny czy nawet gąbki do wstępnego oczyszczania. W następnych zbiornikach złoże czyszczące typu żwir (wszelkie sugestie miło widziane). W jednych z tych pojemników zastanawiam się nad wykorzystywaniem torfu w worku przez który ciągle przepływałaby woda i w ten sposób nie musiałbym zatapiać worka w oczku. Na każdym możliwym zbiorniku rosły by rośliny typu kosaciec itp.
jakja - 2007-02-16, 16:39
Ale torf musisz często wymieniać...
Bajbas - 2007-02-16, 16:46
| Grzegorz napisał/a: | | Zastosuje pompę małej wydajności i myślę, że 1,5 m3/h |
to jest mała wydajność Ja też o czymś takim myślę (tyle, że ja wykorzystam swoją "rzeczkę"), ale myślałem o 1,5 m3 na dobę! Im wolniej płynie przez filtr tym lepiej woda zostanie oczyszczona, ale jednocześnie mniej wody zostanie oczyszczone. Gdzie jest złoty środek?
Grzegorz, czy Ty to jakoś liczyłeś, czy tak spod dużego palca?
Pozdr, Bajbas
PS. U nas kalfasy kastrami zwą
Grzegorz - 2007-02-16, 17:00
| jakja napisał/a: | | Ale torf musisz często wymieniać... |
To wyciągne worek i dam drugi | Bajbas napisał/a: | | Grzegorz, czy Ty to jakoś liczyłeś, czy tak spod dużego palca? |
Mam starą przerobioną pompę która podaje 600l/h do filtra z którego rurką 0,5'' wypływa woda do oczka i nigdy się nie przelało i sądzę ,że 800/h też powinna dać radę i stąd sądzę, że 1'' x 2 daje ok. tej wartości.
| Bajbas napisał/a: | | Im wolniej płynie przez filtr tym lepiej woda zostanie oczyszczona, ale jednocześnie mniej wody zostanie oczyszczone. Gdzie jest złoty środek? |
Max. 1,5/h to nie jest dużo pokonując 4m. filtra, a nie wykluczone, że zastosuję 1,1/h.
Ernest - 2007-02-16, 17:19
Panowie czym wolniej tym dokładniej
AurorA - 2007-02-16, 17:25
Co sądzicie o tych zasadach doboru filtra i pompy w zal. od pojemności zbiornika?
http://oczkowodne.net/technika.php
Bajbas - 2007-02-16, 17:52
| AurorA napisał/a: | | Co sądzicie o tych zasadach doboru filtra i pompy |
za cienki jestem by się wypowiadać, dlatego szukam rady na forum, ale jedna uwaga. Piszesz, że bez sensu jest używać i węgla i torfu. A to moim zdaniem nie jest prawda. Jeśli najpierw węgiel a potem torf to chyba OK (jeśli odwrotnie to masz racje).
Ale dylemat wolno a dokładnie, a szybciej a za to więcej chyba trzeba na czuja rozwiązać.
Ja w każdym razie kombinuje by to było ok. 10% całego oczka na dobę czyli ok. 2 m3. Będę mógł odkręcić na 4-5 m3 na dobę. Reszta na minikaskadę i lampę UV. Zobaczymy jak to podziała.
Bajbas
AurorA - 2007-02-16, 18:09
Prawie wszystkie firmy produkujące pompy i filtry zalecają aby w ciągu godziny zostało przepompowane 50% objętości oczka. np. Dla stawu 10 tys litrów zalecają pompę 5 tys l/h.
Ernest - 2007-02-16, 18:10
"np. dla oczka o objętości około 3000 litrów objętość filtra powinna wynosić od 15 litrów do 60 litrów. Załóżmy że użyjemy filtra o objętości 30 litrów. W ciągu minuty nie powinno przez niego przepływać więcej niż 75 litrów wody. W tym przypadku maksymalna wydajność pompy może wynosić 4500 litrów / na godzinę, minimalna zaś to 1440 litrów / na godzinę"
Dla tego przykładu podwyższyłbym minimalną wartość objętości filtra do minimum 30 litrów
Maksymalna ilość wody na minutę też jest za wysoka
Maksymalna wydajność pompy też bym zaniżył do wydajności wypływającej wody za filtrem
To moje propozycje
Bajbas - 2007-02-16, 18:16
| AurorA napisał/a: | | Prawie wszystkie firmy produkujące pompy i filtry zalecają aby w ciągu godziny zostało przepompowane 50% objętości oczka. np. Dla stawu 10 tys litrów zalecają pompę 5 tys l/h. |
utopia, ja bym musiał mieć pompę 10m3/h faktycznej wydajności (a nie na króćcu tuż przy pompie). Takie zalecenia są dobre dla producentów pomp i elektrowni. Ponadto dużo zależy od tego jak woda jest nasłoneczniona, ile jest ryb, ile roślin. Jak wiesz (przecież tak masz) można się obejść bez pompy i filtra.
Bajbas
samuraj - 2007-02-16, 18:18
| Grzegorz napisał/a: | | Robię filtr glebowo-korzeniowy |
chcę zrobić dokladnie to samo z tym że mam zamiar zrobić to z siatkobetonu- gębokość ok 40-50cm szerokość ok 60-70cm dlugość 120-150cm --jeśli nie będzie mi dostatecznie czyścić wody dopiero wtedy będę myśleć o innych filtrach
Ernest - 2007-02-16, 18:23
Wszystko zależy od warunków jakie panują w określonym oczku
samuraj - 2007-02-16, 18:29
mam nadzieję że rośliny będą najlepszym filtrem ---przekonam sie latem
JAREK G - 2007-02-16, 20:59
Ja kiedyś gdzieś czytałem że woda z oczka powinna być minimum trzy razy w ciągu doby przefiltrowana przez filtr i wydaje mi się że są to realne i wystarczające wartości, a daje to około 12,5% objętości oczka na godzinę 50% to dość sporo
killer1558 - 2007-02-16, 21:06
ciekawie się prezentuje, tylko może opisz dokładnie jeszcze materiały jakie są potrzebne ,i fotki daj jak możesz w całości ,interesuje mnie jak rozwiążesz wpływ wody do oka bo sądzę że będzie to zakopane w ziemi równo z poziomem gruntu
Grzegorz - 2007-02-16, 22:28
| killer1558 napisał/a: | | ciekawie się prezentuje, tylko może opisz dokładnie jeszcze materiały jakie są potrzebne ,i fotki daj jak możesz w całości ,interesuje mnie jak rozwiążesz wpływ wody do oka bo sądzę że będzie to zakopane w ziemi równo z poziomem gruntu |
Albo będzie to z poziomem gruntu ,albo w połowie i ziemia uzupełni boki poza którymi będzie skalniak,poprzez obsypanie podwyższył by się brzeg i mogło by to ciekawie wyglądać.Zakładam, że po roku kalfasów nie byłoby widać, a całe to wzniesienie okalać będą kołki, które zapomniałem jak się nazywają
Wpływ wody do oczka może przez otwór w kamieniu
killer1558 - 2007-02-17, 00:10
ale to znaczy że będziew tym wynalazku zamocowana jakaś rurka z której wypłynie woda
Grzegorz - 2007-02-17, 08:43
| killer1558 napisał/a: | | ale to znaczy że będziew tym wynalazku zamocowana jakaś rurka z której wypłynie woda |
Tak, jedną stroną wpłynie przejdzie przez złoża itp. i wypłynie 4 m dalej.
Moje oczko to 13m3 6,40m x 4,40m
Mazur - 2007-02-17, 08:51
ja tym razem poobserwuje, poczytam jak zda egzamin to może za rok pomyśle w tym roku odpalam filtr 2-wu beczkowy taki jak ma chyba Vivit bo od tego samego wytwórcy.
Ernest - 2007-02-17, 08:57
Grzegorz dobry stosunek objętości filtra do objętości oczka.Na pewno będzie ok
Grzegorz - 2007-02-17, 12:51
Mnie również się tak wydaje,
JAREK G - 2007-02-17, 18:47
| Roman napisał/a: | | w tym roku odpalam filtr 2-wu beczkowy taki jak ma chyba Vivit bo od tego samego wytwórcy. |
Ja w tym roku też chcę uruchomić drugą beczkę, ale własnej roboty i też będę śledził jak się sprawuję filtr Grzegorz, może kiedyś , czemu nie
Grzegorz - 2007-02-17, 20:11
Wszelką dokumentację będę gromadził a efekty umieszczał na tym forum
Łukasz75 - 2007-03-02, 02:32
Grzegorz ciekawie wyglada twoje oczko.
Szukalem na forum wiecej zdjec , ale nie znalazlem.
Podaj moze linka do watka , w ktorym piszesz o swoim oczku wiecej , a jesli takiego nie ma to moze czas aby zalozyc
Pozdrawiam
samuraj - 2007-05-17, 19:38
Grzegorz ciekawe czy już funkcjonuje twój 'kalfasowy filtr" ---obiecałeś dokumentację
mój sprawdza się jak na razie w 100%
Grzegorz - 2007-05-17, 19:58
Filtr działa na 80% W oczku woda jest czyściejsza jak kiedykolwiek a nawet bardzo. Dokumentację przedstawię w innym czasie bo od kilku dni miałem problemy z logowaniem.
Dzisiaj do tego dosadziłem jeszcze 8 tataraków ale to już pokażę na innym zdjęciu. Teraz kończę bo mam mało czasu a ie spodziewałem się, że uda mi się zalogować.
JAREK G - 2007-05-17, 22:40
Nieźle się Grzegorz, prezentuje też czekam podobnie jak samuraj, na dokumentację bo jak mój by się słabo spisywał i to może w przeszłym roku sobie taki zrobię
samuraj - 2007-05-17, 22:49
Jarek nie czekaj do przyszłego roku tylko zacznij działać już teraz na przyszły rok roślinki rozrosły by się na całego , u mnie choć jest dość świerzy to sprawdza się super , lepiej niż myślałem tym bardziej że przyjemny dla oka jest taki filtr niż filtr beczkowy nawet dobrze zamaskowany
jeśli masz miejsce to łopata w garść i do dzieła a my cię wszyscy wspomożemy (duchowo i telepatycznie)
JAREK G - 2007-05-17, 23:18
Darek w tym już się narobiłem przy oczku i więcej już nic nie robię teraz pora odpoczywać z i patrzeć jak pływają ryby i rosną rośliny ( chyba że będzie zupa, ale jestem dobrej myśli ) Poza tym co bym robił w przyszłym roku , a tak mam czas żeby sobie wszystko dokładnie przemyśleć i zaplanować i nie ukrywam że taki pomysł mi sie podoba , ale musiałbym to jakoś połączyć, kaskadę i filtr glebowo korzeniowy na tej samej pompie no i beczki też musiałyby chyba zostać bo przy moich karpiach to chyba sam taki glebowo korzeniowy nie dałby rady ( za mały przepływ )
samuraj - 2007-05-18, 16:18
musiał byś to zrobić w takiej kolejności oczko,beczki ,kaskada, strumyk ,glebowo-korzeniowy ,oczko --i wodę masz miodzio nawet przy brudzących karpiach
krokodyl - 2007-08-24, 17:44
Chce zbudować filtr glebowo-korzenny i nie wiem czy teraz zacząć budowe czy poczekac do wiosny.Nie wiem czy to dobre rozwiązanie poniewaz chce wode z filtra beczkowego doprowadzic do filtra g-k .Moze lepiej rozdzielic połowa wody do beczki,a reszta do g-k
samuraj - 2007-08-24, 19:38
już kilka krotnie na forum polecałem filtr g-k i polecam go nadal z czystym sumieniem ,u mnie sprawdził się w 100% po za tym nigdy nie stosowałem filtrów beczkowych , torfu czy słomy i wodę mam czyściutką , oczywiście czasami pojawiają się nitkowe ale nie ma problemu z "zupą szczawiową" przejżystość wody do dna
więc do dzieła , jeśli masz czas ,miejsce i natchnienie to nie czekaj tylko do dzieła
krokodyl - 2007-08-24, 19:41
Folie,kamienie,cement,rosliny mam wiec w poniedziałek zaczynam
samuraj - 2007-08-24, 19:43
| krokodyl napisał/a: | | Folie,kamienie,cement,rosliny mam wiec w poniedziałek zaczynam |
po co cement
krokodyl - 2007-08-24, 19:49
musze wymurowac murek z kamienia bo chyba same poukładane kamienie nie wytrzymają naporu wody i zwiru
samuraj - 2007-08-24, 20:25
| krokodyl napisał/a: | | musze wymurowac murek z kamienia bo chyba same poukładane kamienie nie wytrzymają naporu wody i zwiru |
coś mi się wydaje że chcesz sobie zafundować dodatkową robotę
1 wykopujesz obok oczka dziurę ciut wyżej niż oko np.2m na 1m głębokość od 30 do 40cm
2 wykładasz folią
3 łączysz za pomocą kaskady bądź strumuka
4 sadzisz rośliny
5 napełniasz wodą
6 układasz kamienie
7 włączasz pompę --woda z oczka do f-g
8 patrzysz z podziwem na swoje dzieło
krokodyl - 2007-08-24, 20:30
Myslałem troche inaczej,ale zrobie tak jak radzisz przeciez masz wieksze doswiadczenie
samuraj - 2007-08-24, 20:38
| krokodyl napisał/a: | Myslałem troche inaczej,ale zrobie tak jak radzisz przeciez masz wieksze doswiadczenie |
najważniejsze aby to co zrobisz podobało się tobie , ja tylko w skrócie napisałem jak ja to robiłem
krokodyl - 2007-08-24, 20:53
filtr bedzie miał pow. około 1,8 m2 odrazu wsadzic duzo roslin czy mniej i niech sie rozrastają
samuraj - 2007-08-24, 21:00
| krokodyl napisał/a: | | filtr bedzie miał pow. około 1,8 m2 odrazu wsadzic duzo roslin czy mniej i niech sie rozrastają |
do swojego pchałem ile się dało a potem były przecinki -- do póki mój pies mnie nie wyręczył
więc wsadź ile ci się zmieści roślin , na dno wsyp żwir i wsadzaj bezpośrednio
krokodyl - 2007-08-24, 21:03
a mogą byc kamyczki trakcji od 4-8 mm
samuraj - 2007-08-24, 21:14
myślę że powinno być dobrze
krokodyl - 2007-08-24, 21:17
No to mam wszystko w poniedziałek zaczynam
samuraj - 2007-08-24, 21:19
| krokodyl napisał/a: | | No to mam wszystko w poniedziałek zaczynam |
nie zapomnij o fotorelacji---powodzenia
AurorA - 2007-08-25, 00:28
| Cytat: | | Chce zbudować filtr glebowo-korzenny i nie wiem czy teraz zacząć budowe czy poczekac do wiosny.Nie wiem czy to dobre rozwiązanie poniewaz chce wode z filtra beczkowego doprowadzic do filtra g-k .Moze lepiej rozdzielic połowa wody do beczki,a reszta do g-k |
lepiej z beczki do filtra g-k
w beczce bakterie wyprodukują pożywkę dla roślin a filtr g-k ja wyłapie
ps.cement na pewno sie przyda
krokodyl - 2007-08-27, 15:41
Już mam filterek tylko ze bez roslin Jutro razem z przesadzaniem lili je posadze.Filtr ma wymiary dł.3,6m szer.50cm gł.35-40cm.Za boczne scianki posłużył styropian o grubości 5cm Niestety czarna folia okazała sie podziurawiona wiec musiałem uzyc zółtej To kilka fotek mojch wypocin
Juz odpalony jak widac woda płynie
Tu maskowałem brzeg dopiero sie ucze
No i z tym miałem najwięcej kłopotów odpływ wody jeszcze nie zamaskowany
JAREK G - 2007-08-27, 16:10
Jak posadzisz rośliny będzie super
Łuki18 - 2007-08-27, 16:23
| krokodyl napisał/a: | | No i z tym miałem najwięcej kłopotów odpływ wody jeszcze nie zamaskowany |
Jarek ma rację... z czasem rośliny całkowicie zasłonią folię... Tak też jest i u mnie! No może z wyjątkiem wczesnej wiosny
AurorA - 2007-08-27, 22:17
krokodyl, dobra robota, ale ta folia to Ci długo nie pociągnie.
krokodyl - 2007-08-28, 08:26
| AurorA napisał/a: | | ta folia to Ci długo nie pociągnie. |
To mam sie juz zaczą martwic?
Łuki18 - 2007-08-28, 10:57
| krokodyl napisał/a: | | To mam sie juz zaczą martwic? |
Nie zamartwiaj się na zapas ale weż pod uwagę że folia ta może nie wytrzymać zimi, lub słonecznych dni... Pomyśl o kupnie folii do oczek wodnych. W twoim przypadku (jak na moje oko) to nie będzie duży wydatek Narazie nasadź roślinek, niech sobie czyszczą wodę i filtrują ją, a w przyszłym roku zdecyduj się na wymiane foli... To nie jest przecież wymiana folii w oczku tylko w małym strumyczku...
krokodyl - 2007-08-28, 13:01
Połozyłem 3 warstwy tej foli wiec mysle ze wytrzyma zime
Łuki18 - 2007-08-28, 13:04
Trzy warstwy wytrzymają.....
Jak nawali pierwsza to utzyma druga. Ale i tak trza pomyśleć o folii do oczka
krokodyl - 2007-08-28, 13:08
Ale to dopiero na wiosne
Łuki18 - 2007-08-28, 13:27
będzie dobrze
samuraj - 2007-08-28, 16:17
bardzo ładnie wykonane , wielkie jestem pewien że jeśli nasadziśz roślin to wodę w oku będziesz mieć czyściutką
AurorA - 2007-08-28, 21:24
najlepiej wymienić folię jak najszybciej, bo jak roślinki się rozrosną to będzie większy problem z wymianą. jak nie masz możliwości wymiany teraz to tak zamaskuj folię aby do niej nie docierało wcale słońce - bo właśnie tu popęka. wystarczy obłożyć jakimkolwiek materiałem czy włókniną.
Łuki18 - 2007-08-28, 21:33
| AurorA napisał/a: | | najlepiej wymienić folię jak najszybciej |
No co ty Aurora, po takiej pracy trzeba się najpierw nacieszyć pracą
krokodyl, lepiej zakryj folie tak jak mówi AurorA i w przyszłym roku zakasaj rękawy
krokodyl - 2007-08-28, 21:46
To jutro zamaskiue całą folie a na wiosne znowu to samo
krokodyl - 2007-09-02, 16:59
Już widać efekty pracy filtra woda klarowna że dno widać Jak ktoś ma miejsce to polecam jak najbardziej taki filterek bo to super sprawa
bartnoone - 2007-09-09, 21:08
Koledzy odeslali mnie po wiadomoscio filtr glebowo korzeniowy,wiec jestem i pytam ,jaka zywotnosc ma taki filtr ,czy on dziala caly cas czy trzeba co jakis czas odnawiac wymieniac zwir ?jesli zrobic go w ksztalcie rzeczki to jaki zwir zastoswac czy zrobic kilka warst roznej grubosci zwiru? Czy sa specjalne rosliny do takiego filtra?
art1234 - 2007-09-11, 10:22 Temat postu: A ja mam pytanie a ja mam pytanie czy ma sens sadzenie roślin w filtrze glebowym w piasku a nie w kamykach czy wtedy korzenie też odbierają substancje odżywcze czy lepiej połozyć folię i nasypać żwirek a potem posadzić rośliny
przepływ wody będzie bardzo wolny 17 tyś l/ 24 h
Artur
killer1558 - 2007-09-11, 11:10
nie wiem czy piasek się sprawdzi ,moim zdaniem może go zamulać a po drugie wypłukiwać z swoich miejsc, wiadomo bardzo lekki jest i woda może go przenosić w inne miejsca
art1234 - 2007-09-11, 11:24 Temat postu: nie nie wypłucze ale czy korzenie będą równieskutecznie odbierać substancje odżywcze?
i
jak gruba ewentualna warstwa żwiru 10 cm?
ok chyba żle wyjaśniłem
mam staw naturalny z zatoczką długości ok 5 m i szerokością ok 1 m i teraz mogą w sposób naturalny rosnąć w glebie w piasku lub mogę położyć folię i na nią nasypać żwirek i potem w nim posadzić rośliny - są duże wachania wody więc casami słup wody nad filtrem będzie ok 50 cm wody a czasami woda będzie się przesączać przez żwirek
CO o tym SĄdzicie??????
i najważniejsze jak płukać żwir woda co prawda będzie przechodzić przez 2 beczki z gąbką ale i tak się z czasem zamuli i co wtedy?
Art
smazio - 2016-06-12, 19:45
Witam.
Odświeżę temat ponieważ zamierzam zbudować taki filtr w kastrze, max dwóch. Czym ją wypełnić oprócz kamieni? Może być na dnie np. keramzyt, na to kamienie, torf włóknisty i jeszcze raz kamienie? Oczywiście kastry obsadzone roślinami. Czy zbudować oddzielna kieszeń na worek z torfem? Doprowadzenie wody zrobić od góry czy od dołu?
taniw - 2016-06-12, 20:12
Jak to ma być filtr g/k to tylko żwir. Doprowadzenie wody zrób jak ci będzie wygodnie, ale lepiej od góry. A najważniejsze to odpływ, który musi być na tyle wysoko by w razie awarii pompy /bądź chwilowego zaniku napięcia/ złoże nie przeschło. Torf koniecznie osobno /trzeba go często wymieniać/.
smazio - 2016-06-13, 20:04
Jeśli zrobię dopływ od góry czy wtedy woda zaciągnięta przez pompę z oczka będzie przelewała się przez kamienie i korzenie czy po wypełnieniu tej komory popłynie po wierzchu do komory z torfem?
taniw - 2016-06-14, 18:14
Można z góry dać przegrodę, a pod nią gruby żwir. Trzeba wtedy zostawić tylko w tej przegrodzie przelew awaryjny.
smazio - 2016-06-19, 17:02
Czy pompa solarna np. 175l/h bedzie w stanie nawodnic taka kastre czy za slaba?
taniw - 2016-06-19, 17:22
W filtrze g/k taki przepływ wystarczy, ale lepiej gdy był ciągły. Bez przerw nocnych itp.
smazio - 2016-06-23, 13:47
Jeszcze kilka pytań.
Jak dobrać średnice rury do odpływu wody do oczka? Chciałem zainstalować taki kranik, żeby móc regulować odpływ wody:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/43841ca21c0ee7aa
http://www.fotosik.pl/zdjecie/cf2e5189b2230d91
ale nie mogę znaleźć w żadnym markecie. Jeśli ktoś wie gdzie mogę kupić to proszę o info.
Boję się, żeby przy pompie 750l/h zasilanej na panel słoneczny z akumulatorem za szybko woda nie uciekała z kastry.
W ogóle czy taki odpływ przefiltrowanej wody do oczka robi się na górze czy na dole beczki, kastry (no może nie na samym dole, żeby syf ze spodu się nie wlewał do oczka)? I a propos syfu na dnie, z czego zrobić odpływ? Jakiś zawór przepływowy, rura pcv z korkiem?
Będę wdzięczny za wskazówki.
taniw - 2016-06-23, 18:16
Żadnym kranikiem nie wyregulujesz wypływu wody, chyba tylko siedząc i pilnując czas. Wypływ daj od góry bo tak łatwiej. A jak zdecydujesz się zrobić od spodu to zrób coś w rodzaju syfonu, by korzenie nigdy nie przeschły. Średnica jego powinna być jak największa, na pewno przynajmniej dwa razy większa od wlotu.
smazio - 2016-06-23, 20:33
Czyli w miejscu nr 1 na zdjęciu.
[ Dodano: 2016-06-24, 17:39 ]
Czy odpływ osadu dennego robi się na dole w takim filtrze korzeniowym? Ewentualnie czy z takiej rury PCV z korkiem można go wykonać? Czy napór wody nie wypchnie korka?
|
|